Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Esővízgyűjtés Otthon: Minden, amit érdemes tudni az esővízgyűjtési rendszerekről 

A környezettudatos gondolkodásmód terjedésével egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy hogyan csökkenthetik vízfelhasználásukat és tehetik fenntarthatóbbá otthonukat. Az esővízgyűjtés egy kifejezetten jó módszer erre a célra, amely nem csupán a pénztárcáját kíméli meg, de környezetbarát megoldás is egyben. Ebben a cikkben bemutatunk néhány technológiát az esővízgyűjtéshez, és a telepítési és karbantartási tudnivalókra is kitérünk egy kicsit.

Az esővízgyűjtés alapjai

Mielőtt belemélyülnénk nézzük meg mi is az az esővízgyűjtés pontosan. Az esővízgyűjtés lényegében az esővíz összegyűjtése és tárolása későbbi felhasználás céljából. Legyen szó kerti öntözésről, autómosásról vagy akár WC öblítésről, az esővíz felhasználása jelentősen csökkentheti a vezetékes víz iránti igényt. Ezáltal nem csak a vízszámlán spórolhatunk, hanem a környezetre gyakorolt nyomást is mérsékelhetjük.

Különböző típusú esővízgyűjtő rendszerek

Többféle rendszerrel találkozhatunk, ami alkalmas esővízgyűjtésre. Ebben a cikkben a 3 legelterjedtebb megoldást mutatjuk be.

Alap rendszerek:

Az alap rendszerek kategóriájába soroltuk az esővízgyűjtő hordókat, illetve tartályokat, amelyek közvetlenül az ereszcsatornához csatlakoznak. Az ilyesféle hordók olcsók és könnyen telepíthetők, ideális választás egy kis kertbe, ahol kevés vízre van szükség. Viszont érdemes figyelembe venni hátrányait is ezeknek a megoldásoknak. Nagy esőzés esetén könnyen megtelik a hordó és ha nincsen elvezetve megfelelően akkor ki is folyhat belőle a vízfelesleg. Nem mellesleg ezen tartályok meglehetősen kivannak téve az időjárásnak, ezért könnyen algásodhatnak, koszolódhatnak. Továbbá kis kapacitásúak.

Fejlett rendszerek:

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a földalatti esővízgyűjtő tartályokat. Ezek a rendszerek maximális hatékonyságot nyújtanak nagyobb kertek és komplexebb felhasználási igények esetén. Nagy előnye a hordókkal szemben, hogy több az esővízbefogadási képessége és nincs kitéve az időjárásnak. Egy ilyen tartály telepítése magasabb költséggel jár, viszont egy hosszantartóbb és praktikusabb megoldást kapunk a végén.

Integrált rendszerek:

Teljes háztartásokat képesek kiszolgálni, beleértve a szürkevíz újrahasznosítását is. Bár drágábbak, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek. Ezen rendszerek magába foglalják a szivattyúkat, finomszűrőket és öntözőrendszereket is.

A telepítés lépései

Az ideális rendszer kiválasztása után fontos figyelmet fordítani a helyes telepítésre. Tervezés során felkell mérni a kert adottságait és olyan helyet választani, ahol legegyszerűbben elhelyezhető, nincsen túl közel építményekhez (min 1 m.), hatékonyan odavezethető a csapadékvíz. Fontos figyelembe venni a rendszer elhelyezése során, hogy könnyen hozzáférhető legyen karbantartás céljából, de ez egy másodlagos szempont. Amint megvannak a tervek kezdetét veszi a kivitelezési munka.

Telepítésnél fontos szempont, hogy a tartályban lévő nyugalmi vízszint legalább 70 centiméter mélyen lehessen hogy megelőzzük a fagy által okozott lehetséges károkat. Építményektől legalább 1 méter távolságba kerüljön, lehetőleg autó forgalmú utaktól 2,5-3 méteres távolságnál ne kerüljön közelebb.

Fontos a megfelelő ágyazat elkészítése és a tartály szakszerű feltöltése, körbetöltése és kézi tömörítése is, a telepítés során.

Karbantartás és gondozás

Sokan elhanyagolják ezt a lépést, pedig az esővízgyűjtő rendszerek karbantartása kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú élettartam érdekében, főleg külső esővíztároló esetén. Mit takar pontosan a karbantartás egy esővízgyűjtő rendszernél? Rendszeresen ellenőrizzük a szűrőket és tisztítsuk meg a tartályokat az algák és egyéb szennyeződésektől nagyjából 5 évente. Fontos szem előtt tartani, hogy a tisztítás során kerüljük a vegyszereket. Az alga, illetve az egyéb szennyeződések eltávolításához elég egy súrolókefe vagy nagyobb tartály esetén egy magasnyomású mosó berendezés. Földalatti zárt esővízgyűjtő esetén 5 év elteltével kell az első karbantartást végezni. A téli hónapokban különösen fontos a külső rendszerek védelme a fagyástól.

Összefoglalva

Az esővízgyűjtés nem csupán praktikus és gazdaságos megoldás, hanem környezetünk védelmében is jelentős szerepet játszik. Egy jól megtervezett és karbantartott esővízgyűjtő rendszerrel jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben fenntartható módon gondoskodunk otthonunk és kertünk vízellátásáról.

Vegye fel a kapcsolatot velünk, és kezdje el tervezni saját esővízgyűjtő rendszerét még ma! Fedezze fel, hogyan teheti otthonát zöldebbé és fenntarthatóbbá csupán egy esővízgyűjtő rendszerrel. Több éves tapasztaltunknak köszönhetően gyorsan és hatékonyan kivitelezzük az Ön számára legmegfelelőbb rendszert bármilyen környezeti adottságban.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink