Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

esővízgyűjtés és esővíz kezelése

Az esővízgyűjtés napjainkban egyre nagyobb teret nyer. Az esővízgyűjtés és hasznosítás jelentőségére a 2022 es év aszályos nyara, és az ezzel járó vízkorlátozások bevezetése is felhívta a figyelmet. A csapadék eloszlása, a csapadék mennyisége és a csapadékos periódusok ciklikussága egyre jobban a szélsőségek irányába haladnak.

Emiatt több mint időszerű foglalkozni ezzel a témával. Mi abban tudunk segíteni, hogy az ügyfeleinknek megtervezzük és magas minőségben kivitelezzük, beépítjük a saját csapadékvíz kezelő vagy csapadékvízgyűjtő rendszerüket.

Mi a különbség az esővíz kezelés és esővízgyűjtés között?

Az esővíz kezelés alatt azt a rendszert értjük, ami egy adott területnek és a rajta elhelyezkedő épületeknek megoldja a csapadékvíz elvezetését és szikkasztását. Lejtős-, hegyen lévő-, talajvizes- területeken általában nagyobb problémát jelent a csapadékvíz elvezetése. Így ezeken a területeken nem csak az épületekről leérkező vizet kell kezelni, hanem a területen átfolyó, összegyűlő csapadékvizet is.

Esővíz szikkasztás

Az esővíz szikkasztása több módon történhet. Lehetséges földalatti szikkasztórendszerrel (kavicsos, vagy blokk rendszerű esetleg mélyfúrással kialakított szikkasztó kútban), de megoldható esőkert, vagy egy erre a célra kialakított meder létesítésével is.

Esővíz gyűjtés

Az esővízgyűjtés esetében, pedig a tetőkről leérkező csapadékvizet legtöbb esetben földfelszín alatti csapadékvízgyűjtő tartályokba vezetjük és itt tároljuk majd felhasználjuk. Ennek felhasználása történhet a kertben, de visszavezethető az épületbe is. Az esővízgyűjtő tartályoknak a túlfolyását is meg kell oldani, tehát ezeknek részegysége a csapadékvíz szikkasztó is.

Miért jó az esővíz szikkasztása?

Blokk rendszerű esővízszikkasztó felülnézetből

Az esővíz szikkasztást ma már kötelező telken belül megoldania a tulajdonosnak. Nem szabályos kivezetni az utcára vagy bekötni a szennyvízcsatornába. Ezt a csatornázási vállalat ellenőrizni is szokta, úgynevezett „füstöléses” módszerrel.

No de nem csak ezért kell és érdemes az esővizet szikkasztani.

Az esővíz szikkasztása azt jelenti, hogy a csapadék visszakerül a talajba. Nem lefolyik az utcán a csatornába, és nem is a szennyvízhálózatba kerül, mert az azt jelenti, hogy megy bele a folyóinkba, majd elhagyja az országot. Évente többmillió köbméter hasznos csapadékvíz távozik ilyen módon az országból.

A szikkasztók a talajba vezetik vissza a csapadékvizet, ott szivárogtatják el, és így az nem vész kárba, hanem vissza kerül a körforgásba itt helyben.

Hogyan épül fel egy csapadékvízgyűjtő rendszer?

esővízgyűjtő tartály

Esővízgyűjtés és kezelés: Csövek

A csapadékvízgyűjtő rendszer főbb elemei a következők magán ingatlan esetében. Az eresznél kezdődik a történet, ahonnan a talajszintre leérkezik a csapadékvíz egy ereszlefolyó csövön keresztül. Innen KGPVC csöveken keresztül eljut a csapadékvízgyűjtő tartályig, vagy a szikkasztóig.

Esővízgyűjtés és kezelés: Szűrők

A rendszer nagyon fontos részei a szűrők. Ezekből az egyik legismertebb a lombfogó szűrő, ami az ereszlefolyócső és a talaj vagy burkolat találkozásánál kerülnek elhelyezésre. Ezek a nagyobb szennyeződések (főleg levelek) felfogására lettek megalkotva.

A következő szűrési lehetőség a finomhálós szűrő. Ez már egy műanyag hálóval ellátott, földfelszín alá beépíthető szűrő, ami minden apróbb szennyeződést fel tud fogni. Ezek a szűrők egy kerek zöldszínű fedéllel rendelkeznek. Ha a lehetőségek engedik, akkor célszerű növényágyásban elhelyezni ezeket, de gyepben, burkolatban is lehetséges. A nagyteljesítményű finomhálós szűrőket rendszerint a csapadékvíz elvezető csövek közösítési pontja után szoktuk felszerelni, hogy a tetőkről leérkező összes vizet szűrni tudja.

Azonban léteznek kisebb kapacitású finomhálós szűrők is amiket el lehet helyezni egyenként is a lombfogó kosarak után, minden ereszlefolyóhoz egyet társítva ilyen módon.

Minden szűrőre igaz, hogy rendszeres ellenőrzést, tisztítást igényelnek.

Esővízgyűjtés és kezelés: Ülepítők

Az ülepítő aknák célja, hogy a csapadékvízben lévő port, homokot felfogják. Esetlegesen, bizonyos típusokban a levél is kiszűrésre kerülhet. Elhelyezhetőek növényágyásokban, gyepben, burkolatban.

Esővízgyűjtés és kezelés: Esővíz gyűjtő tartály

Az esővízgyűjtő tartályokból sokféle létezik, ezeket itt most nem sorolom fel. Ez a következő egység abban az esetben, ha az esővizet tárolni és felhasználni is szeretnénk. A tartály a földfelszín alatt helyezkedik el, és csak egy (általában) 60 centiméter széles kerek fedél látszódik belőle.

Esővízgyűjtés és kezelés: Gépészet

A gépészet bonyolultsága a csapadékvíz felhasználás céljától és módjától függ. Alapvetően egy szivattyú kerül elhelyezésre a csapadékvízgyűjtő tartályban, ami gondoskodik a kerti vagy a házi vízellátásról. Ez kombinálható öntözőrendszerrel, különböző extra szűrőrendszerekkel is.

Esővízgyűjtés és kezelés: Esővíz szikkasztó

Az esővizet egyből szikkasztóba vezethetjük, vagy a tartály túlfolyását oldhatjuk meg ilyen módon. A szikkasztó lehet kavicsos rendszerű, de lehet blokk rendszerű. Egyszerűen fogalmazva, a szikkasztó geotextlbe csomagolt elemekből áll, amibe bevezetjük az esővizet, ami azután elszivárog a talajban. Fontos, hogy amennyiben a szikkasztót telepítünk önálló egységként, abban az esetben is szűrjük a vizet.

Mennyiben kerül egy ilyen rendszer?

Árajánlatkérés után tudunk pontosabb információt adni az árakról, amihez a helyszín ismerete is szükséges. Kavicsos rendszereket nem kivitelezünk, mivel ezek megbízható működése hosszútávon nem garantált. Műanyag, blokk rendszerű szikkasztókkal foglalkozunk amiknek bekerülési költsége magasabb némileg kavicsos társaiknál, azonban élettartamuk gyakorlatilag korlátlan.

Itt még rengeteg hasznos információt találsz a témában

Amennyiben ilyen rendszert szeretnél, keress minket bizalommal!