Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kertépítés, szemléletmód, személyes gondolatok

Ez az első bejegyzésem arról, hogy hogyan is látom a saját munkánkat. Szeretném megmutatni azt, hogy miből is állnak mindennapjaink a kertek világában. Mivel kamerákkal és fényképezőgépekkel csak egy részét lehet felfedni a kertészek életének, ezért most picit írok erről, milyen is a kulisszák mögött.

Nem csak kertépítés

Lehetne ez a mottónk is. Hiszen a kertépítés nagyon sokrétű tevékenység. A kerttervezés a kezdeti fázis alapja, de ezután kinyílik az olló és a földmunkától elkezdve, a különböző építményeken át, az utolsó fűszálig tart.

Támfalakat építünk, kerti tavakat, utakat, burkolatokat rakunk, esővíz tárolókat telepítünk, növényeket szerzünk be nagy gonddal és ültetünk el, termőföldet terítünk, faházakat építünk, öntözőrendszert, gyümölcsöst telepítünk és madárodúkat helyezünk ki, sziklákból készítünk támfalakat, kerítéseket és kapukat építünk és még sorolhatnám.

A kertépítés nagyon sokszínű tevékenység és nem mindig egyszerű feladat ezt megmutatni. Mégis megkísérelem úgy, ahogyan én látom.

Pozitív hivatás

Ahhoz hogy folytatni tudjam el kell kanyarodnom egy picit az előzmény szekcióba.

Pár évvel ezelőtt megcsúszott a lábunk alatt a talaj, jött a covid, és amit addig teljesen biztosnak gondoltam a szakmámban, az szinte minden megkérdőjeleződött. Az elején minden szakmabeli megijedt, hogy a sok negatív körülmény hatására a mi szakmánk is lefelé ívelő trendet fog mutatni. Azonban nem így lett. A munka nem hogy kevesebb lett volna, hanem megtöbbszöröződött. Az emberek rájöttek, hogy mivel nem mennek sehova, ezért érdemes a környezetüket kellemesebbé tenni. Vagyis több figyelem fordult a kertekre.

Ennek ellenére én pont ekkor bizonytalanodtam el abban, hogy nekem kertészkednem kell e továbbra is?.

Engedtem, hogy a körülmények, a sok negatív hír annyira befolyásolja a hangulatomat hogy szinte teljesen abbahagyjam amit addig csináltam. Történetesen kertgondozással és építéssel foglalkoztam. Leálltam én is, mint a világ.

Felszámoltam a kertgondozás ágazatot amit több mint 15 éve űzök, mert nem éreztem azt hogy olyan minőségben és akkora odafigyeléssel tudnám végezni ahogyan azt szeretném. A kertépítést pedig leredukáltam évi 1-2 projektre amit egy kollégámmal és a gépeinkkel megvalósítottam.

Elkezdtünk komolyabban foglalkozni csapadékvíz kezeléssel és hasznosítással. Ezek a munkát tették ki az elmúlt pár év jelentős részét, és eközben kerestem az elvesztett motivációmat. A covid miatt megváltozott külső körülmények ébresztettek rá arra, hogy ezzel foglalkozni kell.

Miért csinálom amit csinálok? Örömömet lelem e még ebben? Mit adok ezzel az embereknek, a világnak? És hasonló „NAGY” kérdések merültek fel bennem.

Munkát csak örömmel jó végezni

A páréves töprengésnek, azért eredményei is lettek. Meghoztam egy fontos döntést, mégpedig azt, hogy csak úgy tudom folytatni a kertépítést, ha kizárólag hobbiként tekintek rá. Eddig is nagyon élveztem a színes, kreatív tevékenységet, és eddig is a megrendelőim elégedettsége, elismerése és a gyönyörűszép végeredmény volt az ami adta a motivációmat. A pénzre sohasem tekintettem elsődleges szempontként. Fontos, de nem ezért csináltam.

Szóval visszatérve a döntésre, ez arról szól, hogy kizárólag olyan munkákat vállalok, el amit örömmel és szeretettel, teljes odaadással tudok megvalósítani. Nem csak magam miatt, hanem ügyfeleimnek is így tudom adni a legjobbat. Nem fogok hajtani a munkákért, nem fogok versenyezni a konkurenciával, hanem elkezdem megmutatni hogy ki vagyok, kik vagyunk, mit tudunk adni és akinek ez tetszik, az élhet a lehetőséggel.

Új irány

Nem szeretem túlmisztifikálni a szakmát. Hogy mennyire művészi, mennyire csodálatos kerteket alkotni, hogy milyen nagy dolog leheletnyi finomsággal ráhangolni a kert stílusát az ügyfél igényeire. Inkább az egyszerűség felé törekszem, így a szakmánk lényegét is talán ebből az irányból érdemes megközelíteni. Mármint ami az én véleményem szerint a lényeg.

Természetesen elsődleges szempont, hogy egy kert passzoljon a tulajdonosának igényeihez (praktikum és stílus szempontjából). Ezenfelül a kerttervező/kivitelező adja át a saját építő meglátásait, ötleteit a tervezés és megvalósítás során. A kert, e kettő energia harmonikus találkozása. (jó esetben magas minőségben valósul meg)

Egyszerűség, praktikum, harmónia. Ezt igyekszem képviselni a hozzáállásomban és szemléletmódomban.

Miben tudok neked segíteni?

Amennyiben olyan kertet szeretnél,

  • ami a legegyszerűbb módon igyekszik megfelelni igényeidnek, (lényegre törő megoldásokkal)
  • emellett ideális élményt nyújt érzékszerveidnek, (sőt ismerőseidnek is tetszik)
  • aminek kivitelezése egy kézben történik, így neked nincsen semmi dolgod a szervezéssel
  • amit pozitív szemléletű, vidám emberek készítenek el (nagyon fontos dolog)

Keress minket bizalommal!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink