Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A jó kertész 5 legfontosabb ismertetőjele

Egy kertész egyszerre több mindenre figyel oda ahhoz, hogy egy ápolt és szép kertet hozzon létre vagy tartson fenn. Mindezt úgy, hogy egész év során az időjárás viszontagságai befolyásolhatják mindennapjait.

Egy jó kertész azonban nem retten vissza a feladattól, és minden körülményt figyelembe véve varázsol gyönyörű kertet a tulajdonos számára. Aktuális cikkünk 5 olyan ismertetőjelet sorolunk fel, mely egy jó kertészről mondható el.

Precíz, pontos, felkészült

Úgy gondolom egy jó kertész elengedhetetlen tulajdonságai közé tartozik a pontosság és precízség. Ezt a tulajdonságát mind a kertben, mind pedig az ügyfél felé is közvetíteni kell.

Pontossága, precízsége és felkészültsége könnyen nyomon követhető. Ha arra térünk haza, hogy minden sövény növényünk, dísznövényünk formára van igazítva, gyepünk dús és zöldell és virágokban pompázik a kert, könnyen lehet, hogy nekünk is ilyen precíz kertészünk ápolja a kertet. Ha azonban arra kell hazaérnünk, hogy növényeink száradnak, betegesek, lankadnak, gyepünk ritkul és szárad, célszerű elgondolkodnunk ki kezében is van a kert.

Mint már említettem a precízség és pontosság az ügyfél felé is elvárható. Az aktuális munkákról való beszámolással, azzal ha odafigyel az ügyfél kérésére, szem előtt tartva azt egy bizonyos pontosságot feltételezhetünk.

Egy felkészült kertész előtt kevés olyan feladat van, melyre nem tud azonnal reagálni. Egy felkészült kertész legtöbbször több olyan szerszámmal is érkezik a kertbe, melyekkel a hirtelen felmerülő feladatot is el tudja látni. Legyen szó egy váratlan növény ültetéséről, egy szerelési problémáról, egy gyeppótlásról, legtöbbször könnyen orvosolhatóak a megfelelő eszközök jelenlétében.

Szakmai tudás, tapasztalat

A szakmai tudás és a kellő fokú tapasztalat ebben a szakmában is elengedhetetlen. Könnyen felismerhetjük azt a kertészt, aki nem igazán tudja mit miért is csinál, csak csinálja.

Az a kertész, aki szakmai tudással végzi munkáját sokkal minőségibb munkát képes létrehozni. Másképp nyúl a növényhez, tudja mi folyhat le benne, figyelembe veszi a fejlettségi állapotát, igényeit, és nem csak gyorsan, minél hamarabb letudva végzi munkáját. Ha olyan kertész kezében van a kertünk, aki szakmai tudással rendelkezik, akkor biztos alapra építkezünk. Ezáltal nem nekünk kell kérdezősködni arról kell-e tápanyag a növény számára, elegendő-e a csapadék a gyep esetében, és más fontos kérdéseket illetően. Ezt a szakmai tudást pedig célszerű folyamatosan frissíteni.

A tapasztalat megszerzése is nagyon fontos egy jó kertész esetében. Természetesen ez a tapasztalat is befolyásolja egy kertész munkáját. Minél több időt dolgozik valaki ebben a szakmában annál több esettel fog találkozni. Egy kertész munkája azonban nagyon változatos. Évről évre rengeteg új és ismeretlen betegség ütheti fel fejét. Számtalan új növénnyel gazdagodhat a növények tárháza. Így előfordulhat, hogy ilyen esetekben utána kell nézni a dolgoknak.

A szakmai tudás, és a tapasztalati idő bővítése egyaránt célja és feladata kell legyen egy jó kertésznek, így kevesebb olyan helyzettel fog találkozni mely előtt tétlenül áll.

A kert egésze van szeme előtt

Egy jó kertész szeme előtt nem csak egy-egy növény lebeg, egymástól elhatárolódva, hanem a kert egész képét nézi. Ezáltal képes észrevenni olyan hibákat is, amelyek sokak számára akár láthatatlanok.

Ezek közé sok minden tartozhat. Gondolok itt például arra, hogy egy növény az ültetési terv szerint egy nála magasabb növény mögé lett ültetve. Egy jó kertész a növény habitusát és fejlődését szem előtt tartva ültet, és végzi munkáját. Valamint előfordulhat az is, hogy egy árnyékosabb helyre lett ültetve egy fénykedvelő növény. A kert összképét vizsgálva felüthetik fejüket újabb ötletek is melyeket közvetítve javasolhat az ügyfél számára.

Nagyon fontos egy kert esetében a részletes odafigyelés is. Ekkor észre vehetjük azt, ha egy növény beteg, tápanyag hiányos, vagy nem jut elegendő csapadékhoz. Ezeket orvosolva egy jó kertész akkor hagyja el a kertet, ha az összképében gyönyörködtető képet mutat, és az egyes növények is jó állapotban vannak.

Ügyfélközpontúság

Mint már feljebb pár szóval említettem nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az ügyfélre. Egy jó kertész nem csak a kertet tartja szem előtt, hanem az ügyfél igényeit is.

A folyamatos kapcsolat tartás az ügyfél és a kertész között elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan kertet hozzunk létre mely a kert tulajdonosának megfelelő.

Célszerű sok esetben tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy milyen munkák vannak vagy lesznek a kertben, így ő is tisztában lesz azzal, mire számíthat, és ezzel idővel egy bizalmi viszonyt is kialakíthatunk. Ha kellő mértékben odafigyelünk ügyfeleinkre, akkor idővel nem csak úgy fognak tekinteni ránk, mint egy kertészre, aki csak a kertet ápolja, hanem olyan szakemberre, akinek az ügyfél kérései is első helyen vannak.

Folyamatos fejlődés

A legtöbb szakmában, így a kertészetben is nagyon fontos a folyamatos fejlődés. Egy jó kertész 5 legfontosabb ismertetőjelének egyike az, ha ezekre a fejlődésekre nyitott.

Ha az utóbbi 20-25  évre gondolunk vissza, már akkor is nagy fejlődéseket vehetünk észre e hivatás terén. Akkor sokak számára még szinte elképzelhetetlen volt a robotfűnyíró vagy az esőérzékelővel felszerelt öntözőrendszer, amelyek mára már egyre több kert elemeivé váltak.

A technológia olykor nagyon nagy léptekben halad, de egy jó kertész ott halad a mellett és mindig nyitott az újdonságokra. Ugyanakkor nem csak a technológia fejlődik rohamosan.

Évekkel ezelőtt még a napsütötte tengerpartig kellett utaznunk, ha narancsfát, vagy pálmafát szerettünk volna látni. Ezek a fák manapság szintén egyre több kert dísznövényeivé váltak.

Úgy gondolom egy jó kertész 5 legfontosabb tulajdonságai közé a szakmai tudás, tapasztalat, a precízség, az ügyfélközpontúság és a folyamatos fejlődés mellett a kerthez való elhivatottság is szorosan kapcsolódik. Egy jó kertésznek nagyon sok mindenre kell odafigyelnie, és ezt a szakmát úgy érdemes csinálni, ha mind az 5 tulajdonság megvan benned.

Ha te is olyan csapattal szeretnél dolgozni, akik precízek, szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és mindenük a kert, keress meg minket bátran!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink