Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Fűmagvetés vagy gyepszőnyeg, melyiket válasszam?

szép gyep

Egy aktuális téma így a tavasz közeledtével, hogy vajon melyiket is válasszam ha gyepesíteni szeretném kertemet. Ha szakemberre bízod kerted füvesítését, vagy ha Te magad fognál hozzá, akkor is érdemes elolvasnod ezt a cikket a füvesítés vs. gyepszőnyeg témában.

Kezdjük a fűmagvetéssel

Előnyök: Jóval olcsóbb megoldás mint a gyepszőnyeg. Hibás vetés esetén is kevesebb költség a javítása.

Hátrányok: 2-4 hónap amire aktívan használható, két évbe telik amire olyan egyöntetű lesz mint egy gyepszőnyeg, sokkal több odafigyelést igényel ameddig meg nem erősödik.

A fűmagvetés alapvetően a hagyományos, rég bevált módszer a kert gyepesítésére. A különböző gyártók, legkülönfélébb termékei közül választhatunk ami ebben az esetben a fűmagok, gyeptrágyák, gyomirtó szerek, és ezekre is lesz szükségünk ahhoz, hogy kertünk leglátványosabb pontját kialakítsuk. Vagyis a pázsitot.

Ez nem egy „hogyan csináld” cikk a témában, ezért főleg arról fogok írni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal, milyen különbségekkel jár a fűmagvetés illetve a gyepszőnyeg megoldás.

Röviden

Ez a jó megoldás akkor, ha van türelmed kivárni azt a pár hónapot, ameddig használatba veheted a kertedet, vagy nem szeretnél többletköltséget a gyepszőnyeg miatt, illetve nem szeretnél az első pár hónapban többet találkozni a kertésszel a kelleténél. Ha kutyus van a családban, akkor nehezebb dolgod lesz. A fűmagvetés esetében a kertet a magvetéstől számítva körülbelül 3-4 hónap múlva tudod használatba venni.

Mitől macerásabb a fűmagvetés?

A fűmagvetés kétség kívül körülményesebb folyamat és több türelmet igényel mint a gyepszőnyeg telepítése. A területet gyomirtóval kezelni kell többször (érdemes többször), a mag kijuttatása és bedolgozása szakértelmet kíván, precíz, körültekintő munkát. A magvetést figyelni kell, finoman kell vele bánni az első 2-3 hónapban. A gyomokra is sokkal jobban kell odafigyelni a magok kelése után mint gyepszőnyeg esetében.

Rövidre fogva a gondolatokat, a fűmagvetés egyértelműen körülményesebb módja a gyepesítésnek. Ha magad végzed el, akkor pedig mindenképpen olvass a téma után alaposan. (hamarosan itt is lesz cikk arról, hogyan kell magot vetni úgy, hogy szép legyen a végeredmény)

Használható tipp:

Amennyiben kertész cégre bízod a fűmagvetést, akkor ezeket a kérdéseket tedd fel mielőtt kiválasztod a szakembert:

 

  • Mennyi idő múlva vehetem igénybe a területet a munka megkezdésétől számítva? //A helyes válasz az, hogy körülbelül 3 hónap kell hozzá, hogy a gyepet használni lehessen, de akkor sem aktívan még.//

 

  • Hányszor gyomirtanak a magvetés előtt? //A helyes válasz, hogy a terület rotálása előtt 1x, magvetés előtt minimum 1, maximum 3 gyomirtás szükséges. Azért kell ennyiszer, mert a rotálás közben alvó magvak kerülnek a felszínre és ezek ki fognak kelni//

 

  • Hányszor hengerezik a területet mielőtt magot vetnek bele? //A helyes válasz az, hogy minimum 2x keresztbe és hosszába is. Mivel így jönnek elő a hibák, és ezt az első hengerezés után ismételni kell.//

Ezeket a kérdéseket azért érdemes feltenni, mert sok a kertész, de kevés a szakember, és a magvetést egyszer kell jól elvégezni és akkor szép egyöntetű gyommentes gyep lesz a végeredmény. Amennyiben viszont elhibázzuk, akkor az többletmunkával jár, plusz kiadás, illetve rossz élmény is marad számunkra.

Milyen fűmagot vegyek?

A magok esetében érdemes jobb minőségű, drágább fűmagot használni, mert ha már annyit küzdöttünk a kertünk gyepesítésével, akkor szeretnénk, ha minél több mag kikelne és sűrű, egyöntetű pázsitot kapnánk eredményül. Jó minőségűnek számítanak a scotts v. újabban everris fűmagok, wolf fűmagok, pannongrass fűmagok, barenburg fűmagok, agro largo fűmagok, de mindenképpen nézzük meg a gyártási évet a dobozon, és ne vegyünk olyan magot ami egy évnél idősebb.

Mire figyeljünk amikor fűmagot választunk?

  • Mindenképpen a fényviszonyoknak megfelelő magot válasszunk. Ha mindenhol bőven éri nap a területünket, akkor nincsen nagy probléma. A fűmagkeverékek nagy részének a legkedvezőbb körülményt jelenti a sok fény. Amennyiben viszont árnyékos részre szeretnénk vetni, akkor mindenképpen speciális magkeveréket vásároljunk. (a wolf árnyéki keveréke jó választás)
  • Felhasználásnak megfelelő magkeveréket válasszunk. Ha aktív használatra tervezzük a gyepünket, akkor érdemes sport keveréket venni, ami bírja a strapát. Ha az aktív használat nem szempont, akkor választhatunk például golf fűmagkeveréket, ami sokkal finomabb textúrájú, üdébb látványt nyújt, és így tovább.
  • Klímának megfelelő, illetve a biztosított öntözésnek megfelelő magkeveréket válasszunk. Ez a szempont akkor lényeges, ha egyáltalán, vagy csak minimális öntözést tudunk biztosítani a gyepnek. Azt tudni kell, hogy olyan gyep nem létezik, ami öntözés nélkül is szép marad. Tehát abban ne reménykedjünk, hogy a szárazságtűrő keverék életben marad öntözés nélkül is, mert nem. Viszont jobban tűri a rendszertelen, vagy picit kevesebb öntözést.
  • A lejárati idő. Ne vásároljunk egy évnél idősebb magot.

A gyepesítéshez szükségem lesz még a területemre elegendő mennyiségű starter- vagy indító trágyára. Ezenfelül valamilyen totális gyomirtószerre.

 

Mit érdemes tudni a gyepszőnyegről?

gyepszőnyeg telepítése

Előnyök: Egyszerűen telepíthető, gyorsan használatba vehető a kert (1 hónap), kétéves gyep egyből, tökéletes eredmény azonnal, a telet kivéve bármikor biztonsággal telepíthető.

Hátrányok: Az egyetlen hátrány amit megemlítenék, az az ár a fűmagvetéshez viszonyítva. Viszont az eredményt tekintve ez reális.

Hazánkban már sok cég forgalmaz gyepszőnyeget. Ha nem is veszed észre, de bizony nagy különbségek vannak gyepszőnyeg és gyepszőnyeg között. Árban és minőségben is. A jó minőségű gyepszőnyegről azt kell tudni, hogy amikor megvásároljuk, akkor kétéves előre nevelt kész gyepet vásárolunk, ami tömött, egyöntetű, ujjakat bizsergető tapintású méregzöld pázsit. Erre nem kell várni egy percet sem, lerakod és kész. Persze ez azért így ebben a formában nem igaz, mert előkészítő és gondozó munkálatokat kell végezni azért, hogy minőségi eredményt kapjunk, és hosszútávon is szép maradjon.

A gyepszőnyeget többhektáros területeken (homokon) termesztik, nagyon fejlett technológiai folyamatok teszik lehetővé, a termesztését, és gyors áttelepítését. Amikor megrendeljük e kellő mennyiséget, akkor azt tekercsekben, raklapokon kiszállítva kapjuk meg.

Röviden

Ez a jó megoldás, ha azonnali eredményt szeretnél, nem akarsz több hónapot várni ameddig birtokba veheted a kertedet, nem szeretnél hónapokig bíbelődni az utómunkákkal. Ha a kertészt csak annyit szeretnéd a kertedben látni amennyit muszáj. Ha kutyus van a családban, akkor pedig mindenképpen jobb választás lesz a gyepszőnyeg. A gyepszőnyeget a telepítéstől számított 1 hónap múlva már bátran lehet használni!

Biztonságos a gyepszőnyeg telepítése?

Igen. Persze vannak előfeltételei a dolognak. A megfelelő öntözés kritikus kérdés. Ha gyepszőnyeg mellett döntesz, mindenképpen fontos, hogy megfelelően kivitelezett öntözőrendszered legyen. Az öntözőrendszereket gyakran rosszul kivitelezik. Nem veszik számításba a napos/árnyékos helyek arányát, a széljárást, illetve azt, hogy fejtől fejig kell öntözni. Az utóbbit költségcsökkentés miatt alkalmazzák a tulajdonosok is gyakran, illetve a kertészek is sajnos.

Feltételezzük, hogy rendelkezésre áll a megfelelő öntözőrendszer. Ebben az esetben semmi akadálya annak, hogy a telepített gyepszőnyeg tökéletes maradjon. Itt az öntözés rendszerességére, beállításaira kell figyelni nagyon, de ebben kérjük szakember tanácsát.

Nagyon fontos továbbá az, hogy a területünk (miután egyszer gyomirtottuk és felrotáltok, majd elegyengettük) többszöri tereprendezésen és hengerezésen essen át. Keresztbe és hosszába szoktunk hengerezni, majd újbóli gereblyevonásokkal még egyenletesebbre egyengetjük a földet, majd újból hengerezzük. Ezt gyakorlatilag addig ismételgetjük, ameddig meg nem kapjuk a sima, egyenes felületet.

Ha a tereprendezést jól csináltuk, akkor nem fog megsüllyedni a gyep alatt a talaj az öntözés és használat következtében.

Milyen gyepszőnyeget vásároljak?

Első ránézésre azt láthatjuk, hogy nincsen különbség, és mindegyik minőségi árúnak tűnik. Ámde ha volt már szerencsénk gyepszőnyeget telepíteni, akkor ismerjük a következő problémákat is.

Milyen problémák lehetnek a gyepszőnyeggel?

Nem pontosan vágta a felszedő gép a tekercseket:

Ebben az esetben a lerakásnál lesznek gondjaink, mivel nem lesznek pontosak az illesztések és több időt fog igénybe venni az, hogy azon gondolkodunk hogyan is tudnánk szépen lerakni a gyepszőnyeget. Többet kell majd szabnunk.

Túl vékony a gyepszőnyeg gyökérzónája: Előfordulhat, hogy  gyepszőnyeg tekercsek gyökérrészét túl vékonyra vágta a gép a felszedésnél. Emiatt könnyebben kiszárad, foltokban elhal, illetve nem fejlődik szépen egyenletesen.

Hibásak a tekercsek: A rendelt gyepszőnyeg első ránézésre szép. Viszont amikor kigurítjuk a csíkokat, akkor vesszük észre, hogy itt-ott lyukak vannak egy-két, esetleg több tekercsen is. Ez szintén vágási hiba. A jó minőségű gyepszőnyegcsíkok egyformák, könnyebb- és szebben is lehet velük dolgozni.

A gyep összetétele nem megfelelő: A gyepszőnyeget is többfajta mag keverékéből állítják össze. A jó minőségű prémium gyepszőnyeg képes a használat közben kialakult kopásokat, foltokat vissza tarackolni, visszanőni. Tavasszal könnyebben regenerálódik a hideg tél után, előbb lesz zöld és szép. Ellenállóbb a használatnak is.

Silány, gyenge a gyep: Vannak cégek, akik a gyors profit érdekében egyazon évben értékesítik a gyepszőnyeget, amikor a magvetés készült. A jó minőségű prémium gyepszőnyeg minden esetben előnevelt két éves gyepet jelent. Ezért az sokkal sűrűbb, szebb, és jobban bírja a használatot.

Mi alapján válasszak?

Van tapasztalatunk abban, hogy melyik cégtől érdemes vásárolni és melyiktől nem. Mivel nem szeretnék senkinek sem negatív reklámot csinálni, és rágalmazni, ezért azt javasolom, hogy az ár ebben az esetben jó mutatója lehet a minőségnek. A prémium minőségű gyepek drágábbak. A Pannon Turfgrass gyepszőnyeg például tapasztalataim szerint jó minőségű.

Használható tipp:

Soha ne rendelj gyepszőnyeget egyből esős idő után, vagy esős idő közben ha Te fogod telepíteni. Ilyenkor a tekercsek megszívják magukat vízzel, és súlyuk többszörösét nyomják.

Remélem tetszett az írás, és ellátogatsz legközelebb is a blogunkra. Hallottál már a gondozásmentes kertjeinkről?

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink