Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Az őszi gyepgondozás: Gyepszellőztetés ősszel

Az idő múlásával, már a napokban is egyre jobban érezhetjük, hogy lassan kopogtat az ősz. Egyre csak rövidülnek a nappalok, később kel fel reggel a nap, és korábban sötétedik már. Mindemellett pedig beköszöntött a hűvösebb, csapadékosabb olykor szelesebb időjárás is. A gyepszellőztetés ősszel egy nagyon fontos része a kerti munkáknak, tudj meg róla mindent.

Legtöbb ember talán azt gondolhatná, hogy ilyenkor mi, kertészek, vagy kert tulajdonosok hátra dőlhetünk, hiszen a munka legjavát nyáron elvégeztük. Egész szezonban szépen nyírtuk a gyepet, folyamatosan igyekeztünk tápanyag utánpótlásra, ha szükséges volt, megfelelő öntözést biztosítottunk számára, így tehát igyekeztünk mindent megadni számára, hogy az üde zöld maradjon egész nyáron.

A munka nagy része azonban nem ért véget. Azzal, hogy beköszöntött az ősz, és lassan október-november hónapba lépünk, még jócskán akad tennivalónk a kertben. Aktuális cikkünkben a sok őszi kerti teendő közül azt mondjuk el, mik is a feladatok ilyenkor gyepünkkel, hogy az tavasszal, és a következő évben is gyönyörködtető látványként szolgáljon számunkra.

A tél és a fagyok beköszönte előtt füvünknek is szüksége van arra, hogy kellőképpen felkészítsük és a zord időjárás következtében ne szenvedjen károkat. Körülbelül október végén, november elején igyekezzünk elvégezni az utolsó fűnyírást alacsonyabb magasságban. Mindezt követően pedig jöhet a gyepszellőztetés ősszel. Miután a gyepszellőztetés megtörtént fontos, hogy gondoskodjunk tápanyag utánpótlásról is füvünk esetében. Ilyenkor a hosszabb lebomlású, rengeteg tápanyagot tartalmazó gyeptrágyát válasszuk lehetőség szerint. Szintén ebben az időszakban akad még lehetőségünk elvégezni gyepünk felülvetését is azokon a részeken ahol úgy gondoljuk kikopott, nem szép a gyep. Ezt leghatékonyabban úgy tudjuk elvégezni, ha egy keveréket készítünk, melybe teszünk fűmagot, termőföldet illetve műtrágyát is. Majd ezt hengerezzük jól be a földbe, locsoljuk be, és még a fagyok beállta előtt megerősödhet gyepünk.

Az őszi gyepgondozás során szinte a legfontosabb feladat a gyep szellőztetése.

Mi is az a gyepszellőztetés ősszel?

Gyepszellőztetés során, általában gyepszellőztető géppel vagy gyepszellőztető gereblyével a fű gyökerét kezeljük. Legtöbbször az a cél, hogy gyepünk felületéből eltávolítsuk az elhalt növényi részeket, vagy a nyári fűnyírások során fenn maradt elhalt szálakat, úgy, hogy a friss fű gyökerét minimális fokon bolygatjuk meg. Ilyenkor szabad utat biztosítunk a télen lehulló csapadék számára, hogy az minél könnyebben juthasson a fű gyökereihez. A nyári hónapok alatt ugyanis, mikor a legtöbbet nyírjuk a füvet, a legtöbb fűszál a fűnyíró gép gyűjtőjébe jut, de vannak szálak melyek vissza hullanak, és azok idővel felhalmozódnak a fű felszínén, így képezve egy úgynevezett filcréteget. Ez a réteg azonban gátolja a gyep egészséges fejlődését, hogy a füvünk megfelelő mértékben juthasson vízhez és tápanyaghoz, ezért célszerű eltávolítani azt.

 Valamint gyepünk a nyár folyamán mohával is gyarapodhat, minek következtében szintén kialakulhat a tápanyag vesztés lehetősége, így a fű elkezd lassan bebarnulni és ritkulni. Erre a problémára azonban szintén megoldást jelent a gyepszellőztetés ősszel.

Miért alakulhat ki a gyepben filcréteg vagy elhalt növényi rész?

Annak, hogy akár filcréteggel találkozunk gyepünkön vagy jelentős mennyiségű elhalt fűszállal több oka is lehet.

Mint azt már említettem egyik ilyen ok lehet, a filcréteg kialakulására az, hogy a fűnyírás következtében a gyep felületén maradnak kisebb fűszálak, melyek nem jutnak be a fűnyíró gyűjtőzsákjába és ezek idővel felhalmozódnak a területen.

Valamint mint minden másnak is kertünkben, úgy gyepünknek is szüksége van természetes megújulásra, fiatalosodásra, így természetes folyamat következtében is felszínre kerülhet egy egy elhalt fűszál.

Ezenkívül pedig télen kevesebbet süt a nap, minek következtében kisebb mértékben folyik le a fotoszintézis folyamata, így füvünk hamar veszt egészséges megjelenéséből. Ha pedig télen hó réteg kerül gyepre, akkor a vastag hóréteg alatt könnyebben és gyorsan elhalhat füvünk.

Mikor végezzem el a gyepszellőztetést?

A gyepszellőztetést legtöbb esetben kétszer ajánlatos elvégezni egy évben. Ez a két alkalom legtöbbször a tavaszi és az őszi hónapok valamely napjára célszerű, hogy essen. Sokak számára kérdés lehet, hogy ha a tavaszi gyepszellőztetést már elvégezte, akkor muszáj e ősszel is megismételni a folyamatot. Azonban fontos kiemelni azt, hogy a tavaszi és az őszi gyepszellőztetés sem elhanyagolható folyamat, mind a kettőre egyaránt szükség van, ha szép és a jövőben is gyönyörködtető, üde pázsitot szeretnénk.

Tavaszi gyepszellőztetés azért is fontos, mert akkor a tél folyamán keletkezett károkat tudjuk orvosolni gyepünk szempontjából. Mint például, a hó következtében elhalt részeket tudjuk eltávolítani, a fotoszintézis hiányában kellőképpen nem fejlődött fűszálakat terítjük felszínre, így biztosítva, hogy a szezonban csak az egészséges, üde gyepben tudjunk gyönyörködni.

Miért is fontos a gyepszellőztetés ősszel?

Ősszel egyrészt azért is fontos elvégezni a gyepszellőztetést, mert az év során, a lenyírt fű szálaiból keletkező filcréteg a lehulló hó alatt megakadályozza a tápanyagok, különösképpen a nitrogén és a foszfor áramlását, valamint az oxigén és a víz sem tud megfelelő módon áramlani. A lehullott hó alatt a gyep könnyen befülledhet, nem kap elég tápanyagot így körülbelül úgy fog kinézni, mint egy nyári hónapban, mikor hőségnek, szárazságnak, és erős napsugárzásnak van kitéve, tehát besárgul és élettelen lesz.

Az ősszel elvégzett gyepszellőztetés során tehát eltávolítódnak az elhalt növényi részek gyepünkből, a beteg, gyengébb fűszálak, így teret adnak az egészséges fűszálaknak. Ennek következtében még a tél beállta előtt, mielőtt  nagy hó fedné területünket úgy festhet gyepünk, mint egy kellemes nyári napon.

Mikre lesz szükségem a gyepszellőztetéshez?

Első és legfontosabb dolog, egy gyepszellőztetésére alkalmas gép beszerzése vagy bérlése. A szellőztetés történhet gyepszellőztető géppel, vagy gyepszellőztető gereblyével is. Ha azonban nagyobb kertünk van, akár 100 m2-nél nagyobb akkor ajánlott egy gép beszerzése. A gyepszellőztető gereblyével ugyanis sokkal több ideig eltarthat a munkafolyamat, illetve ha egy napon keresztül ezt csináljuk azt azért fizikailag is meg fogjuk érezni.

Egy gyepszellőztető géppel azonban sokkal hamarabb végezhetünk, és az eredmény szinte azonnal láthatóvá is válik majd számunkra. Ezek a gépek küllemre hasonlítanak egy fűnyíró géphez is, azonban közelről szemügyre véve pár eltéréssel találkozhatunk.

Létezik karmos illetve késes kivitelű gyepszellőztető gép is, valamint benzines vagy motoros fajta is. Azt, hogy ki melyiket szeretné használni csak az ő döntésén múlik.

Közvetlenül a gyepszellőztetéshez magára a gépre, vagy a gereblyére van szükségünk. Közvetve azonban szükségünk lehet még egy lombseprű, a gyepszellőztető által felszedett filcréteg összetakarításához, valamit egy lombfúvóra vagy seprűre is a terület végső takarításához.

Hogyan történik a gyepszellőztetés ősszel?

Gyepszellőztetés első lépése a terület felmérése. Ilyenkor szemügyre vesszük, hogy található e a területen öntözőberendezés. Ha ugyanis van, akkor azt célszerű valamilyen módón megjelölni, hogy a szellőztetés során a gép ne akadjon bele. Mivel a gép a talajba mar, könnyen érintheti a szórófejek valamelyikét, így károkat okozva benne.

Miután megjelöltük a területen lévő szórófejeket, kezdődhet is maga a szellőztetés. A géppel egyenletesen, egy irányba haladva vele, használjuk. Ha a gyep szélére értünk, és fordulni szeretnénk a géppel, fontos, hogy nyomjuk le a gép fogantyúját, ezzel kiemeljük a gép késeit, így megakadályozva, hogy kárt tegyünk a gyep szélébe.

Ha kisebb kertünk területe, vagy mégis a gyepszellőztető gereblye használata mellett döntöttünk, célszerű odafigyelni arra, hogy a gereblyét magunk felé húzva dolgozzunk vele, és erőteljesen nyomjuk bele a talajba, hogy tényleg felszakítsuk a gyengébb fűszálak gyökerét.

Akadályozó tényező lehet, ha olyan kerttel állunk szemben, melyen rézsű is elhelyezkedik. Ha nem rendelkezünk megfelelő mértékű tapasztalattal az ilyen helyzetekben, vagy új a gépünk és nem tudjuk miként is viselkedik egy rézsű szellőztetés során célszerű ezt a területet is gyepszellőztető gereblyével szellőztetni. Ha nagyobb a rézsű területe, akkor óvatosan, és inkább lassabban vigyük véghez a feladatot a géppel, minthogy később kárt tegyünk a gyepben.

Miután egy irányba elvégeztük egyenletesen a gyepszellőztetést, a minél jobb eredmény elérésének érdekében a másik irányból, tehát keresztbe is végezzük el a folyamatot. Így sokkal hatékonyabb lehet a gyepszellőztetés, és másodjára talán azok a szálak is felszínre kerülnek, melyek elsőre nem is.

Mikor mind a két irányból elvégeztük a gyepszellőztetést, lombseprűvel, kellő odafigyeléssel, alaposan szedjük fel a felszínre került filcréteget, és elhalt növényi részeket. Fontos, hogy alaposan szedjük fel, mert ha nem tesszük meg, szinte felesleges volt elvégezni a gyepszellőztetést, mert a réteg, melytől megszerettünk volna válni ugyanúgy ott marad, és a fent említett károkkal találkozhatunk tavasszal.

Ha még hatékonyabbak szeretnénk lenni, akkor a gyepszellőztetést követően, miután a gép által felszedett növényi hulladékot felszedtük, érdemes átmenni a területen fűnyíró géppel is. Ezzel megadva az esélyt arra, hogy a legkisebb elhalt részeket is eltávolítjuk területünkről.

Mi a teendő gyepszellőztetés elvégzését követően?

Miután a gyepszellőztetés ősszel megtörtént és az elhalt növényi részeket is összegyűjtöttük a területről, szintén fontos feladat következik.

Szinte nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, mennyire fontos gyepünknek is a megfelelő mértékben felvehető és rendelkezésre álló tápanyag. Valamilyen szintén a gyepszellőztetést is azért végezzük el, hogy később könnyebben hozzá tudjon jutni füvünk a tápanyagokhoz.

Gyepszellőztetést követően szintén fontos a megfelelő tápanyag utánpótlása. Ilyenkor tehát juttassunk ki adott mennyiségben (ez függ attól mekkora területünk van, és milyen trágyát használunk) szerves trágyát mely a megfelelő mennyiségben tartalmazza a nyomelemeket és ásványi anyagokat, így biztosítjuk ezzel azt, hogy gyepünk egészségesen tud növekedni.

A megfelelő tápanyag kijuttatása után pedig alaposan öntözzük be a területet, hogy a szerves trágyánk be tudjon jutni a fű gyökereihez.

Összegzésként…

Egyre gyorsabb tempóban közeledünk az időhöz mikor kertünkben szépen lassan minden visszavonul. Sokak számára ez szintén egyet jelent azzal, hogy mi kertet művelők, kertészek is bevonulhatunk otthonainkba. Ennek az ideje azonban még nem jött el, hiszen rengeteg hasznos feladatot kell még elvégeznünk a fagyok beállta, és az első hó lehullása előtt.

Kertünk elsőre szembe tűnő, és gyönyörködtető eleme a gyep, melyre minden kert tulajdonos igyekszik minden tudást és praktikát bevetve odafigyelni, és gondozni. Ősszel, a lombhullás és a hűvösebb időjárás idején sem szabad elfeledkeznünk róla.

Sokak azt gondolhatják, hogy egész nyáron át folytatott fűnyírással, gyeppótlással, tápanyag utánpótlással hátradőlve elvégezték a feladatukat a gyeppel szemben. Ez azonban nem teljesen igaz, mert ősszel nagyon fontos munkának van itt újra az ideje.

Azért is említem, hogy újra, mert a tavasszal már elvégzett gyepszellőztetés, az októberi novemberi hónapokban újra elvégezendő feladat. Az, hogy a tavaszi gyepszellőztetés milyen fontos is, talán kevésbé kell magyarázni, hiszen abban az időben mindenki megtesz mindent, hogy a nyár betörtekor üde zöld gyeppel rendelkezzen. Ősszel erről már kicsit más lehet pár ember véleménye. Ilyenkor talán mi is hajlamosabbak vagyunk előbb a meleg otthonunkba vonulni, gondolván, semmi nem érheti a gyepet, maximum egy kis hó. Ugyanakkor ennek a hónak a megjelenése károkat is okozhat, ha a gyepszellőztetést nem végezzük el.

Az elvégzett gyepszellőztetés ősszel tehát ugyanolyan fontos, mint a tavaszi. Ilyenkor megtisztítjuk a fűnyírásból felszínén marad fűszálaktól, úgynevezett filcrétegtől a füvet, valamint a gyengébb, lassabb növekedésű, akár beteg fűszálakat is felszínre hozzuk gyepszellőztető gép segítségével. Ez azért is fontos, mert mint azt a nevében is hordja a gyepszellőztetés folyamán gyepünk szellőztetését orvosoljuk, és javítjuk fel.

Azáltal, hogy a filcréteget eltávolítjuk, és az elhalt növényi részeket a felszínre hozzuk, javulhat a gyep szellőzőképessége, több tápanyaghoz juthat, illetve vízhez. Mindezzel elősegítve azt, hogy akár még a tél beállta előtt, de a következő szezonra mindenképpen, egy üde, zöld és gyönyörködtető gyepet kapjunk.

Maga a gyepszellőztetés nem tartozik a megterhelő fizikai munkák közé. Egy arra szánt gyepszellőztető gép segítségével akár könnyen elvégezhető a feladat.

Nagyon fontos, hogy a gyepszellőztetést követően kellő odafigyeléssel és alapossággal szedjük fel a gyep felszínéről a gép által felszedett elhalt növényi részeket és filc réteget, hogy semmiképp se maradjon rajta.

A gyep őszi gondozása, és a gyep szellőztetése tehát ha lehetséges semmiképp ne maradjon ki az őszi munkálatok sorából, higgye el gyepe meg fogja hálálni azt!

Segíthetünk? Keress meg minket

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink