Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Segítség kertészt keresek

kertépítés árak

Hogyan igazodjak ki a kertkarbantartás ajánlatok között? Hogyan válasszak olyan szakembert aki biztosan megfelel majd az igényeimnek? Mi számít olcsónak vagy drágának a kertészek között?

Ezekre a kérdésekre ad választ ez a cikk, ami valóban objektív rálátást ad a témára egy szakértő szemével.

Elsősorban olyan kerttulajdonosoknak írom ezt a cikket, akik profi, hosszútávú megoldást keresnek kertjük gondozására.

Már a kertünk építése alatt felmerül a kérdés, hogy vajon ki fogja gondozni, karbantartani azt, miután elkészült. Sok kertépítő cég van, aki karban is tartja a kertedet miután megépítette, viszont vannak akik csak kertépítéssel foglalkoznak. Ha éppen az utóbbi esettel állsz szemben, akkor először is vegyük sorra a hazai kertészek karbantartás csomagjait, azok tartalmát és az árakat is. Ha pedig van kertészed, de éppen valami miatt új kertészt keresel, akkor is segíthet ez az írás.

Milyen kérdéseket érdemes tisztázni magadban, mielőtt kertész után nézel az interneten?

kertgondozás árak

Ha kertészt keresel, fontos, hogy legyél tisztában az elvárásaiddal. Mennyire hosszú távra keresel szakembert? Magas szintű, vagy normál szintű igényei vannak a kertemnek? Például különleges bánásmódot igényel? Milyen rendszerességgel szeretnék kertészt fogadni? Heti, vagy elegendő szezonális munkák esedékességével?

Vannak-e különleges elvárásaid, amikre oda kell majd figyelnie a kertészednek? Ez egyszerűnek tűnhet, de kevés olyan embert találsz aki tényleg figyel is rá. Például mikor lenne optimális a kertgondozás időpontja? Milyen napszakban? Olyan kertészt keresel, akik ellenőrizhetően rendezett előéletűek? Valakinek ez fontos szempont lehet, hiszen sokszor nagy értékű ingatlanokhoz kapunk kulcsot, és ez nagyfokú bizalmi kérdés.

Felmerülhet még az lényeges szempontként, hogy mi van akkor, ha a kertészünk hibájából adódóan lényeges kár keletkezik a kertben. A garancia mindig kínos pontja az együttműködésnek, mert nem mindig lehet érvényesíteni. Alapvetően kell egy korrekt hozzáállás ehhez a kérdéshez a vállalkozó részéről, hogy valóban korrekt módon járjon el, és ne nekünk kelljen rosszul érezni magunkat amikor érvényesíteni szeretnénk a garanciát. Sajnos rossz tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban, főleg a kis cégek esetében.

Hazai kertészek szintjei, egy kis előkép a magyar kertészekről

Igyekszem úgy megírni ezt az írást, hogy valóban elfogulatlan maradjak, ezt megígérem! A hazai kertész szakma igencsak telített. Ha körbe nézünk az interneten, akkor azt láthatjuk, hogy körülbelül 20 oldalon keresztül csak különböző kertész cégeket találunk, akik vállalnak a környékünkön kerti munkákat. Bár a legtöbb ember ajánlás útján szereti kiválasztani a szakembereket, sokan nem rendelkeznek ilyen ismerősi körrel vagy egyszerűen jobban szeretnek körbe nézni saját maguk.

Az első oldali találati listánkat már ritkán hagyjuk el, hiszen ha találunk egy szimpatikus oldalt, akkor valószínűleg már nem is megyünk sokkal messzebb.

A lényeg, hogy nagy a választék kertészből, és könnyű csalódni. Én kertész vagyok, de amikor autószerelőt keresek, akkor ugyanabban a cipőben járok mint most te, és már sokszor csalódtam sajnos.

A kertészeknek vagy kertész vállalkozóknak többféle rétege van szerintem. Ez biztosan más szakmákban is megfigyelhető. Én ebben a cikkben 5 különböző típusú kertészt különböztetek meg.

A szomszéd srác”. Jó lehet, de egy picit macerás megoldásnak tűnik. Ez az a típus, aki rendelkezik esetleg egy autóval (de ez nem biztos), talán pár kerti szerszámmal, és a szaktudással. Szereti amit csinál, de még tapasztalatlan, és számlát sem tud adni ?. Így elképzelhető, hogy néha késik, nem jön időben, összekeveri a növényeket, illetve pár évnél nehéz vele hosszabb távra tervezni. (megjegyzem én így kezdtem a pályafutásomat).

Következtetés: Egyik verzió, hogy találunk olyat aki mellett folyamatosan ott kell állni, mert nem merjük rábízni a kedvenc David Austin rózsánkat, vagy pedig sikerül egy nagyon ügyes embert kifognunk aki érti is és szereti is amit csinál. Mindkét esetben csak rövidtávon tervezhetünk. Előbb vagy utóbb valamiért távoznia kell majd a kertésznek. Vagy azért mert túl sok kárt tett és meguntuk, vagy céget alapít és több munkát vállal, vagy nem alapít céget és úgy vállal több munkát, aminek sokszor az eredménye a minőség leromlása.

Persze lehet az is, hogy sikerül kifognunk egy olyan bácsit aki megbízható és érti is a dolgát. Nem mondom, hogy ilyen nem létezik, de ez a megoldás minden esetben sokkal több energiát emészt fel részünkről.

A kertészek szakadt furgonnal”.

Ők azok akik már csinálják, de nehezen tudnak felülemelkedni a kezdeti beidegződéseken, amit akkor szereztek amikor még az 1. típusba tartoztak. A reggeli csúcsban egyből kiszúrod őket Budán. Klasszikus kertész kinézetű jól szituált fickókról beszélek, zöldes nadrágban, esetleg ingben. Nem összekeverendők a kőművesekkel. Ők nem ilyenek. Az autójukból arra következtetsz, hogy valamit nem csinálnak jól. Ugyanis, ha bármilyen szakmában körbe nézel, akkor elmondható, hogy aki sikeres a szakmájában, annak van miből normális autóra és szerszámokra.Nem arról van szó, hogy ők nem lennének jó szakemberek, csak éppen az önbecsülésük nem engedi meg, hogy megkérjék a munkájuk valódi ellenértékét. Ha ilyen kertészt látsz, és már idősebbek, akkor nagy a baj.

Következtetés: Ha találsz egy ilyen kertész szakembert, akkor az egy főnyeremény a mai világban. Mert általában jó minőségben dolgozik.

A sötét oldal az, hogy az ilyen kertészeknek sok problémája adódhat abból, hogy nincsen megfelelő anyagi erőforrásuk a felmerülő problémák megoldására. Emiatt nem mindig kiszámítható, megbízható egy ilyen csapat működése. Bármikor megtörténhet az, hogy egy jobb munkáért otthagynak téged.

Ennek az az oka, hogy nem tudják stabilan megtartani a kollégáikat, finanszírozni egy céggel járó kiadásokat, ami azt eredményezi, hogy az emberek cserélődnek, évről-évre új emberek jönnek a kertünkbe, éppen olyan amilyen akad. Ha az autó elromlik, akkor előfordulhat hogy nem látjuk őket egy darabig, stb. Az ilyen kertészek az életben maradásért küzdenek, hogyan maradna elegendő idejük a részletekre és a megrendelőkre? Nem stabil megoldás.

Az örök álmodozó típusok”.

Jó, de nem profi megoldás. Ezek azok a szakemberek, akik igyekeznek magas szintű szolgáltatást nyújtani. Van egy víziójuk, hogy egyszer hová szeretnének eljutni. Elégedett ügyfelek, szép autókból-, egységes munkaruhában kipattanó kertész szakemberek. Ők azok, akik már inkább csak menedzselik a csapat folyamatait, tárgyalnak az ügyfelekkel, ellenőrzik a munkát. Ők igyekeznek jó színvonalat hozni, ami sokszor sikerül is. De sajnos kevésbé értenek az alkalmazottakhoz, nem rendelkeznek magasabb szintű rálátással a saját rendszerükre (ha van). Ez alapvetően nem probléma. Az a baj, hogy nem tudják mi a baj.

Következtetés: Néha jó, de lehetnek gondok.

Nagyobb kertész szervezetek, vállalatok”.

Ez egy profi szintű megoldás is lehet. Nem sok ilyen cég van Magyarországon a piac méretéből adódóan, illetve nem sokan jutnak el odáig, hogy egy olyan rendszert építsenek fel, ami „nagyüzemi” szinten is jól működik. Ha stabil vállalattól rendelünk kertkarbantartás szolgáltatást, akkor szerintem jól működik a dolog hosszútávon is. Jó esetben van minden ügyfélnek kapcsolattartója egy csapatvezető személyében, akivel folyamatosan tud kommunikálni, és ez az illető a szakmájában is profi, illetve szimpatikus és megbízható. Ha ilyet sikerül találnunk akkor jól jártunk, és számíthatunk arra hogy elégedettek leszünk a szolgáltatással. Ha a cégnek a rendszere stabil, és jól felépített, akkor kiszámítható, megbízható a szolgáltatás üteme.

Szerintem nagyon fontos, hogy egy olyan csapatot válasszunk ahol nem cserélődnek a csapattagok havonta, vagy akár évente. Hiszen ki ne szeretné, hogy az egyéni igényeire figyelnének. Ha egy folyamatosan változó összetételű csapattal működünk együtt, az több szempontból problémás lehet.

Következtetés: Amennyiben sikerül egy komolyabb rendszerre épülő céget találnunk, ahol figyelnek a csapat minőségi kialakítására és megtartására, illetve az ügyfelek egyéni igényeire, akkor azzal hosszútávra rendelünk megbízhatóságot és szakértelmet.

Egy ilyen szolgáltatás biztosan magasabb árkategóriában van, mint az előzők, de olyan értékei vannak, ami biztosan fontos szempont az Igényes Kerttulajdonos részéről.

Egy ilyen vállalatnál természetesen fennáll a veszélye annak, hogyha nem stabil a belső rendszer, akkor elvesznek az infók, kiszámíthatatlanná válik a működés. Ez benne lehet a pakliban bárhol, de nagyobb vállalkozás szintjén különösen veszélyes.

A profik”.

Azokra a szakemberekre gondolok, akik nagyon komolyan veszik a munkájukat, szeretik és hivatásukként tekintenek rá. Nem azt jelenti, hogy a többi szinten nem profi kertészekről volna szó. Ott is találunk profi szakembereket. Viszont a 4. szint alatti szinteken egyszerűen nem tud a kertész vállalkozás úgy fejlődni, hogy ne romolna a minősége a munkának. Ott folyamatosan vannak gondok, mivel nincsenek alkalmazható folyamatok amik lehetővé teszik egy olyan rendszer építését, ahol a minőség stabil, akárhány autóval és akárhány csapattal is rendelkeznek.

A kertészek közül ők azok, akik nagyon komolyan veszik a minőségi szolgáltatást. Törekednek rá, hogy jobbak legyenek mint a többiek, folyamatosan tanulnak és fejlesztik magukat. Pontosan tudják, hogy az elégedett megrendelő kulcsfontosságú abban, hogy hosszútávon jól működtessék vállalkozásukat. Nem vállalnak többet mint amennyit bírnak. Ez a legfontosabb!!! Akár egy komolyabb rendszerre épülő vállalkozásról legyen szó, akár kétszemélyes a vállalkozás.

Következtetés: Szerintem a legjobb döntés itt van, amennyiben találunk ilyen szakembert. Szerintem az az optimális, ha nem is túl nagy egy cég, de nem is kétszemélyes. Itt még ismer mindenki mindenkit, ettől emberi léptékű.

Nevezhetjük ezt kertész evolúciónak is, mert sokan ezen a folyamaton mennek végig. Soha nem lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy jól döntöttünk, hiszen csak akkor derülnek ki az előre nem látott részletek, amikor elkezdünk együtt dolgozni egy kertész csapattal. Mindenesetre vannak ismertetőjelek, ami bizalomra ad okot, és amin jobb ha egy picit elgondolkodunk.

Miről ismered meg a szakembert? Célozz jól, és legyél elégedett hosszútávon

Ismerjük fel a szakembert

A kertfelmérés során több szempontot kell figyelembe vennie egy kertésznek. Azt, hogy valaki mennyire felkészült és tapasztalt, nem könnyű megállapítani. Nagyon fontos az első benyomás és azt el tudjuk dönteni magunk is, hogy mennyire érezzük szimpatikusnak az illetőt, de a szakmai hozzáértését már homályosan látjuk, ezért nem biztos, hogy jó szakember az akit annak gondolunk.

Nézzünk végig pár pontot, ami arról árulkodik, hogy a kertészünk komolyan gondolja azt amit csinál, vagyis elsősorban a megrendelőhöz való hozzáállását vizsgáljuk meg. Ugyanis ez legalább olyan fontos, mint az, hogy értsen a kerthez.

Pontosan érkezik, de legalább szól ha késik.

Ha ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, akkor az illető más területen is pontatlan, szétszórt lehet. Másrészről, ha nem is tudatosan, de azt üzeni ezzel, hogy nem tartja tiszteletben a másik idejét

Igényes megjelenés.

Azt gondolom, hogy kertész lévén nem feltétlenül kell tiszta kertész szettben érkező szakemberre számítanunk, de az igényesen megválasztott munkaruha (jó minőségű) azt is mutatja, hogy kertészünknek fontos, hogy hatékonyan, igényesen végezze munkáját. Természetesen ha a vállalkozás vezetőjével találkozunk, ő nem minden esetben érkezik munkaruhában, főleg ha már nem fizikai tevékenységet végez. Az igényes megjelenés minden területen fontos.

Kérdezzünk vissza.

Érdemes lehet megkérdezni, érdeklődni afelől hogy mióta tevékenykedik kertészként?, mekkora ügyfélkörrel rendelkezik?, milyen összetételű csapattal dolgozik?, Vannak-e garanciáik a munkájukra?(általában nem a válasz), mennyire leterheltek általában?, Milyen kertekben tevékenykednek?, van-e valamiféle program ami szerint a kertekben végzik a munkákat?, kérdezzük meg tőle, hogy szerinte mennyi időt venne igénybe ennek a kertnek a gondozása? stb. Beszélgessünk el vele egy kicsit a kertben, mert itt biztosan lesz olyan része a beszélgetésnek, amiből kiderül, hogy ért ahhoz, amit csinál és emberileg is megismerhetjük egy picit.

Figyel a megrendelőre.

Minden felmérés alkalmával a megrendelő igényei szerint kell gondolkodni. Ez határozza meg majd azt, hogy milyen részletekre kell figyelni, milyen rendszerességgel és mikor igényli a kerti munkákat. Majd fel kell mérni a kert igényeit, és ezt a kettőt kell egyeztetni. Nekem van egy 9 pontos csekklistám, amin végig kell mennem minden felmérés alkalmával. Az ilyen szakmai kérdések amik a megrendelő és a kert igényeire irányulnak, mindig azt mutatják, hogy szakemberrel állunk szemben. Ha ezzel készen vagyok, akkor biztosan pontos árajánlatot tudok majd adni a kert rendszeres gondozására.

Pontosan, a megbeszélt határidőre küldi az árajánlatot.

Természetesen előfordulhat kisebb csúszás (pontosan tudom hogy tavasszal és ősszel a kertészekre szakad nagyon sok feladat), de az ilyen késést jelezni kell.

Ezek nagyon fontos dolgok, hiszen hosszútávra keresünk kertészt, és nem mindegy, hogy a felmerülő helyzeteket, problémákat hogyan fogja kezelni az illető, milyen üzleti filozófiája van.

Az igényes árajánlat 3 ismérve

kertépítés árak

  • Formai igényesség. Egyszerűen legyen formailag rendezett és igényes kialakítású az ajánlat. Természetesen a tartalom számít, de szerintem ha prémium szolgáltatást keresünk, akkor ennek nagyon rendben kell lennie.
  • Az ajánlat tartalma. Amikor kapunk egy árajánlatot, akkor annak tartalmát vizsgáljuk meg először. Milyen tartalmat kapunk az árért. Persze itt felmerül az is, hogy az ár mennyire fontos számunkra, de szerintem abból a szempontból mindenképpen fontos, hogy a túl alacsony ár előbb vagy utóbb elégedetlenséget eredményez. A tartalom leírása az árajánlatban nagyon fontos. Vizsgáljuk meg ezt, nézzük meg a rendszerességet. Minden esetben valamiféle óradíjat fogsz fizetni, csak máshogy van csomagolva. Az a neve, hogy havi díj, alkalmi díj, átalánydíj, szervizdíj stb..

Itt az a lényeg, hogy minden kertésznek ismernie kell a saját óradíját. Ha profi akkor ismeri, és ha megkérdezzük, hogy szerinte mennyi időt vesz igénybe a kert gondozása, akkor ezt könnyen össze lehet vetni a kapott árral. Ha több ajánlatot kértünk be, akkor tegyük fel ezt a kérdést, hogy mennyi időt szánna a kertünkre.

  • Csatolt referenciák. Ha az ajánlat mellé csatolt ajánlásokat, esetleg referencia képeket is kapunk, akkor nekünk sokkal könnyebb eldönteni, hogy miért fogunk pénzt kiadni. Szerintem ez azt is mutatja, hogy a cég igyekszik a megrendelőnek segíteni a döntésben, illetve fontos neki az, hogy a megrendelő minél magasabb színvonalú szolgáltatást kapjon. Igényesség.

Milyen ajánlati formákkal találkozhatsz az interneten?

Amikor szakembert választasz rövid vagy hosszútávra, nem az ár a legfontosabb dolog. De mivel egy folyamatos, akár hetente ismétlődő szolgáltatásról van szó, nyilván vannak határok, amiket az ember az ésszerűség keretein belül állít fel.

Nagy különbségek lehetnek az eladott szolgáltatások tartalma között, ami egy laikus embert könnyen megtéveszt. Ennek a szakmának is bizonyos rétegeiben nagy az árverseny, illetve sokan nem értékelik ügyfeleiket, vagy éppen önmagukat megfelelően. Éppen ezért igen nagy a szórás árban éppúgy, mint minőségben, illetve tartalomban.

Sok-sok ajánlattal, csomagajánlattal találkoztam már eddig, illetve mielőtt belefogtam ennek a cikknek a megírásába, én is körbe néztem az interneten, milyen változások történtek egy év alatt. Nem sok. Már van pár cég, aki csomagajánlatokat is árul és ez fejlődésnek mondható. Azonban a legtöbb oldalon nincsenek igazán érdemi információk arról, hogy miből is áll egy ilyen szolgáltatás. Nem az árakra gondolok feltétlenül (bár az is fontos), hanem a tartalomra, ami érdekelhet téged mint vevőt.

Ha körbe nézel, találsz majd árlistákat, táblázatokat is, illetve néhány csomagolt szolgáltatást. Hogy mennyire reálisak ezek az árak?

Reálisak az interneten feltüntetett árak?

Mivel éppen most készülök olyan komplett szolgáltatás csomagok létrehozására, ami különböző szinteken tehermentesíti a kerttulajdonost, ezért sokat gondolkodtunk rajta a kollégákkal, hogy miben/hogyan határozzuk meg előfizetés/csomag díját. Nagyon nehéz kérdés akkor is ha rendszeres-, de akkor is ha alkalmi kertszervizről van szó.

Többévnyi kertgondozás statisztika áll a rendelkezésemre, amiben vezetve van a kertben eltöltött idő, és egy évig még azt is vezettük a kollégáimmal, hogy mennyi időt töltöttünk el fűnyírással, sövénynyírással, gyomlálással, takarítással, stb. alkalmanként. A kertekről pontos adataim vannak. Mekkora a gyepfelület, mekkora a burkolt felület, zöldfelület és így tovább. És hogy ezek milyen arányban viszonyulnak egymáshoz. Nagyon alaposan mértünk mindent.

Ebből a sok adatból számoltuk ki négyzetméterre a kertgondozást. Persze vannak kertméret és adottság szerint kategóriák. A lényeg az, hogy egy-egy munkafolyamatra tudunk pontos árat kalkulálni, de komplett kertápolásra sajnos nem.

Ezért azok a csomagajánlatok amiket találtam a neten, szerintem elnagyoltak és hiteltelenek. Mivel nem lehet négyzetméterre árat kalkulálni, annyira befolyásolja a kert egyedi adottsága ezt.

A kész csomagajánlatok

Karbantartás árat négyzetméterre nem lehet megadni, a fent leírtak miatt. Annyira meghatározza a kert kialakítása, hogy milyen növények vannak benne és az egész kertnek az aktuális állapota, hogy ez ezek miatt lehetetlen. Nem lehet általánosítani. Négyzetméterben árult kertgondozást én nem vennék. Aki ilyet árul, az egyes munkákon nagyot szakít, bizonyos munkákon viszont bukik. Ha viszont bukik, akkor hogyan is van ez? Picit komolytalan megközelítésnek tűnik ez számomra.

Rengeteg matekozás után, arra a következtetésre jutottam, hogy óradíjban tudom csak meghatározni a csomagajánlatainkat. Nézd meg a csomagajánlatainkat ha érdekel.

Azt gondolom, hogy biztosan nem lehet négyzetméterárat megszabni, anélkül hogy valaki rosszabbul járna előbb vagy utóbb.

Mi a Probléma az óradíjjal?

Valójában semmi, abban az esetben, ha az illető ért ahhoz amit csinál, de ez általában rövid időn belül ki szokott derülni. Én aggódtam amiatt, hogy az emberek nem szívesen fizetnek óradíjat senkinek, vagyis nem szívesen állapodnak meg eseti vagy projektmunkánál óradíjban, és ezért nem lesz elég megrendelésünk.

Viszont mi adunk egy nagyon szuper garanciát arra, hogyha esetleg az ügyfelünk azt tapasztalja hogy direkt húzzuk az időt, akkor kötelezettségek nélkül visszamondhatja a szolgáltatást az első egy órában, és ráadásul nem is fogunk miatta haragudni rá.

Talán ezért bátrabban rendelnek azóta tőlünk az emberek óradíjas szolgáltatásokat. Garancia ide vagy oda, nem érdekünk húzni az időt hiszen azzal saját hírnevünket rontanánk, így is sok megrendelésünk van, és alapból nem tartom magamat olyan típusú embernek aki ezt kihasználja.

Kertfelmérés után milyen árajánlatra számíthatsz?

kertfelmérés Budán

Ez is egy csomagajánlat, mivel lényegében sok mindenből álló tartalma van, maximum nem így hívják. A legtöbb kertész azt szokta mondani, hogy nem tud árat mondani, látnia kell a kertet. Ez igaz. Ahhoz, hogy átalánydíjat mondjunk, ahhoz látnunk kell a kertet, hiszen nincsen két egyforma kert.

Ilyenkor az történik, hogy egyeztetsz egy időpontot a kertésszel, és személyesen átbeszélitek az elvárásokat, illetve a kert igényeit. Ezután jön az árajánlat, ami gyakorlatilag egy karbantartó csomag a legtöbb esetben. Az árajánlatok 90%-át úgy írják meg, hogy a befektetett munka igényét megsaccolják (tapasztalatok alapján, és pont emiatt igen eltérő ajánlati árak és tartalmak születhetnek), majd a rendszeresen befektetett időt forintosítják.

Vagyis itt is óradíjról van szó.

Milyen tartalmi és minőségi különbségek lehetnek a szolgáltatások között?

kertész budapesten

Végső soron mindenki azt szeretné, hogy szép legyen a kertje és ne kelljen a részletekkel törődnie. Hogy ezt hogyan érjük el, az nem annyira fontos. Nem mennék bele abba, hogy milyen trükköket alkalmaznak különböző cégek arra, hogy az ár versenybe belebonyolódva hogyan tornázzák lejjebb az áraikat a tartalom észrevétlen csökkentésével.

Elég, ha tudjuk azt, hogy egy szép és igényesen gondozott kerthez heti rendszerességű gondozás szükséges, és olyan professzionális kertészeti anyagok amik prémium minőséget képviselnek. Ezért, ha nagy különbségeket tapasztalunk, kérdezzünk rá, hogy milyen márkájú terméket használnak és mennyit?

Mi az olcsó és mi a drága?

sövénynyírás

Végül egy sztorit mesélek el, ami 2017 tavaszán történt egy Budapest második kerületében lévő, 2014-ben általunk megépített és gondozott kertben.

A tulajdonosok, 2017 tavaszán úgy döntöttek, hogy felmondják a szolgáltatásunkat, mert találtak egy olcsóbb csapatot. Mi természetesen megértettük a hivatkozásukat, és udvariasan elköszöntünk egymástól. Egy év nem telt el, amikor felkeresett a kert tulajdonosa, hogy rendeződtek az anyagi körülményei, és nem is annyira elégedett a kertészekkel, ezért az őszi munkákat szeretné, ha mi végeznénk el.

Egyeztettünk egy előzetes állapotfelmérésre időpontot, és találkoztunk a kertben. Megdöbbentő volt, hogy egy szezon leforgása alatt milyen károk keletkeztek a kertben. Erre nem számítottam, bár a kert tulajdonosa felkészített rá, hogy rossz állapotban van a kert. Ez főleg a gyepfelületek minőségén látszódott, de a növények sem voltak toppon. Nem voltak visszavágva, metszve, volt amelyiket olyan drasztikusan kezelték, hogy elpusztult. A gyep több helyen kirohadt, mert rosszul volt beállítva az öntözőrendszer, illetve úgy ránézésre is csúnya látványt nyújtott még azokon a területeken is ahol viszonylag sok fényt kapott.

476.000 forintos kár keletkezett nem egész egy év leforgása alatt.

Ez egy szélsőséges történet, mert ennyire drasztikus leépülést ritkán látni, de értsük meg, hogy simán előfordulhat bárkivel, ha olyan emberre bízza a kertjét aki nem ért hozzá.

A kert egy összetett rendszer, aminek vannak általános, bárki által elvégezhető munkafolyamatai (fűnyírás), viszont a nagy része olyan feladat, amit át kell látni, szakértelem kell hozzá, és az, hogy szeresse a kertész a szakmáját, azt amit csinál.

Az olcsó hosszútávon többnyire drága.

Ha érdekelnek csomagajánlataink, akkor itt olvashatsz róluk bővebben.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink