Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Elegáns kertek iránytűje. Ha olyan kertet szeretnél, ami illik a stílusodhoz és kifinomult ízlésedhez

Hogyan lehet ízléses a kertem? Ne állj be a sorba, vigyél színt és stílust a kertedbe

Sok-sok éve foglalkozom kerttervezéssel és kivitelezéssel. Látom azt, hogy mennyi kert van amiben nincsen fantázia, szépérzék, hozzáértő szakmaiság. Ez a cikk egy picit segíthet abban, hogy hogyan vihetsz színt a kertedbe, és hogyan ne rontsd el otthonod környezetét.

Szeretném hogy sokkal többet hoznál ki a kertedből mint azt sok „szakember” teszi és hiteti el a megrendelőjével hogy jó, és ért ahhoz amit csinál. Pedig nem, csak sajnos a kerttulajdonos legtöbbször nem ért a kerthez és a kerttervezéshez. Vagyis nem sajnos, mert ez természetes. Neked nem kell értened a fürdőszobákhoz, hogy egy tökéletes fürdőszobád legyen és nem kell értened az autószereléshez sem, és a kerthez sem feltétlenül.

Állítom, hogy a te kertedben sokkal több van mint azt gondolnád, csak meg kell mutatni neked.

Amikor elhatározod, hogy szakemberhez fordulsz és segítséget veszel igénybe a kerted megépítéséhez, akkor az első lépés -a személyes konzultáció után- a kert megtervezése. Itt, az alapoknál szokott elbukni a végeredmény a legtöbb esetben.

Milyen kerttervezőre van szükségem?

minimalista kert budán

Te olyan ember vagy, aki igényes a környezetére, hajlandó áldozni is rá,

mert tudja hogy az ember környezete nemcsak megmutatja azt hogy milyen ő valójában, hanem ezáltal harmóniát is teremt a mindennapjaiban.

Hogy kire van szükséged?

Mindenképpen olyanra, aki tapasztalt, érti azt hogy mire van szükségem, hasznos tanácsokkal lát el és olyan dolgokra hívja fel a figyelmemet amit magamtól nem vettem volna észre. Aki profi, sok kerttel volt már dolga, sok mindent látott emiatt nagy tapasztalatra tett szert a szakmájában. Nemcsak az elméletben erős, de tudja azt is hogy mi működik a gyakorlatban. Kreatív és „jó” ízlése van, vagyis van érzéke ahhoz hogy megtalálja a hozzám-, családomhoz-, házamhoz illő legmegfelelőbb kertet.

Nos elárulom, hogy tökéletes kerttervező nem létezik. De azt akire szükségem van, meg lehet találni csak vegyünk figyelembe bizonyos szempontokat. Gondoljuk végig tudatosan, hogy ki az akire szükségünk van. Mik a saját igényeink, mik azok amiket biztosan szeretnénk és mik azok amiket biztosan nem.

Ha ezt a tudatosságot már a szakember keresése előtt megvalósítjuk, illetve a kritériumainkat meghatározzuk, máris nagyobb valószínűséggel találjuk meg azt akit keresünk.

Legyünk gyakorlatiasak! Írjuk le mire is van szükségünk pontosan!

A nagy átlag elköveti ezeket a hibákat

Nagyon sokan nem tudjuk hogy mire van szükségünk. Szeretjük a kész megoldásokat, szeretjük ha megmondják nekünk, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a jelenlegi divatnak megfelelő és mi nem az.

A divat egy dolog, de végtére is mi ez valójában? Egy valaki által meghatározott stílusirányzat amire igenlően rábólintunk.

Többféle divat létezik, és eldönthetjük, hogy melyiket követjük ami megteremti számunkra a saját döntés illúzióját. Ha jobban belegondolunk, akkor soha nem lehetünk abban biztosak, hogy ez mit fog másokból kiváltani, milyen érzést, és ezáltal mi hogyan fogjuk érezni magunkat. Vagy éppen fordítva, mit fog kiváltani belőlünk.

Abban megegyezhetünk talán, hogy a divat pillanatról pillanatra változik és kiszámíthatatlan, nem meghatározható sem az útja, sem a jövője.

Hát akkor érdemes-e követni azt?

Ami meghatározható az az, hogy miben érezzük jól magunkat. Mi az amit szívesen nézünk, érzékelünk, tapasztalunk az év 365 napján. A saját személyiségünk a lényeg. Hogy hogyan, és milyen környezetben tudunk kibontakozni, feltöltődni, élni nap mint nap. Ez a lényeg.

Amikor meglátunk egy festményt, akkor nem az a fontos, hogy mit ábrázol, milyen színekkel, és hogy 250 centiméter a vászon amire festették vagy 110. Egy dolog van ami fontos, az pedig a hangulat amit megidéz bennünk. Az érzés amit kelt bennünk. Ezt a hangulatot akarjuk hazavinni és felidézni mert valamiért megérintett.

élet a kertben

A kertművészet ugyanerről szól. Egy olyan hangulatról, amit szívesen tapasztalunk, élünk át. Látványról, ami közel áll hozzánk, pont oda való, és jó érzéssel tölt el.

Kihez fordulhatsz, ha elszántad magad az első lépés megtételére?

Legtöbben amikor szakembert keresünk bármilyen feladathoz, először az ismerőseink körében kérdezősködünk. Ez általában jó döntést szokott hozni, azonban egy lakásbútor vagy egy épület, egy kert megtervezéséhez nem elegendő ha valaki szépen dolgozik és megbízható. Ide olyan dolgok kellenek amik túlmutatnak a puszta szakmai tudáson és precizitáson. Ezek is nagyon fontosak, de művészi érzék, kreativitás nélkül csak nyers tulajdonságok.

Emiatt mindig nézzünk körbe egy picit szélesebb körben. Ez és ez a tervező milyen stílusú kerteket hozott létre, melyik áll hozzá közel, mi megy neki jobban. Javasolt az általunk keresett stílushoz közelálló tervezőt választani.

Nemcsak a stílusából következtethetünk számunkra fontos dolgokra, hanem arról is, hogy mennyire igényesek a tervei, rajzai.

Sok kerttervező/tájépítész van, aki tapasztalatlan. Vagy elér egy szintet ahonnan képtelen tovább fejlődni, vagy még csak ott jár és ez számunkra ne lesz elegendő. Nekünk profira van szükségünk. Az egyetemen sok mindent megtanítanak de a gyakorlat más. Abból sajnos keveset lehet megtapasztalni az egyetemeken.

Több esetben találkoztam olyan kerttel amit tájépítésszel terveztettek meg, és számomra hatalmas csalódás volt, hogy alapvető dolgokban hibázott a tervező. Leggyakoribb hiba, hogy a növényeket amiket beillesztenek egy kertbe, nem ismerik megfelelően. Nem veszik figyelembe, hogy 2, 5, 10 év múlva ezek a növények meg fognak nőni és és a kert túlzsúfolt lesz.

Olyan növényeket csoportosítanak, párosítanak egymás mellé amik eltérő igényűek ezért nem érzik jól magukat adott körülmények között, vagy éppen esztétikailag sem passzolnak egymás mellé.

Ezek vagy a tapasztalatlanságból, a gyakorlatból eredő hibák, vagy lehetnek a szépérzék hiányából fakadó problémák. A mi szempontunkból (kerttulajdonos) mindegy, hiszen így is vagy úgy is az a vége, hogy egy olyan kertre költöttünk komoly összeget, amivel ne leszünk elégedettek hosszútávon.

Mi kell nekem?

Előbújhatna belőlem a marketinges és azt mondhatnám hogy én, de ez nem feltétlenül van így. Neked olyan kerttervezőre van szükséged aki megért téged, akivel „egy húron pendültök”.

Nem lehet minden szempontot pontosan meghatározni, ezt úgy is érzi az ember.

Amiért ezt a bejegyzést megírtam, annak az volt a kiindulási pontja, hogy sok csalódott kerttulajdonossal fúj össze a szél. Látom, hogy mennyivel több van a kertjükben amit milyen jó lenne megmutatni. A célja pedig az az írásomnak hogy aki ezt elolvassa az gondolkodjon el, és ha éppen eldöntötte, hogy kertet szeretne építtetni akkor tudatosan keresse a megfelelő embert, mert ez a szakasz mindennél jobban egy kulcskérdés.

Természetesen a fentiek akkor érdekesek, ha igényes kertre vágysz, és nem mindegy hogy a házadat mi fogja körbevenni.

Hasznos cikket a kerttervezéssel kapcsolatban még itt találhatsz.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink