Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A hosszútávon is szép kertek 11 aranyszabálya

szép kertek nyomában

Az rendben van hogy megépülnek a szép kertek, de vajon meddig maradnak szépek? A legtöbb kert pár év után hihetetlen állagromláson megy keresztül. Mik azok a kritikus pontok amikre már a kerttervezés előtt oda kell figyelni, vagy amire kivitelezés során lehet hogy nekünk kell felhívni a kertépítő figyelmét? Hogyan tudjuk megőrizni kertünk szép állapotát a megépülése után is? A cikkben leírom, hogy mit tehetünk már az elején, vagy azonnal? Ötletek, tanácsok képekkel.

Kertépítés előtt állsz? Netán már tart a kerted épülése csak szeretnél inspirálódni, ötleteket szerezni? Itt az idő hogy egy picit előre gondolkozzunk. Amennyiben érdekel mitől lesz kerted nem csak szép de tartós is, akkor az elejétől érdemes elolvasnod a cikket, ha viszont csak ötletekre van szükséged képekben akkor tekerj a cikk végére.

Mitől függ a kerted tartóssága?

egy szép kert budapestenNagyon egyszerűen megfogalmazva a szakmunka és az anyagok minőségétől. Természetesen nem kell mindenből a legdrágább kivitelt megvásárolni, ez nem ezt jelenti. Egy tapasztalt szakember ismeri a saját területén előforduló anyagokat, azoknak előnyös tulajdonságait és hiányosságait. Bizonyos anyagokat ajánl és egyeseket nem. Sajnos a megfigyelhető az is, hogy sokszor azért ajánlanak nekünk valamit mert az gazdaságilag jobban megéri az ajánlónak és nem a minőség miatt kínálja azt nekünk.

A szakmunka minőségét nem kell magyarázni, hiszen érthető hogy hiába vásárlunk meg egy jó minőségű csempét, ha az felrakás után fél évvel leesik a falról. Tehát mindig kérjünk lehetőség szerint referenciamunkát az illetőtől.

Hogyan tervezzünk okosan?

A házépítés előtt, már gondolhatunk arra, hogy egyszer kertre is szükségünk lesz. Már ebben a szakaszban tehetünk pár lépést, hogy megóvjuk majdani kertünket a későbbi káros hatásoktól. A durva hibákról már írtunk egy cikket, amit megtalálsz a blogunkban.

szép kertek Gödöllőn

Ezt az 5 pontot mindenképpen vedd figyelembe tervezés során

 

  • Fagyzugos területekre nem illik olyan növényeket tervezni, amik erre kicsit is érzékenyek, de a legtutibb, hogyha ezeket a területeket meg tudjuk hagyni gyepes résznek, vagy olyan növényt telepítünk oda ami honos hazánkban, vagy igen ellenálló a fagyoknak.

 

  • A talaj sokkal fontosabb mint azt gondolnánk. Ha valaki nem vizsgálja meg a megépítésre váró kert talaját kellőképpen, akkor ott gondolkodjunk el egy picit, hogy az illető valóban szakember-e. Ugyanis az altalaj és a rajta lévő termőréteg méterenként is változhat, és ez bizony meghatározza a kertbe telepíthető növényfajtákat.

 

  • A ház és a kert fekvése döntő fontosságú. Mindig figyeljünk az árnyékos és napos részekre, ugyanis ennek megfelelően kell kiválasztani a növényeket, elhelyezni a teraszt, a pihenőrészeket. Például egy meleg éghajlatú vidéken a teraszt érdemes árnyékban elhelyezni, de ha ezt a teraszt nyáron használjuk, akkor érdemes a ház árnyékába tenni.

 

  • A növények betervezése előtt mindenképpen gondoljuk végig, hogy hova szeretnénk kerti tárolót, komposztálót, vagy bármit ami befolyásolhatja a kert kényelmes használatát.

 

  • Ha kis kerttel rendelkezel, akkor lehetőség szerint valamilyen formában jelenjen meg a víz a kertben, mert ez nagyon mozgalmassá tudja tenni a kertet. A teret növelheted a kert vége felé elnyújtott formákkal, gyepes résszel, burkolattal. A kert széleire ültess növényeket amik elrejtik a kert széleit, ezzel azt a hatást érheted el, mintha a kertnem nem itt, a kerítésnél volna vége.

Tudatosan ültess, hogy ne bánd meg kertedet

tudatos ültetés a szép kertben

Akár segítségül hívunk tervező szakembert, akár magunknak szépítjük meg kertünket, a hosszútávon is szép kertek egyik titka, hogy tudatosan ültessünk. Gondoljunk arra, hogy a növények egyszer megnőnek és bizony amik még jelenleg cuki kis fenyők, azok jó pár év múlva  át vehetik az irányítást.

Egyik megrendelőm egyszer azt mondta hogy „nem létezik hogy a növények vegyék át az irányítást az ember helyett a kertjében”. Pedig ez esetben pont ez történt. Alig lehetett kordában tartani a kertet a rossz növényválasztás miatt. Nagyon sok bosszúságot és pénzt takaríthatunk meg egy jól átgondolt növénykiültetéssel.

A jó kertész ha becsukja a szemét, akkor képes rá hogy előre lássa a kertet 10-20 évvel. Ehhez nem csak jó kertésznek kell lenni, aki ismeri a növényeket, hanem jó képzelőerővel, és térlátással kell rendelkezni hozzá. A hosszútávon is szép kertek egyik alapja a növényismeret.

A gyepszőnyeg és a talaj között helyezkedik el és sok nyugalmat okoz. Mi az?

Gyep a szép kertben

A szép kertek attól is tartósak, hogy átgondolt kivitelezéssel hozták létre őket. A gyep alatt elhelyezett vakondháló egy ilyen átgondolt lépés eredménye. Kell vagy nem kell? Ezt lehet vitatni, azonban az tény, hogyha évekkel később egy vakondcsalád költözne a kertünkbe, akkor bizony nagyon bosszantó és hosszú harc elébe nézhetnénk.

Bosszantó, mert a sok időt és energiát felemésztő munkánk végeredményét teszik tönkre egyik napról a másikra, más részről nagyon nehéz elzavarni őket ha jól érzik magukat és még ez sem garancia arra hogy nem kelünk egyszer arra hogy újabb vakond család érkezett.

Emiatt én azt mondom, hogy a 100-200 forintos négyzetméterár és többletköltség megéri ezt a dolgot.

Amúgy, ha a kert kezdeti kivitelezésének szakaszában nem helyezünk el vakondhálót a kertben, akkor később ezt csak sokkal magasabb költségekkel tudjuk megtenni, akár a kezdeti összegnél 4-5 x magasabban.

Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés. Melyiket válasszam?

vakondháló gyepszőnyeg

A hosszútávon is szép kertek nem attól lesznek szebbek, hogy gyepszőnyeggel terítik le vagy pedig fűmaggal vetik be. A gyepszőnyeg előnyei, hogy szinte azonnal használható, egyből szép, kevesebb odafigyelést igényel a gondozása a kezdeti időszakban, és biztosabb az eredése/megmaradása.

A fűmagvetés előnye az, hogy árban kedvezőbb. A végeredmény lehet ugyanaz, viszont ehhez a be kell tartani néhány fontos dolgot addig ameddig meg nem erősödik a vetett fű. Mint hogy nem szabad rálépni, intenzíven használni, az első pár nyírásnál nagyon oda kell figyelni hogy ne tegyünk kárt benne, az öntözés pedig sokkal precízebb műveletet igényel az elején ameddig a fű nem fedi a talajt, mivel könnyen le lehet mosni a földet és a magokat a felszínről ilyenkor még.

Mindenki döntse el mi fér bele anyagilag. Vetett fűből is ugyanolyan minőség produkálható két éven belül mint gyepszőnyegből, csak az egyik két évig tart, a másik egyből ott van.

Néhány tipp hogy a gyeped ne menjen tönkre pár éven belül

gyepápolás a szép kertekben

Két dolgon múlik a hosszútávon is szép kertek gyepfelületének tartóssága amit telepítés előtt még meg kell tenni. Az egyik egy szóval a talaj megfelelő előkészítése.

Ennek főbb lépései: Rotáljuk fel a talajt megfelelő (min. 20 cm) mélységben, a terepet egyenletesen rendezzük el speciális tereprendező gereblyével, majd hengerezzük keresztbe is és hosszába is a területet. Ezt a műveletsort háromszor végezzük el egymás után, ameddig megkapjuk a kívánt végeredményt.

A szép kertek alapvetése a jó minőségű gyep alapanyag. Fűmagból prémium márkát válasszunk, hiszen jó esetben többet nem kell megvásárolni. Gyepszőnyegből pedig 1450-1490 ft/m2 alatt ne vásárolj! Ugyanis a silány minőségű gyepszőnyegeket ez az árkategória alatt találjuk meg.

Egy speciális művelet ami elengedhetetlen

A gyomirtást mi nem csak a gyepesítés legelején végezzük el, hanem a talajelőkészítés után még kétszer, szükség esetén háromszor. Azért van erre szükség, mert amikor átforgatjuk a talajt, az alvó magvak felszínre kerülnek és ki fognak hajtani. Azonban nem egyszerre, mivel ezek különböző kelési idővel rendelkeznek, így minimum két ütemben fognak kihajtani.

Ha megfelelő a talajelőkészítés, akkor bár ez lényegesen több idő, viszont elköszönhetsz a gyomoktól.

Öntözőrendszert szeretnél vagy eláztató rendszert?

szép kertek itt és most

Az öntözőrendszert szakemberrel terveztesd, lehetőség szerint olyannal aki látta a kertet élőben. Ez azért fontos, mert a terület adottságait nem feltétlenül lehet megítélni egy irodából, hiába meséljük el az illetőnek hogy mi a helyzet. Nem beszélve a különböző online tervezőprogramokról.

A szép kertek titka a minőségi öntözés.

Öntözőrendszer tervezésénél figyelembe kell venni a széljárást, árnyékos és napos területek eloszlását, szélcsatornák helyét, a talaj fajtáját és minőségét (3 pontos talajvizsgálat), és a növények elrendezését és fajtáját, burkolatok helyét.

A rosszul megtervezett rendszer a hosszútávon is szép kertek gyilkosa. Tönkre teheti a gyepet, növényeket, burkolatokat, épületben kárt okozhat és ha hisszük vagy sem a talajt is tönkre tudja tenni hosszú időre.

Ne bízzuk a véletlenre öntözőrendszerünket!

Hol terem a minőségi termőföld?

szép kertek jó termőfölddel

A termőföld akkor lehet számunkra érdekes kérdés, ha a kertünk talaja nem megfelelő minőségű ahhoz, hogy növényeket ültessünk bele. Esetleg az építkezés közben nem gondoltunk a későbbiekre és elszállíttattuk a termőréteget a kertből.

A termőföld beszerzése és a kézi vagy gépi földmunka minden esetben egy jelentősebb tétel szokott lenni. Emiatt sokan költségkímélés miatt szeretnének spórolni ezen a tételen, hiszen itt nagyobb összegek is megtakaríthatók.

Ki spórol még rajtad?

Hidd el hogy amikor a termőföld elindul a telephelyről, bányából stb., már akkor spóroltak rajtad. Ma Budapesten és környékén nem lehet kapni olyan termőföldet, ami nincsen homokkal keverve. Ez bizonyos mértékben szükséges is lehet, na de nincsen rá szabvány és hát a profithajhász kereskedők sajnos úgy hígítják az anyagot ahogyan azt szeretnék, hiszen úgysem tűnik fel senkinek. Még a kertészek sem tudnak róla sok esetben. Én is úgy tudtam meg, hogy láttam hogyan csinálják. Azóta nem vásárlok akárhonnan.

Mit nyersz ha nem spórolsz a föld minőségén?

szép kertek budapesten

Éveket nyersz és bosszúságok, kiábrándultságok, a megbánás érzését pedig elveszíted. Megéri nem?

Képzeld el, hogy a növényeid sokkal gyorsabban és jobban fejlődnek egy prémium földben.

Képzeld el, hogy a tápanyagot és a vizet jobban megtartja egy prémium minőségű termőföld, ezért nem kell trágyát szórni minden évben növényeid alá, mivel mire elérik az altalajt mér megerősödtek, jók az alapjaik, tudnak miből táplálkozni.

A gyeped alá nem kell a drága műtrágyát szórni minden évben, mert nem szalad el a víz és a tápanyag a talajból, mivel a jó termőföld szerkezete jobban megköti azt. Emiatt szerves trágyát is használhatsz, ami környezetkímélőbb is.

Én csak biztatlak, hogy ezen ne spórolj egyszer x forintot, mert meg fogod bánni.

Így biztosítsd kerted jövőjét

szép kerti tó

A kerted jövője a te kezedben van. Ha te építed, akkor mindenképpen, ha pedig szakembert fogadsz akkor is érdemes szemmel követni az eseményeket, és jól jön ha egy picit te is tájékozottabb vagy.

Most elárulunk egy apró trükköt, amivel biztosíthatod növényeid hosszútávú jövőjét, hogy még egészségesebben fejlődhessenek.

Van egy termék, amit gyökéritatónak  hívnak. Ez gyakorlatilag egy baktérium lakópark, amit a növény gyökere alá kell szórni ültetés közben, és az segít az elültetett növénykének begyökeresedni, megfelelően felvenni a tápanyagokat, és a talaj víz háztartását is javítva, ezáltal nyáron szintén segítség a növénynek.

Mi ültetéskor használjuk, és kiválóan működik. A szép kertek attól is tartósak, hogy a növények ellenállóak és mindent megkapnak ahhoz hogy egészségesek legyenek.

Ezt a kerti szegélyt használd ha el szeretnéd kerülni a hajhullást

kerti szegély a szép kertben

Sok barkácsáruházban árulnak különböző nagyon gagyi minőségű ágyásszegélyeket. Találunk itt papírvékony műanyag szegélyt, és megtaláljuk a fa ágyásszegélyek különféle változatát.

Tapasztalataim alapján azt tudom tanácsolni, hogy minden ilyen típusú szegélyt kerüljünk el messziről. Kezdetek kezdetén én is átestem azon, hogy sok mindent kipróbáltam és akkor még tapasztalat híján sajnos ezeket a szegélyekbe is belefutottam. Nem jó választás hidd el. Még azok a szegélyek sem jók amiket magasnyomáson telítenek. Hiába a hangzatos garancia, mert 5 évnél nem igazán bírnak többet, egyszerűen elrohadnak. Aztán garancia ide vagy oda, neked kell kicseréltetni vagy kicserélni.

A szép kertek nem csak fa ágyásszegéllyel épülhetnek. Ami bevált azok a merevebb falú műanyag szegélyek, amiket különböző tó- és kertépítő áruházakban lehet kapni. Gyártók és márkák: Bauplast szegélyek és Ecolat tószegély. Ezeket merem ajánlani mert tartósak.

Illetve lehet építeni különböző kövekből és acélból is szegélyt, illetve nekünk bevált a vörösfenyő is, bár ez csak akkor jó megoldás ha nem szeretnénk íveket a szegéllyel kirakni.

3 növény amit mindenképpen kerülj el

A buxus vagyis más néven puszpáng.buxusok

Hogy miért? Mert a pár éve megjelent kártevője miatt több vele a baj mint a haszon. Nagyon szép és szinte pótolhatatlannak gondolt növény ez, de gondolj csak bele. Megéri-e ez a szépség azt az árat hogy évente többször vegyszeres permetezést kell végezni a kertben, ami ráadásul még pénzbe is kerül. Inkább válassz mást.

Például a buxus alternatívája az örökzöld talajtakaró lonc (Lonicera nitida), ami még gyorsabban is fejlődik és ugyanolyan ha nem szebb formákat lehet belőle kialakítani.

Második alternatívája a formára nyírt tiszafa. Lehet belőle gömböt is kapni, spirált, kúp formát, és amit szeretnél.

A fenti növényeknek nincsen nagyon kártevője, ellenállóbbak ezáltal és nagyon jól tűrik a silányabb körülményeket is. Arra figyelni kell hogy a tiszafa mérgező növény, bár én még nem hallottam olyat hogy valaki megette volna. Mindenesetre, ha gyermek van a kertben akkor fel kell rá hívnom a figyelmet.

A második amit nem kellene, az a smaragd tuja.smaragd tuja a szép kertben

A szép kertek nem elengedhetetlen eleme a smaragd tuja. Szintén a kártevői miatt életben tartása kihívás szintű feladatot jelent a kertész számára. Nem ajánlom. Ha örökzöld sövényre vágysz, akkor inkább nézz körbe a leylandi ciprus háza táján, vagy válassz másfajta tuját. Tudom, a sokak által kedvelt kúpformát nem adja vissza sok más növény, de nem éri meg a használata ennek ellenére sem. Csak a baj lesz vele.

Barkácsáruházi növények

Na egy olyan kertész aki egy picit is komolyan veszi a szakmáját az egyből lebeszél erről. Túl sokat nem magyaráznám a dolgot. Egyszerűen olyan instant, gyorsan felnevelt, sokszor külföldön felnevelt növényekről van szó, amit nem tartósak. Ne vedd meg.

Ha a fenti pontokra odafigyelsz, akkor nagyobb valószínűséggel lesz kerted nem csak szép, hanem időtállóan szép.

Remélem segíthettem egy picit. Olvasd el többi cikkünket is!

Továbbá kedvelhetsz minket facebookon is!

Az ötleteket itt tudod megnézni erre a linkre kattintva!!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=TioMFJhDBmI[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Od6lI51CmFY[/embedyt]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pdWuLQMySYM[/embedyt]

 

 

 

 

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink