Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Rézsű beültetése. Avagy mit kezdjek a kertben lévő meredek lejtős részekkel? Gyakorlati útmutató

kertépítés nagykovácsiKell-e aggódnunk a meredek rézsű miatt a kertben? Hogyan akadályozzuk meg hogy a víz szétmossa a rézsűnket? Hogyan- és mivel ültessük be a kerti rézsűket úgy hogy szép is legyen?

Ezekre a kérdésekre igyekszem gyakorlati tanácsokat adni ebben a cikkben, amit azonnal alkalmazhatsz Te is!

Sok kerttulajdonosnak fejtörést okoz, hogy mit is kezdjen a meredek lejtőkkel, rézsűkkel a kertjében. A szintkülönbségek áthidalására több mód is létezik, amiről egy másik cikkünkben is olvashatsz. Itt azonban a legegyszerűbb megoldásról, a rézsűről lesz szó részletesebben. Amikor a telek egy domboldalon, vagy hegyoldalon található akkor még inkább  nagyobb problémát jelent a lejtős területek kezelése. Kezdjük is az alapokkal, mérjük fel hogy mivel is állunk szemben.

Mekkora problémát jelenthet a csapadékvíz a rézsűn?

részűben víz

Minél meredekebb és minél nagyobb felületű a rézsűnk, annál nagyobb a valószínűsége hogy az esővíz le fogja mosni róla a földet. Eleinte csak kis árkok jelennek meg egy-egy eső után, majd szépen lassan ezek egyre nagyobb barázdákká nőhetik ki magukat. Többféle megoldás létezik ennek a kezelésére.

 

Hogyan akadályozzuk meg azt, hogy lemossa a víz a földet a rézsűről?

A talaj megtartására használhatunk különböző fajtájú rézsűhálókat, geotextíliát, agro szövetet.

Juta háló vagy kókusz háló a rézsű tetején?

kertépítés budai hegyekben

A természetes anyagokból készült hálókat úgy tervezték, hogy amire lebomlanak, addigra a telepített növényzet már benőtte a talajt, és így megakadályozza annak lemosódását. Ha ilyen anyagot használunk, akkor mindenképpen annyi növényt ültessünk egy négyzetméterre, amennyit a szakember javasol. Persze felmerülhet a kérdés, hogy a kertészetben vajon azért ajánlanak-e akár 5-6 db talajtakaró cserjét is egy négyzetméterre hogy minél többet vásároljunk belőle. De valóban szükséges lehet a soknak tűnő mennyiség, hiszen itt a növények lombja fogja felfogni a vizet vagyis minél sűrűbben ültetjük őket, annál hatékonyabban gátolják a lemosódást. Továbbá fontos, hogy a talaj ezeken a területeken sűrűn át legyen szőve gyökérzettel.

 

Így kell elhelyezni a juta- vagy kókusz rézsűhálót rézsűn

A hálókat összehajtva lepelben tudjuk megvásárolni. Leterítésüket a rézsű tetejétől elindulva lefelé célszerű végezni. A tetejét rögzítjük először a talajhoz, hogy ne csússzon le a háló amikor rálépünk. Ezután lerögzítjük a széleket körülbelül 40 centiméterenként rögzítő tüskével. Azt a szélét ami a következő csíkkal találkozik érdemes a következő csík leterítése után rögzíteni. Így a két csík illeszkedésénél mindkét csíkot egyszerre rögzítjük, fele annyi tüskét felhasználva. A szöveteket ollóval vagy késsel vághatjuk el, szabhatjuk méretre. Növényeket egyszerűen a háló szövetének széthúzásával a keletkező hézagba be tudjuk ültetni.

Geotextil mint rézsűvédő

geotextil ár

A geotextilt 1-1,5- vagy 2 méter széles tekercsben árusítják. Műanyagok esetében ha geotextíliát választunk, számíthatunk rá, hogy a nap UV sugarai kikezdik pár év alatt. Én nem javaslom ezt a megoldást, mert később még sok munkát tud okozni ennek az anyagnak a kezelése. Idővel itt-ott kilátszik, felszakadozik és ez nagyon csúnya látvány. HA fenyőkéreggel szeretnénk takarni a textillel fedett területeket akkor ezen az anyagon használjunk apró szemű fenyőkérget, mert ez jobban megakad a textil szálaiban és nehezebben mosódik le. Bár hiába takarjuk le fenyőkéreggel, akkor is látszódni fog évek múltával amikor felszakadozik az anyag.

Geotextil telepítése rézsűre

geotextil elhelyezése

A geotextil telepítése a következőképpen történik. Az elrendezett rézsűre terítjük a textilt úgy, hogy azt a rézsű tetejétől az alsó pont irányában terítjük le a csíkokat. Az első csík textil kiterítése után lerögzítjük azt fentről lefelé haladva a hozzá kapható rögzítő tüskével, vagy csepegtetőcső rögzítő tüskével amit öntözőrendszer szaküzletekben tudunk megvásárolni és jóval kedvezőbb az áruk mint a fém tüskéknek. Ezután a leterített csík mellé terítjük a következő csíkot úgy, hogy a két csík találkozásánál 15-20 centis átfedés legyen. Így nem látszódik majd ki a talaj sehol. Majd ezt a csíkot is rögzítjük több helyen és így tovább. A geotextilt tapétavágó késsek, éles ollóval vagy egyszerű de éles késsel lehet vágni.

Agro szövet agroszovet

Az agro szövet tartósabb anyag de idővel ez is képes szétszakadni. Picit tovább bírja mint a textil. Amikor ez megtörténik, akkor sok munkát kell arra fordítani, hogy felszedjük, vagy eltüntessük a fekete fóliát. Enyhébb lejtésű rézsűkre jobban alkalmazható, mert ott nem csúszik le róla a fenyőkéreg takarás (mármint ha szeretnénk egyáltalán takarni fenyőkéreggel).

Telepítése megegyezik a geotextil telepítésével.

Mi az a geocella?

kertépítés tereprendezés

A műanyagok közül nagyon jól alkalmazható a geocella nevezetű anyag. ez egy méhrács szerkezethez hasonlító műanyag rács amit összehajtva, vagy tekercsekben tudunk megvásárolni. A rács hézagjai akkorák, hogy közé tudjunk ültetni növényeket. Jól megtartják a talajt, nem is annyira feltűnőek mint a műanyag szövetek és a fenyőkéreg is megmarad rajta.

Geocella telepítése

Telepítése nagyon egyszerű. Miután kialakítottuk, elrendeztük a rézsűfelületet csak ráterítjük a talajra és rögzítjük a hozzávaló rögzítőtüskékkel. Majd kezdődhet is a növények beültetése.

Gyepszőnyeg mint rézsűvédelem

gyepszőnyeg telepítése

Ha nem túlságosan meredek a rézsűnk, akkor gyepszőnyeget is teríthetünk rá. Vagyis gyepfelületként vehetjük számításba. Ehhez fontos, hogy figyelembe vegyük a későbbi gondozás terhét. A füvet nyírni kell. Vagyis csak olyan rézsűre alkalmazható a gyepesítés, amin később fel lehet tolni a fűnyírógépet is. A gyepszőnyeg rézsűre való leterítése fentről lefelé történik, szorosan egymás mellé. Lehetőleg a csíkokat egymáshoz képest eltolva, kötésben terítsük le. Minden egyes csíkot több helyen rögzíteni kell mert lecsúszhat a rézsűről. Ezeket a rögzítőtüskéket a gyepszőnyeg begyökeresedése után el kell távolítani.

Nagyon fontos minden esetben, hogy az öntözésről gondoskodnunk kell ameddig megerősödik a növényállomány. Illetve gyepesítés esetén rendszeresen kell locsolni, különben kiszárad a fű.

Mikor szükséges a rézsűvédelem?

Rézsűvédelem akkor indokolt, a olyan meredek a rézsűnk hogy gyepesíteni nem lehet a meredeksége miatt, vagy ha frissen feltöltött rézsűről van szó. Minden esetben érdemes gondoskodni a csapadékvíz megfelelő elvezetéséről is a olyan a terület, hogy meg tud rekedni a víz, vagy eső esetén hirtelen nagy mennyiségű víz zúdul egy adott területre.

Hogyan ültessünk növényeket rézsűvédő anyagokba

geotextil beültetése
növényeket ültettünk a rézsűbe budai kertépítés közben

A geocella esetében a cellákba ültethetőek a növények. Ha hálót vagy valamilyen textilt használunk, akkor késsel egy X-et vágunk oda ahová a növényt ültetni szeretnénk. Majd az így keletkező háromszögeket visszahajtva beültethető lesz a növény. A felesleges földet egy vödörbe gyűjtve elvihetjük a területről.

Ezek a növények alkalmasak rézsűk beültetésére

Amennyiben növényekkel szeretnénk beültetni a rézsű felületét, akkor olyan fajtákat érdemes választani amik viszonylag gyorsan fejlődnek, és egybefüggő-zárt felületet képeznek a területen. Így a lombjuk által felfogott és egyenletesen eloszlatott csapadékvíz nem tesz kárt a rézsűben. Általában alacsony, talajtakaró fajtákat alkalmazunk erre a célra. Ha nem vagyunk elégedettek a viszonylag egységes növényzettel és szeretnénk egy picit feldobni a rézsű látványát, akkor használhatunk helyenként más, nem talajtakaró cserjéket is.

Ebben a felsorolásban most azokra a növényekre teszek javaslatot, amiket általában ajánlani szoktunk (mi szakemberek) rézsű betelepítésekor. Természetesen a fajtaválaszték széles, vagyis kiinduló alapot kívánok adni azoknak, akik rézsűjüket szeretnék beültetni.

Lombullató rézsűtakaró növények

Madárbirs (Cotoneaster salicifolius ‘parkteppich’)

talajtakaró növények ültetése

Borbolya (Berberis x media ‘parkjewel’)

borbolya ültetése kertépítés közben

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa sp.)

cserjés pimpó

Téli Jázmin (Jazminum nudiflorum)

téli jázmin a kertben

Gyöngyvessző (Spiraea bumalda)

talajtakaró cserjék telepítése

Talajtakaró rózsa (Rosa ‘The fairy’)

talajtakaró rózsa a kertben

Örökzöld rézsűtakaró növények

Örökzöld lonc (Lonicera nitida ‘Maigrün’)

örökzöld lonc

Tarka kecskerágó (Euonymus fortunei ‘Emerald and gold’, és ‘Emerald and gaeti’)

talajtakaró kecskerágó

Téli zöld meténg (Vinca minor)

meténg ültetése

Szagos boróka (Juniperus sabina)

talajtakaró boróka ültetése

Kínai boróka (Juniperus cinensis ‘Blue alps)

kínai boróka

Levendula (Lavandula angustifolia)

levendula a kertben

Örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum)

orbáncfű ültetése a kertben

Természetesen évelő virágos növényeket is használhatunk talajtakarásra a rézsűben megnövelt darabszámmal. Ebben a cikkben erre most nem tértem ki. Remélem hasznos információkat találtál a cikkben!

Esetleg érdekes lehet számodra az a cikkem is ami a modern kertek növényeiről szól.

Egy meredek hegyoldalon épült ingatlan hasznos történetét is olvasd el.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink