Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Tavirózsa: Amit senki sem mond el róla

tavirózsa a tóban

A tavirózsa az egyik legszebb tavi növényünk. Akinek van kerti tava, az biztosan szeretne tavirózsát ültetni bele. Ebben a cikkben elmondom mire figyelj, milyen buktatók lehetnek tavirózsa vásárlása közben, és mik azok a dolgok, amit senki nem mond el róla.

A tavirózsa egy nagyon közkedvelt növény, mivel gyönyörűek a virágai, egész nyáron virít, sokféle színben kapható, és bizonyos fajtái gyorsan nőnek. Erről a sokszínű kedvencről írom le tömören azokat a dolgokat, amiket máshol nem, vagy csak részlegesen mondanak el. Tarts velem

Hol szerezzem be?

tavirózsa ára

Amikor a tavirózsa szóba kerül, sokan hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy valami különleges növényről van szó, pedig nem. Igazából nagyon sok helyen beszerezhető. Ha az árát nézzük, akkor nem olyan olcsó, tövenként akár 5-10.000. forintot is elkérnek érte gyes helyeken és ez inkább igaz a különlegesebb színű fajtákra.

A vásárlására igaz az, hogy inkább valami magyarországi termelőtől vedd meg, vagy kisebb megbízható hazai kertészeti árudában, és kerüld el a barkácsáruházakat. Viszont ajánlom neked a Mocsáry Évelőkertészetet.

Ha egyszer megvetted, egy idő után biztosan annyi lesz belőle, hogy nem tudod majd hova tenni.

Kell-e nekem a tavi föld?

igénytelen a tavirózsa

Amikor felmerül benned ez a kérdés, akkor mindenképpen számításba kell venni, hogy mennyi idős a tavad, illetve használsz-e tócserepet az ültetéshez vagy sem. Amennyiben egy beállt tóról beszélünk (több éves), akkor nem feltétlenül szükséges tóföld a tavirózsa alá. Elegendő lehet a cserepében lévő földmennyiség.

Amennyiben frissen készült tóról beszélünk akkor célszerű némi többlet ültetőközegként tóföldet vásárolni és egy nagyobb cserépbe átültetni a tavirózsát. A cserép felső részébe tegyünk követ a lesúlyozás miatt és azért, hogy a föld ne tudjon olyan könnyen felkeveredni a vízben és így ne mosódjon ki a cserépből.

Mibe ültesd?

mibe ültesd a tavirózsát

A tavirózsa ültetése nagyon egyszerű. Ültethető tócserépbe és ültethető egyből a tómederbe is. Kisebb méretű kerti tó esetében a cserépbe ültetést ajánlom mivel így könnyebben kezelhető a növény hosszabb távon. A tavirózsa ugyanis pár év elteltéve kimászik a cserépből és elindul világot látni.

Egy nagyobb tó esetében ez nem jelet problémát kb 10 évig, viszont egy kis tónál könnyebb dolgunk van, hogyha egy nagyobb cserépbe ültetjük. Az agyag cserép is kiváló lehet erre a célra, és nem is kell foglalkoznunk a cserép lesúlyozásával. Egyébként ültethető speciális tavi cserépbe is.

Azért könnyebb kezelni a tavirózsát ha cserépben van, mert így elegendő 1-2 évente körbe vágni a cserép széleinél a növényt, hogy ne tudjon belegyökeresedni a tómeder aljába. Ha mégis belegyökeresedik akkor pakolhatunk ki mindent amikor ritkítani szeretnénk.

Milyen mélyre és hova ültesd?

kerti tó szépsége

A tavirózsát körülbelül 50 centiméter vízmélységtől lehet ültetni, de az érzékenyebb fajtákat inkább mélyebbre tegyük, mondjuk minimum 1 méterre.

Sok eset van amikor a tavirózsa nem csak díszítő szereppel bír, hanem árnyékoló funkciója is van. Ugyanis a kerti tavaknak a nagyon érzékeny pontja a nap és árnyék aránya. Egy kerti tó esetében az a legoptimálisabb, amikor egy nap olyan 3-4 órán keresztül éri csak a nap, mivel ha túlzott napsütésnek van kitéve, akkor a tó könnyen zöld algákkal lesz tele.

Ennek elkerülésére jól jöhet a tavirózsa, főleg egy frissen készült tónál, amit nem árnyékol még semmi.

Melyik nő gyorsabban?

Ezt nem szokta senki sem elmondani, de a tavirózsának számos fajtaváltozata van és általában a legkülönlegesebb fajták lassabban fejlődnek, és érzékenyebbek is.

Ha azt szeretnéd hogy a tavirózsád ellenálló legyen és gyorsan fejlődjön, akkor inkább sárga, rózsaszín vagy fehér nagy virágú fajtát válassz. Ezek közel állnak az alapfajhoz emiatt erőteljesebbek és ellenállóbbak általában.

Tavirózsa betegségei

A tavirózsának gyakorlatilag nem sok betegsége ismert. A levéltetvek meg szoktak jelenni a levelein, de más nem károsítja. Ezek nyáron nem túl szép látványt okoznak, azonban a növényben nem tesznek nagy kárt. Mivel a tóban és annak környékén nem lehet vegyszereket alkalmazni, ezért a tetveket vízsugárral könnyen és környezetbarát módon távolíthatjuk el a növény leveleiről.

A tavirózsa ellensége a mi barátunk?

mocsári teknős

Igen, de akkor a tavirózsa a mi ellenségünk? Na álljunk meg egy szóra.

A tavirózsát előszeretettel fogyasztja a mocsári teknős, amit sokan szívesen tartanak a tóban. Sajnos a mocsári teknős annyira odavan a tavirózsáért, hogy még kihajtani sem hagyja a növényt. Teljesen tarra rágja és amint új hajtást hoz a tavirózsa, a teknős ismét lerágja.

Mit tehetünk?

A tó mérete az, ami főként befolyásolja a teknős kérdést. Ha a tavunk elég nagy ahhoz, hogy a teknősünk ne minden egyes nap ugyanazt a szerencsétlen tavirózsát rágja le, akkor van esély rá hogy életben maradnak a növényeink.

Ehhez arra van szükség, hogy a tó legalább 60-70 m2 vízfelülettel rendelkezzen. Ha ennél kisebb, akkor valószínűleg a tavirózsa nem lesz olyan szép, vagy egyáltalán nem tud majd életben maradni a tavunkban.

Mennyi idő alatt nő meg a tavirózsa?

kerti tó növényei

A tavirózsa fajtától függően növekszik lassabban vagy gyorsabban. Általánosságban elmondható, hogy viszonylag gyorsan fejlődik. Ha egy fiatal növényt vásárlunk (onnan ismered fel hogy kisebb leveleket hoz, vékonyabb levélnyéllel), akkor az első 1-4 évben nem lesz annyira intenzív a növekedése. Minden évben 1-5 levéllel többet növeszt fel a vízfelszínig, majd 4-5 évesen megindul és belehúz egy picit.

Ha sikerül olyan növényhez hozzájutnunk, ami egy idős példányról lett leszaporítva, vagy szerzünk egy idős példányt, akkor gyorsabb és intenzívebb növekedésre lehet számítani.

Ha kertészetben járunk, és olyan növényt választunk, aminek levélnyelei vastagabbak, levelei nagyobbak és szélesebbek a többinél akkor számíthatunk arra, hogy az a növény erőteljesebb növekedésű lesz.

Hány fokig fagyérzékeny a tavirózsa?

A tavirózsa egyáltalán nem fagyérzéken növény. Elképzelhető, hogy esetleg az import fajták vagy a különleges fajtaváltozatok érzékenyebbek, de ezekre sem jellemző az, hogy nem hajtanak ki tavasszal egy kemény tél után.

A tavirózsa télen visszahúzódik, levelei elfagynak és csak tavasszal hoz újra friss hajtásokat a mélyből.

Ezt lehet tenni ha elburjánzott a tavirózsa

megnőtt a növény

A tavirózsa körülbelül 10 év alatt képes igen nagy, akár 10-15 négyzetméretes vízfelületet beborítani. Eleinte lehet hogy az ért ültettük el, hogy leárnyékolja a tavunkat, viszont ekkor már akár a kerti tó egész felületét képes beteríteni.

Ha így jártunk, akkor nincsen más megoldás, minthogy alaposan visszavágjuk a tavirózsát. Na de hogyan?

Mivel ilyen esetben a növény már rég kinőtte tavi cserepét és belenőtt a tómeder alján található kavicsrétegbe, ezért csak úgy lehet eltávolítani/visszavágni, hogy leeresszük a kerti tavat. Erre a műveletre érdemes egy napot is (tó méretétől függ) rászánni, és az sem árt ha segítségül hívunk még mellé minimum egyvalakit a baráti körből.

A vizet le kell szivattyúzni a tóból, a halakat kiemelni egy vödörbe, a tavirózsa részeit felkutatni az iszapban és eltávolítani őket.

Ilyenkor, a tavirózsának a „törzsét” feldarabolva annyi kis növényt kapunk amennyi darabra vágtuk. Persze lennie kell mindegyik darabon rügykezdeménynek ahhoz hogy majd ki is hajtson a növény.

Egy ilyen mértékű tavirózsa ritkítás alkalmával érdemes lehet az egész tavat is kitakarítani, ha már ennyire benne vagyunk.

Remélem hasznos volt a cikkem, és tudtam segíteni neked.

Szép napot és minőségibb élettereket kívánok!

Több érdekes cikkünket olvashatod oldalunkon.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink