Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Minden amit a Leyland-ciprus kapcsán tudni érdemes I. rész

Előző cikkünkben már hoztunk nektek egy egyre közkedveltebb növényt, a pampafüvet. Ezt folytatva aktuális cikkünkben egy örökzöld sövény növényt mutatunk be nektek. A leyland-ciprus a legtöbb kertben megállja helyét, így ha te is szeretnél egy szép sövényfalat kertedbe, akkor érdemes többet megtudni erről a fajtáról.

Leyland-ciprus (Cupressocyparis leylandii) megjelenése

Ha neked is megfordult már a fejedben, hogy jó lenne egy természetes ’kerítést’ telepíteni akkor a leyland-ciprus jó választás lehet. Az évek során egyre több kertbe ültetik ezt a növényt, mely egy élő, természetes hátteret biztosít a kert többi növényeinek. Így ha te sem szeretnéd magad rideg, bezártság érzetet keltő fallal körbevenni akkor a leyland-ciprus jó alternatíva lehet számodra.

A leyland-ciprus egy örökzöld növény, mely akár a 20-22 méteres magasságot is elérheti. Rendkívül gyorsan növekszik, mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy egy év alatt akár 60-100 cm-t is nőhet a helyes gondozás mellett.

Kezdetben laza ágrendszerrel rendelkezik, valamint apró, zöld pikkelylevelekkel, melyeket egész évben megőriz. Majd a folyamatos nyírás következtében egy egyre sűrűbb és tömöttebb ágrendszerrel fog rendelkezni. Az év során kétszer nyírhatjuk, formázhatjuk, melynek hatására az évek során egy egyre átláthatatlanabb sövényt kapunk.

Kiváló por-, szél és zajfogó így a még porosabban, zajosabb kertek sövényeként is kiválóan megállja helyét.

A leyland-ciprus ültetése

Leylandi beszerzését, vásárlását tekintve az utóbbi években egyre könnyebb a helyzetünk, hiszen a legtöbb kertészetben rendelkezésünkre áll. Általában találkozhatunk cserepes kiszerelésben illetve földlabdás kiszerelésben is a növénnyel. A cserepes/konténeres változatát az év bármely szakában kiültethetjük (amikor a talaj nem fagyott), mivel ebben az edényben nevelték őket ezért akár egy évet is elélnek még ebben a cserépben. Földlabdás növényeket azonban csak tavasszal vagy ősszel értékesítenek, ezek ebben az időszakban ültethetők. Mivel a földlabdázás a gyökér elvágásával jár, emiatt mielőbbi és gondosabb ültetést igényelnek a konténeres növényekkel szemben.

Ha ültetését magunk végeznénk el, és magunk végezzük a feladatot, akkor a következő módon kell eljárnunk. A legalkalmasabb idő Leyland-ciprus ültetéséhez a márciusi április időszak, még a melegebb nyári napok előtt, vagy az őszi időszak a fagyok beállta előtt. Fontos elmondani, hogy amennyiben rendelkezünk öntözőrendszerrel, és konténeres növényeket ültetünk, akkor bátran ültethető bármilyen növény nyáron is.

Azonban a tavaszi ültetéssel nyerjük a legtöbb időt, ugyanis a növénykénk már a saját helyén tud majd gyökeret ereszteni, és így az első évi növekedése is erőteljesebbre várható. Persze ne várjunk tőle sokat még az első évben, hiszen ilyenkor minden növény a gyökérzet fejlesztésére koncentrál leginkább.

A tavaszi és őszi időszakban tehát a földlabdás illetve a cserepes változatot is nyugodt szívvel kiültethetjük.

Az ültetés első lépéseként egy gödröt kell ásnunk mely szélesebb, mint maga a cserép, vagy a földlabda mérete, és kellőképpen mély is. A megfelelő mélységre azért van szükség mert az ültetés során trágyát keverünk a talajba. Az alábbi ültetési segédlet arra az esetre vonatkozik, ha a kerti talajunk megfelelő minőségű. Nem sittes, nem köves.Utóbbi esetben az ültetőgödörben teljes talajcsere szükséges.

  1. Kiássuk az ültetőgödröt (kb 2x-3x akkorát mint amekkora a földlabda vagy a cserép mérete)
  2. Beleszórjuk a komposztált szarvasmarha trágyát, amit összekeverünk a gödörben lévő helyi talajjal. Amennyiben nem komposztált marhatrágyát használunk, akkor olyan mély gödröt ássunk, hogy a trágya és a növény gyökere közé legalább 20 cm vastag talajréteget tudjunk tölteni.
  3. Elhelyezzük a növényt a gödörben, majd körbetöltjük a helyi talajjal félig. Ezután letaposással körbetömörítjük a növény körül a visszatöltött talajt. (Földlabdás növénynél itt eloldjuk a zsákot a növény tövénél, és óvatosan visszahajthatjuk talajszint alá. A juta zsák elkorhad idővel a talajban.)Folytatjuk a feltöltést addig, ameddig el nem érjük a kívánt szintet. Ez azt jelenti, hogy addig töltjük a növény körüli részt földdel, ameddig eredetileg is volt a cserépben, konténerben vagy földlabdában. Ezután újra körbelépkedjük a növénykénket hogy tömörítsünk.
  4. Érdemes készíteni egy tányért a növénynek, hogy a most következő öntözésnél a víz ott maradjon a tövénél. Ezután megöntözzük. Miután beszívta a talaj a vizet ezt megtehetjük még 1x-2x hogy biztosan eljusson a víz az ültetőgödrünk aljáig.

A növény ültetésénél körülbelül 80-100 cm-es tőtávolságra kell ültetni a növényeket. Illetve a kerítéstől, vagy szomszédtól való távolságot is pontosan meg kell szabni. Mivel egy formázandó, nyírott sövényről van szó, ezért fontos, hogy olyan távolságra ültessük a kerítéstől, hogy később mögé is férjünk. A növény végső szélessége akár 1,50 cm is lehet, így a kerítéstől legalább 1,60-1,70 cm-re ültessük.

Leyland-ciprus igényei

Több helyen olvashatjuk, hogy igénytelen, így nagyobb igényei nincsenek egy-egy tényezővel szemben. Azonban azt fontos megemlíteni, hogy igazán szép, egybefüggő, tömött sövénysort akkor érünk el esetében, ha megfelelő víz jut hozzá, és elegendő tápanyaghoz jut.

A leylandii ciprus hazánk klímáját jól tűri, a legtöbb talajban jól érzi magát, és az öntözésére sem kell fokozott figyelmet szentelni. Ha ezt szeretnénk, hogy kiemelkedően gyönyörű legyen növényünk akkor ültessük napos helyre, jó vízelvezetésű, tápanyagdús talajba. A folyamatos tápanyag utánpótlást, és öntözést azonban meghálálja, és ezek mellett néha még a betegségekkel szemben is fogékonyabbá válik.

Az eredmény a „jó tartás” következménye az lesz, hogy gyorsabban fejlődik, szebb, egybefüggőbb lesz a sövénynövényzet:).

A vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya kifejezetten hatékony lehet esetében, melyet a hajtásain és a leveleken keresztül vesz fel. Ezenkívül sokszor találkozhatunk azzal, hogy a levelek széle megbarnul. Ebben az esetben juttassunk ki örökzöld tápot számára, mely magas magnézium tartalmú, és biztosítják a levelek üde zöld színét.

Az öntözés és tápanyag utánpótlás mellett a metszésre is oda kell figyelni esetében. Ahhoz, hogy egy sűrű, átláthatatlan sövényt kapjunk évente kétszer-háromszor is metszhetjük, formázhatjuk. Sőt, ezt mindenképpen következetesen műveljük! Metszésére kiváló alkalom lehet a tavasztól nyár végéig tartó időszak bármely napja.

A leyland-ciprus mely megfelelő helyre lett ültetve, gondosan van öntözve és rendszeresen kap tápanyagot, az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben és szebb lesz mint elhanyagolt társaik a szomszédban :).

Leyland ciprus metszése

Szoliter növényként nevelve szinte bármilyen formát kialakíthatunk a növényből, hiszen nagyon jól tűri a nyírást, metszést, és emiatt gömböket, spirált és egyéb formákat is ki lehet alakítani belőle. Azonban ha hagyjuk hogy nőjön, akkor szép magas fenyőszerű képződményt kapunk majd idővel.

sövényként kezelve

Amennyiben olyan növényt ültettünk aminek szép hosszú hajtásai vannak, akkor közvetlenül már az ültetést követően visszacsíphetünk az ágak végéből egy picit, hogy mielőbb elágazásokat hozzon létre a növényünk. Nagyon fontos, hogy a növényeket következetesen nyírjuk évente 2-3 alkalommal, hogy minél tömöttebb, sűrűbb formát kapjunk. Ha ezt nem tesszük, akkor nagyobb hajtásokat fog növeszteni és ha ezeket vágjuk vissza, akkor bizony fennáll a lehetősége annak hogy már nem fog olyan szépen kihajtani a növény ezekről a visszavágott vastagabb ágakról. Esetleg egyáltalán nem hajt ki, és nagy lyukas foltok keletkeznek majd a növényen ami csúnya, felül pedig intenzív hajtások lesznek. Ilyen elhanyagolt növényekkel sajnos már utólag nehéz mit kezdeni.

Szóval évi 2-3 nyírás (első 1-2 évben lehet nem kell ennyi).

Leyland-ciprus szaporítása (csak fanatikusok és nyugdíjasok részére. Inkább vedd meg, sokkal egyszerűbb!!)

Ha van már meglévő növényünk, melyről tudunk szaporító anyagot gyűjteni, akkor kár mi magunk is nevelhetünk csemetéket. Szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás. Használhatunk fás dugványt vagy félig fás, lágy dugványt is. Ezeket a félig fás dugványokat az aktuális év friss hajtásaiból kell levágni. A fás dugványokat azonban ősszel vagy télen kell kiválogatni és levágni.

Mind a két esetben a levágott dugvány végéből egy 15-20 cm-es részt távolítsunk el. Ezt a vágást a rügy alatt végezzük el, és a levelek nagy részét távolítsuk is el. Majd az így kapott dugványunkat mártsuk gyökereztető hormonba és helyezzük bele a földdel teli cserépbe. Legutolsó lépésként pedig öntözzük be alaposan.

A gyökereztető hormon segítségével biztosítjuk számára a gyors, egészséges gyökeresedést. Így a gyökerek nagy része akár már tavasszal láthatóvá válik. Amint azt észleljük, hogy szépen növekszik a dugványunk, úgy egyre nagyobb cserépbe ültethetjük.

Cikkünkben igyekeztünk minden hasznos és fontos információt összegyűjteni azok számára akik leylandii ciprus vásárlás előtt állnak, vagy gyönyörű zöld falat szeretnének kertjükbe. Ha te is szeretnél egy sövényt, mely nem szemetel, nem allergén, hamar növekszik, és nem kifejezetten igényes akkor jó választás lehet számodra.

Bármi kérdés merül fel benned akár a növénnyel kapcsolatban, vagy már kerti munka terén keress minket bizalommal.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink