Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A Lemosó Permetezés valóban sikeres receptje

Lemosó permetezés sikerreceptjét olvashatod úgy, ahogyan azt kevés helyen írják le.

Részletes útmutató érthetően,átláthatóan, egyszerűen a lemosó permetezésről.

A lemosópermetezés a legfontosabb tél végi- és őszi növényvédelmi feladat a kertben, legyen szó díszkertről vagy szőlős kertről vagy gyümölcsösről. Nem szabad átsiklanunk felette akkor sem ha a kertünkben egyáltalán nincsen gyümölcsfa, hanem csak dísznövények találhatók benne.

Miért kell?

A lemosópermetezésre azért van szükség, hogy megtizedeljük a kártevők és kórokozók létszámát a kertünk növényein. Mivel a tél folyamán nagyon sok rovar és gombafajta a növényeinken, illetve a növényeink elhalt és lehullott részein telelnek át.

A vegetációs időszakban sokkal hatékonyabban védekezhetünk ellenük, és ráadásul ilyenkor nagyobb lehetőségünk nyílik arra, hogy biológiai védekezést végezzünk egyszerűen.

A lemosó permetezésnek köszönhetően a következő évben kevesebb energiát kell fordítanunk további növényvédelmi feladatokra. Továbbá a következő évben elvégzett permetezések vagy egyéb növényvédelmi intézkedések hatékonyabbak lesznek mintha nem végeztünk volna lemosó permetezést.

Mikor kell csinálni?

Őszi lemosó permetezés

A lemosó permetezés legjobb időpontja ősszel akkor van, amikor az összes lomb lehullott a növényeinkről (természetesen a lombhullató növényeinkről).

Tavaszi- vagy tél végi lemosó permetezés

A tavaszi lemosó permetezést lehetőleg a tél kezdeti elvonulásakor végezzük, amikor kezd felmelegedni az idő (0 fok fölé) és nem hajtottak még ki a növények. A metszés optimális időszaka 5 fok feletti hőmérséklet esetén a legjobb. -5 fok alatt soha nem metszünk és -5 illetve +5 fok között pedig csak kesztyűben végezzünk metszést hogy ne tegyünk kárt a növényben, ne legyen fagyfoltos a növény.

Ha egy picit lekéstél a metszésről és már elkezdtek kihajtani a növények, akkor a kezdeti időszakban még el lehet végezni a lemosó permetezést. Egy dologra figyelj, hogy 10-15 fok felett ne kezd bele a permetezésbe, mert akkor könnyen megégetheti a már kibújt hajtásokat a permetlé.

Még akkor sem érdemes belekezdeni a permetezésbe, ha jelenleg 15 fok alatt van a hőmérséklet, de tudod, hogy 1-2 óra múlva 15 fok fölé fog emelkedni.

Legjobb időszak

A legjobb időjárási körülmény a szélcsendes, csapadékmentes száraz idő. Ezt nevezzük a legkedvezőbb feltételeknek.

Mire van szükséged ahhoz, hogy ne érjen meglepetés?

 • Permetezőgép (igényeknek megfelelően motoros vagy pumpás, kézi vagy háti, hosszabbító szárral vagy anélkül)
 • Mérőedény, mérőüveg (ebben mérjük ki a vegyszer mennyiségét)
 • Vödör és keverőpálca (egy vödör a permetlé kikeveréséhez, illetve egy bot vagy pálca)
 • Gumikesztyű (akár eldobható)
 • Védőruha (ez lehet egy erre a célra rendszeresített esőkabát is)
 • Védőmaszk (Gázálarcot is használhatunk erre a célra, vagy egyéb szűrővel rendelkező maszkokat amit gazdaboltokban is lehet kapni. A gázálarc azért nagyon jó, mert nem kell külön szemüveg vagy álarc. Főleg ha motoros gépet használunk a magasnyomású porlasztás miatt jobban száll a permet.)
 • Permetszer: én a bordói levet használom rézzel és kénnel szinte minden esetben. Amennyiben lombhullató növényeket permetezünk, akkor adalékként adhatunk olajos szert a permetléhez. Így a rovar kártevőket nagy számban gyéríthetjük, mivel az olaj lezárja a növény ágait és a kártevők megfulladnak.

Előkészületek lemosó permetezésre

Amikor elhatároztuk, hogy kertünket meg fogjuk védeni a kártevőktől és elvégezzük a lemosó permetezést, akkor van néhány olyan feladat ami gyakorlatilag több ideig tarthat mint maga a lemosó permetezés.

Először

Érdemes összegyűjteni alaposan az ősszel lehullott faleveleket és egyéb növényi maradványokat amik a kertben vannak. Ugyanis ezeken a növényi részeken áttelelnek a különböző rovar- és gomba kártevők, amik tavasszal megújult erővel támadják meg növényeinket. Az összegyűjtött részeket távolítsuk el a kertből.

Sokan javasolják ezeknek a részeknek az elásását mélyen a talajba, vagy elégetésüket. Azonban tudjuk azt, hogy ez egy kiskertben nehezen kivitelezhető. Természetesen ha van rá lehetőségünk akkor alkalmazzuk az első két módszer egyikét.

A második fontos feladat

Metsszük meg a növényeinket. Amennyiben gyümölcsöskertről van szó, akkor ez egyértelmű tavaszi feladat. Díszkert esetén pedig nyilván csak azokat a fákat és cserjéket kell megmetszeni amik ezt igénylik.

A speciális metszési feladatokon kívül fontos szempont, hogy az elhalt, elszáradt, beteg részeket is vágjuk le a növényekről. Akár egy örökzöld cserjéről, fenyőről, vagy valamilyen lombhullató cserjéről/fáról van szó. Ezekre a részekre nincsen szükség, és csak veszélyforrást jelentenek növényeinkre nézve.

A harmadik fontos feladat

Főként gyümölcsfákra vonatkozik, miszerint a beteg, sebes, mézgás részeket meg kell tisztítani. Az ilyen részeket kaparjuk ki késsel, távolítsuk el a beteg, fertőzött szövetet egészen addig, ameddig csak az egészséges részek látszódnak majd. Ilyen módon megtettünk mindent a lemosó permetezés sikerességéért.

Negyedik feladatként megemlítenék egy szintén kiemelten fontos teendőt.

Akkor teljes a munkánk ha a metszés és a beteg részek eltávolítás/lekaparása után lekezeljük a sebeket. A sebkezelésre alkalmas anyagokról lejjebb írok majd. A szerepe, hogy lezárjuk a sebfelületeket a kártevők és kórokozók elől és így védjük növényeinket. Hiszen ezeken a nyílt felületeken keresztül sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak növényeink a betegségeknek, kártevőknek.

2-3 centiméternél nagyobb sebfelületeket már le kell zárni sebkezelővel!

Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben megtehetjük először végezzük el a lemosó permetezés műveletét, majd ezután pár órával, esetleg egy nappal később visszatérve (a lényeg hogy a seben száradjon meg a permetlé) kezeljük le sebkezelő anyaggal a sebeket. Így a permetlé a sebfelülettel tud érintkezni a sebkezelés előtt és ez erősíti a védelmet.

A lemosó permetezést gyakorlatilag így kell csinálni

Ha megvagyunk az előkészületi feladatokkal, akkor jöhet a permetlé bekeverése. Lássuk lépésekre bontva hogyan kell csinálni.

 1. Amennyiben a tanácsaimat követed és bordói levet használsz, akkor 10 liter vízhez körülbelül 1 deciliter permetszert kell adagolni és jól összekeverni. A permetszerhez adagolhatunk „olajos szereket” amit gazdaboltban lehet kapni. Ezzel fokozzuk a hatást. Olajos szereket ne használj örökzöldek esetében!
 2. Öltözzünk fel megfelelő védőfelszerelésbe, hogy ne tudjunk érintkezni a vegyszerrel. Bár pl a bordói lé ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett készítmény, ami nem minősül vegyszernek, de természetesen káros az egészségre ha bőrünkkel érintkezik vagy belélegezzük.
 3. Kezdjük meg a lemosó permetezést. Arra nagyon ügyelj, hogy a permetlé lemosás szerűen minden kis zugot elérjen a növényen, zárja le a teljes felületet.
 4. Ha a permetezést befejeztük, és nem kezeltük le előtte a metszés és tisztítás után keletkező sebeket, akkor pár óra vagy egy nap elteltével ezt tegyük meg, mert a lemosó permetezés nem helyettesíti a gondos sebkezelést, a sebek teljes lezárását.

Hogyan tudod megrendelni a lemosópermetezést és mennyibe kerül, ha kertész végzi el?

Amennyiben a lemosó permetezést nem szeretnéd vagy nem tudod elvégezni, akkor megrendelheted tőlünk is. Mindenképpen időben szólj hogy szükséged van a segítségre, mert ha kisüt a nap akkor a kertésznek mindig sok a dolga.

Amennyiben profi rendszeres kertgondozás érdekelne, akkor kérj tőlünk árajánlatot!

Amennyiben tetszett a cikk akkor oszd meg vagy likeolj facebook-on minket és látogass el youtube csatornánkra is!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink