Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Őszi teendők a kertben

Az idő előre haladtával egyre jobban feltűnhet sokunk számára, hogy szépen lassan kopogtat ablakunkon az ősz. Így megszaporodnak az őszi teendők a kertben. Lássuk milyen feladatok azok, amiket mindenképpen el kell végeznünk ebben az időszakban.

A reggelek már egyre hűvösebbek, napközben sem melegszik már úgy fel a környezetünk, mint nyáron, a kertek, közterületek pedig szép lassan megtelnek a fák lombjaival.

Legtöbb ember talán azt gondolná, hogy ilyenkor már nekünk, kertészeknek nem sok tennivalónk akad a kertben, hiszen a talaj olykor vizes, sáros, napközben nagyobb eséllyel várható csapadék, a növények és a fű már nem nő annyit, hogy folyamatosan nyírni kellene őket, így lassan akár mi is bevonulhatunk a fűtött otthonaikba.

A nyár végével, és az október-novemberi hónapok beköszöntével azonban még nem ért véget a munka számunkra. Valóban sok teendőnk volt eddig is az év során, annak érdekében, hogy gyönyörködtető és szép kertet varázsoljunk, vagy tartsunk fenn, de a munka talán oroszlán része még vár ránk.

Célunk legtöbbször az, hogy amiért tavasszal és nyáron annyit dolgoztunk, azt ősszel elősegíteni, és felkészíteni a zord télre, hogy következő évben is csodálhassuk kertünket.

Aktuális cikkünkben arról fogunk néhány szót ejteni, hogy mik azok a kerti teendők az őszi hónapokban, melyeket célszerű most elvégezni, hogy tavasszal újult erővel vághassunk bele a kerti teendőkbe.

Az októberi és novemberi hónapokban, a jelentősebb fagyok beállta előtt javasolt elvégezni ezeket a munkálatok. A fagyok esetében azt javasoljuk, hogy már a talajmenti fagyokra is figyeljünk oda, hiszen okozhatnak károkat, ha nem készülünk fel rájuk kellőképpen. Az utolsó fűnyírást célszerű október vége, november elejére eső napok valamelyikére hagyni, és ilyenkor igyekezzünk alacsonyabb magasságban nyírni a gyepet.

Gyepszellőztetés és gyeptrágyázás a kertben

Sokak számára kérdés lehet, hogy ha tavasszal elvégezte a gyepszellőztetést, akkor ősszel is meg kell-e ismételnie még egyszer? A válaszunk, igen. A nyár folyamán, a fűnyírások során könnyen a felszínen maradhattak lenyírt fűszálak, melyek nem kerültek be a fűnyíró gyűjtőkosarába, illetve találkozhatunk elhalt növényi részekkel. Az elhalt növényi részekből és a felszínen maradt fűszálakból egy úgynevezett filcréteg alakul ki, mely télen, a hó alatt megakadályozza a tápanyagok, különösképpen a nitrogén és a foszfor áramlását, valamint a víz és az oxigén áramlása is korlátozódik ezáltal. Ha pedig nem kap elég tápanyagot a gyep és hó fedése alatt be is fülled, akkor könnyen besárgulhat és következő tavasszal egy élettelen és egészségtelen gyeppel szembesülünk. Másrészről pedig a nyár folyamán néhol akár moha szigetek is kialakulhattak a gyepünk valamely részén, mely szintén nem előnyös hosszútávon, mindezekre azonban megoldás lehet az ősszel elvégzett gyepszellőztetés.

Gyepszellőztetés során tehát egy gyepszellőztető géppel, vagy ha kisebb kerttel rendelkezünk egy gyepszellőztető gereblyével a fű gyökerét kezeljük. A cél az, hogy az elhalt gyökérrészeket eltávolítsunk, ezzel utat engedve az egészséges fűszálaknak.

Maga a gyepszellőztetés folyamata kellő odafigyelés mellett, és alapossággal viszonylag gyorsan elvégezhető. Különösképpen oda kell figyelni arra, hogy a gyepszellőztetés előtt jelöljük meg azokat a részeket a területen, ahol öntözőrendszer szórófeje található, hogy nehogy kárt tegyen benne a gyepszellőztető gép kése. Valamint fontos arra is odafigyelni, hogy ha a gyep széléhez értünk a gép fogantyúját nyomjuk le, ezzel kiemelve a kést a talajból, így nem tesz kárt a gyep szélében sem. Célszerű a szellőztetést hosszanti és kereszt irányba is elvégezni a minél hatékonyabb eredmény elérésének érdekében.

Miután a szellőztetés megtörtént szórjunk a területre adott mennyiségben tápanyagdús, hosszabb lebomlási idővel rendelkező szerves trágyát ezzel biztosítva a megfelelő tápanyag mennyiséget a gyep számára.

Ha bővebben szeretne olvasni a gyepszellőztetés technikájáról, hatásáról ide kattintva megteheti. (itt lehetne hivatkozni a gyepszellőztetésről írt cikkre)

Ültethetünk-e ősszel növényeket?

Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy a zord és esős időjárás beköszöntével elkéstek már a növények ültetésével, vagy ilyenkor még lehet-e ültetni növényeket kertünkbe?

Az őszi teendők a kertben közé sorolhatjuk egyes növények ültetését is. Mielőtt azonban jönnénk a felsorolással, hogy mit lehet, és mit nem lehet ilyenkor ültetni két fogalmat szeretnénk tisztázni, mely kapcsolódhat a témához, és segíthet abban mit válasszunk ha ültetni szeretnénk.

Egy nagyobb növény vásárlása esetén, gondolván itt egy gyümölcsfára vagy díszfára, két féle formában találkozhatunk velük a faiskolákban vagy kertészetekben. Előfordulhat, hogy konténeres vagy szabadgyökerű formában állnak rendelkezésünkre. A konténeres növények, mint ahogy a nevében is benn van, a növény egy műanyag edényben van, így a növény gyökerei már a konténeren belül elkezdtek növekedni. Mindennek következtében, tehát ha konténeres növényt szeretnénk ültetni ősszel, akkor a növény kisebb mértékben fogja megérezni a környezetváltozást, a megfelelő gondozás mellett.

A szabadgyökerű növények gyökereit nem védi általában konténer, így azok kiültetését inkább abban az időszakban javasoljuk, amikor a föld melegebb.

Ebben az időszakban lehet ültetni például a tavasz első virágaiként megjelenő tulipánt, nárciszt is, valamint pár örökzöldet, és gyümölcsfákat.

Az őszi ültetéseknél azonban kellőképpen figyeljünk oda, hogy a talajmenti fagyok előtt végezzük el, megfelelő mennyiségű tápanyag és víz kijuttatása mellett.

Az őszi lemosó permetezés

Mint ahogy az tavasszal sem volt javasolt elhanyagolni, ősszel is célszerű elvégezni a lemosó permetezést.

Az elmúlt években egyre inkább jellemző hazánk időjárására, hogy egy elhúzódó ősszel és egy enyhébb téllel állunk szemben. Ez az időjárás pedig kedvez a kártevők és a kórokozók megjelenésének és elterjedésének. Az őszi lemosó permetezés célja tehát az, hogy ezeknek a kártevőknek és kórokozóknak a megjelenését megakadályozzuk.

A kertünkben élő növények szinte bármely részén képesek megbújni ezek a kórokozók, különösképpen a fák fás, kérges része valamint a rügyek felületén is találkozhatunk akár a kórokozó szaporító képletével. Így ezeket ősszel lemosó permetezéssel igyekezzünk minél hamarabb elpusztítani, hogy esélyük se legyen megfertőzni növényeinket.

A permetezés során fontos odafigyelni arra, hogy alaposan, a növény egész felületét érje a szer, javasolt átfedésekkel permetezni a fákat, cserjéket, így hatékonyabb védekezést tudunk felállítani a kórokozó vagy kártevővel szemben.

A permetezést javasolt szárazabb időjárásban elvégezni, így elkerülve azt, hogy az eső lemossa a szert a növény felületéről, mielőtt hatni kezdene. Azt, hogy milyen szert alkalmazzunk, függ attól mi ellen szeretnénk konkrétan védekezni. Ősszel a lemosó permetezés alkalmával, hasonlóan, mint tavasszal célszerű valamilyen réz vagy kén tartalmú szereket szoktak javasolni. Azt javaslom, mielőtt elvégezné a lemosó permetezést érdeklődjön arról milyen kártevővel és kórokozóval áll szemben, majd arra ható szerrel végezze el a permetezést.

Öntözőrendszer téliesítése

A legtöbb kertben találkozhatunk már öntözőrendszerrel. Az őszi teendők a kertben cikkünkben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszer felkészítését a télre se hagyjuk ki az őszi teendők közül, hiszen nagyon károkat tud okozni a fagy beálltával, ha nem téliesítjük a rendszert.

Az öntözőrendszert célszerű még a talajmenti fagyok megjelenése előtt (ha lehetséges már október vége, novemberben) vízteleníteni és téliesíteni, így nem érhet minket meglepetés vele kapcsolatban, és mielőtt beköszöntene a zord időjárás már nem kell a hideg vízzel bajlódnunk.

Az öntözőrendszer víztelenítésére azért van elsősorban szükség, hogy ne maradjon víz télre rendszerben, ami a talajban könnyen megfagyhat és károkat okozhat.

A téliesítés során oda kell figyelni, hogy megfelelően víztelenítve legyenek a szórófejek és egyéb szerelvények, mert az ezekbe befagyó víz károkat okozhat a belső szerkezetekben is, és akár töréshez is vezethet.

Az öntözőrendszer téliesítését több féle módon végezhetjük el, attól függően is, hogy milyen rendszerrel állunk szemben. Van kézi ürítéses módszer, használhatunk automata ürítő szelepeket, vagy kifúvatásos módszert is alkalmazhatunk. Azt, hogy nekünk melyik módszert kell alkalmaznunk befolyásolja, hogy milyen rendszerrel állunk szemben. Ha ezt nem tudjuk a téliesítés előtt tájékozódjunk róla. 

Miután a vizet eltávolítottuk a rendszerből csatlakoztassuk le a rendszerről a kompresszort és hagyjuk, hogy a nyitott ürítőcsapon keresztül távozzon a rendszerben felgyülemlett nyomás. Végül pedig ne felejtsük el a vezérlőt sem kikapcsolni, Off állásba tenni.

Ágyások tisztítása, növények formára nyírása

Kertünkben ősszel rengeteg mennyiségű lomb hullhat le akár a gyep területére, akár az ágyásokba. Célszerű ezeket a lombokat kitakarítani onnan. A kiszedett lombot pedig jó alapanyaga vagy kiegészítője lehet a komposzt ládánknak is.

Ha nem rendelkezünk komposzt ládával, egyszerűen és gyorsan mi is készíthetünk egy levelek tárolására vagy gyűjtésére szolgáló kalitkát.

Páran gondolhatják, hogy növényeink, különösképpen a formára nyírott örökzöldjeink vagy sövényeink nyírását már ebben a hideg időben nem javasolt elvégezni. Azonban a nagyobb hideg beköszönte előtt, akár még október hónapban célszerű utoljára formát adni növényeinknek. Ezzel a nyírással előidézzük azt, hogy egy sűrűbb felülettel fog rendelkezni akár sövényünk akár örökzöld növényünk. Minél sűrűbb a felülete annál ellenállóbb azzal szemben, hogy ha ráesik a vastag hótakaró akkor az nem tesz benne kárt. A nagy súllyal ráhelyezkedő hó könnyen eltörheti vagy eldeformálhatja növényünk, aminek következtében tavasszal lehet, hogy teljesen ki is kell azt vágnunk.

Érdemes ebben az időszakban gondoskodnunk fűféléinkről kertünkben, gondolva itt például a pampafüvekre. Találkozhatunk olyannal is, aki ebben az időszakban a föld felszín fölötti elvágását javasolja a növénynek, de találkozhatunk olyannal is, és talán ez az elterjedtebb, hogy ősszel összekötözik fűféléiket. Ezzel biztosítva azt, hogy a hó, a csapadék, a szeles időjárás nem tesz kárt a növényben, hiszen egy biztosabb és kötöttebb formával rendelkezik.

Szerszámaink karbantartása, őszi teendők a kertben

Amint az őszi teendők vége felé járunk, és a hideg, téli időjárás a minden napjaink részévé válik, úgy egyre kevesebb kerti szerszámra lesz szükségünk.

Az ősz vége és a tél remek alkalom arra, hogy az egész szezonban használt szerszámainkat, gépeinket karban tartsuk és felkészítsük a következő szezonra.

Ilyenkor célszerű a fűnyíró gépet, a szegélyező gépet, a gyepszellőztetés végével a gyepszellőztető gépet átvizsgálnunk minden rendben van-e vele, és azt esetleges problémákat orvosolni. Szereljük meg mi magunk, vagy bízzuk egy szakemberre, mindenesetre érdemes ezeket elvégezni, és mi is sokkal nyugodtabban, akár nagyobb odafigyeléssel tudunk az adott géppel foglalkozni, tudván azt, hogy az idő nem annyira sürget minket, hiszen elég, ha tavaszra kész.

Javasolt ilyenkor szerszámainkat is, mint például metszőollóinkat, ásót, kapákat is, ha szükséges megújítani, vagy előkészíteni a következő szezonra, hogy a tavasz betörtével már ezekkel ne vesszünk időt.

Ősz a kertben…

Aktuális cikkünkben azt tekintettük át milyen teendők elé nézünk az ősz beköszöntével. Egyre jobban érzékeljük, hogy hűvösebb az időjárás és egyre többször találkozhatunk csapadékos napokkal is, miközben kertünkben növényeink már nem nőnek nagyon, és egyre több lombbal találkozhatunk talpunk alatt.

Ebben az időszakban, mi, kertészek még nem teljesen vonulhatunk vissza, hiszen most kell felkészítenünk kertünket a zord téli időjárásra, hogy nagyobb károk nélkül lépjünk át a tavaszba következő évben. Azt vettük sorba mik is ezek az őszi tennivalók melyeket szükségszerű elvégezni most, a sokak számára ismert ágyás tisztítás, lombtakarítás kivételével kertünkben.

A legfontosabb őszi teendők a kertben közé soroljuk a gyep szellőztetését. Ahogy azt tavasszal is kellő odafigyeléssel elvégeztük, szükségszerű ősszel is megismételni a gyep érdekében. Ez alkalommal ugyanis a nyár során keletkezett filcréteget és elhalt növényi részeket eltávolíthatjuk gyepünkből, minek következtében teret adunk az egészséges fűszálak további fejlődéséhez és növekedéséhez.

Gyepszellőztetéssel egyidejűleg elvégezhető őszi teendő a gyeptrágyázás is. Ez esetben egy hosszabb ideig lebomló, nyomelemekben és tápanyagban dús szerves trágya kiszórása javasolt azt adott területre, egy alapos öntözést megelőzőleg.

Legtöbb kert tulajdonosának fel kell készíteni az öntöző berendezését is a téli napokra, és fagyokra is. Ez is kiemelten fontos, hiszen ha nem végezzük el a rendszerben maradt víz akár el is törheti az egyes szerelvényeket, jelentős anyagi károkat is okozva ezzel.

Kiemelten fontos őszi feladataink közé tartozik a lemosó permetezés elvégzése is. Az időjárás változása napjainkban előny lehet egyes kártevők és kórokozóknak, így azok szaporító képletét, a helyes szer felhasználásával, és használatával szükségszerű kezelni.

A hűvös idő beköszöntével tehát még ne vonuljunk vissza azonnal, készítsük fel kertünket is télire, hogy tavasszal és a következő szezonban újra gyönyörködhessünk benne.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink