Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Gyermekekre veszélyes kertek

mérgező növények

Nagyon sok olyan dolog van egy kertben, amiről nem is gondolnád, hogy veszélyt jelenthet a gyermekedre amikor a kertben játszik. Pedig bizony nagyon sok baleset megelőzhető volna, ha tudatosítanánk magunkban ezeket a dolgokat, és egy picit jobban figyelnénk rájuk.

Mire kell odafigyelni, hogy a kert egy örömteli helyszíne legyen a gyermekednek, és ne egy megvalósuló rémálom? Ebben szeretnék segíteni egy picit, ez derül ki ebből a cikkből, ami most tavasszal igen aktuális.

Így tavasszal érdemes átnézni a kertünket és eszközeinket, kerti gépeket is, hogy kellően felkészülten várják-e a tavaszt, így komoly veszélyeket, baleseteket előzhetsz meg. Sokan nem is sejtik, hogy milyen problémákat okozhat egy nem megfelelően karbantartott fűnyíró gép, vagy hogy mennyi olyan növény van a kértjükben ami esetleg mérgező, és erről nem is tudnak.

Menjünk sorra azon, hogy mire kell fokozottan odafigyelned, ha gyerekek is használják a kertet.

Mitől lehet életveszélyes a fűnyírógép?

füvesítés gyepszőnyeg

Amennyiben te tartod karban a kerted, akkor nagyon fontos hogy a kerti gépeidet rendszeresen átvizsgáld. A legjobb ha ezt egy szakemberre bízod, mivel sok olyan részletet érdemes végig nézni ami otthoni körülmények között nem megoldható, illetve nem is gondolnánk rá.

Legelső a fűnyíró pengéje amit rendszeresen ellenőrizni kell. Nem is gondolnánk, hogy évente mennyien szenvednek balesetet saját kertjükben a munka közben, a lerepülő fűnyírópenge vagy egy a fűnyíró által elrepített tárgy miatt. Ezért ezt a részét a fűnyírónak évente többször, ha van rá mód minden használat előtt ellenőrizzük.

A gépek kerekeit is ellenőrizni kell, mivel ezek kilazulhatnak és kitörhetnek munka közben, ami nagyon veszélyes. Továbbá a penge tengelyének épsége is lényeges. Ugyanis, ha a tengely amire a penge rögzítve van nem teljesen egyenes, akkor előbb utóbb a rázkódástól meglazulhatnak a csavarok, esetleg el is törhetnek, és lerepülhet a fűnyíró pengéje.

Ezt okozhatja az is, hogy a fűnyírót véletlenül rátoltuk egy vakondtúrásra, vagy egy földből kiálló gyökérre. Ettől a tengely elferdülhet, ami már csak idő kérdése, hogy mikor okoz nagyobb kárt valamiben, vagy valakiben.

Mit érdemes tenni?

Amikor gépet használunk, vagy használnak a kertünkben, semmiképpen ne engedjük a gépek közelébe a gyermekeket, de a legjobb ha a kerti gép kezelőjén kívül senki nem tartózkodik ott ahol a munka folyik. Minden évben legalább kétszer ellenőriztesd le géped épségét, üzembiztosságát szakemberrel, ha nem vagy biztos abban hogy hibátlan az állapota.

Hogyan mérgezheti meg a gyermeket a műtrágya?

műtrágya

A műtrágyákat nagy választékban árulják a gazdaboltokban, áruházakban. Ezek közül, a nagyobb problémát az úgynevezett burkolt, vagy lassú lebomlású gyeptrágya használata okozhatja. Mint az a nevükben is szerepel, ezek lassú lebomlásúak, ezért akár 6-9 hónapon keresztül, fokozatosan juttatják ki a tápanyagot.

Egyes termékek sok-sok pici, többféle méretű és színű golyóból állnak. Ezt a fűre kijuttatva, a kisgyermeket könnyen kíváncsivá teheti. A műtrágya okozta mérgezés legtöbbször bőr- és nyálkahártya irritációt okoz, durvább esetben szétmarhatja a bőrünket, lenyelve a nyelőcsövet és belső szervi károsodást is okozhat. Ez ugyanúgy fenyegető a háziállatokra nézve is, mint azt ebben a cikkben is olvashatjuk.

A gyártók és a forgalmazók nem szeretik ezt reklámozni, és hogyha megkérdezel egy kertészt, aki ezzel foglalkozik, valószínűleg ő sem tulajdonít majd ennek jelentőséget. Az esetek többségében lehet, hogy nem fordul elő ilyen mérgezés, de jobb ha nem kockáztatunk.

Még ha nem is közvetlenül eszi meg vagy veszi a szájába a kisgyermek a golyócskákat, akkor sem egészséges az, hogy a talajba ilyen anyagokat juttatunk a közvetlen életterünkbe, ahol meghitten játszadozunk a gyermekünkkel a zöld pázsiton.

Ha mégis műtrágya mellett döntesz, akkor fokozottan figyelj a gyermekre amikor a kertben van.

Mi a megoldás a műtrágya helyett?

Mi már több éve nem használunk műtrágyát az általunk gondozott kertekben. Sokkal inkább szerves növény- és gyeptrágyákat alkalmazunk, amiknek nincsen ilyen mellékhatása. Ezeket is granulált formában árusítják. Pár öntözés után már be is mosódnak a talajba, és nem is látszik mivel általában barna színű. Szaguk nem jelentős.

Ha ilyet használsz a gyepre, akkor azt javaslom, hogy ne egyszerre használd fel a zsák tartalmát, hiába írja elő a négyzetméternek megfelelően a használati utasítás a zsákon. Gyep esetében inkább több adagban juttasd ki a fűre. Így fokozatosabban veheti- és használhatja fel a gyep, és tovább tart a hatása. Véleményem szerint sokkal jobb hatásfokkal működnek ezek a trágyák, és ameddig a műtrágya nem csak a gyermekeid kezét marhatja meg hanem a talajt is, a szerves trágyáknak nincsen hosszútávon környezetkárosító hatása.

Természetesen figyeljünk az előírásokra, és vigyázzunk nehogy a túl sok anyag kijuttatásával kiégessük a gyepet.

Ha jó minőségű tápanyagot keresel növényeid számára, ami a gyerekekre sem veszélyes, akkor én ezt javaslom.

Gyerekekre veszélyes tüskés és szúrós növények

tüskés növények

Amikor növénytelepítés előtt állunk és van gyermek a családban, legtöbbször tudja az ember, hogy szúrós, tüskés növényeket nem szeretne a kertben látni. Itt szintén elmondható, hogy nem csak a gyerekekre lehet veszélyes egy ilyen növény, hanem a házi kedvencünkre is.

Gondozásuk kellemetlenebb folyamat, illetve a metszésük/nyírásuk után a kertben elhagyott egy-egy águk komoly fájdalmat okozhat ha belelépünk.

A klasszikus, kóbor állatok és betörők távol tartására hivatott növény fajták között találunk kisebb tüskékkel rendelkező növényeket, illetve találunk olyanokat is amik nagyon durva sérüléseket tudnak okozni. Nem csak az érzékenyebb testrészeket sérthetik fel ezek a tüskék (mint pl. a gyerek szemét), hanem egy véletlen megbotlás miatt az ízületekbe fúródó tüskét, több esetben csak műtéti beavatkozással lehet eltávolítani, ráadásul az érzékeny helyeken ért sérülés később elfertőződhet és utólagos következményei is lehetnek.

Pár fajta azok közül, amire különösen érdemes figyelned, mert a tüskéi komoly sérüléseket okozhatnak:

  • Tűztövis

tűztövis bokor

  • Homoktövis

homoktövis

  • Magyal félék

magyal

  • Borbolyák

borbolya

  • Rózsák több fajtája

illatos rózsa

Ezeknek a telepítésénél vedd figyelembe hogy gyermek is van a családban. Vagy ne ültesd őket sokat használt helyek közelébe, vagy ne is telepíts belőlük.

Bőr irritációt és allergiás tüneteket kiváltó növények

allergén növény

Sok olyan növény van, amelynek nincsenek tüskéi, viszont allergiás tüneteket idézhet elő pollenjével, vagy olyan viaszos, vagy szőrős réteg fedi a leveleit, vagy a szárát, ami irritálhatja a gyermek bőrét illetve nyálkahártyáját.

Ezekre akkor érdemes figyelned, ha a gyermek asztmás, vagy allergiás.

Sok ilyen növény van, és ezek egy része megtalálható a kertészetekben is, és sok házikertben, díszkertben is anélkül, hogy bárki felhívná rájuk a figyelmet, vagy tudnánk róluk.

Az alábbi növények okozhatnak bőrirritációt, amikkel gyakran találkozhatsz úton útfélen:

Ráncos levelű bangita:

A levelén lévő szőrökkel érintkezve irritálhatja a bőrt

ráncoslevelű bangita

Tiszafa:

Erősen mérgező is ez a növény, de ha csak érintkezünk vele, akkor bőrirritációt okozhat

tiszafa sövény

Kivi:

Levelével érintkezve bőrirritációt tapasztalhatunk

kiwi fa

Körömvirág

körömvirágok

Muskátli félék

muskátli

Az allergiás tüneteket kiváltó növények sora szinte végtelen. Bármi kiválthat allergiát ami éppen virágzásban van.

Mégis van pár olyan fajta, ami kifejezetten nagy mennyiségű pollent szór szét, ezek a következők.

Mogyoró

mogyoró bokor

Nyárfa

nyárfa virágzás

Hárs

hársfa

Fűz egyes fajtái

barka

Nyírfa

nyírfa

Ciprusfélék

ciprusfélék

Tiszafa

tiszafa sövény

Mit tehetsz?

Törekedj rá amikor növényt választasz, hogy alacsony pollenkibocsátású növényeket ültess ha valaki allergiás a családban. Kérd az eladó, vagy a kertész segítségét ebben.

Ilyenek például a júdásfa, vérszilva, madárberkenye, vadszőlő, csörgőfa, százszorszép, rózsa, dália, a tavaszi hagymás növényeink, egynyári dísznövények nagy része, örökzöld cserjék színes fajtaváltozatai, vagy olyan cserjék amelyeknek virága pici, jelentéktelen. Ezeken kívül sok más fajtát is találsz a kertészetekben, amik alkalmasak lehetnek.

Darázs csalogató növények a kertben

virágos növények

Amikor növényt választasz kertedbe, szempont lehet az, hogy ne vonzza a darazsakat és a méheket. Tévhit, miszerint a darazsakat vonzanák ezek a virágos növények. A darazsak inkább a rovarokat, kártevőket keresik a virágok között, és azzal táplálkoznak. Nem jellemző, hogy darazsakkal túl sok dolgunk lenne a virágágyásban.

Annál inkább a méhekkel és a dongókkal. Ezek a rovarok nagyon ritkán támadnak emberre. Jellemzően a virágok beporzásával vannak elfoglalva. Vagyis általánosan elmondható, hogy minden olyan növény, ami virágzik, az vonzza a rovarokat és a méheket is.

A kert egészsége szempontjából ez viszont nagyon jó, hogy minél változatosabb, gazdagabb élővilággal rendelkezik. Hiszen a kártevők természetes ellenségeit is becsalogathatjuk a kertünkbe, kedvelt virágaik telepítésével, így csökkentve a vegyszer használatot, és a bosszankodást a beteg növények miatt.

Mégis mit tehetsz ha félted a gyermeked a rovarcsípéstől?

Ne ültess nagy tömegben hosszan és bőségesen virágzó növényeket azoknak a helyeknek a közvetlen közelébe, ahol sok időt töltünk el, vagy rendszeresen játszunk, használunk. Például a terasz, homokozó, bejárat, játszó részek, pihenő, nyári konyha közvetlen közelébe.

Mérgező növények a kertedben

mérgező növények

A gyerekek sok esetben játékból vagy kíváncsiságból veszik a szájukba vagy kóstolják meg ezeket a növényeket. Bár a legtöbbjük íze szerencsére kellemetlen, de ettől függetlenül gyakori probléma, hogy a gyermeket mérgezést szenvednek növények miatt. A legveszélyesebbek a színes termések, bogyók, amik felkelthetik a gyermek kíváncsiságát.

Nem szeretném azt állítani, hogy minden esetben előfordul mérgezés ha a kertünkben ilyen növények vannak, de mindenképpen fontos, hogy tudjunk ezekről a növényekről.

Ha minden olyan növényt meg kellene említeni, ami akár csak kis mértékben is mérgező lehet, akkor nagyon hosszú volna a sor. Továbbá, ha kizárólag olyan növényeket ültetnénk a kertbe, ami a legkisebb mértékben sem mérgező, akkor egy veteményes kertünk lenne, vagy egy bizonyára nagyon kevés fajtából álló díszkertünk.

Ezért, itt én csak azokat a növényeket említem meg, amelyek előfordulnak díszkertekben, kertészetekben is árusítják őket, és erősen mérgező valamely részük. Vagy komoly rosszullétet, hányást, vagy halált is okozhatnak.

A legmérgezőbb 20 kerti növényünk

Jácint:

minden része

jácint

Gyöngyvirág:

minden része

gyöngyvirág

Fürtös gyöngyike:

minden része mérgező

fürtös gyöngyike

Ciklámen:

virágai és gumója mérgező

ciklámen

Csillagfürt:

nyers magvai mérgezőkcsillagfürt

Gólyahír:

minden része

gólyahír

Gyűszűvirág:

minden része

gyűszűvirág

Hortenzia:

igen, sajnos minden része mérgező

kék hortenzia

Hunyor:

minden része mérgező

hunyor

Kecskerágó:

minden része

kecskerágó

Kontyvirág:

minden része mérgező, érintése, letépése is veszélyes

kontyvirág

Kökörcsin:

minden része nagyon mérgező

kökörcsin

Kutyatej félék:

minden részük mérgező, tejnedvük irritációt okozhat

kutyatej

Liliomok:

minden része mérgező

kerti liliom

Odvas keltike:

minden része

keltike

Őszi kikerics:

minden része mérgező

őszi kikerics

Buxus vagy puszpáng:

minden része mérgező

buxusok

Sisakvirág:

minden része halálosan mérgező

sisakvirág a kertben

Tiszafa:

a piros magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező

mérgező növények

Tulipán:

minden része mérgező

tulipánok  

Mit tehetsz, hogy elkerüld gyermeked mérgezését?

Az erősen mérgező, halálos fajtákat ne vedd meg. Szólj a kertészednek, vagy a kertészet eladójának, hogy kifejezetten nagy figyelmet fordítson ennek amikor javasol neked növényeket.

Mérgező növények a lakásban

szobanövények

A lakásban se feledkezz meg a növényeid alapvető ismeretéről. Bár marketing szempontból nem túl előnyös, de a szobanövényeink 90%-mérgező kisebb-nagyobb mértékben. Nem jellemző, hogy a gyerekek eszegetik ezeket a növényeket, de kis korban figyeljünk oda erre.

Ezekkel a növényekkel pedig a lakásban találkozhatsz, és jobb ha tudod, hogy mérgezők

Fikuszok nagy része:

levelei

fikusz

Mikulásvirág:

minden része, tejnedve irritációt okoz

mikulásvirág

Diffanbachia:

Minden része

szobanövények

Leander:

Tejnedve irritációt okoz

leander növény

Anyósnyelv:

Minden része mérgező

anyósnyelv mérgező

Szobai kankalin:

levele és hajtása

szobai kankalin

Rákvirág:

minden része

szobai növények

Philodendron:

gyökérnedve

gyerekek a kertben

Ciklámen:

Gumója mérgező

szobai ciklámen

Fátyolaszparágusz:

bőrirritációt okozhat

aszparágusz a gyerekeknek

Királybegónia:

minden része mérgező

királybegónia

Korallbokor:

Hányást tud okozni

korallbokor

Kroton:

tejnedve mérgező

kroton a szobában

 Mit tehetsz, hogy elkerüld a mérgezést gyermekednél?

Helyezd olyan pontra a szobanövényeket, ahol már nem érheti el a kisgyermek. Illetve ha lehetséges, akkor igyekezz egyszerűbb, egyöntetű zöld levél dísznövényeket választani a tarkabarka levelű, virágos növények helyett.

Hogyan lehet biztonságos a permetezés?

Lemosó permetezés Budán

Nyilván senkinek sem kell magyarázni, hogy mennyire veszélyesek a növényvédőszerek. Ez annyira egyértelmű, hogy sokesetben oda sem figyelünk erre, vagy nem hívják fel rá a figyelmünket. Ha te végzed otthon a növények permetezését, akkor bizonyára jobban tájékozott vagy ebben a témában. Viszont ha kertészt bízol meg kerted permetezésével, akkor az ő kötelessége az, hogy minden permetezés előtt jelezzen neked.

Ma már előírás az is, hogy a szomszédokat is figyelmeztetni kell növényvédelmi permetezés előtt. Hiszen nekik is fel kell készülniük az ilyen munkálatok előtt.

A permetezéshez használt vegyszerek mindegyike mérgező, és életveszélyes. Tudni kell, és a kertésznek is minden esetben el kell mondania azt a tulajdonosnak, hogy egy ilyen növényvédelmi permetezés után, hány napon keresztül ne használjuk a kertet. Ugyanis a növényvédőszer nem csak a növények levelén tapad meg, hanem a burkolaton, a fák törzsén, a kerti bútorokon, ajtókon, úszómedence vizébe kerülhet stb.. Ezért érdemes komolyabb előkészületeket végezni egy ilyen beavatkozás előtt.

Ezek a vegyszerek hosszútávon is károsíthatják a szervezetet. Vagyis ha rendszeresen használsz ilyet a kertben, akkor érdemes nagyon komolyan venni a felkészülés jelentőségét.

Mit tehetsz azért, hogy ne jusson a permetszer a kertet használó szervezetébe?

Permetezés előtt, minden ruhát, szárítót, használati eszközt tegyél el. A kerti bútorokat takard le, illetve a medencét is fedd be, vagy takard le. Ha kerti tó van a kertben akkor azt is érdemes lefedni.

Szeles időben ne permetezz, vagy ne engedd a kertésznek, hogy permetezzen, mert ilyenkor a permet szerteszét száll a levegőben, és bármire rá tud tapadni ami a kertben van. Ezt később megfogja a gyerek és kész is a baj.

Permetezés után tartsunk minimum 1-2 nap szünetet a kerti tevékenységünkben.

Törekedj rá, hogy olyan kertkialakítást alkalmaz, ami lehetőséget biztosít a vegyszermentes kertészkedésre, vagy részesítsed előnyben ezeket a szereket. Ez volna a legcélravezetőbb.

Ha érdekel a bió kertészkedés, ami a legjobb módja annak, hogy védd a gyermeked a vegyszerektől, akkor itt találsz segítséget:

Veszélyes szintkülönbségek, támfalak és lépcsők biztonságossá tétele

kerti lépcső

Ezt nem kell magyarázni, hiszen ha van olyan rész a kertedben, ahol nagyobb szintkülönbség van, vagy egy igazán meredek lépcső, akkor valószínűleg neked is megjelent már az a rémálom szerű kép, hogy a gyerek lebuckázik rajta.

Már a kert kialakításánál törekedni kell rá, hogy minél kevesebb ilyen veszélyes pont alakuljon ki. Ha elkerülhetetlen, akkor az ilyen részeket mindenképpen korláttal védd. A kert elrendezésének megváltoztatásával előfordulhat hogy sikerül más megoldást találni egy-egy rész kialakítására.

Kerti tó és a medence veszélyei

kerti tó

Amikor kerti tó építésén gondolkodunk, szinte mindig felmerül a kérdés, hogy vajon nem veszélyes-e a gyerek szempontjából a mély víz. A kérdés jogos, és sokszor ez az akadálya annak, hogy egygyönyörű kerti tó díszítse a kertünket. Pedig van többféle megoldás is létezik arra, hogy gyerekbiztos tavat alakítsunk ki a kertben.

A vízfelületek védelme nagyon fontos, ha kisgyermek is használja a kertet. A medencéknek rendszerint építenek valamilyen takarást, de a kerti tavaknál nincsen ilyen. Egy megfelelően kialakított kerti tó rendelkezik egy partmenti sekélyebb zónával, így nem egyből, nem hirtelen mélyül. Kisebb tavak esetében persze előfordulhat, hogy a helyhiány miatt nem sikerült megfelelő szinteket kialakítani a tómederben.

Mit tehetünk azért, hogy minél biztonságosabb kerti tavunk legyen?

tó a kertbenHa hirtelen mélyülő tavunk van, vagy amúgy is aggódunk gyermekünk biztonságáért, akkor építsünk fából korlátot, vagy helyezzünk el egy alacsony ideiglenes kerítést vagy valamilyen hálót a tó körül, ami megakadályozza, hogy a közelébe mehessenek a gyerekek.

Továbbá, törekedjünk a partmentén sekély zónát kialakítani, hogy ne egyből mélyüljön a tó.

A baj természetesen pillanatok alatt történik, és soha nem lehet megfelelően felkészülni rá. Mindenesetre azt gondolom, hogy elsősorban nem szabad magára hagyni a még nagyon pici gyermeket a kertben, illetve olyan megoldásokkal, mint ez a kis kerítés, megelőzhetjük a baleseteket. Később amikor már megnőnek a gyerekek, akkor egyszerűen lebonthatók ezek a védelmi eszközök.

Tényleg féljünk a kullancstól a kertünkben?

kullancsveszély

Ha egy rendszeresen gondozott díszkertről beszélünk, akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy kullanccsal találkozunk. Minél nagyobb, minél inkább elburjánzott és sűrű a növényzet, annál nagyobb az esély a kullancstámadásra. Ennek az az oka, hogy (főleg nyáron) a kullancs inkább a hűsebb, sűrű növényzetben tud rejtőzni.

Ha erdő mellett élünk, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel találkozunk majd ezzel a nem túl szimpatikus élőlénnyel.

Érdemes permeteznünk a kullancs ellen?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mivel lehetne védeni a kertet hogy ne legyen annyi kullancs. Még ha nem is jelent meg a kullancs a kertben, akkor is az emberekben van egy egészséges aggodalom a gyermek miatt amikor közeledik a kullancsszezon. Sajnos azt kell mondanom hogy nincsen olyan speciális rovarölő szer, ami csak a kullancsot irtaná ki.

A kertészek felelőtlen módon nagyon sok esetben rávágják, hogy természetesen megoldható a kullancs elleni permetezés. Azonban azt tudni kell, hogy az a vegyszer amivel permeteznek a kullancsok ellen, egy felszívódó rovarölő szer, ami borzasztóan veszélyes és káros anyag. Egy ilyen „kullancs elleni permetezés” alkalmával a kertet telibe fújja a szakember. Annak minden részét. A gyepet, növényeket, fákat is.

Ebben az a szörnyű, hogy ameddig eladják neked jó pénzért a permetezést, addig az egy általános rovarölő méreg, ami nem nyújt hosszútávú védelmet a kullancsok ellen. Viszont minden más élőlényt is kiirt, és az egész kerted minden részén ott lesz.

Na ez az ami veszélyesebb a gyerekekre nézve mint a kullancs.

Mit tehetsz még a kullancsok ellen?

A kullancsriasztók használatát, a kert rendszeres karbantartását, a zöld hulladék megfelelő összegyűjtését és kezelését javaslom az értelmetlen vegyszerhasználat helyett.

Hetente minimum egyszer nyírjuk le a gyepet, és ilyenkor a gyep szegélyeit is vágjuk körbe. A növények alól és az ágyásokból takarítsuk össze a lombot és a levágott nyesedéket, hogy ez ne lehessen alkalmas rejtekhely a kullancsok számára.

Minden este nézzük át alaposan a gyerekeket!

Szúnyogmentes játék a kertben

szúnyogcsípés

Nyáron sokakat az őrületbe tud kergetni a nyári szúnyoginvázió. Ha tó mellett található a kertünk, vagy a külvárosban, ahol nagyobb összefüggő zöldfelületek vannak, akkor bizony számolnunk kell a szúnyogokkal. Senkinek sem kell elmondani, hogy mennyire zavaró amikor a kertben időzve a szúnyogokkal kell harcolni.

Teljesen tönkre tudják tenni a szabadban töltött pillanatokat, nem is beszélve a gyerekek közérzetéről, hiszen a szúnyogcsípés még hosszasan viszket.

Milyen módszerekkel tudunk védekezni ellenük a kertben?

Az egyik módszer, a lámpaolaj, amit este a bambuszfáklyákba töltve olyan illatanyagot áraszt amit kerülnek a szúnyogok. Ha a boltokban keressük, akkor találunk külön erre a célra kifejlesztett olajat.

Ha kerti tavunk van, akkor nem kell megijedni. Tegyünk a tóba halakat és ők majd megeszik a szúnyoglárvákat. Ezért soha ne aggódjunk attól, hogy a saját vagy a szomszéd kertitava fokozza a szúnyoginváziót. Persze csak ha halakat is tesznek bele.

Új technológiáknak köszönhetően a szúnyogokat vegyszermentesen, permetezés nélkül is távol tudjuk tartani a kertünktől, gyermekeinktől. Például itt találhatsz ilyen készülékeket, amivel hatékonyan elűzheted a szúnyogokat. 

Miért veszélyesek a gyermekünkre a kertünkbe tévedő állatok?

macskariasztó

Mindenhol előfordulnak olyan nem kívánt látogatók a kertünkben, akik veszélyt jelenthetnek a gyermekekre. Elsősorban az állati ürülék az, ami veszélyes lehet, hiszen sok fertőzést terjeszthet. A szomszéd macskája, kóbor cica, vagy kutya, bárhol előfordulhat a városokban. Esetleg nyest vagy görény Budapest budai kerületeiben és a külvárosokban gyakori látogatók. Ezek az állatok mind veszélyforrás lehetnek hiszen ürüléküket maguk után hagyva fertőzhetnek.

Mire figyeljünk oda?

Amikor a kertbe kimegyünk a picivel, akkor mindenképpen nézzük meg a homokozót, illetve az olyan területeket, ahol kikopott a gyep, vagy valamiért csupasz a talaj felülete. Előszeretettel piszkítanak az ilyen helyekre a macskák. Alaposan nézzük át a gyepet is, és azokat a részeket ahol a gyermek sokat szokott játszani, mozogni.

Ha homokozóval rendelkezünk, akkor azt takarjuk le minden esetben amikor azt nem használjuk. Erre a célra használhatunk valamilyen fóliát, hálót, vagy ha nem nagyon nagy a homokozó, akkor valami merev takaró lapot például fából.

Ezen az oldalon találsz pár terméket, amivel távol tarthatod a kutyát, macskát és a többi hívatlan vendéget a kertedtől.

Remélem tetszett a cikk, és segített abban, hogy végig tudd gondolni mik azok amikre érdemes odafigyelni a kertet illetően ha gyerek is van a családban.

Ha már van pici gyermek a családban akkor bizonyára az ideje is kevesebb a szülőknek. Viszont ezzel a megoldással nem kell lemondanod a szép kertről. Olvasd el a gondozásmentes kertekről szóló cikkünket, hogy neked is lehessen gyönyörű kerted minimális energiabefektetéssel.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink