Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Az eredeti mediterrán kertépítés 10 parancsolata

mediterrán kertépítés

Hogyan tudod kerted hangulatát mediterrán stílusúra varázsolni? Mik azok a növények, színek, illatok és tárgyak ami a mediterrán kertépítés kihagyhatatlan elemei? Mit kerülj el ha nem szeretnéd elrontani kertedet? Erről szól ez a cikkünk.


Amikor először utaztam Európa délebbre fekvő országaiba, engem is magával ragadott az a környezet amivel találkoztam. Kertész lévén egyértelműen a növényzet és a természeti adottságok nyűgöztek le elsősorban. Meg szerettem volna ismerni ezeket a növényeket a természetes élőhelyükön, és amikor jobban belemerültem a témában, akkor nagyon meglepődtem azon hogy ezeket a növényeket mennyire speciálisnak gondoljuk és kezeljük itthon, holott a legtöbbjük gyomnövényként él a hazájában.

A mediterrán kertépítés és növények misztikuma

a mediterrán kertépítés ötletei

Különböző speciális kaspók, tápoldatok, ültetőföldek léteznek a mediterránumból származó növények neveléséhez, gondozásához. Ennek nagy része pedig alaptalan, mivel ezeknek a növényeknek a nagy része tökéletesen igénytelen a talajok minőségére, a tápanyag hiányát hosszú ideig elviselik károsodás nélkül és nem foglalkoznak azzal sem, hogy milyen formája van a cserepüknek.

Ily módon a mediterrán stílusú kertek körül is lebegnek olyan hiedelmek amiket kihasználnak a gyártók és kertépítők.

„A mediterrán kert megtervezése nem bonyolult annyira mint azt gondolnánk”

Mitől lesz kerted mediterrán hangulatú?

mediterrán hangulatú kert

Fontos megemlíteni, hogy japánkert Magyarországon nagyon kevés található. A Varga Márton kertészeti szakközépiskola, vagy az állatkert területén alakítottak ki eredeti, a hagyományoknak megfelelő nagy hozzáértéssel megtervezett japán kertet. A legtöbb japán kert nem japán kert, legfeljebb japán kert stílusú- vagy hangulatú kert.

Így van ez a mediterrán kertekkel is. Bár ez esetben nincsenek olyan szigorú megkötések a tervezés és kialakítással kapcsolatban mint a japánkertek esetében. A stílus sokkal szabadabb, nem igényel különösebben mély szakmai kerttörténeti tudást.

Ha mediterrán kertre vágysz mert téged is magával ragadott a hangulat, akkor csak hasonló élőhelyet kell létrehozni a kerteden belül mint ami ezeknek a növényeknek a természetes környezete. Ezt még fűszerezzük meg egy két klassz ötlettel és vágjunk bele.

Így kezdj bele a tervezésbe: Avagy az első parancsolat

1. Ne riadj vissza a feladattól

mediterrán kertekMég ha nem is te fogod teljes mértékben megtervezni és kialakítani a kertedet, akkor is jólesik az embernek „az ő keze is benne van a dologban”, vagyis gondolkodik, elmélkedik, ötletel egy picit és elképzeli saját leendő kertjét lelki szemei előtt. Szerintem fontos hogy te is részt vegyél a folyamatban még akkor is ha kerttervezővel dolgozol együtt, hiszen a te és a családod életteréről van szó.

Bátran vegyél elő egy füzetet és egy ceruzát és jegyzeteld le legjobb ötleteidet, inspirálódj, keress és nézelődj. Még ha nem is az egész kerttervet te készíted el, hidd el nagyon is sokat tudsz hozzátenni a kertedhez!

2. Tudd mire szeretnéd használni a mediterrán kertet, ismerd meg önmagad és a vágyaid

leander a mediterrán kertek növényeHa családos vagy, vagy még nem de tervezel vele akkor fontos szempont hogy legyen hely a játékra, esetleg ha a kert méretei megengedik akkor legyen lehetőség elvonulni. Kialakíthatunk erre a célra pihenőrészeket amiket el tudunk szeparálni a kert többi részétől. Ezeket aztán használjuk kikapcsolódásra, olvasásra, feltöltődésre akár még úgy is hogy közben a kertet a család többi tagja is használhatja anélkül hogy zavarnátok egymást. Van ilyen hogy az ember néha egyedüllétre vágyik.

Ezért fontos tudnunk hogy mire fogjuk használni a kertünket.

mediterrán bútorokAlapvetően a mediterrán kertekre jellemző (ez az „ősi” felhasználóiknak köszönhető) hogy lehetőséget és helyszínt nyújtanak nagyobb baráti és családi találkozásoknak. Ezért fontos része az ilyen kerteknek a kerti konyha, kemence, grill, sok esetben nagy étkező rész. Ezeket burkolattal látják el. Nagyon népszerűek a különböző mediterrán hangulatú burkolatok, de jellemző a tömörített kavics burkolat is.

Ha megfelelő mennyiségű hely áll rendelkezésre, akkor a gyepes terület lehetőleg minél nagyobb legyen, persze csak ha nem 95 évesek vagyunk mert akkor természetesen más szempontok is felmerülnek. A gyepes részeket játékra használjuk elsősorban, de a homogén zöld felület megnyugtatóan hat a közérzetre a látványával is.

Tehát, tudnod kell és érdemes, hogy ki fogja használni a kertet, mire fogod használni a kertet, mennyi időt fogsz eltölteni a kertben, milyen színeket szeretsz, milyen illatokat szeretsz (írd össze a kedvenc növényeket, nem baj ha nem mindegyik mediterrán), milyen burkolatokat, milyen ötletek tetszenek a mediterrán kertekből, melyik a kedvenc évszakod és erre fordíthatsz nagyobb hangsúlyt a virágok terén. (A kertre fordított gondozás ideje is szempont lehet ha te fogod ezt végezni.)

3. Ismerd meg a mediterrán kertépítés növényeit és illeszd be a kertbe

mediterrán kert növényei

Egy pár jellegzetes mediterrán kertbe illő növény, amiket felhasználhatsz kerted szépítésére. A levendula (Lavandula angustifolia ), a babérmeggy (Prunus laurocerasus), a Veronika cserjék különböző fajtái (Hebe veronica), a gránátalma (Punica granatum),

cédrus fenyő (Cedrus atlantica), Borókák különböző fajtái (Juniperus Sp.), a ciprus (Cupressus sempervirens), lilaakác (Visteria sinensis), pimpó (Potentilla fruticosa), Zanót (Cytisus), a kihagyhatatlan szőlő (vitis sp.), trombita folyondár (Campsis radicans), korallberkenye (Photinia serrulata), molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum), cipruska(Santolina chamaecyparissus), pázsitszegfű (Armeria maritima), füge (Ficus carica), kivi (Actinidia sp.), és a legtöbb kapható fűszernövény, kőrózsa és sok más sziklakerti növényként ismert évelő.

4. Ne akarj mindent beletenni

mediterrán kertépítés túltolva

A mediterrán kertépítés nem attól lesz mediterrán, ha minden megtalálható benne ami jellemző az ilyen kertekre. A „kevesebb több” szabály itt is érvényesül. Ha például minél kisebb kertünk van annál jobban kell figyelni arra hogy ne legyen túlzsúfolva.

Elegendő hogyha éppen csak megjelenik egy-egy hangulati elem ami jellemző a mediterrán stílusra. Ilyen lehet egy épített kő rom, vagy egy kibukkanó sziklafal, egy csónakroncs darab, esetleg egy öreg ajtót is szépen beilleszthetünk a kertbe ha van erre hely és lehetőség. Igazából a kissé régies, kopottas darabokkal a megfelelő helyen nagyon különleges hatások érhetők el.

Növényekkel játszhatunk bátrabban. Természetesen itt is fontos kijelölni a kereteket, hogy mik azok a területek amiket szeretnénk beültetni és mik azok amelyeket szabadon hagyunk majd egyéb hangulati elemek, műtárgyak, építmények, tevékenységek céljára.

Legyenek ezek egyensúlyban. A virágos területek és a gyepes területek, esetleg a burkolatok-utak. Figyelj rá, hogy a kiválasztott színek harmóniában legyenek egymással, és ne ess túlzásokba egy mediterrán kert esetében sem.

5. Tervezz jól az arányokkal

megfelelő kerti arányokA kert alaprajzi elrendezése alapjaiban befolyásolja annak hangulatát, és ez nincsen másképpen a mediterrán kerteknél sem. Ha kicsi a kertünk, akkor lehetőségeink bizonyos tekintetben korlátozva vannak, itt nagyobb gondosságot igényel a kert alaprajzi kigondolása.

Amikor tudatosan végig gondolod milyen kertet szeretnél, akkor mindenképpen vedd számba azt, hogy a növények egyszer meg fognak nőni. Itt fontos utánanézni hogy kifejletten mekkorák lesznek azok a növények amiket kijegyzeteltél magadnak mert szeretnéd beültetni őket a kertedbe.

Ha nagyobb kerttel rendelkezel, akkor nyugodtan tervezhetsz olyan felépítést kertednek ami játékosabb, tekintetedet a kertbe illetve annak különböző területeire vezeti. Egy kisebb kert esetében érdemesebb a kert határvonalain belülre terelni a figyelmet.

mediterrán kertekA kert szélein való kiültetéssel azt az érzetet keltjük, hogy a kert nagyobb mint valójában. Ha kerted szabályos elrendezésű akkor inkább a nyugalom érzetét fogja ébreszteni benned, a szabálytalan elrendezés pedig mozgalmasságot, változatosságot sugároz.

Mindig vedd figyelembe kerted méretét, ezáltal a lehetőségeit, és vedd figyelembe magadat, a családodat, mi áll hozzád közel. És ne feledd, a kevesebb néha több.

(Erről egy külön cikket fogok írni…)

6. Tervezz jól a színekkel

mediterrán kertépítés színei

szőlő és borMivel a hazánkban ültethető növények leghosszabban egy hónapig nyílvak vagy kicsit rövidebb ideig, ezért elsősorban ne a virágok színeivel kezd a színkombinációk megtervezését. A lombszínek összehangolásával indulj el. Azoknak a növényeknek a lombszínével (fák és cserjék elsősorban) amelyek egészen tavasztól őszig meghatározzák majd a kerted színvilágát.

Nagyon változatos színekben találsz fákat és cserjéket, amik széles lehetőséget adnak a tervezgetésre. A zöld sokféle árnyalatától elkezdve, a bordó, piros, sárga, tarka ezüstön keresztül bármit beilleszthetsz a kertbe. Ez legyen a kert váza ne a virágok, és csak ezután kezdd el kiválasztani a virágokat, amiket be tudsz majd illeszteni ezek a növények közé.

7. Ezt ne tedd a mediterrán kertépítésben

a mediterrán kert tilalmai

– Alapvető hibák a mediterrán kert esetében, hogy összekeverik a jó ízlést a giccsessel. Természetesen nem gondolom hogy én fogom eldönteni, hogy mi a giccses és mi kifinomult, de azért mindenkit óva intenék a túlzásoktól.
Egy mediterrán kert színes, változatos, de nem bazári és túlzsúfolt. Ne akarjunk mindent beletenni.

– A formára nyírt, különböző gömbökből álló alaknövényeket el lehet helyezni a kertben. Egy bejárat két oldalán elhelyezett törzses gömb örökzöld, vagy a növények közé beillesztett bonsai fa szép látványt nyújthat. De sajnos sok rossz példát is látni, amikor ezek a növények egymás mellé sorban ültetve jelennek meg. Tipikusan olyan növényekről van szó, amik nem mutatnak jól nagy számban.

– Az örökzöld sövény jó választás lehet. Azonban az oszlopos örökzöldeket próbáljuk meg kerülni. A smaragd thuja nagy divat volt pár évvel ezelőtt, talán még ma is az, de ezek a növények nem valók sövénynek. Sem hangulatban nem illenek a mediterrán kertbe, sem padig formában ekkora számban nem mutatnak jól.

– A mediterrán kertben szinte kötelező a kő használata. Azonban ügyelj arra, hogy lehetőleg egy fajta követ használj. Ne legyenek keverve a kőfajták, sem sziklák, sem folyami kövek esetében, mert ez természetellenes és ízléstelen. A burkolatok, és különböző kertben használatos anyagokra is igaz ez. Lehetőleg minél kevesebb fajta legyen belőlük.

8. A mediterrán kertépítés 5 kihagyhatatlan eleme

mediterrán kert úttal

Kis kőtámfal vagy bármi ami kő

a kő a mediterrán kertbenA mediterrán kert elengedhetetlen eleme a kő, ami alapvető tradicionális építőelem a mediterránumban. Jellemzően faragott, roppantott, de mindenképpen minél természetesebb formában használatos a burkolatok területén, illetve a támfalak és egyéb kő építményekben.
Bármilyen méretű is legyen a kertünk, beleilleszthetünk olyan elemeket hogy a kő megjelenhessen.

Használjunk követ támfalnak

a mediterrán kertépítés kövei

Nem feltétlen kell szintkülönbség egy kertben ahhoz hogy támfalakat alakítsunk ki benne. A mediterrán kertépítésben jellemző a kő támfal és nem feltétlenül funkcionális elem, mint inkább látvány-, hangulatteremtő hatása miatt alkalmazzuk. Egy alacsony terméskőtámfallal fel tudjuk dobni az egyik kerti sarkot, és ezzel a szögletes formákat is lehet lágyítani illetve eltüntetni akár teljes mértékben.

Építhetünk terméskőből kutat, vagy burkolhatunk vele kerti csapot is, esetleg tűzrakóként is használhatjuk.

Használjunk követ burkolatnak

kő burkolat a mediterrán kertépítésbenKőből készülhetnek burkolatok is. Lehet ez egy szilárd burkolatú pihenőrész, ahol kerti bútorokat helyezünk el és ez lesz majd a beszélgetések színtere, vagy a kültéri konyha, esetleg a kültéri nappali. A mediterrán kertépítés jellemző eleme az ilyen színtér, ahol nagy családi és baráti eseményeket lehet tartani. Nagyon hangulatosan be lehet rendezni, és kellemes kikapcsolódás helyszínéül szolgálhat a kellemes nyári estéken.

Használjunk kavicsburkolatokat

kavicsburkolat a kertbenA kavics is kő és ezen módon szintén jellegzetes eleme a mediterrán kerteknek. A mediterrán tájakon a talaj köves és sziklás. Sok helyen szinte csak ebből áll és a termőréteg csak nyomokban van jelen. Ezért bátran alkalmazhatjuk a mediterrán kertépítésben. Kert méretétől függ, hogy mekkora felületen alkalmazunk kavics burkolatot.

Kis kertek esetében sokan javasolják a gyep helyett is a kavicsburkolatot, mivel a gyep sok esetben ezekben a kiskertekben tönkremegy a fényhiány miatt, illetve karbantartás igénye a kavicsburkolatoknak alacsonyabb a gyephez képest, viszont a gyerekek nem tudják oly jól kihasználni mint a gyepet.

Szóval, lehet utakat, de komplett burkolatokat, pihenő tereket is kaviccsal burkolni.

Illetve lehet csak látványelemként is alkalmazni kisebb méretű kavicsburkolat formájában. Ilyenkor viszonylag kis méretű területeket is takarhatunk vele mondjuk valamilyen terméskő vagy tégla szegéllyel elválasztva ami éppen csak kibukkan a növények közül.

A kő nem hiányozhat egy mediterrán kertből.

Használj fa építményeket, kiegészítőket

fa a kertben mint építőanyag

A mediterrán kertépítés kedvelt anyaga a fa, hiszen egy szintén nagyon sokrétű, izgalmas és a mediterrán térségben jellemző építőanyagról van szó.

A mediterrán kertépítés szegélyei nem csak kőből

szegély a kertben fából

Fából épülhet kerti szegély, gondoljunk csak a vasúti talpfára, a különböző lécszegélyekre, vagy gerendából készült szegélyekre. A vasúti talpfából lépcső vagy kerti út is épülhet.

Fából vaskarika… vagyis nem. Hanem fabútor.

Fából bútorok az ősidőktől fogva készülnek, így mi sem volna természetesebb hatású kerti bútor mint a fából készült kerti bútorok. A kültéri fa bútorok lehetnek rusztikus robosztusabb kivitelűek, illetve sok fajta ilyen bútor készül trópusi fából a legkülönfélébb formában és funkcióban. Ha fedett helyen használjuk ezeket a bútorokat és télen van lehetőségünk beltérben tárolni őket, akkor bátrabban választhatunk beltérben használatos fabútorokat is. Így lehetőségeink megnyílnak.

Fából pergola

mediterrán lugasA pergola egy nagyon látványos eleme a mediterrán kertépítésnek. Lehet díszítő- és hasznos funkciója illetve ezek együttes keveréke. Alkalmazható bejáratok fölé, a társasági- és pihenő színterek fölé vagy közelében díszítés, hangulati elem vagy árnyékolás céljára is. Térelválasztásra, térelhatárolásra is használhatjuk. Vagyis érzékeltethető vele a kert egy bizonyos részének leválasztása, elkülönítése.

A pergolára növényeket is felfuttathatunk, például lilaakácot.

Víz, mint a mediterrán kertépítés kihagyhatatlan jolly jokere

víz a kertbenIgen. Hiába, egy kertben a legkülönlegesebb hatások a vízzel érhetők el. A víz a kertben olyan hangulatokat képes megidézni amivel nem tudja felvenni egyik elem sem a versenyt.

Bármilyen méretű kertbe elhelyezhető a víz, és tuti hogyha egyszer megízleli az ember akkor bele fog szeretni. Sokan azt gondolják hogy nagy macera egy kis tó, vagy medence fenntartása. Hát az is, no de nem megéri?

Na jó, nem feltétlenül macera, hiszen gondolkodhatunk egy kisebb csobogóban is vagy egy nagyon pici kerti tóban. A csobogók rendkívüli előnye, hogy kisméretűek, kis fenntartási igényük van és a víz hangja mégis 200 szoros élményt biztosít számunkra amikor pihenünk a kertben. Természetesen akit a víz hangja zavar az nem fog csobogót telepíteni a kertjébe.

Kialakíthatjuk kertünkben a díszmedencék (nem fürdő) legkülönfélébb fajtáit. Ezeket kőből is építhetjük, és én azt mondanám hogy egy mediterrán kert kialakításánál inkább ezt a verziót alkalmazzuk.

Tehát nem feltétlenül kell itt nagy dolgokra gondolni, mert egészen kis formájában is becsempészhető kertünkbe a víz látványa és hangulata. Ne hagyd ki.

Kavicsok az ágyásban fenyőkéreg helyett

kavics a kertbenHasználhatunk különböző fajtájú és méretű zúzott köveket, kavicsokat is az ágyások talajának takarására. Hiszen egy jellemző a mediterrán kertépítés során felhasznált anyagról van szó. Jól mutat ha a növények talaját kaviccsal borítjuk be. Ezen felül a talajtakarás számos előnyös hatásával is rendelkezik a kavics. Csökkenti a talaj párologtatását, csökkenti a gyomosodás mértékét.

A kavicsokat érdemes úgy elteríteni az ágyásokban és az egyéb részeken egyaránt, hogy alulra apróbb szemű kavicsok kerülnek, felülre nagyobb szemű kavicsok. Ha például 12 centiméter kavicsréteget terítünk az ágyásba (ami azért kell ahhoz, hogy a gyomokat valóban kordában tartsa a kavics), akkor az alsó 5-6 centi lehet apró, a felső 5-6 centi pedig nagy szemű kavics ugyanabból a fajtából.

Érdemes megfontolni a geotextil használatát, ugyanis nem biztos hogy előnyös mindenhol geotextiliát alkalmazni. Ágyásokban nem javasolnám, mivel az évek múlásával inkább problémává válik a használata mintsem előnnyé. Felszakadozik, a napsugárzás hatására foszlik, nehezen tudunk ültetni bele növényeket szabadon, és amennyiben hagymásokat is telepítünk a kertünkbe (pl. tulipánt), akkor bizony nem fogjuk szeretni a geotextilt.

Azonban ha parkolóba használunk kavicsburkolatot akkor használhatjuk, mivel itt előnyös talajstabilizációs tulajdonságai pozitívak.

Ciprus és levendula, kőedények és leander

ciprus és levendula

Kihagyhatatlan néhány növény a mediterrán kertépítés során. A ciprus egy roppant jellegzetes növénye a mediterrán vidéknek, úgy mint a levendula és a leander is.

9. Mindent csak természetesen: Anyagok, színek, bútorok

sokszínű mediterrán kert

Induljunk az elejéről. Nézd meg hogy milyen anyagok találhatóak a mediterránumban, mit használnak a legtöbbet. Igen. Ez a fa és a kövek különböző méretű és formájú fajtái. Nézzünk körbe, gondoljunk vissza mit látunk egy ilyen környezetben, mi jellemzi azt és induljunk ki ebből.

mediterrán kert növényekkelA növények színei olykor élénkek, de ne legyenek túlságosan sokfélék. Sok zöld árnyalat és kevés élénkebb szín. Tegyük hozzá, hogy túl sok méregzöld gyepes területet nem találunk a mediterrán térségben, mivel jellemzően száraz területekről van szó.

Az anyagokban alapvetően igaz az, hogy természetes hatású (színeiben és formájában), naturális stílusú anyaghasználat jellemzi a mediterrán stílust. Többször használnak kovácsoltvas kiegészítőket, agyagtermékeket, természetes vagy koptatott kőburkolatokat , rusztikus széles erezetű fa alapanyagok. Ezeket az anyagokat ötvözik is sok esetben. Például egy kovácsoltvas korlát kapaszkodója lehet fából.

10. Használj kiegészítőket a mediterrán kertben

a mediterrán kertépítés csodás

Természetesen a mediterrán kertépítés úgy teljes, ha a kert elkészülte után a részletekre is kitérünk. Ezek az utolsó ecsetvonások, amiket a kiegészítők kiválasztása és elhelyezése jelent. Több előnye is van a kiegészítők használatának. Gondolok itt arra, hogy önmagukban is önálló dísztárgyként funkcionálhatnak, de lehetőséget adnak arra, hogy olyan növényeket is elhelyezzünk a kertünkben, amik valóban csak a mediterrán területeken élnek meg.

Egy agyag- vagy egy kőedényben leandereket, pálmát vagy jázmint ültethetünk (és természetesen sok más jellegzetes mediterrán növényt is). Díszíthetjük vele teraszunkat, vagy bármely olyan területet a kertben amit használunk aktívan, vagy látjuk nap mint nap. Utak, beállók, bejárat mellé is beilleszthetők ezek a szép növények.

A csupasz falfelületeket is díszíthetjük például fém vagy fa ráccsal amire növényt futtatunk. Szobrok és különböző kő vagy agyad dísztárgyak is helyet kaphatnak a kertünkben.

Ne hagyd ki a kiegészítőkben rejlő lehetőségeket. Ezekkel teljes egy mediterrán stílusú kert.

Bízom benne, hogy sikerült egy picit közelebb hoznom a mediterrán kertépítés világát hozzád.

Szép napot, különleges élettereket kívánok!

ui.:

Kerttervezés témában többet is olvashatsz az oldalunkon.

Youtube videó a témában a mediterrán kertépítésről:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=X1cPgyzgwxY[/embedyt]

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink