Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Robotfűnyíró ami helyetted dolgozik

robotfűnyíró ár

A fűnyírás többnyire egy kötelezően elvégzendő kerti munkát jelent sokunk számára, mintsem kikapcsolódást. Ez a tevékenység rengeteg időt és energiát jelent annak, aki kifogásolhatatlan, esztétikus gyepet szeretne látni a kertjében. Különböző gyártók már több mint 20 éve törekednek a fűnyírás forradalmasítására. Ennek köszönhetően ma már többféle robotfűnyíró közül válogathatunk, aszerint, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a kertünk. Cikkünkből megtudhatod, melyek a legfontosabb tudnivalók a robotfűnyírókkal kapcsolatban.

Lássuk az előnyöket

A robotfűnyírók számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek közül az egyik legkiemelkedőbb a manuálisan mozgatható fűnyírókhoz képest jóval halkabbak működés. Ez biztosítja a környezet nyugalmát, vagyis kevesebb zajszennyezéssel jár a fűnyírás. A halk működésnek köszönhetően lehetővé válik az, hogy a fűnyírás szinte bármikor elvégezhető legyen, amennyiben a környezeti feltételek (pl. csapadékmentes időjárás) is optimálisak.

Programozástól függően a robotfűnyíró hosszú órákon keresztül, hetente akár többször végzi el a fűnyírást, annak érdekében, hogy a pázsit mindig a kívánt hosszal rendelkezzen. További vitathatatlan előnye, hogy mindig csak a fűszálak 1-2 milliméteres felső részét vágja le, ami élettani szempontból is hasznos (nem sokkolja a fűszálakat), ahogy az is, hogy a lehulló darabkák komposztként funkcionálnak, tápanyagforrást biztosítva a gyepnek. Ezáltal nem kell törődni a fűnyírás során keletkező zöldhulladékkal sem.

Hogyan működik a robotfűnyíró?

robotfűnyíók a kertben

A robotfűnyíró egy lehatárolás mentén – mely lehet a talaj felett vagy a földszint alatt – végzi el a munkát. Véletlenszerű útvonalakon, de mindig úgy, hogy a kijelölt területen egységes legyen a fűszálak hossza. A töltését is szolgáló dokkolódobozhoz csatlakoznak azok a kábelek, melyekkel kialakítható a vágási terület. Lehetőség van arra is, hogy kis szigeteket alakíts ki, védve a fákat vagy a virágágyásokat.

Számos szenzor található a robotfűnyíróban, ezért ha véletlenül akadályba ütközik, észleli, kikerüli azt és egy másik útvonalon folytatja tovább a fűnyírást. Sőt, van olyan okos robotfűnyíró, amely egy mobil modemmel rendelkezik, ami lehetővé teszi a gyártó által biztosított SIM-kártya segítségével a mobilnetes kapcsolat létesítését. Így a tulajdonos egy okostelefonra telepíthető applikáción keresztül bárhonnan irányíthatja a fűnyíróját, amely többek között érzékeli, ha vihar közeleg, így a védett helyen lévő dokkolóba küldhetjük, valamint azt is, hogyha lopást gyanít vagy valamilyen okból kifolyólag elakad a munkában.

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő robotfűnyíró modellt?

robotfűnyíró dolgozik helyetted

Az egyik legmeghatározóbb tényező az anyagi keret, azaz, hogy mennyit szánsz egy ilyen eszközre. Jelenleg a piacon 150 000 Ft-tól 1 200 000 Ft-ig válogathatsz a különböző gyártók termékei közül, ám nem elég pusztán az ár alapján döntés hozni, hiszen első sorban azt kell figyelembe venned, hogy a robotfűnyíró teljesítménye megfelelő legyen a kerted számára.

Mutatunk néhány érdekes adatot, összehasonlítva a legolcsóbb és a legdrágább robotfűnyírót.

150 000 Ft körüli robotfűnyíró 1 200 000 Ft körüli robotfűnyíró
vágási felület 150 m2 5000 m2
áltagos működési idő 90-120 perc 260 perc
nyírási szélesség 18 cm 24 cm
hány százalékos lejtéssel tud megküzdeni 36%-os 44%-os

Továbbá eltérő töltési idővel rendelkeznek, különbözhet a kések száma, a nyírási magasság, a programozhatóság mértéke, és még számos kulcsfontosságú funkció. Fontos, hogy vásárlás előtt ezeket fontold meg, hogy biztosan olyan készülék kerüljön a birtokodba, mellyel a jövőben könnyebb lesz a kerted gondozása.

Ár/Érték arány

A robotfűnyírók élettartama igen hosszú, akár 8-10 évig is tud működni egy azon akkumulátorral. Kopó alkatrészeit időnként cserélni kell, de ezek a költségek még mindig a töredéke annak a kiadásnak amit kertészre költenél, vagy a saját idődet kellene rá szánnod. Érdemes végiggondolni! Hetente kell nyírni a gyepet hagyományos körülmények között, ami mérettől függően akár több órás elfoglaltság. Ehhez adódik hulladékkezelés, gépkarbantartás és üzemanyagköltsége.

Ha még nincsen kialakítva a kerted, vagyis kertépítés előtt állsz, akkor mindenképpen érdemes átgondolni, hogy szükséged van-e egy robotra, és ha igen, akkor ennek megfelelően kialakítani a kertedet már a tervezés fázisában.

Amennyiben segítségre lenne szükséged a robotfűnyíró kiválasztásával, telepítésével kapcsolatban, vagy csak tanácsadásra van szükséged, akkor fordulj hozzánk bizalommal!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink