Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Gyepgondozás egyszerűen és érthetően

zöld gyep

Mi a gyönyörű, üde, zöld pázsit titka? A minden eddig megszokott misztikumtól mentes verzió. Ezt árulom el ebben a rövid írásban úgy, hogy azt azonnal Te is tudod majd alkalmazni a kertben.

A zöld gyep látványa megnyugtatóan hat a lélekre. Ugye egyetértesz?! Nem véletlenül van ez így, hiszen a zöld szín nyugtatóan hat ránk amit a frissen nyírt, egyöntetű zöld gyep és az az érzés amikor mezítláb végigsétálunk rajta csak tovább fokoz. A nyugalmat, a jólétet és a bőséget szimbolizáló tökéletes pázsit a legtöbb kerttulajdonos vágya. Mégis sokan küzdenek azzal, hogy megfelelő minőségben tudják tartani a gyepet kertjükben. Ezzel a cikkel egy picit szeretnék mindenkit megnyugtatni (főleg azokat akik nem elégedettek a pázsitjuk minőségével), illetve egy nagyon egyszerű útmutatást is adni, amivel bárki, bármikor és pillanatok alatt javíthat a gyepének minőségén.

Mivel ez egy nagyon kedvelt téma, és nagyon sokan vágynak gyönyörű zöld pázsitra, ezért többen specializálódtak erre a területre a szakmában. Nem állítom, hogy nem kell érteni a gyepápoláshoz, de ez kiskerti viszonylatban közel sem igényel egyetemi diplomát. Sokkal egyszerűbb mint azt gondolnánk.

Ha éppen most telepítetted a gyepedet és szeretnéd megőrizni annak minőségét, vagy nem vagy elégedett a már régebb óta meglévő gyeped minőségével és ezen változtatni szeretnél azonnal, akkor tetszeni fog ez a cikk.

Mi a gyönyörű pázsit titka?

A szép gyep titka a megfelelő öntözés, a megfelelő tápanyagutánpótlás, és a rendszeres nyírás. Ennyi. Mondhatnám. Persze vannak szabályok, amiket be kell tartanunk, de ha ezeket figyelembe vesszük és követjük a receptet, akkor garantált a siker. A legnagyszerűbb dolgok igen egyszerűek, nincsen ez másképpen a pázsit karbantartásával sem.

Hogyan öntözzem a füvet a kertemben? kerti öntözőrendszer

Erre a kérdésre Igen egyszerűen és mindenki által könnyen alkalmazható módon fogok válaszolni. Nem akarom túlmisztifikálni a témát mint ahogyan azt sokan teszik.

A legtöbb kertben az igen ismert Hunter típusú, vagy Toro márkájú öntözőrendszer található. Mindkét márka vezérlőjén található egy úgynevezett évszakhoz igazítási lehetőség, amivel százalékos arányban lehet állítani az öntözési időt. Ha van egy alap beállításunk, nyári öntözésre, akkor elegendő innentől kezdve a százalékot állítanunk és azt is el fogom árulni hogy hogyan. Most leírom, hogy hogyan kell öntözni a gyepet évszakonként és ezt hogyan állíthatod be Te is magadnak otthon. Mivel a nyári beállítást fogjuk a százalékos lehetőséggel évszakhoz állítani, ezért a nyári öntözőrendszer programmal kezdem.

Öntözőrendszer alapismeretek gyorstalpaló módon

Ezt csak akkor olvasd tovább, ha nem tudod kezelni az öntözőrendszeredet egyáltalán, illetve ha nem érted az öntözőrendszered kezelését. Az öntözőrendszered több fajta öntözőfejjel lehet felszerelve. Vannak spray típusú öntözőfejek (kisebb és fix a szórásképe), rotoros öntözőfejek (nagyobbak és forognak is) ami a gyepet illeti. Ezek (jó esetben) külön zónákon/körökön vannak elhelyezve. Ezeken kívül létezik még egy manapság gyakran használt MP Rotator nevezetű fúvóka is, aminek öntözési ideje hasonlít a rotoros fejek öntözési idejéhez. A lényeg az, hogy ezek a fejek különböző mennyiségű vizet juttatnak ki, ezért ezeket a zónákat teljesen más ideig kell működtetni. A köröknek az öntözési idejét ezen felül befolyásolja a napos/árnyékos helyek figyelembevétele is.

Vagyis elmondható az nagy általánosságban, hogy egy rotoros fejekkel szerelt zóna esetében az öntözési idő 6-15 perc, egy spray zóna esetében 1-6 perc, és az MP Rotator esetében pedig 8-20 perc. Ezek az adatok napos területekre vonatkoznak. Majd később kitérek az árnyékos részekre is, amelyek speciálisabb beállítást igényelnek. Egyenlőre elegendő ennyivel tisztában lenned.

Mennyit öntözzem a gyepet nyáron hogy a 40 fokban is szép maradjon?gyep öntözése nyáron

A nyári öntözést május végétől augusztus végéig lehet alkalmazni, de ez igencsak időjárás függő is. Amikor már 30 fok körül van a hőmérséklet, elmúlt a tavasz akkor más szükséges a nyári öntözés.

Amennyiben napos részekről van szó, akkor a spray zónákat 4-5 percre állítsad be, a rotoros zónákat pedig 10-15 percre, az mp rotator-ok pedig mehetnek 12-18 percet. Ezeket az időket aztán pontosíthatjuk és ha megvan a megfelelő, a tökéletes beállítás, akkor jegyezzük fel. Hogy mettől-meddig kell öntöznöm, függ a terület adottságaitól és az öntözőrendszer megfelelő kivitelezésétől is.

Hogyan pontosítsad ezeket az időket?

Ha nyár van, meleg van és reggel azt tapasztalod hogy tocsog a gyep a víztől akkor sok, ha viszont sárgul, fakul, szárad akkor kevés. Ha megvan a nyári beállításod, akkor ezt kell tekinteni a 100%-nak, és ehhez viszonyítva lehet legegyszerűbben állítani a többi évszakhoz az öntözőrendszert.

Lehet-e locsolni napközben is nyáron?locsolás nyáron

Nagyon fontos elmondani valamit a nyári öntözéssel kapcsolatban. Én, az általunk karbantartott kertekben használok egy déli öntözést is. A rengeteg tévhit ellenére igen, lehet öntözni a gyepet nyáron napközben is. Nemcsak hogy lehet, hanem kell is bizonyos esetekben.

Extrém melegben, vagy ha nagyon szeles részen van a gyepfelület ahol könnyen kiszárad, rézsűn ahol lefolyik róla könnyen az öntözővíz és nem hatékony az öntözés, ott szükséges. Alapvetően sokkal szebb a gyep ha a nyári 30-40 fokban kap öntözést. A fű sokkos állapotban van a kánikulában és a kiegyensúlyozott állapotához szükség lehet a nappali öntözésre is.

Golfpályákon, ahol sokkal nagyon odafigyelést és jóval magasabb szintű szakértelmet igényel a gyep gondozása mint kiskertekben, öntöznek nappal is a nyári kánikula idején.

Egy nagyon fontos dolog van amit be kell tartani a nyári nappali öntözés tekintetében. Azt, hogy alapos legyen az öntözés. Ne csak éppen hogy megspricceljük a gyepet vízzel, mert akkor a nap könnyen megégetheti. Legalább egy teljes nyári öntözési időt alkalmazzunk, vagyis a reggeli és esti öntözésnek megfelelő időtartamot.

Ha rossz a talajunk vízgazdálkodása, akkor szükséges lehet a nyári napközben beiktatott déli öntözés. Ne féljünk tőle. Gondolj csak arra, hogy egy frissítő nyári zápor után sem ég ki a fű.

Mennyit öntözzem tavasszal a gyepet?

A tavaszi gyepöntözés legyen a nyári beállítás 20-30%-a. Ezt el lehet kezdeni április elején, amikor már tartósabban megjelennek a 18-24 fokok. Majd szépen fokozatosan feljebb állíthatjuk az öntözés időtartamát, ahogyan melegszik az idő. Ilyenkor is mehet a reggeli és esti öntözés, nekünk csak a százalékos állítással van dolgunk. A rotoros zónáknak elegendő a 3-5 perc, a spray zónáknak a 1-3 perc, az Mp rotator szórófejeknek pedig szintén 3-5 perc engedélyezett.

Mennyit öntözzem a gyepet ősszel?

Hasonlóképpen mint tavasszal. Amikor az időjárás enyhül, és a hőmérséklet csökken, akkor el lehet kezdeni visszavenni az öntözési időtartamból. Majd amikor az első talaj menti fagyok jelentkeznek, akkor kikapcsolhatjuk az öntözést. Sokan azt gondolják, hogy azért mert hidegebb idő van már nincs is szükség öntözésre. Pedig ez nem igaz.

Nagyon fontos hogy rendszeresen öntözzük a kertet, nem csak a gyepet hanem a növényeket is. Ameddig a nappali hőmérséklet eléri a +5-10 fokot, addig a gyep és a többi növény életfolyamatai aktívan működésben vannak. Ilyenkor még ugyanúgy ki tud száradnia fű mint nyáron, igaz kicsit lassabban következik ez be. Tehát az öntözést általánosságban elmondható, hogy november közepe-vége környékéig folytassuk.

Hogyan öntözzünk árnyékban?

gyepszőnyeg árnyékbaAz árnyékos területeken speciális beállításokat alkalmazunk. Minden kert más. Más a talaj, más a napfény mennyisége, a növényzet, a szél erőssége. Ezek mind befolyásolják azt, hogy az árnyékos részeken hogyan állítsuk be az öntözést. Tulajdonosként a legjobb, ha megfigyeljük az öntözött területet, hogy milyen gyorsan szívódik fel a víz, milyen minőségű ott a gyep. Az árnyékos területeken általában minimális mennyiségű öntözésre van szükség. Legjobb a kora reggeli órákban kijuttatni a vizet, így elkerülhetőek a gombás megbetegedések mert a víz így hamarabb felszívódik, párolog mintha este öntöztünk volna. Árnyékos részeken a fű megnyúlik, hosszabb szálú lesz ezért a fűnyírást itt végezhetjük magasabb fokozatban, vagyis magasabbra hagyjuk meg a gyepet amikor vágjuk. Kiritkulhat a pázsit, amit az öntözésmérséklésével és a gyakoribb (heti 2) nyírással javítani tudunk. Ezt jól jegyezd meg és ha alkalmazni kezded akkor javulni fog a fű minősége az árnyékos részen is.

Milyen tápanyagra van szüksége a gyepnek?

gyeptrágya kiszórásaTérjünk át a tápanyagutánpótlás fontosságára, hiszen a három alapszabály (víz, tápanyag, gondozás) egyikéről van szó, ami elengedhetetlen ahhoz hogy gyönyörű zöld gyepünk legyen. Ez egy nagyon nagy témakör de megpróbálom nagyon egyszerűen és minél rövidebben megfogalmazni a lényegét.

Egy pici elmélet

Alapvetően kétféle gyeptrágyát különböztetünk meg, mégpedig a szerves- és a szervetlen- vagy ásványi (MŰ)trágyákat. Szerves trágya például a szarvasmarha trágya, baromfi trágya stb., ami természetes anyagból, különösebb emberi beavatkozás nélkül természetes úton jön létre. A műtrágyákat mi gyártjuk, egyik lényeges alapanyaga a kőolaj.

Természetesen a természetes úton létrejövő szerves trágyák azok, amik a legjobbak a gyepünknek. Ameddig a műtrágyák egy gyors, könnyű é nagyon látványos eredménnyel kecsegtetnek, addig a szerves tápanyagok kijuttatása (NEM MINDEN ESETBEN) egy csöppnyivel több energiát igényel. Ez viszont senkit se riasszon vissza. A műtrágyák hosszabb távon tönkreteszik a talajt, becsapják a füvet (és a növényeket is) emiatt az könnyebben elkapja a gyepbetegségeket mivel legyengül.

Emiatt mi nem alkalmazunk műtrágyákat 2016 óta. Ezért maradjunk inkább a szerves tápanyagoknál, erről fogok írni.

Szerves trágyára van szüksége a gyepnek

Ne ijedj meg, itt nem csak a tehénszarról van szó. Szerves gyeptrágyát megvásárolhatjuk granulátum formájában is. Ez nem büdös, nem koszos és nem gusztustalan. Abszolút kulturált formája és kijuttatási módja van.

Tavasszal granulált gyeptrágyát szoktam alkalmazni (Én Viano termékeket használok). Ezt megkezdhetjük április elején a fagyok elmúltával amikor ébred a természet. Egy 20-25 kilós zsák termék 400-600 négyzetméter gyepfelületre elegendő. Érdemes két részletben kijuttatni és ehhez mindenképpen be kell szerezni egy kézi gyeptrágya szóró készüléket (5-10 e Ft) mert ezzel egyenletesen tudjuk kiszórni az anyagot, mert így nehezebb is megégetni a gyepet és hatékonyabb-egyenletesebb a tápanyag leadás. Miután kiszórtuk a trágyát, be kell öntözni a területet. Erre azért is szükség van hogy a hasznos tápanyagok mind ott maradjanak ahova szórtuk őket, illetve ne is tudja megégetni a gyepet a trágya. A következő adagot kb két hét múltával juttassuk ki ismét.

Nyáron szintén ideje van a gyeptrágya kijuttatásának, aminek célja pusztán a minőség szinten tartása mivel ezek a trágyák egyből beszívódnak a talajba és nem fokozatosan, ezért itt is alkalmazzuk a kétszeri kijuttatást. Módja megegyezik a tavaszi trágyázással.

Ősszel is fontos a tápanyag utánpótlása a gyep számára. Ilyenkor kifejezetten erre a célra alkalmas őszi-téli felkészítő trágyát vásároljunk,illetve 2-3 évente alkalmazhatunk zsákos kivitelben kapható komposztált szarvasmarha trágyát is. Az utóbbit a gyepre kupacokban öntjük ki és lombseprűvel egyenletesen elgereblyézzük hogy mindenhol egységes vastagságban legyen. Ez főleg homoktalajok esetében javasolt, mivel arra állagjavító hatással bír. Ez esetben különösen fontos a gyors beöntözés, hogy a nitrogén ne távozzon el a trágyából.

Ha minden évszakban megadjuk a gyepnek a megfelelő tápanyag utánpótlást, akkor ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben és gyönyörű zöld színével és életerős küllemével hálálja meg a törődésünket.

Így nyírd a füvet

füvesítés gyepszőnyeg

A fűnyírás a harmadik pillér kategóriába tartozik, vagyis a gyepápolás alapvető része. A tankönyvi példa alapján hetente kétszer kell nyírni a gyepet. Természetesen a ma élő ember számára ez nem könnyen megvalósítható. Tény, hogy a gyep minősége fokozatokkal jobb ha hetente többször is nyírják. Egész egyszerűen azért mert a sűrűbb nyírásnak köszönhetően a szálak elágazási pontjai alacsonyabban tarthatók, és dúsabbak lesznek gyep tövek is mivel a növényt intenzívebb növekedésre sarkalja a nyírás. Különösen fontos az árnyékos területeken a minél gyakoribb nyírás, mert ezzel komoly javulást érhetünk el a gyep sűrűsége tekintetében.

Ha nincsen időnk, energiánk a heti kétszeri fűnyírásra, akkor maradjunk a heti egynél de ez legyen a minimum! Ha ennél ritkábban nyírjuk a gyepet akkor nem fogjuk megúszni a minőségének leromlását, majd a végeredmény az is lehet hogy kezdhetjük elölről a gyepesítést a kertünkben.

Alapvetés, hogy a fűnyírónk pengéje éles legyen így nem fogja szaggatni a fűszálakat, hanem szép, pontos, tiszta vágást végez. Ha éles a penge és mégis kiszálasodik a fűszálak vége (fehéres, világoszöld színű lesz a gyep teteje) akkor egyéb élettani problémák lehetnek a háttérben.

Lehetőleg a nyírás után minden nyesedéket távolítsunk el a gyepről.

Milyen sűrűn kell a gyepet szellőztetni?

A gyepszellőztetést azért végezzük, hogy az elhalt növényi részeket eltávolítsuk a gyep tövéből, illetve a talajról. Levegőztessük a talajt ezáltal, és a gyep gyökerét enyhén megvágva intenzív növekedésre serkentsük azt. A gyepszellőztetésről sokan azt gondolják hogy évente kétszer kell végezni. Ez nincsen kőbe vésve, bár lehet indokolt is. Ez mindig a gyep állapotától függ. Ha nagyon sok benne az elhalt rész a talajszinten, a töveknél, akkor el lehet végezni ősszel is ezt a munkát. Elsősorban tavasszal kell ezt csinálni. A gyepszellőztető géppel keresztbe és hosszába is át kell menni a gyepen. Így lesz tökéletes a hatás.

Tipp: Ha nagyon sok az elhalt növényi rész a gyepben, nagyon be van filcesedve akkor a gépet magunk felé húzva és így hátrafelé haladva is használhatjuk. Így jobban bele fog vágni a talajba, ezáltal sokkal hatékonyabban, alaposabban fogja kiszedni amit ki kell szednie.

Nem kell megijedni! A gyepszellőztetést követően nagyon szörnyen is festhet a látvány ami vár ránk. Ettől ne riadjunk meg, és ne gondoljuk azt hogy valami nem jól csináltunk. Ennek így kell lennie, és hamarosan helyreáll a rend magától. A gyep újra sűrű, és erőtől duzzadó lesz, de hagyjunk neki egy pár hét haladékot. Jobb lesz mint újkorában.

A gyepből kikerülő zöld hulladék nagyját lombseprűvel gyűjtsük össze, majd távolítsuk el a gyepről. A munka végeztével végigtolhatjuk a fűnyírógépet a gyepen. Így az fel fogja szívni a maradék nyesedéket is. A gyepszellőztetés után trágyát is szórhatunk, de mindenképpen öntözzünk egyet a munka végén.

Évente egyszer érdemes elvégezni ezt a műveletet.

Itt olvashatsz még többet az elegáns kerthez vezető alapvető lépésekről.

 

 

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink