Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Így tedd különlegessé a kertedet a bambusszal

bambusz a kertben

Ebben a cikkben leírom, hogyan tudod kihozni a kertedben lévő bambusz sövényből a maximumot. Akkor is érdemes elolvasni, ha később tervezel bambuszt ültetni a kertedbe.

A bambusznak nagyon különleges formája van. A levélzete és a szára is nagyon különleges hatást tud kelteni kültérben, de gyakran használják beltérben is. Semmivel nem helyettesíthető, mivel hozzá hasonló növény nemigazán van hazánkban, ami azokkal a különleges tulajdonságokkal rendelkezik mint a bambusz.

Ültethetjük egymagában, de lehet belőle sövényt is készíteni. Az biztos hogy a kertünkbe látogató emberek meg fogják csodálni ezt a növényt.

A bambusz nagyon gyorsan növő-, eléggé intenzíven terjedő növény. Ezért mielőtt ültetünk belőle a kertbe, mindenképpen fontoljuk meg hogy hová kerül majd mert 5-10 év múlva bizony már jelentősen nagyobb állománnyal lehet számolni. Fontos, hogy a gyökérzete ellen már az ültetéskor védekezzünk.

Ebben a cikkben megmutatom hogyan újítottunk fel egy 4  éve telepített bambusz sövényt, és alakítottuk át nagyon látványos pontjává a ház bejárati részének.

A Bambusz Story

A sövényt négy évvel ezelőtt az én csapatommal ültettük el körülbelül 2 méter magas volt akkor a bambusz. Ez mára eléri itt-ott a 4-4,5 métert is. Gyakorlatilag ezidáig sövényként kezelve nyírták a bambuszt és teljesen jól is működött ez a megoldás. Évente kétszeri nyírással egészen szépen kordában lehetett tartani a sövényt. Ámde a bambusz egyik nagyon értékes része a szára, mivel ez egy nagyon dekoratív, picit keleties hangulatot adó elem, ami nagyon fel tudja dobni a kertet. Főleg akkor, ha egy tarka, vagy csíkos szárú bambusz növényről van szó.

A több éve fejlődő és rendszeresen sövényként nyírt bambusz sűrű levélzete azonban eltakarta a csodás szárakat. A tulajdonos ezt többször szóba hozta a találkozásaink alkalmával hogy hiányolja ezt a látványt, hiszen az ültetéskor még látszódtak, majd ahogy a növények fejlődésnek indultak és sűrűsödni kezdtek, lassan eltünedeztek a látványos bambusz szárak.

A másik problémát az jelentette, hogy a bambusz magasabb szárai behajlottak az épület felé, és egy nagyobb szélben a levelek simogatták az ereszt. Ez nem is lett volna probléma önmagában, viszont ennek zavaró hangja volt főleg este.

Megoldás kellett, így a következőt javasoltuk….

Praktikus és látványos bambuszsövény átalakítás

Mi lenne ha picit kiritkítanánk a bambusz alsó részein a levélzetet? Ezt metszőollóval könnyedén meg lehetett valósítani. Mivel a bambuszsövény mögött egy kétméteres vakolt fal van, ezért ebben a magasságban még az sem lehetett nagy gond, hogyha teljesen eltávolítottuk volna az oldalhajtásokat, mivel a takarás ezen a részen nem volt feltétlen funkciója a sövénynek.

bambuszok a kertbenAhhoz pedig hogy a ház felé ne hajoljon be a sövény, valamilyen támasztó rendszert kellett kitalálnunk.

Mivel bambusz sövényről beszélünk, miért ne legyen a támaszték anyaga is bambusz. Így jött az ötlet, hogy a bambusznak bambusz karókból fogunk keretet készíteni és ezeket vékony acél sodronnyal fogjuk összekötni egymással. A végeredmény ezeken a képeken látható.

 

Hogyan készült a képen látható sövényátalakítás?

Készítsd elő az alapanyagokat

Az oszlopokat 2,7 méteres távolságra helyeztük el egymástól. A bambusz önmagában nem megfelelő oszlopnak mert ha leássuk a földbe, akkor pár év alatt elrohad, elszíneződik. Ezért először 16 mm átmérőjű betonacélt vágtunk fel 2,4 méteres darabokra és ehhez rögzítettük hozzá a bambusz oszlopokat úgy, hogy az acélszálak rejtve maradtak. A betonacélnak a föld alá kerülő 1 méteres részét katepox kétkomponensű felületkezelő anyaggal kezeltük le hogy ezek a részek 100% -osan védve legyenek a korrózió ellen.

Majd ezután következett a bambuszok előkészítése. Az előre megvásárolt 10-14 cm átmérőjű bambusz oszlopokat 2 méteres darabokra vágva hoztuk el a telephelyről, ahol vásároltuk őket. Mivel meg kellett oldanunk a vasakhoz való rögzítést, ezért volt még egy kis munkánk a bambusz oszlopokkal.

bambusz növény igényeiA bambusz oszlopok egyik felét körfűrésszel hosszanti irányban bevágtuk két csíkban, egymástól 2 centiméter távolságra. Majd a két vágás közé eső 2 centis részt eltávolítottuk. Így ezen a vágaton keresztül illesztettük a betonacélhoz az oszlopokat, amik így besüllyedtek a bambusz oszlopokba és nem látszódtak.

Ezután a bambusz oszlopokat kétkomponensű műgyantával felületkezeltük. Erre azért van szükség, mert a bambusz oszlopok az évek alatt veszítenek színükből, sőt előfordul hogy teljesen elszíneződnek, szürkék lesznek.

Miután készen voltak a vasak és elkészültek az oszlopok is, elindultunk hogy összeszereljük őket a helyszínen.

Így metszed a bambuszod

bambusz metszéseMost egy picit kitérek rá, hogy hogyan kell megmetszeni egy bambuszt, illetve hogyan kell sövényt alakítani belőle.

Ha ritkítani szeretnénk a bambuszt, akkor az oldalhajtásokat szorosan a szár mellett kell elvágni, hogy ne maradjanak csonkok a növényen mert ezek visszaszáradnak, elszíneződnek, csúnyák lesznek, illetve berohadhatnak ami a növény megbetegedéséhez vezethet. Ágról-ágra haladva mindig vegyük szemügyre pár lépést hátrébb állva az összképet, majd amikor elegendőnek érezzük a ritkítást, haladhatunk egy újabb szakaszra.

Ha sövénynek vágjuk a bambuszunkat, akkor ezt kora tavasszal egyszer, és október-november környékén még egy alkalommal tegyük. A bambusz nagyon intenzíven növekedő növény, és a növény szárában végbemenő nedvesség szállítása is intenzíven megy végbe. Emiatt kell olyan időpontot választani a sövény vágására amikor még nem indult be (kor tavasz) a bambusz nedvkeringése, vagy már lelassult (késő ősz). Technikailag pedig ugyanúgy kell nyírni mint bármely más sövényt.

Bambusz oszlopok elhelyezése

bambusz gondozásaA betonacél szálakat egy 5 kilós kalapáccsal létrára állva vertük le 1 méter mélységben a talajszint alá, egymástól 2,7 méteres távolságra. Majd ehhez rögzítettük hozzá a bambusz oszlopokat úgy, hogy az oszlopokat rátoltuk az acél szálakra.

Vagyis a bambusz oszlopokon vágott résen keresztül helyeztük fel őket a vasakra. Így a bambuszoknak csak dekorációs szerepe van, a tartó szerepet az acélszálak viselik.

bambuszt is lehet metszeni

Ezután megmetszettük a bambuszt, hogy látszódjanak a szárak. A lomb egy jó részét kimetszettük a növényekből.

Az acélhuzalok felszerelése

kertépítés bambusszal

Igen diszkrét 2 milliméteres acél sodronyt használtunk feszítőzsinórnak. Ezt feszítettük ki az oszlopok között, hogy a ház felé behajló bambusz hajtásokat megtartsa. A bambusz oszlopokat adott magasságban fúróval megfúrtuk mindkét oldalán, hogy át tudjuk vezetni rajta a sodronyt.

 

Az egyik szál 70 cm magasan, a másik 160 cm magasan fut, ebben a magasságban fúrtuk meg a bambusz oszlopokat.

A két szélső oszlopnál a vashoz rögzítettük a sodronyt, a közbenső oszlopoknál csak átfűztük a bambusz oszlopon úgy, hogy a szál körbeölelje a vasat a bambuszoszlop nyitott feléről mint az alábbi képen. Így a bambusz oszlopot rögzíti a sodrony a vashoz.bambuszok

A végeredmény a képeken látható. Remélem tetszett az ötlet és hasznos volt számodra. Itt olvashatsz többet a modern kertek növényeiről.

natúr bambuszok      bambuszok szépek

 

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink