Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A gyepszellőztetés helyes módja -részletes leírás videóval

Ebben a cikkben leírom mire kell figyelni gyepszellőztetés során, hogyan csináld jól úgy ahogyan a profik is végzik.

Az alábbi cikkben olvasható tanácsok öntözéssel ellátott, öntözésben részesített gyepfelületekre vonatkoznak elsősorban!

Miért csináljuk? Avagy a gyepszellőztetés célja

A gyepszellőztetés célja az, hogy megőrizzük a gyep minőségét, jó állapotát és ezt rendszeresen javítsuk-fenntartsuk a gyepszellőztetéssel. Ezen felül természetesen más munkákat is el kell majd végeznünk ahhoz, hogy a fű a kertünkben mindig gyönyörű zöld és élettel teli maradjon, de most erről az egy munkafolyamatról lesz szó.

A gyepszellőztetés több jótékony hatással bír. A talajt lazítjuk fel ilyenkor aminek ezáltal jobb lesz a hő, a tápanyag, és a vízgazdálkodása. A fű levegőztetésének is hívják sokan a gyepszellőztetést, mert ilyenkor valóban a gyepünk gyökérzónája a lazítás következtében több levegőhöz jut nem csak amiatt mert fellazul a talaj, hanem mert az elhalt növényi részek ilyenkor eltávolításra kerülnek a gyep tövétől, a talaj felszínéről.

Ezek a növényi részek az év közben felhalmozódott nyesedékből állnak, ami a fűnyírás során a területen maradt. Ugyebár a fűnyírógép a levágott fű nagy részét összegyűjti, azonban vannak visszahulló darabok, amik felhalmozódnak a talajfelszínen és előbb-utóbb egy úgynevezett „filcréteget” képeznek a talajon.

Na ez az amit mi szeretnénk eltávolítani, mert ez a filcréteg gátolja a gyepfelület egészséges fejlődését.

Mire lesz szükséged?

A professzionális felszereléssel indítom a sort. Ez ne elegyen lehangoló senki számára aki nem rendelkezik ezekkel az eszközökkel mert egyből ajánlani fogok alternatívákat, amikkel ugyanolyan hatékonyan és magas minőségben el lehet végezni a munkát.

Gyepszellőztető gép motoros, fűnyíró gép, szegélyvágó gép, lombseprű, gyepszellőztető gereblye, zsák a zöld hulladéknak, lombfúvó a takarításhoz és egy seprű.

A gyepszellőztető gép lehet elektromos is, vagy kiválthatjuk gyepszellőztető gereblyével is. Utóbbit akkor javasoljuk ha a terület nem túl nagy, mert a gereblyével történő szellőztetés igen fárasztó lehet. Ha a területünk nagyobb mint 100 m2 akkor érdemes elgondolkodni gyepszellőztető gép bérlésén, akár elektromos kivitelben.

A lombfúvó nem feltétlenül kell, i ezt takarításhoz alkalmazzuk.

Mikor érdemes végezni?

A gyepszellőztetést tavasszal mindenképpen érdemes elvégezni. Vannak akik az évente kétszeri szellőztetést javasolják, azonban nem minden esetben indokolt ez a gyakoriság.

Azonban ha a gyep állapota indokolja akkor végezzük el nyár végén-ősszel újra. Az indokoltság abból áll, hogy a gyep sűrű, intenzív növekedésű, a keletkezett filcréteg megtalálható közötte. Továbbá az i indokolhatja az újbóli gyepszellőztetést, ha a gyep állapota romlott tavasz óta.

Az utóbbi eset minden aspektusát nehéz volna itt leírni, ezért ezt bocsássák meg nekem de itt kihagyom, nem részletezem.

Erre az 5 dologra nagyon figyelj!

A gyepszellőztetés nem boszorkányság, vagyis bárki elvégezheti ezt az egyszerű műveletet, azonban van pár dolog amivel fontos hogy te is tisztában legyél.

 1. A munka megkezdése előtt jelöld meg az öntözőrendszer szórófejeit
 2. Ha helyenként gyengébb a gyeped akkor ott óvatosan told végig a gépet, vagy kapard a gereblyével. Ilyen helyeken csak egy irányba szellőztessünk és lehetőleg szórjuk felül fűmaggal ezeket a részeket szellőztetés után. (erről lejjebb még írok)
 3. Alaposan távolítsad el a kiszedett részeket a területről
 4. Ha nincsen ebben a munkában rutinod, akkor rézsűs gyepfelületen kizárólag gereblyével dolgozz
 5. Érdemes lehet egybekötni ezt a munkát a felülvetéssel és a gyeptrágyázással is (lejjebb elmondom miért), erre készülj fel trágyával, fűmaggal és trágyaszóró eszközzel.

Így csináld -gyakorlat szépen sorban

 1. Megjelöljük a szórófejeket, hogy véletlenül se tegyünk bennük kárt.
 2. A gyepszellőztető géppel vagy a gyepszellőztető gereblyével kezdjük el a munkát. A gépet egyenletesen egy irányba előre fele tolva. Amikor fordulunk a géppel, akkor a kések forgását vagy kapcsoljuk ki, vagy nyomjuk le a gép fogantyúját ezzel elemelve a késeket a talajtól. Így nem okozunk kárt a gyepben. Ha gyepszellőztető gereblyét használunk, akkor egy irányban magunk felé húzva a gereblyét kezdjük el átgereblyézni a gyepet erőteljesen, úgy hogy a gereblye a talajba is hasítson bele picit lehetőleg.
 3. Miután végeztünk tegyük meg ezt keresztirányban is. Ha nagyon gyenge, ritkás a gyepfelület, akkor ezeken a részeken nem kell keresztben is elvégezni a gyepszellőztetést.
 4. A kiszedett hulladékot távolítsuk el a területről lombseprűvel alaposan.
 5. Fűnyíróval haladjunk végig a gyepfelületen. Ha a gyep igényli akkor szegélyezzük körbe a fűnyírás előtt a széleket, akárcsak egy általános fűnyírási művelet előtt. A fűnyíró az apró részeket még jobban össze fogja szedni.
 6. Öntözzük be a gyepet és kész.

Plusz ezt tedd meg mert most könnyebb

Érdemes a gyepszellőztetés után elvégeznünk két dolgot, ami szintén hozzátartozik a tavaszi munkákhoz. Az egyik a gyep felülvetése, sűrítése (ha szükségesnek ítéljük meg), a másik a gyep trágyázása amiről a gyepmunkák cikkünkben írok bővebben is.

Ezekhez a munkákhoz legyen nálad fűmag és gyeptrágya, valamint gyeptrágya szóró eszköz, ha nem vagy biztos abban hogy kézzel is ki tudod szórni szépen a trágyát. Gyeptrágyának javasolom a viano gyeptrágya családot.

Azért érdemes elvégezni ilyenkor a gyep felülvetését is, mert a géppel végzett gyepszellőztetés után a barázdákba -amit a gép a talajba vágott- könnyebben bele vethetjük a fűmagot, és nem kell a magokat takarnunk, vagy csak kevésbé. A felülvetés után ha elszórtuk a fűmagot akkor hengerezzük le a területet, trágyázzunk és ezután öntözzük csak be.

Az eredmény látszik és érezhető

Videó itt

Ha tetszett a cikk akkor oszd meg! Írj, miről olvasnál szívesen!!!

További sok infó a kertek világából.

Szép napot! Minőségi élettereket kívánok!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink