Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Lejtős kertek ötletes kialakítása

Hegyoldalon van a kerted? Sok benne a lejtős rész és nem tudod mit kezdj vele? Félsz hogy legurul a gyerek miközben a kertben játszik? Hát igen, egy lejtős kert se nem gyerekbarát, se nem veteménybarát, vagy éppen állatbarát és igazából felhasználás szempontjából nagyon csekély lehetőséget rejt magában. De csak akkor ha nem tudsz arról, hogy még az előnyödre is fordíthatod ezt a tulajdonságát. Megmutatom, hogyan hozhatod ki lejtős kertedből a maximumot.

Sokan kényszerülnek hegyvidéki környezetben tengetni mindennapjaikat, mint például a Remetehegy, Pasarét, Rózsadomb, és még sorolhatnánk. A hegyvidéki környezetnek megvannak az előnyei, hiszen a kilátás sokkal szebb, jobb a levegő és a világ folyását egy távolabbi perspektívából szemlélhetjük. De az is igaz, hogy nagyobb arányban fordulnak itt elő lejtős kertek, amikben egy deka sík felületet nem találunk.

Ha azon szerencsés emberek közé tartozol, akiknek ilyen dimbes-dombos kertje van, akkor van egy jó hírem! Ezekből a kertekből egy kis segítséggel és jó ötletekkel nagyon különleges szigeteket lehet létrehozni ahol megpihenhet az ember, családjával, barátaival.

Lássunk pár rég bevált taktikát, hogyan zabolázhatjuk meg lejtős kertek meredek oldalait, hogy aztán saját ízlésünk szerint megformálva, szolgálatunkba állítsuk azt…

Az embernek van egy ösztönös vágya arra, hogy az otthonát, közvetlen környezetét, a saját igényeinek legmegfelelőbben alakítsa ki. A saját ízlése szerint olyan helyé tegye azt, ahol Ő a legjobban érezheti magát, megpihenhet és békében időzhet egyedül vagy szeretteivel. A kert is otthonunk része, és ha van, ki kell használni az utolsó centiméteréig, mert nagyon nagy érték. Ez az írás azért született, hogy ne kelljen a hegylakóknak sem nélkülözniük ilyen téren.

Tagolt, teraszos kialakítású lejtős kertek

A lejtős kerteket a legegyszerűbb módon úgy tehetjük használhatóvá, hogy vízszintes- vagy ahhoz közeli terepszinteket alakítunk ki benne. A kert meredekségétől és méretétől, illetve egyéb adottságaitól (épület hogyan helyezkedik el a területen) is függ, hogy mekkora „teraszokat” tudunk létrehozni, kialakítani.

Több teraszt is kialakíthatunk, ha módunk van rá, így növelve ezzel a kert használhatóságát. A kialakított vízszintes területek közötti kapcsolat készülhet támfallal, vagy pedig rézsűvel, a közöttük lévő közlekedés pedig leginkább lépcsővel oldható meg.

Minél nagyobb egy kert, annál nagyobb egyenes felületek kialakítására ad lehetőséget. Minél kisebb, annál több fejtörést tud okozni a praktikus és esztétikus megoldások megtalálása úgy, hogy egy technikailag is megoldható legyen. Hiszen egy 20 méter hosszú kert 2 méter szintkülönbséggel valószínűleg támfalakat igényel már, míg egy 50 méter hosszú kertnél ugyanez a szintkülönbség szinte „láthatatlan”.

Szóval minél meredekebb egy kert, akkor annál valószínűbb hogy szükségünk lesz támfalakra, lépcsőkre.

A legegyszerűbb módja egy szintkülönbség eltüntetésének, ha rézsűt alakítunk ki

fenyőkéreg rézsűben

A rézsű gyakorlatilag egy lejtő, ami beültethető sokféle növénnyel vagy gyeppel, amennyiben nem túl meredek. A rézsűben is lehetnek közlekedésre alkalmas lépcsők vagy tipegőkövek illesztve. Utóbbi egy egyszerűbb megoldás. (A rézsűkről született már egy hasznos cikkünk amit itt olvashatsz el)

A növényekkel beültetett rézsű nekifuthat burkolatoknak is, vagyis érkezhet egyből burkolat mellé is, azonban ilyen esetben szükséges lehet valamiféle épített elem a rézsű és a burkolat találkozási pontjához. Lehet ez egy kavicsos sáv, vagy egy picit magasabb kiemelt szegély. A lényeg az, hogy a rézsűről esetlegesen erodálódó földet, növényi részeket némileg felfogja. Vagyis ügyelni kell annak a problémának a megoldására, hogy lehetőleg minél kevesebb szmötyi mosódjon a rézsűről a járdára vagy más burkolatra.

Amikor a növényekkel beültetett rézsű gyeppel találkozik, akkor érdemes szegéllyel elválasztani a gyeptől.

Amennyiben a rézsű gyepesítve van, akkor nem szükséges leszegélyezni, sőt nem szabad. Ilyen esetben a gyep nem engedi kimosódni a talajt.

Megfelelő növénybeültetéssel kialakítva, a meredek szintkülönbségeket áthidaló rézsű a lejtős kertek kiemelt dísze is lehet.

forrás: tianashoreslandscaping.com

Sziklakert a rézsűben

A rézsűből adott esetben sziklakert is kialakítható. A lejtős kertek kifejezetten alkalmasak lehetnek különböző sziklákkal díszített, kialakított rézsűk létrehozására, vagy kifejezetten sziklakertek megépítésére.

Támfalak a lejtős kertek ben

Támfalakat akkor építünk ha a kertünkben nagyok a szintkülönbségek, amiket már csak nagyon meredek rézsűvel lehetne áthidalni. Vagy akkor, ha minél nagyobb felületet szeretnénk szintbe hozni, használhatóvá tenni. Támfalakat sokféle módon és sokféle anyagból lehet építeni. Az egészen pici támfalaktól elkezdve a több méter magas támfalakig. Van ami funkcionális és van ami dekorációs céllal épül.

Egy terméskővel falazott támfal a lejtős kertek dísze is lehet, tehát nem csak és kizárólag akkor szoktunk támfalakat kialakítani amikor az szükséges.

A támfalak készülhetnek betonból, zsalukőből, terméskőből, előregyártott támfalelemekből, flórakosárból (növénnyel beültethető), fa rönkből, cölöpből, gabionból (rácsos dróthálóba helyezett kőtámfal). Engedély nélkül 90 centiméter magasságig, e feletti magasság esetén engedélyköteles legtöbb esetben.

forrás: www.cor-ten-steel.co.uk/index.php/corten-retaining-walls/

Beilleszthetők a modern stílusú kertekbe, de a hagyományos, akár paraszti stílusú kertekbe is abszolút illenek mondjuk terméskövek formájában. A modern stílusú épületek környezetébe érdemes hasonló anyaghasználatban gondolkodni a támfalakat illetően is. Ilyen lehet a látszó beton, Corten acél, vagy bármilyen színezett vagy vakolt betonfelületű támfal. Bizonyos esetekben akár a szögletes fa-formák is elférnek itt.

A természetesebb vonalba belefér a terméskő ezer formája, a henger alakú vagy rusztikus megjelenésű faanyagok, természetes burkolattal ellátott beton támfalak.

A nagyobb támfalaknak megvannak a technológiai követelményei, de egy 90 centiméteres magasságon belüli támfalnak is olykor rendelkeznie kell vasalt vagy nem vasalt alappal, szivárgóval, drénezéssel. Ezekre most nem térek ki, mert inkább ötleteket szeretnék mutatni, mintsem építéstechnikai leckéket.

Kis pihenő részek a kertben, saját funkciókkal

forrás: apcmtbarker.com.au/knowledge-centre/retaining-wall-ideas/

Amennyiben teraszosan alakítjuk ki kertünket, akkor lehetőségünk van arra hogy a szintkülönbségeket kihasználva pihenő részeket, társasági (pl. grillezésre) események színteréül szolgáló részeket alakítsunk ki egymástól különállóan, különböző teraszokon. A lejtős kertek méretétől, adottságaitól és az egyéni igényeinktől függ hogy ezt hogyan tesszük meg.

Lehet hogy az egyik teraszon egy medencénk van, körülötte burkolatokkal, és alatta egy másik teraszon, egy növényekkel elszeparáltabb részen egy intim teázó vagy kávézó sarok. Helyet kaphat a kert egy részén veteményes, vagy gyümölcsös is, a díszkerttől elkülönítve.

Pár ötlet támfal variációkra, amit Te is megtalálhatsz az interneten

Fa támfal egyik verziója. Itthon azért ilyet még ritkán látni mivel ez a technológia nem igazán elterjedt.

forrás: www.landscapingnetwork.com/walls/retaining-wood.html

Ez a kis támfal jellemzően angliai kisvárosok épületeinek hátsó kertjében jelenik meg. A támfal alatti burkolt felület a terasz funkcióját tölti be. A terasz és támfal nagyon szép kapcsolatot alakít ki az épület és a kert között.

forrás: www.iscapelandscapingcambs.co.uk/fences-walls

A terület használhatóságának növelése miatt létrehozott támfalak nemcsak funkciójukat töltik be, hanem egészen egyedi hangulatot adnak a kertnek. Abszolút meghatározzák annak stílusát a letisztult anyaghasználattal, egyöntetű gyeppel.

forrás: rhythmofthehome.com/retaining-wall-ideas/

Egy példát hoztam a támfalból kialakított ülőfelületre is magánkert szinten. Közterületeken sok helyen lehet találkozni ilyen megoldásokkal.

forrás: www.architecturaldigest.com/gallery/retaining-wall-ideas

Többszintes támfal lépcsővel, kőburkolattal. Bár nekem picit sok, de lehet belőle ötletet meríteni. Burkolni szinte bármivel lehet.

forrás: huskiezlandscaping.com/building-a-retaining-wall/

Egy részlet egyik saját kertünkből, még frissen. Itt kizárólag látványként jelent meg a terméskő támfal, egyéb funkciója nincsen.

szép kertek nyomában

Borospince, tároló és atombunker

A szintkülönbségeket kihasználva előfordulhat, hogy egy alsó területre borospincét vagy tárolót alakítunk ki és ennek tetején pedig egy kertrészt ami használható. A talajszint alá épített építmény lehet nyári konyha is, ami be van süllyesztve a felette lévő kertrész alá.

Szóval nem kell kétségbe esni, ha lejtős, esetleg nagyon meredek kerted van, mert több lehetőség is rendelkezésre áll arra hogy minél jobban kihasználható legyen. Az ötleteknek és megvalósításaiknak a képzelet, illetve a pénztárca szabhatnak csak határt.

Amennyiben szakember segítségére volna szükséged, keress minket bátran.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink