Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Tavaszi metszések fontossága a kertben

Ahogy egyre növekszik a napsütéses órák száma, úgy lesz egyre több teendőnk a kertben. Tavasszal nagyon sok olyan tennivalója van a kertészkedőknek, kertészeknek melyek merően meghatározzák a növények, fák előtt álló újabb időszakot. Ezekhez a fontos feladatokhoz kapcsolódnak a tavaszi metszések is. Aktuális cikkünkben szeretnénk segíteni azok számára, akik elveszettnek érzik magukat a metszés terén, illetve azoknak azok szeretnének még többet megtudni a metszés fontosságáról, idejéről és módjáról.

Milyen növényeket kell tavasszal metszeni?

Tavasszal a kertünkben található összes növényt megmetszhetjük, kivéve természetesen a tavasszal virágzó egyedeket. Ilyen tavasszal virágzó cserjék például a korai bangiták, az illatos bangiták, a vérszilva, a korai lonc, japán díszcseresznye, a liliomfa és a sokak által ismert aranyfa is. Így tehát ezeket az előbb említett fákat illetve cserjéket kivéve nekifoghatunk a gyümölcsfák, és elnyílt virágú évelő növényeink visszavágásához.

Március-április időszakában már a legtöbb gyümölcstermő fákat is metszeni lehet a kertekben. Ide tartoznak például a korai metszésre érzékeny csonthéjas gyümölcsök is. Tavaszi metszések során pedig pótolhatjuk az ősszel elmaradt elnyílt virágok visszametszését, a rózsák metszését, a hortenziák visszametszését, és egyéb elszáradt évelő virágok metszését is.

Mikre kell odafigyelni a tavaszi metszések során?

Több olyan fontos tényező van a metszés kapcsán melyre nagyon oda kell figyelnünk. Ezek közé tartozik például a helyes időpont megválasztása, a metszéshez használt eszközök fertőtlenítése, és a sebkezelés is.

Figyeljünk tehát arra, hogy metszőollónk, ágvágónk, fűrészünk, vagy egyéb eszközünk fertőtlenítve legyen használat előtt, és után. Ez azért kiemelten fontos, mert így elkerüljük azt, hogy az egyik fáról, növényről átvigyük az esetleges, még nem is érzékelt betegségeket. Így tehát ha a metszéssel végeztünk fertőtlenítsük le eszközeinket és a továbbiakban biztonságosan használhatjuk őket.

Kiemelten fontos a sebkezelés is a metszések során. Ugyanis a metszések következtében minden esetben kisebb-nagyobb sebfelület keletkezik. Ezeken a sebfelületeken keresztül pedig remekül bejuthatnak korokozók, mikroorganizmusok a növényünkbe, melyek károkat okozhatnak.

Kiváló sebkezelő szereket lehet kapni a különböző áruházakban, melyekkel kezelve a metszési felületeket megakadályozhatjuk a korokozók bejutását.

A helyes időpont megválasztása

A tavaszi metszések alkalmával nagyon fontos a helyes időpont megválasztása. Különösképpen igaz ez gyümölcsfáinkra.

Az almástermésűeket (alma, körte. birs, naspolya) nyugodtan metszhetjük egy enyhébb téli napon is. Ezalatt azt értem, hogy egy akár januári napon is metszhetjük almafánkat, amikor a napi hőmérséklet nincs fagypont alatt. Az almástermésűek ugyanis nem érzékenyek a főként csonthéjasokat támadó gutaütés betegségre.

A csonthéjasok esetében azt figyelték meg, hogy a gutaütést okozó baktérium és gomba a télen elvégzett metszés következtében keletkező sebzési felületeken fertőz. Így tehát télen ne végezzük el a csonthéjasok (kajszi, őszibarack, mandula, cseresznye, meggy) metszését, mert akkor a gomba (Cytospora cincta) és a baktérium (Pseudomonas syringae) bejut a sebzésen és onnantól a fa lassú halálra van ítélve.

Csonthéjasok esetében a tavaszi metszéseket általában a nedvkeringés megindulásakor végezzük el, amikor a rügyek megduzzadnak, vagy akár kipattannak. Ha pedig azt érzékeljük egy kajszi, vagy őszibarack fa esetében, hogy már virágba is borult, az se legyen akadályozó tényező. Fáinkat természetesen akkor is nyugodt szívvel megmetszhetjük.

Rózsák esetében szintén előnyös lehet ha a metszést akkor végezzük, ha a rügyek már megduzzadtak, vagy rügyfakadáskor. A fagy a rózsa esetében is káros lehet.

Mire törekedjünk a metszések során?

Gyümölcstermő fáink esetében ha azok már idősebbek akkor a tavaszi metszések során azt legyen a cél, hogy a fa minél egészségesebb, színesebb, ízletesebb gyümölcsöt neveljen ki. Sokaknak az a fontos, hogy minél több termés legyen a fán, ám ez nem minden esetben előnyös. A túl sok termés könnyen a minőség rovására válhat.

Azt tanácsolom, a metszések során mindig az legyen a cél, hogy a fa minél jobb minőségű gyümölcsöt adjon nekünk. Ha minden évben elvégezzük helyesen gyümölcsfáink metszését, akkor az évek elteltével gyarapodni fog a betakarított gyümölcs mennyisége akarva akaratlanul is. Így tehát mindig arra kell törekednünk, hogy a kinevelt gyümölcs zamatos, színes, aroma gazdag, és fajtára jellemző méretű legyen.

Ha azt vesszük észre az első apró termések megjelenésével, hogy mégis sok termés lett a fán, akkor válogassuk le őket. Ezzel kárt nem teszünk, csak használunk. Ennyi termést valószínűleg nehezen nevelne ki a fa. Így segítünk neki, hogy a fennmaradt gyümölcsökbe jusson a tápanyag és azok viszont kiváló minőségűek lesznek.

Egy fiatal fa esetében pedig az ültetést követő évben elkezdhetjük a korona kialakítását, így akkor koronaformára való metszést kell alkalmaznunk. Többféle koronaforma alakítható ki fáink esetében. Ha utána olvasunk, és kiválasztjuk a számunkra megfelelőt meg is kezdhetjük a metszést.

Mit metszünk le és mi marad?

A metszés egy olyan kertészeti teendő mely szakértelmet igényel. Nagyon fontos tehát, hogy ha még nem metszettünk akkor vegyünk igénybe egy szakember segítségét vagy olvassunk nagyon alaposan utána. Még az elején szeretném azt is megemlíteni, hogy minden növény, fa metszése más és más. Máshogy, más technikával metszünk egy körtefát, illetve egy őszibarackfát is. Így mindig az adott fa tulajdonságaihoz, élettartamához mérten végezzük a metszést.

Amit minden esetben el tudunk végezni, fától függetlenül. A tavaszi metszések alkalmával távolítsuk el a beteg részeket. Ha találunk a fán gyümölcs múmiát, azt is távolítsuk el. Ha találunk megsebesült, kártevők, állatok által károsított felületeket, azokat is távolítsuk el. Vágjuk le azokat a vesszőket amelyek a korona belsejébe erőteljesen növekednek. Válogassuk ki, és vágjuk vissza az erőteljes visszhajtásokat, melyek csak elveszik a tápanyagokat a termővesszőktől. Vágjuk le azokat a vesszőket, gallyakat melyek keresztezik egymást, vagy túl közel állnak egymáshoz.

Illetve sok fa esetében találkozhatunk tőből előtörő sarjakkal melyet szintén visszavághatunk. Ezek a sarjak elveszik a tápanyagokat, a vizet a fától és a növekedésben, terméshozásban akadályozzák.

Bogyósok esetében szintén távolítsuk el felkopaszodott ágakat, vesszőket. Ritkítsuk meg ribiszke, málna vagy bogyóstermésű bokrunkat úgy, hogy helyet kapjanak az új, friss hajtások. A már letermett, elszáradt vesszőket tőből távolítsuk el, úgy, hogy csonk ne maradjon. A csonkon keresztül könnyen bejuthatnak a korokozók és könnyen megfertőződhet növényünk.

Elszáradt növényeink esetében ha ősszel nem metszettük le az elszáradt virágokat, hajtásokat akkor azokat távolítsuk el.

A jól metszett fák

A szakszerűen és jól metszett fák lombkoronája szellős. Átjut rajta gond nélkül a napfény. Ha permetezzük a fákat akkor akadálymentesen minden felületére jut a szerből, mert nincsenek egymást takaró vesszők.

A jól metszett fák a év során lédús, zamatos gyümölcsökkel árasztanak el bennünket. A jól metszett cserjéink, bokraink pedig gyönyörködtető virágokkal árasztják el kertünket.

A metszés

A tavaszi metszések azon kerti teendők közé tartoznak tehát, melyeket igyekezzünk szakemberre bízni. Minden növénynek, gyümölcsfának, bogyós gyümölcsnek megvan a maga metszési módja, melyet ha nem ismerünk akkor inkább ártunk a metszéssel, mint használunk. Mindig tájékozódunk a metszése előtt.

Cikkünkben igyekeztünk pár olyan információt összeszedni a metszésről melyekkel sokaknak segíthetünk. Ha azonban még maradt benned kérdés, akkor keress fel minket és segítünk neked.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink