Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kihagyhatatlan fűszernövények a kertben

Kertünkben a zöldség és dísznövények mellett fűszernövényeket is ültethetünk, melyek által biztosítjuk, hogy a konyhában saját magunk által megtermelt fűszernövények kerülnek felhasználásra. Ezen fűszernövények termesztése nem helyigényes, és kezdő kertészkedőként is nagy örömöt tudnak jelenteni, hisz termesztésük nem bonyolult.

Mint azt a felvezetőben említettem fűszernövények termesztésébe nemcsak azt kezdhet bele akinek nagy kertje van, hanem akár az is kinek egy kis balkonja. Hiszen az az egyik csodás dolog ezekben a növényekben, hogy kis helyigénnyel rendlelkeznek. Továbbá pedig ha egyszer belefog az ember fűszernövények termesztésébe akkor szinte egész évben biztosítva van a friss fűszer az ételekhez és a konyhában.

Kezdő kertészkedő ember számára is hamar örömet adhatnak ezek a kis növények. Nagyobb munka nélkül is büszkélkedhet akárki egy családi/baráti étkezés közben, hogy bizony az a saját petrezselyme, bazsalikoma. Aktuális cikkünkben 5 olyan fűszernövényt mutatunk be nektek, melyek úgy gondoljuk kihagyhatatlanok a magyar konyhából.

1.Petrezselyem

Ez az alapvetően a Földközi-tenger vidékéről származó növény elengedhetetlen a magyar konyhából. Mind zöldségnövényként, fűszernövényként emlegetik hazánkban, de konyhánkban akár díszítő hatással is bírhat.

A petrezselyem esetében egy kétéves növényről beszélünk, tehát az első évben a lombja és a húsos gyökere fejlődik ki, majd a második évben magszárat fejleszt. E magszár csúcsán egy ernyős virágzat található mely tele van kaszattermésekkel.

Alapvetően két típusa ismert itthon. Az egyik a gyökérpetrezselyem, a másik pedig a metélőpetrezselyem. A gyökérpetrezselyem gyökere és levele egyaránt felhasználható, míg a metélőpetrezselyem főként dísznövény lehet a konyhában, vagy az ételek díszítésére használhatjuk fel.

Igényei és termesztése

E fűszernövény vízigényes, hidegtűrő és a mélyrétegű tápanyagban gazdag talajt kedveli a legjobban. A vizet a talaj mélyebb rétegeiből is képes felvenni és onnan is kiválóan hasznosítja. Vizet különösképpen a csírázási és a kezdeti növekedési szakában igényel a legjobban, így ha a tavasz száraz, akkor is juttassunk ki számára elegendő csapadékot.

Ami a termesztését illeti, mind a szabadföld, mind a cserépbe, balkonba nevelés lehetősége is adott esetében. Tavasszal már akár a szabadföldbe is kiültethetjük, illetve ekkor a cserépbe vetetés is lehetséges.

Ha cserépbe vetjük akkor töltsük meg a cserepet jó minőségű földkeverékkel, majd szórjuk rá a magokat és vékonyan takarjuk be földdel. Miután betakartuk a magokat öntözzük be a földet. Ha elérte a nagyobb mértet akkor akár nagyobb cserépbe is átültethetjük.

2.Tárkony

A tárkony, mint a fűszernövények közül egyre ismertebb növény szinte ugyancsak a legtöbb háztartásban megtalálható. Felhasználása a konyhában igen bő, hiszen a levesekhez, szárnyas és vadhúsokhoz egyaránt kiváló, valamint díszítő értékkel is bír egy-egy ételnél.

A tárkony szereti a tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajt. Számára megfelelő öntözés és tápanyag mellett akár 1-1,5 m magasra is nőhet, és igen terebélyes növény válhat belőle. Közepes hőigényű növény, későbbi növekedéséhez a 15-20 Celsius fok is elegendő. Fényigényét tekintve szintén nem tartozik a fényigényes növények közé, kiválóan él a kevésbé fényes területeken is. Ami a vízigényét illeti vízigényes növény, tehát eredményes termesztése csak elegendő öntözés mellett valósul meg. Vízre kifejezetten az intenzív növekedés időszakában van szüksége.

Termeszése

Ami a termesztését illeti szintén lehet szabadföldbe illetve cserépbe is nevelni, beltéren. Ha palántákat szeretnénk nevelni, akkor áprilisban el is vethetjük a magokat. A földdel megtöltött cserépbe 4-5 db magot helyezhetünk. Majd miután a magot a cserépbe helyeztük, takarjuk be földdel, és jól öntözzük be. Ha a palánták kibújtak és elérték a 10 cm-es magasságot akkor kiültethetjük őket szabadföldbe ha szeretnénk.

Szabadföldi nevelésük során általában 2-3 évig termeszthetőek egyazon helyen. Ilyen esetben a vizet és a tápanyagot folyamatosan kell pótolni náluk az eredményes termesztés eléréséhez.

Ha nem szeretnénk szabadföldbe termeszteni akkor a palánták növekedésével nagyobb cserépbe is ültethetjük őket.

Másik elterjedt szaporítási módja a tőosztással való szaporítás. Ilyen esetben a már meglévő töveket késő ősszel vagy kora tavasszal emeljük ki a földből, és válasszuk szét az egyes töveket. Ügyeljünk arra, hogy mindegyik tőnek egészséges gyökeret hagyjunk meg. Majd az így kapott töveket ültessük el.

3.Menta

A fűszernövények sorából kimaradhatatlan növényünk a menta, melynek felhasználása szintén sokrétű. Ez a lágyszárú, évelő növény sokunk kertjében megtalálható. Ugyanakkor a szabadföldi termesztése mellett cserépben és balkonládákban történő termesztése is lehetséges.

Igényei és termesztése

Mint az említettük egy évelő, lágyszárú növényről van szó esetében, mely fagytűrő és könnyen termeszthető. Termesztése félárnyékos területen is eredményes lehet, de az erőteljes fejlődés érdekében napfényes részre ültessük. Közepes páratartalmat kedveli, illetve vízigénye magas.

Szaporítása tavasszal magról illetve a rizómák szétosztásával is lehetséges. Magról történő szaporítás esetén a magokat nedves tőzeg és perlit keverékébe kell elvetni. Majd miután elvetettük a magokat takarjuk be őket és a cserepet, így megakadályozzuk az elpárolgás lehetőségét.

A rizómák szétosztásával történő szaporítás során szintén hasonlóan kell eljárni, mint magról történő szaporítás esetén.

A mentát szabadföldön is termeszthetjük, arra azonban figyeljünk, hogy hamar szaporodhat, ezért a folyamatos metszés célszerű esetében. Balkonládában történő termesztés során is igényli az időnkénti visszavágást.

Felhasználása

A mentát júliusban és szeptemberben is szedhetjük. Célszerű még virágzás előtt szedni, hiszen akkor a legintenzívebb az ízük.

Felhasználása sokrétű, hiszen hűsítő italokhoz ízesítéséhez, és ételek ízesítésére egyaránt alkalmas. Mindezen túl pedig görcsoldó és antibakteriális hatással is bír, emésztési és puffadási zavaroknál is hatásos lehet.

4.Rozmaring

A fűszernövények sorában a következő a Földközi-tenger térségéből származó rozmaring. Ez az évelő, örökzöld fűszernövény szintén sok magyar konyhában megtalálható. Illóolaja felhasználható fájdalomcsillapítás céljából, a konyhában pedig igen széles körben felhasználható. A kertben és a balkonládában történő termesztése szintén lehetséges az itthoni körülmények között.

Azonban fontos megemlíteni esetében, hogy nem téltűrő, így ha a nagy fagyok idejére a szabadföldben hagyjuk akkor lehetséges, hogy a következő évben nem fog eredményesen kihajtani.

Első pillantásra sokunk összetévesztheti a szintén közkedvelt levendulával. Azonban ha közelebb megyünk hozzá, összetéveszthetetlen illatából egyből felismerhetjük.

Igényei és termesztése

Esetében egy szárazságtűrő fűszernövényről van szó, mely a humuszban gazdag homokos talajban fejlődik a legjobban.

Termesztése szintén nagyon egyszerű, így azok számára is sikerélményt okozhat akiknek eddig nem volt nagyobb tapasztalata kertészkedés terén.

Cserépben, beltéren illetve szabadföldön is termeszthető. Szaporításánál szintén hasonlóan kell eljárni, mint a többi fűszernövény kapcsán. Így a magokat egy földdel megtöltött cserépbe vessük el, majd takarjuk be és öntözzük meg kellőképpen.

Termesztése során fontos, hogy metszük vissza olykor a növényt. Arra azonban figyeljünk oda, hogy túlságosan ne nyírjuk meg a fás részeket, mert akkor a következő évben fennáll a veszély, hogy nem indul újra növekedésnek.

5.Bazsalikom

Az utolsó fűszernövény melyet szeretnénk bemutatni nektek az a bazsalikom. Az India területéről származó növénynek hazánkban két fajtája terjedt el. Az egyik a D-Európai, a másik pedig a kisebb levelű afrikai típus. Esetében egy évelő növényről van szó, mely akár 40-60 cm magasra is nőhet.

Igényei és termesztése

A bazsalikom kedveli a napfényes területet, illetve termesztése állandó nedvesség mellett lehet eredményes. Szereti a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt.

A magokat tavasszal vethetjük el a cserepekbe. Ilyenkor körülbelül ¾-ig kell megtöltenünk a cserepet földdel, melyet egy elsődleges öntözés után vethetjük el a magokat a cserépbe. Majd az elvetett magokat fedjük le földdel, és öntözzük be jól. Ha az elvetett magok elérik az 5-10 cm-es magasságot akkor nagyobb cserépbe ültethetjük őket. Ha pedig szabadföldbe szeretnénk ültetni őket, akkor a 20 cm-es magasságnál megtehető.

Felhasználása

A fűszernövények közül a bazsalikomnak is szintén tág a felhasználási köre. Salátákba, pestohoz, levesekhez, paradicsomos ételekhez illetve tésztákhoz is egyaránt felhasználható. Továbbá a népi gyógyászatban a forrázott változatot gyomorrontás esetén is ajánlják.

Reméljük, hogy tudtunk pár ötletet adni milyen fűszernövényekkel díszítsd kerted, vagy balkonod, majd használd fel a konyhádban. Ezen növények termesztése kezdő kertészeknek is nagy örömet tud okozni, hiszen nagyon könnyű bánni velük. Ha bármi egyéb kérdés fogalmazódott volna meg benned keress minket bizalommal.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink