Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A magaságyás

Napjainkban egyre elterjedtebbé kezd válni a magaságyás kialakítása a kert egy szegletében. Ki ne vágyna egy saját veteményeskertre, ahonnan szüretelheti a friss zöldségeket, és nem kell folyamatosan hajolgatni érte. Ebben a cikkünkben azoknak szeretnénk segíteni, akik fontolgatják, hogy elkészítik saját magaságyásukat. Illetve arra is adunk pár ötletet, mit érdemes és mikor ültetni az ágyásba.

Mi is az a magaságyás?

A magaságyás egy, a talajtól körülbelül 60-80 cm-re kiemelt ágyás. Előnyei közé sorolható, hogy a növények táptalaját mi magunk állítjuk össze, így nem kell talajcseréhez folyamodnunk ha egy adott növény nem kedveli kertünk talaját.

További előnyei, hogy körülbelül derékmagasságban tudunk növényeket, palántákat nevelni benne, így a hosszabb ideig tartó hajolgatás már a múlté.

Egy korán termő zöldségnövény után pedig ültethetünk egy későbbit, így egész évben tudunk betakarítani valami finomságot. Általában a legtöbb kerti képbe illik, így mindenki számára ott a lehetőség, hogy saját zöldségeit termessze otthonában.

Hogyan készíthetem el saját magaságyásomat?

A magaságyás elkészítése nem tartozik a nagyobb, bonyolultabb kivitelezési munkák sorába. Véleményem szerint, ha valaki elhatározza milyet szeretne pontosan létrehozni, és belefekteti az idejét, rövid idő alatt el is készülhet vele.

Az első lépések

A legtöbb építési folyamatnak az első lépése a tervezés. Ez a magaságyás esetében sem alakul másképp. Nagyon fontos, hogy gondoljuk át hova is szeretnénk tenni ágyásunkat. Azt javaslom a kerti hátulra eső részeibe helyezzük el, így nem lesz akadályozó tényező a későbbiekben.

Célszerű olyan helyre tervezni, ahol mi is könnyedén hozzáférhetünk. Napos, szélvédett hely ideális választás számára. Fontos tényező a hely megválasztásában, hogy a közelben fellelhető-e öntözési lehetőség. A magaságyás földjének a legtöbb esetben nedvesnek kell lennie, így célszerű valamilyen kút, vagy víz közelbe helyezni az ágyást.

Mérjük le pontosan a helyét, biztosan elfér-e ott ahova képzeltük. Illetve számítsunk rá pár centimétert, hogy mi is könnyedén hozzá tudjunk férni a benne termesztett növényekhez.

Miből készíthető magaságyás?

A legtöbb magaságyás alapanyaga fa. Ezenkívül párszor találkozhatunk téglából, illetve műanyagból készült magaságyásokkal is. A fa azonban sokkal olcsóbb, és használata is könnyebb, mint az előbb említett anyagoknak.

Általában a műanyagból készült magaságyások előre el vannak készítve, így azokkal legtöbbször kereskedésekben találkozhatunk.

Ha azt szeretnénk, hogy ágyásunk hosszútávon strapabíró maradjon használjunk olyan fát, amely az időjárás viszontagságainak ellenálló. A felhasználás előtt kezeljük különféle olajokkal, így azok jobban bírják majd az időjárás adta nehézségeket.

A magaságyás építéséhez válasszunk ki egy körülbelül 5 cm vastagságú és 15-20 cm széles fa pallót. Az, hogy a palló milyen hosszúságú csak azon múlik milyen hosszan szeretnénk létrehozni az ágyást. Célszerű olyan hosszúsággal dolgozni, melyen könnyen át tudunk hajolni, ezzel is megkönnyítve az ágyásban történő kertészkedést.

Az építés során kerüljük a fémet és a betont. Ridegségük következtében nem illenek a magaságyás képéhez.  

Magaságyás építése

Az építés első fázisa, hogy a kijelölt helyre helyezzünk ki merevítőket. Ezek fogják jelezni számunkra a magaságyás sarokpontjait a későbbiekben. Fontos, hogy ezek a merevítők legyenek masszívak, és teherbíróak. Valamint ezeket a merevítőket is csak kezelésük után helyezzük a talajba, körülbelül 1/3 részben.

Majd kezdjük el az oszlopokhoz csavarozni a kívánt méretben levágott pallókat, szintenként. Miután elértük a kívánt szintet győződjünk meg arról elég stabil-e a szerkezet. Alulról felfelé annyi pallót helyezzünk el, mely a kertészkedő méretére van szabva, így örökre elfelejthetjük a sok hajolást.

A saját magunk által készített magaságyás további előnyei közé tartozik, hogy akkora méretben hozzuk létre, amilyet csak szeretnénk. Általában a legideálisabb magaságyás méretei így alakulnak: 120 cm széles, 60-80 cm magas (derékmagasság) és 5-10 m hosszú.

Ezzel a magaságyás építésével végeztünk is, jöhet a feltöltés.

Magaságyás feltöltése

A magaságyás feltöltése rendkívül fontos tényező. A talaj, komposzt, trágya egymásra rétegződése biztosítja a növények számára azt a különleges környezetet, amely által gyorsabban fejlődő, egészséges növényekhez juthatunk. Emiatt a rétegezés miatt ugyanis a talaj melegebb, így hamarabb el lehet vetni benne a magokat, és azok hamarabb fejlődésnek indulnak.

A feltöltés alapját az adja, hogy legalulra a leglassabban lebomló szerves anyagok kerülnek, majd ahogy haladunk egyre feljebb a gyorsan lebomló szerves anyagok következnek.

Az építés során ássunk le körülbelül 20 cm mélyen a talajba. Ez lesz a legalsó szint, ide kerülnek a leglassabban lebomló szerves anyagok. Ilyen anyagok lehetnek a durva zöld hulladékok. Például az ágak, gallyak, és különféle kerti hulladékok. Ez idővel kiváló termőföld lesz.

A következő réteg a komposztálható kerti hulladékok rétege. Ide tartozik a krumplihéj, a bab, a lomb, és a levágott fű is.

Majd a harmadik réteget képezi a kerti föld, a komposzt vagy istállótrágya. A legfelső szintre pedig a növények alá kerül közvetlenül a virágföld és a komposzt.

Fontos, hogy a felöltés a magaságyás pereméig történjen. Egy tavasszal feltöltött magaságyás a korhadás és lebomlás következtében nyárra süllyedésnek indul. Ezt a süllyedést a nyár folyamán kerti földdel tudunk pótolni. 

Miket ültethetek magaságyásomba?

A magaságyás kiváló közege a legtöbb zöldségnövénynek, illetve pár dísznövénynek is. Kis helyigényű, gondos munkát igénylő, gyorsan fejlődő virágokat és zöldségeket ültethetünk bele.

Ha szeretnénk dísznövényeket és zöldségeket is termeszteni magaságyásunkban célszerű azokat kettő külön ágyásban kivitelezni.

Ágyásunkban a vetést már márciusban megkezdhetjük. Ebben az időszakban ültethetünk bele korai zöldségeket, mint például retek, spenót és salátafélék. Áprilisban következhetnek a hagymafélék, majd májusban a paradicsom, paprika, uborka, cukkini.

Miután a korai zöldségféléket már betakarítottuk június júliusban sem kell szabadon hagynunk ágyásunkat. Ilyenkor vethetünk bele karfiolt, brokkolit illetve répát is. Augusztusban pedig következhetnek az őszi zöldségnövényfélék, és salátafélék.

Az ősi hónapokban pedig helyet adhatunk fagyálló zöldségeinknek.

Az ültetés szempontjából fontos, hogy ugyanabba a családba tartozó növényeket ne ültessünk egymás mellé, vagy egymás után. Az egy családba tartozó növények legtöbb esetben ugyanazokat a tápanyagokat használják a földből, így hamar tápanyaghiány alakulhat ki.

Mi a teendő télen a magaságyással?

Magaságyásunkat télen célszerű takarni, ezzel megvédve a fagyoktól és az időjárási károktól. A benne rétegzett földet nem szükséges kitermelni belőle, nyugodtan benne hagyhatjuk télre.

Amint az utolsó zöldségnövényünket betakarítottuk, és megjelennek az első fagyok takarjuk be fóliával.

A magaságyás rendkívül jó választás lehet ha valaki saját veteményeskertet szeretne kialakítani kertjében. A saját maga által megálmodott helyen, méretben és növényekkel töltheti szabadidejét. Nem utolsó sorban pedig búcsút inthet a hajolgatásnak és saját zöldségeit fogyaszthatja az év bármely szakában.

Ha neked is felkeltettük érdeklődésed, vágj bele a saját magaságyásod létrehozásába. A tavasz kiváló alkalom erre, és akár már idén nyáron saját paradicsomodat szüretelheted. Bármiben segítségedre lehetünk keress minket bátran.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink