Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Gyomírtás, gyomtalanítás módszerei

Előző cikkünkben arról írtunk miért is jelennek meg évről-évre gyomok a kertünkben. Szinte minden kert tulajdonos számára fejtörést okoznak az apró gyermekláncfüvek, vagy tarackok a gyepben, és nehezen veszik fel velük a kesztyűt. Aktuális cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak akik gyommentes gyepet szeretnének, de a legjobb megoldással még nem találkoztak. Megemlítjük a kézi és a vegyszeres gyomírtás lehetőségét is, hogy évről-évre egyre kevesebb gyommal kelljen szembenéznünk.

Visszatekintő előző cikkünkhöz…

Előbbi cikkünkben annak jártunk utána miért is vannak évről évre gyomok a gyepben. Vajon miért lehet az, hogy legtöbbünk ugyan él a gyomírtás lehetőségével mégsem mindig 100%-os a végeredmény, és marad egy-egy tarack, vagy egynyári here a fűben.

Röviden, mint azt megtudtuk a gyomok megjelenésében nagy szerepet játszik az, hogy a talajban megtalálhatóak ezen gyommagvak többsége. Továbbá kis százalékban a szél is okozója lehet a gyomosodásnak, hiszen területünkre szórhatja a különféle gyomok magjait.

Amit fontosnak tartok még egyszer megemlíteni, az az, hogy a gyomoknak alapvetően két típusát különítjük el. Vannak egyszikű és vannak kétszikű gyomok. Ezen két típus nem csak megjelenésében, fejlődésében tér el, hanem az ellenük való védekezés is másképp alakul.

Ha lemaradtál volna előző cikkünkről akkor az alábbi linken elolvashatod, miért is jelennek meg gyomok a gyepben.

Kézi gyomírtás

Mikor az első gyomok felütik fejüket a gyepben, akkor talán mindenki első körben a kézi gyomírtás mellett dönt. Ebben az esetben, mikor csak egy-egy gyommal kell szembenéznünk hatásos, és időben is megfelelő ez a gyomírtási mód.

Kézi gyomírtás nagy előnye közé sorolandó, hogy a gyom egészét távolítjuk el. Biztosak vagyunk tehát abban, hogy gyökerestül kiszedtük a gyomot a gyepből. Ha mégsem, és a gyökere benn maradt a talajban, akkor számíthatunk rá, hogy egy-két napon belül újra ki nő, és fel kell ellenne vennünk a kesztyűt.

Napjainkban kiváló gyomkiszúró szerszámokkal találkozhatunk a piacon, melyek elősegítik, hogy valóban a gyom gyökerei is felszínre kerüljön. Ezen szerszámok segítségével valóban könnyedén eltávolíthatjuk a gyomnövényeket a kertünkből.

Akkor azonban mikor több száz négyzetméteres gyepterülettel találjuk magunkat szemben, melyből több gyomot kell eltávolítani, a kézi gyomírtás nem éppen a legmegfelelőbb megoldásnak bizonyulhat. Időben sokkal hatékonyabban járhatunk el, ha több gyom esetén valamilyen vegyszeres gyomírtási módot választunk. Továbbá ha a kézi gyomírtás során többször lazítjuk fel a talajt, akkor felszínre törhetnek azok a gyom magvak is, melyek a talajban voltak. Később ezekkel is meggyűlhet a bajunk.

Vegyszeres gyomírtás típusai

Mint az feljebb említettem elkülönítünk egyszikű illetve kétszikű gyomnövényeket. Ezen két típus ellen való védekezési forma eltér egymástól. Ha egyszikűek ellen szeretnénk felvenni a kesztyűt akkor figyelnünk kell, hogy olyan szert használjunk, melyek a gyom mellett a füvet nem ölik meg. Hiszen a fű is egyszikű, ezért általában az egyszikű gyomok ellen szuperszelektív vegyszereket használunk. Ezek a szuperszelektív szerek egyszikűből bizonyos egyszikűeket irtanak ki.

Ha kétszikű gyomokat szeretnénk eltávolítani a gyepből akkor szelektív gyomírtó szert kell használnunk, hiszen azok az egyszikűből irtják ki a kétszikűeket.

Illetve a gyomírtáson belül megemlíthetjük még a totális gyomírtás lehetőségét is. Általában ezeket ott célszerű alkalmazni, ahol burkolatoknál bukkannak elő a gyomok. Esetükben azonban nagyon fontos odafigyelni arra, hogy sehova se fújja el a szél a szert, hiszen könnyen kárt tehet a körülötte lévő kultúrnövényben is.

Gyomok írtása vegyszeres technológiával szelektív, szuperszelektív, vagy totális lehet tehát. Fontos minden esetben, hogy előre határozzuk meg milyen típusú gyomnövénnyel állunk szembe, és annak megfelelően válasszuk ki a védekezési formát. Emellett nagyon fontos az is, hogy a permetezéses gyomírtás szélcsendes időben történjen, hogy a közelben lévő kultúrnövényeket ne károsítsuk.

Napjainkban több olyan készítmény is rendelkezésünkre áll, melyeket használhatunk gyomírtás céljából. Azt tanácsolom, ha vegyszeres gyomírtás szeretnénk végezni, akkor először egy szakember által pontosan azonosítsuk be a gyomnövényt, majd annak megfelelően keressünk rá készítményt.

A gyommentes gyep nem csak álom. Ha tényleg időben elkezdünk védekezni a gyomok ellen, és megállítjuk szaporodásukat, akkor gyommentes lehet kertünk. Nagyon fontos a gyom fajtájának pontos beazonosítása, hiszen csak akkor tud nagy százalékban működni a kezelés, ha a megfelelő gyom ellen a megfelelő szerrel lépünk fel. Ha úgy érezzük nem vagyunk biztosak a gyom fajtájában, inkább fotózzuk le, mutassuk meg szakembernek.

Reméljük mindenkiben visszahoztuk a reményt, hogy igenis van esélyünk a gyomok ellen kertünkben. Évente akár többször is lehet ellenük védekezni, figyelni kell rájuk, de megállítható gyors fejlődésük, és visszaadhatjuk a teret kultúrnövényeinknek.

Ha úgy érzed szakemberre bíznád a gyomírtást, vagy akár kerted egészének gondozását, akkor keress fel minket, és segítünk neked abban. hogy kerted minden évszakban gyönyörködtessen.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink