Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Hogyan Válasszunk Csapadékvízgyűjtőt: Tippek és Lehetőségek

Ha már megszületett benned a gondolat, hogy szeretnéd gyűjteni az esővizet, vagy most mérlegeled lehetőségeidet, akkor jó helyen jársz.Az esővízgyűjtésének első lépése a megfelelő csapadékvízgyűjtő kiválasztása. Ebben a cikkben bemutatunk néhány módszert, hogyan gyűjtheted hatékonyan az esővizet  és milyen típusú gyűjtőt érdemes választanod.

Miért Érdemes Csapadékvízgyűjtőt Beszerezni?

 

Ha kertes házban élsz vagy van egy telked, mindenképp érdemes elgondolkodni egy csapadékvízgyűjtő telepítésén. Az esővíz értékes erőforrás és nem érdemes “kárba vesznie”, hiszen számos dologra fel lehet használni.

Felhasználási Lehetőségek:

 1. Balkon növények öntözése: Az esővíz kiválóan alkalmas növények locsolására, mert természetes és mentes a csapvízben lévő vegyi anyagoktól.
 2. Kerti növények öntözése: akár öntözőrendszert használunk, akár kannával locsolunk, az esővíz kíméletesebb a növények számára.
 3. Medence feltöltése: tisztított formában a medencék feltöltésére is alkalmas.
 4. Háztartási felhasználás: a professzionális rendszerek, akár WC öblítésére és mosásra is alkalmasak.

 

Miért Használjunk Esővizet?


Az esővíz használata hosszútávon pénzt takarít meg számodra, különösen ha nagyobb tetőfelületekről gyűjtjük. Emellett környezettudatos megoldás, amely csökkenti a vezetékes víz iránti igényt. Egyes területeken a vezetékes vízellátás bizonytalan, így az esővíz gyűjtése hasznos lehet vízhiány esetén.

Csapadékvízgyűjtő Típusok

Felszíni Csapadékvízgyűjtők:

Ha kisebb mennyiségű vizet szeretnél gyűjteni, például balkon vagy kerti növények öntözéséhez, a felszíni tartályok kiváló megoldást nyújthatnak.

Előnyök:

 • Alacsony beruházási költség
 • Könnyű telepítés, nem igényel szakértelmet
 • Esztétikus megjelenésű változatokkal feldobhatod kertedet

Hátrányok:

 • Korlátozott tárolókapacitás (pár száz vagy ezer liter)
 • Télen nem használhatóak, mert megfagyhat bennük a víz
 • Az időjárás hatása könnyen meglátszik rajta 

Típusok és Kialakítások

 1. Esztétikus felszíni tartályok:

Agyagkaspó : ezek a tartályok hasonlítanak a hagyományos agyagkaspókhoz, így természetesen illeszkednek a kert vagy az erkély környezetébe

Fahordó: rusztikus megjelenésük miatt különösen vonzóak lehetnek vidéki stílusú kertekben

Modern dizájn: kortárs megjelenésű tartályok is kaphatók mindenféle formában és dizájnban

Típusok és Kialakítások

 1. Esztétikus felszíni tartályok:
  • Agyagkaspó : ezek a tartályok hasonlítanak a hagyományos agyagkaspókhoz, így természetesen illeszkednek a kert vagy az erkély környezetébe
  • Fahordó: rusztikus megjelenésük miatt különösen vonzóak lehetnek vidéki stílusú kertekben
  • Modern dizájn: kortárs megjelenésű tartályok is kaphatók mindenféle formában és dizájnban
 •  
 1. IBC Tartályok:
  • Az IBC (Intermediate Bulk Container) tartályok nagyobb tárolókapacitással rendelkeznek, általában 1000 liter körüliek. Bár kevésbé esztétikusak, rendkívül hatékonyak a vízgyűjtésben
  • Tartósságuk és nagy kapacitásuk miatt sokan választják őket nagyobb kertekben
 •  
 1. Henger Alakú Műanyag Tartályok:
  • Ezek a tartályok különböző méretekben és kapacitásokban elérhetők. Bár kevésbé vonzóak esztétikailag, praktikusak és könnyen telepíthetők.

Telepítési Tippek

 1. Hely kiválasztása: válassz olyan helyet a tartálynak, ahol könnyen hozzáférhető, de nem zavarja a kert vagy az erkély látványát. Általában az ereszcsatornához közeli elhelyezés a legpraktikusabb.
 2. Csatlakoztatás: a tartályt csatlakoztassuk az ereszcsatornához egy megfelelő szűrőrendszerrel, amely megakadályozza, hogy a levelek és egyéb szennyeződések kerüljenek bele
 3. Rögzítés: biztosítsuk a  stabil rögzítését, különösen nagyobb méretű tartályok esetén, hogy ne borulhasson fel szélvihar esetén
 4. Téli karbantartás: ürítsük ki a tartályt a fagyos időszak előtt, hogy elkerüljük a károsodást

Felszín alatti Tartályok:

Nagyobb mennyiségű esővíz gyűjtésére és tárolására alkalmasak. Különösen, ha az épületen belül is szeretnénk használni a vizet.

Előnyök:

– Nagy tárolókapacitás

– Nem látszik, így nem zavarja a kert látványát

– Professzionális felhasználásra is alkalmas

Hátrányok:

– Magasabb költség, de hosszú távon megtérül

– Szakértelmet igényel a telepítés

esővízgyűjtő tartály telepítése

Méretezés és Telepítés:

A felszín alatti rendszereket legalább 3 köbméteres kapacitással érdemes tervezni, ha az épületen belüli felhasználás is cél. Kerti és épületen belüli vegyes használat esetén egy 100-150 m²-es alapterületű épülethez legalább 7-10 köbméteres tartály ajánlott, míg nagyobb, 150-300 m²-es alapterület esetében érdemes 12 köbméteres vagy annál nagyobb tartályokban gondolkodni.

A nagyobb tárolókapacitás előnye, hogy nagyobb mennyiségű esővizet tudunk gyűjteni, különösen a változó esőzési viszonyok mellett. Téli időszakban, amikor a kertben nem használunk vizet, a tartályban tárolt csapadék tavaszig felhasználható.

 

Túlfolyó Rendszer:

Fontos, hogy a csapadékvízgyűjtő tartály túlfolyóval legyen ellátva, amely egy szikkasztó rendszerbe van bekötve. Ez lehet blokk rendszerű, alagút vagy kavicsos szikkasztó,  Ezzel biztosíthatjuk, hogy a felesleges víz elvezetése megoldott legyen.

Összefoglaló

Az esővíz gyűjtése számos előnnyel jár, mind gazdasági, mind környezettudatos szempontból. A megfelelő csapadékvízgyűjtő kiválasztása és telepítése hosszútávon megtérülő befektetés lehet amely hozzájárulhat a vízmegtakarításhoz és a környezetvédelemhez.Egyre többen fogják felismerni az esővíz gyűjtésének fontosságát és előnyeit, különösen a vízhiányos időszakokban és a növekvő vízárak mellett. Használd ki te is ezt a természetes erőforrást, és tedd otthonodat és kertedet fenntarthatóbbá

 Ha még nem döntöttél, reméljük, hogy ez a cikk segített eligazodni a lehetőségek között és inspirációt adott a saját csapadékvízgyűjtő.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink