Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A szakszerű fűnyírás kézi útmutatója

A fűnyírás sokak számára olyan kerti munka lehet, melyet mindenki minél hamarabb le szeretne tudni. Ezért gyakran megvárjuk mikor már elég magasra megnőtt és alacsony magasságban lenyírjuk. Így azt gondolhatjuk, hogy a következő fűnyírás idejét sikerült jól eltolnunk.

A fűnyírás egy egyszerűnek mondható kerti teendő, mely rengeteg olyan tényezőt rejt magában, amit ha nem tartunk szem előtt könnyen roncsolódhat gyepünk.

Mindenki számára fontos, hogy kertjében gyönyörű üde zöld legyen a gyep, melyre milyen jó ránézni. Ez azonban gyakran a többi gyepmunka mellett, azon múlik mennyire figyelünk oda a fűnyírás folyamatára.

Vegyük sorba mikre kell odafigyelni fűnyírás közben.

A megfelelő fűnyíró gép használata

Ha a fűnyírásról van szó nehéz kiemelni egy vagy kettő olyan tényezőt amire a legfontosabb figyelni. Fűnyírás során mindenre egyaránt megfelelő figyelmet kell fordítva, hogy eredményes legyen.

Manapság egyre több fűnyíró gép kerül a piacra. Mind típusban mind pedig ár szempontjából is határ akár a csillagos ég. Aktuális cikkünkben annyira bőven nem mennék bele az összes típus boncolgatásába, azonban azt ajánlom, mielőtt vásárolnánk egy fűnyírót előtte alaposan tájékozódjunk.

Az is nagyon fontos, hogy maga a fűnyíró minőségben magas fokozaton álljon, így elkerülve, hogy az első használat után már szerelőhöz kelljen vinni.

A megfelelő fűnyíró kiválasztása után azt tanácsolom fordítsunk nagy figyelmet a kés állapotára. Fűnyírás során nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda arra, hogy a penge megfelelően éles legyen. Ha nem elég éles a kés, akkor a fűszálakat a gép nem szabályosan nyírja, inkább tépi és szakítja. Ilyenkor azt érjük el, hogy egy nyitott sebet hozunk létre a fűszáron, ezzel elősegítve a betegségek bejutását, a napégés kockázatát növeljük illetve az ellenálló képessége csökken a fűnek.

Továbbá minél élesebb a fűnyíró pengéje, annál nagyobb mértékben képes a levágott részt aprítani, így az könnyebben és hamarabb képes a lebomlásra.

Milyen magasságban nyírjuk a füvet?

Talán ez a leggyakoribb kérdés fűnyírás kapcsán. Hiszen a túl alacsony és a túl magas fűnyírás sem előnyös. Az év során a nyírási magasságok változtathatók. Általában azt szokták javasolni, hogy tavasszal és ősszel végezhetjük alacsonyabban a fűnyírást. Nyáron pedig lehet kicsit magasabban hagyni a fű méretét.

Ha jobban megvizsgáljuk a füvet, mint növényt akkor azt vehetjük észre, hogy van egy szár része, majd annak lágyszáraiból nő ki a levél. Fűnyírás során fontos, hogy csak ezt a levél részt nyírjuk le, mert ha a szár is sérül akkor a gyep veszt ellenálló képességéből, és elszárad, kifakul.

Nyáron azért hagyhatjuk meg kicsit magasabbra a füvet, körülbelül 4-5 cm, mert általában a magasabb gyep nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik és erősebb. Valamint a gyomelnyomó képessége is nagyobb. A magas gyepben nagyobb felületet ér a napsütés, így a fotoszintézis során több energiát képes termelni a fűcsomó és ezzel szebb, erősebb, dúsabb lesz gyepünk.

Tavasszal és ősszel kicsit lehet alacsonyabb a fűnyírás magassága. Ilyenkor körülbelül 3-4 cm lehet a magasság. Ebben az időszakban azért sem előnyös a magasan hagyott fű, hiszen ha télen a hó nehezedik a fű szálaira akkor azok hamar megtörhetnek, és sérülhetnek.

Ha túl alacsony történik a fűnyírás akkor a fű nagyon hamar elgyengül, veszít erejéből, kevésbé lesz dús, és idővel kikopik. Ezért figyeljünk oda arra, hogy általában a felső 1/3-át nyírjuk le a fűnek.

Frissen telepített gyep esetében, várjuk meg míg eléri a fű a 6-8 cm-es magasságot, majd kellő odafigyeléssel nyírjuk le. Mielőtt nekilátnánk a fűnyírásnak győződjünk meg róla, hogy a gép kése elég éles-e. Az újonnan telepített gyep még nagyon gyenge és zsenge, még gyökeresedni kell. Ha késünk életlen, akkor könnyebben kitépheti a talajból a friss gyepet a fűnyíró.

Összességében tehát nagyon figyeljünk oda arra, milyen magasságban történik a fűnyírás. Mielőtt nekiállnánk célszerű megvizsgálni a fű szálait, olyankor láthatjuk mennyit is nőtt a fű, majd ahhoz tartva állítsuk be a vágási magasságot a gépünkön.

Milyen időközönként történjen a fűnyírás?

Sokunk fejében megfordulhatott már a gondolat, hogy inkább megvárja míg megnő a fű, majd jó rövidre lenyírja, ezzel elősegítve azt, hogy minél később kelljen újra elővenni a fűnyírót. E gondolkodással azonban nem kapunk egy hosszútávon is üde zöld gyepet.

Azt tanácsolom, ha lehetőségünk van rá legalább 4-5 naponta legyen fűnyírás a kertben. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nincs elég időnk, kérjük egy szakember segítéségét, mintsem minél rövidebbre nyírjuk a füvet, mivel inkább kárt teszünk benne.

Természetesen tavasszal és ősszel, mikor az idő is hűvösebb, csapadékosabb nem feltétlenül szükséges a 4-5 naponkénti fűnyírás, de hetente-kéthetente akkor is ütemezzünk be egy fűnyírást.

Fűnyírás szarvashibái

Ahogy azt már említettem rengeteg mindenre oda kell figyelni fűnyírás közben. Egyik leggyakoribb szarvashiba lehet, a rosszul beállított vágási magasság, hiszen a túl alacsonyan és a túl magasan vágott fű sem előnyös. Másik fontos hiba lehet, ha valaki életlen késsel nyírja a füvet, hiszen annak következtében egy szálkás gyep jön létre, illetve az életlen kés ki is tépheti a füvet, ezzel károkat okozva.

Hibát követünk el akkor is, ha azt gondoljuk, hogy a levágott fűszálakat otthagyhatjuk a gyep felületén. Fontos, hogy mindig alaposan szedjük fel a kaszálékot. A lenyírt fű nem tud újabb tápanyag forrásnak bizonyulni a gyep számára. Sokak azt gondolhatják, ha otthagyják a kaszálékot, akkor majd szépen lassan lebomlik, és abból újabb tápanyagokat vehet fel gyepünk. Ez azonban nem teljesen van így.

Füvünk mindig csak annyi tápanyagot vesz fel, amennyi a fejlődéséhez legoptimálisabb, többlet nem halmozódik fel benne. Azzal tehát, ha otthagyjuk a levágott füvet, azzal elősegítjük egy úgynevezett filcréteg kialakulását, mely káros lehet a gyepünk számára.

Ez a filcréteg remek táptalaja lehet a betegségeknek, és gyepünk hamar száradásnak indulhat, kifakulhat, majd kopásnak indulhat. A fűnyírás során keletkezett kaszálékot szedjük fel minden esetben.

Fűnyírás előtt célszerű minden szemetet, ágakat, gallyakat felszedni a fűről. Egyik fontos hiba lehet, ha valaki ezeket nem szedi össze, gondolván, majd a fűnyíró úgyis összeszedi. Azonban ha az ágakat és gallyakat vagy más nagyobb darabok kerülnek a penge környezetébe, akkor az hamar elcsorbulhat vagy veszíthet élességéből.

Mire figyeljünk oda a fűnyírás során?

Cikkünk vége felé haladva szeretném összegezni, hogy pontosan mikre is kell nagy figyelmet fordítani fűnyírás során. Mindenki szeretne szép, zöld gyepben gyönyörködni kertjében. Első és legfontosabb, hogy mérjük fel tényleg tudunk-e megfelelő gondoskodást fordítani karbantartására. Ha nem keressünk fel egy kertészeti szakembert és segítségével a szép gyep képe nem marad álom.

Figyeljünk oda arra, hogy mindig a megfelelő magasságban nyírjuk a füvet, ami átlagosan 4-5 cm. Természetesen ez változó lehet, az évszaktól függően is, illetve attól is mennyire árnyékos vagy napsütötte részen van a gyep.

A vágási magasság mellett nagyon fontos a fűnyírási alkalmak sűrűsége is, főleg a nyári időszakban. Ajánlatos a 4-5 naponkénti fűnyírás elvégzése a dús és egészséges gyep eléréséhez.

Fontos, hogy a levágott fűszálakat mindig szedjük össze a filcréteg kialakulásának csökkentése érdekében, és fűnyírás előtt győződjünk meg arról, hogy nagyobb ágak, gallyak, tobozok nincsenek a területen.

Neked se legyen álom többé a szép gyep. Reméljük tudtunk segíteni, ha további kérdésed van fordulj hozzánk bizalommal.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink