Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Amit a Szikkasztókról Tudni Érdemes

A csapadékvíz hatékony kezelése elengedhetetlen minden ingatlantulajdonos számára, hiszen jogszabály tiltja a csapadékvíz közterületre vagy csatornahálózatba történő kivezetését. Ebből adódóan minden ingatlan tulajdonosának kötelessége gondoskodni a saját telkén megjelenő csapadékvíz megfelelő elvezetéséről. A szikkasztók ebben játszanak kulcsszerepet, különösen olyan helyeken, ahol a talaj alkalmas a víz befogadására. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a szikkasztók típusait, előnyeiket és hátrányaikat, valamint segítünk kiválasztani a megfelelő megoldást az Ön számára.

1. Miért kell foglalkoznunk a csapadékvíz elvezetésének megoldásával?

A csapadékvíz megfelelő kezelése nem csupán jogi követelmény, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos. A nem megfelelően elvezetett csapadékvíz károkat okozhat az ingatlanban és annak környezetében. Az árvizek, erózió és talajvízszennyezés mind olyan problémák, amelyek megelőzhetők a megfelelő vízelvezetési rendszerek kiépítésével. Mindezek mellett az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók; a szikkasztók hozzájárulnak ahhoz, hogy kertünk rendezett és mentes legyen a pangó víztől.

2. Mire használjuk a szikkasztókat?

A szikkasztók számos különböző célra alkalmazhatók:

  • Túlfolyás megakadályozása: Olyan esetekben, mint például egy kerti tó vagy vízgyűjtő ciszterna túlfolyása, a szikkasztók segítenek a felesleges víz elvezetésében.
  • Tetőről érkező csapadékvíz kezelése: A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz hatékony elszikkasztása elengedhetetlen, különösen heves esőzések idején.
  • Kerti csapadékvíz elszikkasztása: A kert különböző területein összegyűlt csapadékvíz elvezetésére is kiváló megoldást nyújtanak a szikkasztók.

3. Milyen típusai vannak a szikkasztóknak?

A szikkasztók két fő típusra oszthatók: a hagyományos kavicsos szikkasztókra és a korszerű műanyag szikkasztóelemekből álló rendszerekre.

a) Kavicsos szikkasztók

A kavicsos szikkasztók a legrégebbi és legegyszerűbb megoldást jelentik a csapadékvíz elvezetésére. Ezek a rendszerek egy ásott gödörbe helyezett, mosott kavicsokkal töltött szerkezetből állnak. A víz a kavicsok közötti réseken keresztül szivárog le a talajba.

Előnyei:

  • Költséghatékony: A kavicsos szikkasztók általában olcsóbbak, mint a műanyag elemekből készült rendszerek.
  • Egyszerű telepítés: Az eljárás viszonylag egyszerű, és könnyen megvalósítható házilag is.

Hátrányai:

  • Kisebb kapacitás: A kavicsos szikkasztók kevesebb vizet képesek elszikkasztani, mint a korszerű műanyag rendszerek.
  • Telepítési korlátok: A kavicsos szikkasztók kevésbé variálhatók a telepítési hely méreteihez képest. A szikkasztóblokkok például egymásra pakolhatók, így kisebb helyen is nagyobb kapacitást biztosítanak.
  • Stabilitási problémák: A kaviccsal kibélelt geotextil egyik oldalát sem támasztja meg semmi, így az elázott föld folyamatosan süllyedhet, ami csökkentheti a rendszer hatékonyságát.

b) Műanyag szikkasztóelemekből készült rendszerek

A műanyag szikkasztók modern, hosszú élettartamú megoldást kínálnak a csapadékvíz hatékony kezelésére. Ezek a rendszerek különféle szikkasztóelemekből állnak, mint például a szikkasztó blokkok vagy alagutak, amelyek könnyen és gyorsan telepíthetők.

Szikkasztó blokk

A szikkasztó blokk egy nagy kapacitású, erős műanyag elemből áll, amelyet egymásra vagy egymás mellé helyezve alakíthatunk ki egy nagyobb rendszert.

Előnyei:

  • Nagy kapacitás: Egyetlen blokk akár 300 liter vizet is képes elszikkasztani.
  • Helytakarékosság: A szikkasztó blokkok kevesebb helyet foglalnak, mint a kavicsos szikkasztók, és egymásra is rakhatók, akár 5 méter mély rendszert is kialakítva.
  • Magas teherbírás: Megfelelő telepítés esetén a szikkasztó blokk akár 60 tonnás terhelést is elbír.
  • Időtálló megoldás: A műanyag elemek nem süllyednek, és nem tömörödnek, így hosszútávon megbízhatóan működnek.

Hátránya:

  • Magasabb ár: A szikkasztó blokk drágább, mint a kavicsos szikkasztók, de hosszútávon költséghatékonyabb és biztonságosabb megoldást nyújt.
Szikkasztó alagút

A szikkasztó alagút egy másik típusú műanyag szikkasztóelem, amelyet egymás után sorolva telepítenek.

Előnyei:

  • Nagy kapacitás: Egy alagút akár 300 liter vizet is elszikkaszt, és tetszőleges hosszúságban telepíthető.
  • Variálhatóság: Az alagutak tetszés szerint bővíthetők egy vagy több sorban, figyelembe véve a helyszín méretét.
  • Könnyű szállítás: Az alagutak egymásba helyezhetők, így szállításuk egyszerűbb, mint a blokkoké.
  • Magas teherbírás: Megfelelő telepítés esetén az alagút akár 60 tonnás terhelést is elbír.

Hátránya:

  • Költség: Bár az alagutak szállítása egyszerűbb, az elemek ára magasabb lehet, mint a kavicsos szikkasztóké.

4. Hogyan válasszuk ki a megfelelő szikkasztót?

A szikkasztó kiválasztásakor figyelembe kell venni az ingatlan sajátosságait, a telepítésre rendelkezésre álló hely méretét és a szikkasztandó víz mennyiségét. Ha nagyobb mennyiségű víz elszikkasztására van szükség, és a hely szűkös, akkor a szikkasztó blokk lehet a legjobb megoldás. Ha viszont hosszabb, de sekélyebb terület áll rendelkezésre, akkor a szikkasztó alagút telepítése javasolt. Minden esetben érdemes szakértő segítségét kérni a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához, hogy hosszútávon hatékony és biztonságos vízelvezetési rendszert alakíthasson ki.

A megfelelő szikkasztó rendszer kiválasztása és telepítése nem csupán a jogszabályoknak való megfelelést biztosítja, hanem hozzájárul a környezet védelméhez és az ingatlan értékének megőrzéséhez is.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink