Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Ebben a leírásban egy teljes kertépítést mutatunk be, a legelejétől a kert elkészülte után következő egy éves állapotáig. Az elkészült kertről készült fotókat a cikk legalján találod majd. Kíváncsi vagy rá hogyan változik át egy teljesen vad táj, egy alapos, átgondolt tervezést követően, egy impozáns, többcélúan használható pihenőkertté? Akkor tarts velünk és kövesd végig a kert kialakulását, a terepmunkáktól kezdve a burkolatok, támfalak kialakításán át a növények ültetésén keresztül az átadásig.

A projekt indulása

A kertet tájépítészmérnök ismerősünk tervezte és ő ajánlotta csapatunkat a megrendelőknek a kivitelezésre. A kertépítés Szentendrén valósult meg, azon belül is pismány részén Szentendrének. A kert stílusa, illeszkedve a területi adottságokhoz és az épülethez, alapvetően hagyományos stílus elemeit tükrözi. Lejtős terület lévén több szinteltolással épült, amiket támfalak öveznek. A szintek további szerepe a minél jobb kihasználhatóság, minél több használható felület létrehozása.

A telek egy szederrel erősen benőtt, gazos egybefüggő lejtő volt. Ebből kellett dolgozni, és nem kis munkával megvalósítani a végeredményt. Szentendre pismány része hírhedt a nagyon makacs, szinte kézi erővel megművelhetetlennek tűnő sziklás-köves talajáról. Itt a munkagépeknek is néha kihívás az árokásás, a talaj megmunkálása. Aki itt lakik tudja miről beszélek.

Első lépések

A munka a szeder kiirtásával indult. Itt a talajfelszín feletti növényi részeket távolítottuk el erdészeti kaszával, amiket kigyűjtöttünk a területről majd elszállítottunk teherautóval. A szeder föld alatt lévő részeit már a munkagépek megérkezése után tudtuk csak kibányászni a területről.

Tereprendezés és kitűzési munkák

Egy kertépítés első lépése legtöbbször a tereprendezéssel kezdődik amit kitűzési munka előz meg. A kitűzés során, a terepszinteket, esetlegesen bekerülő műtárgyak helyét (lépcső, betonalap stb.) jelöljük ki úgy, hogy azok alapján tudjunk dolgozni a munkagépekkel. A kitűzés és a durva gépi tereprendezés párhuzamosan folyik, mivel ilyenkor folyamatosan ellenőrizni a kell hogy a kialakított terep megfelelő e, minden a terv szerint alakul-e.

A durva tereprendezés során előfordulhat hogy többletföld keletkezik amit el kell szállítani, de az is lehet hogy kevés a talaj ami a helyszínen található és tölteni kell a területet. Ez már a tervezés során általában meghatározásra kerül hozzávetőlegesen. Ebben az esetben a lejtős területről letermelt talajt fel tudtuk használni a terepszintek kitöltésére, rézsűk kialakítására.

A durva gépi tereprendezést a műtárgyak helyének kialakítása, öntözőrendszer csöveinek kiásása követte. Ezen a terepen nem tudtunk kézi erővel megfelelően haladni, emiatt szinte minden folyamatnál alkalmaztunk gépeket.

Ezekhez a munkákhoz mind szükség volt munkagépekre

A terepmunkákhoz először egy 4 tonnás forgó-kotrógépet használtunk ami egy napig dolgozott a területen. Ekkor kerültek kiszedésre a szedergyökerek, és a terep durva rendezése is, amikor a szintek és a rézsűk először elkezdtek kirajzolódni. Majd a terepszintek finomításához még egy napig bobcat munkagépet alkalmaztunk. Ebbe a napba belefért hogy az egy az utcához közeli szedres sövénysort is kiirthassunk a gép segítségével.

Ezeken az alkalmakon felül még egyszer használtunk két napig egy forgó-kotrót, amikor az öntözőrendszer árkokat, egy szerszámtároló alapját, a szárazon rakott terméskőtámfalak alapját, a kerítés pontalapokat és a lépcsőalapot kiástuk.

További munkák során már csak a termőföld betöltése során használtunk egy napig egy bobcat-at.

Szárazon rakott terméskő támfalak

A szárazon rakott támfalak legfőbb jellemzője, hogy építésük során nem használunk kötőanyagot a kövek összeragasztásához. A köveket úgy rakjuk egymásra, hogy azok megtartják önmagukat illetve majd az elkészült támfal egészét.

A szárazon rakott támfal alapját ugyanazon kő alkotja amiből maga a támfal épül. Egy kb 30 centiméter mély árkot alakítunk ki a támfal vonalában a végleges terepszinttől viszonyítva. Ebbe már ugyanúgy kerülnek terméskövek és erre épül rá a többi sor kő. A támfal 90 centiméternél nem nagyobb, és dőlésiránya mindig a megtámasztott oldal felé dől egy picit.

Az ilyen jellegű támfalak (legyenek azok akár kötőanyaggal épült terméskő támfalak), mindig nagyon természetes hatást keltenek. Olyanok, mintha mindig is ott lettek volna. Könnyen illeszkednek a természetes tájba, építésük nemcsak költséghatékonyabb, de egyszerűbb is.

A támfalak anyaga ürömi mészkő, aminek forrása a kivitelezés helyszínéhez igen közel található. A tradicionális kertépítésben amúgy lényeges szempont volt az, hogy egy a kertépítés során felhasznált kő a helyszín környékén is fellelhető fajtájú legyen. Vagyis ha kitekintünk a kertből akkor a környező területeken, hegyoldalon, erdőkben is ugyanazzal az anyaggal találkozunk. Így még természetesebb hatás érhető el.

Az itt megépült támfalak felületei nem lettek telepítve növényekkel, bár ezt könnyedén megtehetjük ha szeretnénk megtörni egy picit a felület egybefüggő hatását némi zölddel. A támfalak felett kialakított növényágyások szolgáltak otthonként a később ide ültetett cserjéknek, fáknak, évelőknek.

Öntözőrendszer kiépítése

Az öntözőrendszer kialakítása az árokásást követően a csővezetékek lefektetésével folytatódik. A támfalak kialakítása során a támfalak egyes szakaszai alatt már átvezetésre kerültek a csövek ahol erre szükség volt. A különböző növényágyásokat szintúgy előzetesen már összekötöttük egymással a későbbi csepegtetőöntözés kialakítása céljából.

Ebben a szakaszban is még csak az előkészületi fázis valósul meg. Tehát bekerülnek a csövek, a szórófejek kiállási pontjai, azonban a szelepdoboz, vezérlő, szórófejek és csepegtetőcsövek még várnak addig, ameddig a kert végleges formája ki nem alakul.

Itt különösen fontos a jó minőségű termőtalaj

A területen a termőréteg igen vékony, kötött néhol egészen agyagos volt, emiatt szükséges volt jó minőségű termőföld elterítése. A termőföldet legtöbb esetben homokkal keverik és így értékesítik, mivel a legtöbb termőföld erősen kötött. A homokkal való keverésre azért van szükség, mert ezáltal lazább, jobb vízáteresztő képességű földet kapunk ami viszont tápanyagban gazdag.

Ebben az esetben körülbelül 100 köbméter termőföldet rendeltünk és terítettünk szét a területen. A földet a kert felső részén öntöttük le, majd innen hordtuk szét bobcat munkagéppel. A géppel a földet széthordtuk és elterítettük a kitűzési szinteknek megfelelően a durva tereprendezés során. A terítésnél ügyelni kell arra hogy a gép kanalával csak finoman húzzuk el a talajt, mert így nem tömöríti le a gép súlya a földet túlságosan. Ha a végleges szintre simogatnánk a géppel a földet, akkor egy olyan letömörödött talajt kapnánk amit képtelenség volna kézi erővel finoman megmunkálni. Lég- és vízáteresztő képessége sokat romlana.

A durva gépi tereprendezést egy finom tereprendezés követte amit kézi erővel végeztünk el. Erre a célra egy speciális széles fejű alumínium gereblyét használunk, úgynevezett „terepező” gereblyét. Ezt a műveletet célszerű azonnal a durva tereprendezés után elvégezni, amikor még sokkal könnyebb dolgozni a rostált földdel.

Minden felhasználásra kerülő földet be kellett hordani, mivel a kert később megépült elemei után már nem tudunk betermelni géppel.

Más esetben amikor elegendő hely áll rendelkezésre a munkagép mozgásához, akkor a föld behordását célszerű minél későbbre tenni, hogy minél kevesebb ideig álljon a termőföld területen a gyepesítés előtt. Nekünk itt sajnos nem volt más választásunk mert nem szerettünk volna 80-100 köbmétert kézzel behordani, emiatt a gyepes részeken még egyszer rotációs kapával fel kellett lazítanunk a teljes területet mielőtt előkészítettük a gyepszőnyeg fogadására.

Útburkolatok, kerti utak, szegélyek

Miután elkészültek a támfalak, bekerült a föld nagy része amit el is terítettünk és eldolgoztunk, következett a burkolatok megépítése. A kerti utak andezit terméskő burkolatból épültek meg.

A kerti utak szabálytalan vonalvezetéssel készültek, ezzel is erősítve a természetes hatást és játékosságot. Egy kör alakú burkolt felület is elkészült ami nyáron egy mobil medencének fog fogadófelületként szolgálni.

A burkolatok alatti rétegrendet némileg rendhagyó módon készítettük el. A burkolati tükrök már elő voltak készítve, ezt még a munkagéppel vettük ki a kezdetekkor. A tükör aljába csak 0-4 mm méretű osztályozott kavics került, amibe elhelyeztük a köveket. Az altalaj köves volta miatt nem volt indokolt durva zúzottkőréteg elhelyezése a 0-4-es sóder alá. Továbbá a burkolat fugái fűmaggal kevert termőfölddel lettek feltöltve, hogy az később gyepes felületet tudjon alkotni a kövek között.

Ezt egy homokos talajon másképp kell megoldani, illetve ha gépjármű használatra tervezzük a burkolt felületet akkor szintén más a rétegrend. Itt a megsüllyedés veszélye nem áll fent, illetve a gyepnek is könnyebb elérnie az altalajt. Ugyanis ha ilyen gyeppel benőtt fugákat szeretnénk akkor a túl vastag durva kavicsréteg a gyep kiégését okozhatja.

A terméskő lapok lerakása szabálytalan formájuk és eltérő vastagságuk miatt időigényes munka. Egyenként kell alattuk a sóderágyat igazítani, hogy a lerakást és beütögetést követően a lapok teteje egy szintben legyen. A lapok lerakásával lépésről-lépésre haladtunk. Miután leraktuk a terméskőlapokat, következhetett a közöttük lévő rések fűmagos termőfölddel való kifugázása.

Lépcső és egy kisebb járdaszakasz megépítése következett. A lépcső egy része már meglévő volt, pár fokot kellett hozzáépíteni, illetve kiegészíteni egy beton járdával ami a kerti kapuig vezet. A járda és a lépcsőfokok vasalással készültek el.

Kiemelt ágyás a fűszereknek, zöldségeknek

Egy U alakú kiemelt ágyás is elkészült. A kiemelt ágyás anyagát tekintve vörösfenyőből készült, ami rendkívül tartós és minőségi anyag. Kezelve felületén az erezet kifejezetten szép mintázatú. A kiemelt ágyás egy része lépésálló xps szigeteléssel lett bélelve és csak az ágyás felső kétharmadát töltöttük meg ültetőközeggel. Ennek előnye hogy az ágyás korábban felmelegszik és felesleges is egy méteres mélységű termőközeg a fűszereknek és a zöldségeknek.

A kiemelt ágyásban termesztett fűszernövényeket egész évben felhasználhatjuk a konyhában. A zöldségeket tekintve egy ekkora ágyás csak hobbicélú felhasználást tesz lehetővé, de így is ad egy kis betekintést a zöldségeskert hangulatába és néha igazán jó érzés ha a saját kertünkben termett paradicsommal díszíthetjük ételeinket, vagy saját szüretelésű epret fogyaszthatunk.

A kerti fészer alaptestének betonozását is mi végeztük. Ez is egy vasalt betonszerkezet 20 centiméteres vastagsággal. A kerti tároló egy előregyártott és a helyszínen összeszerelt sztenderd faházikó lett végül.

A növényültetés, sokunk kedvenc része

A növényeket tekintve hazánkban sajnos eléggé szűkmarkúan bánunk az évelő növényekkel a kertépítés területén. Sok kertben nagyon kevés évelő kerül elültetésre, de az is előfordul az is hogy egyáltalán nincsenek évelők. Pedig az évelőkkel érhető el a legsokszínűbb hatás a kertben. Levelükkel is díszíthetnek, és gondos kiválasztásukkal elérhetjük azt is hogy egész évben nyíljon virág a kertben. Az évelő növények gyakorlatilag akár 1-2 év alatt elérhetik végleges méretüket, így nagyon hamar beborítják kertünket a többi növénycsoporttal ellentétben. Hiszen a cserjék és fák csak több év elteltével mutatják azt a képet amit szeretnénk velük elérni.

Ebbe a kertbe nagyszámú évelő került telepítésre. Sok fát is ültettünk ami kifejezetten örömteli, mert fákkal is szűkmarkúan bánunk a növénytelepítéskor. Ezek a növények (a fák) nagyban befolyásolják egy kis kert mikroklímáját is. Hűtik környezetüket, az épületet és a kinti életteret egyaránt. Nyáron ez nagy kincs, hiszen gondoljunk csak az árnyékra amit kapunk tőluk.

A kert növényborítására jellemző hogy sok honos fajta kapott helyet benne, a som, galagonya, kőris, hárs, fagyal. Továbbá hagyományos rózsafajták, és régi kertek növényei mint a gyöngyvessző, borostyán, vadszőlő, madárbirsek és rózsalonc. Ezek a növények mind nagyon illeszkednek az épületben is megjelenő hangulathoz.

A honos és hagyományos növényfajok nagy előnye az ellenállóság és a tájba illő hangulat.

A kertben sok meredek részű található, ahol növelt darabszámmal kellett dolgoznunk a talajtakaró cserjék tekintetében. A növénytelepítés után elhelyezésre került a csepegtetőhálózat és leszórtuk fenyőkéreggel a talajt. A fenyőkéreg mint mulcsolási technika szerepe körülbelül 2-3 évig tart és abban merül ki hogy ameddig a növények nem nőnek annyira össze hogy teljesen lefedjék a talajt, addig is esztétikus megoldásul szolgál a talaj takarására.

Gyeptelepítés

Gyepszőnyegre esett a megrendelők választása. A burkolatokban vetettünk csak fűmagot, hiszen ide a gyepszőnyeg telepítése nem kivitelezhető. A terület előkészítésénél már a gyepes területek nagy részén elkészült a tereprendezés, de mint azt fent említettük ezeken a részeken újra kellett lazítanunk a letömörödött talaj és némi friss termőközeg is került a terep tetejére hogy a síkokat tökéletesen ki tudjuk alakítani a porhanyós földdel.

A technológia a szokásos volt. Vagyis durva tereprendezést követően egy finom tereprendezés következik, többszöri hengerezés és közben a talajsík finomítása, majd amikor megkaptuk a várt eredményt a gyepszőnyeg leterítése.

Természetesen az öntözőrendszernek már üzemkésznek kell lennie ennél a fázisnál, hiszen a leterített gyepet azonnal öntözni kell ahogy kiterítésre kerül, különösen ha ez nyáron történik. A gyepszőnyeget az egyik legismertebb magyarországi osztrák tulajdonú cégtől vásároljuk. Ez a kiszállítást követően azonnal felhasználásra kerül.

Vakondháló nem került elhelyezésre a kertben, mivel ezen a köves talajon a vakond nem fordul elő a környéken sehol.

Kerítésépítés és a kapu felszerelése

A kerítésoszlopok alapjait amiket betonoztunk géppel ástuk ki. Egyszerű dróthálós kerítés készült, zártszelvény oszlopokkal amiket festettünk és a végeiket ledugóztuk hogy a víz ne juthasson bele egy eső során. A kapu szerkezetét, zárját, lécezését is mi készítettük, hegesztettük, szereltük, festettük.

Utolsó simítások és egy kis visszatekintés

A kert átadását megelőzően az utcafronti munkák is elkészültek. Ide szinte kizárólag honos cserjefajokat telepítettünk. Az öntözőrendszer ide is telepítésre került. Az volt a cél, hogy egy nagyon ellenálló, egybefüggő cserjefolt kerüljön ide az utcai részre. A kapu előtti bejárathoz vasúti talpfából készült kis ösvény vezet ami kaviccsal lett szegélyezve.

Az autók parkolóját szintén csapatunk állította össze. Ez egy egyszerű tömörített ágyazatra készült murvás parkoló, ami beton szegélykővel lett szegélyezve.

A végeredmény szerintünk nagyon szép lett. Egy körültekintően, jó ízléssel megtervezett díszkert, ami maximális igényességgel lett kivitelezve. De beszéljenek helyettünk a képek.