Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kertfajták: Inspirációk és Tanácsok Kertépítéshez és Kertgondozáshoz

A kertépítés és kertgondozás egy olyan terület, ahol a kreativitás és a természet szeretete találkozik. Ahhoz, hogy kertünk valóban tükrözze egyéni stílusunkat és igényeinket, fontos megismerkedni a különböző kertfajtákkal. Ebben a blogposztban bemutatjuk a legnépszerűbb kerttípusokat, hogy inspirációt nyújtsunk saját kerted megtervezéséhez vagy kiválasztásához.

 

Mediterrán kert

Jellemzők
 • Növények: A mediterrán kertek alapját szárazságtűrő növények adják, mint a levendula, olajfa, rozmaring és kakukkfű, amelyek nemcsak illatosak és szép virágzatúak, hanem jól tűrik a hosszabb száraz időszakokat is.
 • Anyagok: Az ilyen típusú kertekben a természetes anyagok dominálnak, például a terrakotta cserepek, a rusztikus kő, valamint a kavics és a fa, amelyek mind hozzájárulnak a természetes, meleg hangulathoz.
 • Színek: A mediterrán kertekben a meleg földszínek használata jellemző, mint a terrakotta, okker és különböző barna árnyalatok, melyeket élénk virágszínek, például a rózsaszín bougainvillea  vagy a vörös leander  egészít ki.

Zen kert

Jellemzők
 • Növények: A zen kertekben gyakran találunk bambuszt, bonsai fákat, japán juhart, mohákat és páfrányokat, amelyek mind a természetes egyensúly és harmónia megteremtésére törekednek.
 • Anyagok: Az ilyen kertekben használt anyagok közé tartozik a kavics, homok, kő és fa, amelyek segítségével nyugodt, meditatív környezetet alakíthatunk ki.
 • Elemei: A zen kertek fontos elemei a sziklakertek, homokkal borított területek, kis tavak és vízesések, valamint a kőlámpások, amelyek mind a japán kultúra és esztétika alapvető részei.

Angol tájkert

Jellemzők
 • Növények: Az angol tájkertekben főleg a rózsák, évelő növények, levendula, hortenzia és különböző gyümölcsfák dominálnak, melyek romantikus és festői megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
 • Anyagok: A természetes kő, tégla és fa használata elengedhetetlen, mivel ezek az anyagok hozzájárulnak a kert természetes és időtlen megjelenéséhez.
 • Elemei: Az ilyen kertekben gyakoriak a nagy zöld gyepterületek, virágágyások, tavak, patakok, pergolák és lugasok, amelyek mind növelik a kert festői és idilli hangulatát.

Modern kert

Jellemzők
 • Növények: A modern kertekben a díszfüvek, bambuszok, szukkulensek, agávék és yuccák (pálmafajta) gyakran szerepelnek.
 • Anyagok: A beton, acél, üveg és minimalista fa elemek használata a modern kertekben elengedhetetlen, mivel ezek az anyagok hozzájárulnak a kert letisztult és elegáns megjelenéséhez.
 • Színek: A modern kertekben gyakran alkalmaznak monokróm és semleges színeket, például fehéret, szürkét és feketét, amelyek segítenek megőrizni a kert minimalista stílusát.

Trópusi kert

Jellemzők
 • Növények: A trópusi kertekben a pálmafák, broméliák, orchideák, páfrányok, banánfák és hibiszkuszok buja, zöld növényzetükkel és élénk virágaikkal tűnnek ki.
 • Anyagok: Az ilyen kertekben gyakori a fa, a természetes kő és a bambusz használata, amelyek hozzájárulnak a kert trópusi hangulatának megteremtéséhez.
 • Színek: A trópusi kertekben élénk zöldek, valamint vibráló virágszínek, a piros, a narancs és a sárga dominálnak, amelyek egzotikus és látványos megjelenést biztosítanak.

Formális kert

Jellemzők
 • Növények: A formális kertekben nyírt sövények, topiárisok, rózsák, levendula és bukszus találhatók, amelyek precíz formáikkal és gondozásukkal elegáns és rendezett megjelenést kölcsönöznek a kertnek.
 • Anyagok: Az ilyen kertekben gyakran használnak téglákat, kavicsot, márványt és díszes kovácsoltvas elemeket.
 • Elemei: A formális kertekben szimmetrikus minták, nyírt sövények, szabályos virágágyások és szökőkutak találhatók, amelyek mind a precizitás és a rendezettség jegyében készültek.
 
 

A kertépítés és kertgondozás rengeteg lehetőséget kínál a kreatív megvalósításra. Függetlenül attól, hogy melyik kerttípust választod, a legfontosabb, hogy a kerted tükrözze egyéni stílusodat és igényeidet. Reméljük, hogy ezek az ötletek és tippek inspirációt nyújtanak saját kerted kialakításához!

 

Azt se feledd, hogy ezeket a kerteket öntözni is kell, és nem mindegy, hogy miből öntözzük. Ezért jó, ha van egy esővízgyűjtőnk. Ha szeretnél többet megtudni kattints ide

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink