Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Miért jelennek meg gyomok a gyepben?

Ahogy egyre telnek a napok, úgy sűrűsödnek egy kertész, kertet gondozó előtt a teendők. Lassan már abba az időbe is belépünk amikor a gyomok gondot okoznak kertünkben, és fel kell ellenük vennünk a kesztyűt. A gyomtalanítás, gyomlálás azt gondolom nem sok ember számára kedves. Mindenki egy szép, egybefüggő gyepet szeretne, melybe nem fér bele egy-egy gyermekláncfű, százszorszép sem. Cikkünkből megtudhatjátok miért jelennek meg ezek a gyomok a fűben, milyen fajtáik vannak, és mikre figyeljünk oda esetükben.

Milyen gyomok üthetik fel fejüket a kertben?

Nagyon fontosnak tartom beszélni arról milyen fajta gyomokkal találkozhatunk a kertünkben. Azért fontos erről beszélni, mert a gyom egy gyűjtőfogalom, mely rengeteg fajta gyomnövényt foglal magában.

Ezek a növények felépítésükben, fejlődésükben, és védekezési mechanizmusukban is legtöbbször eltérnek. Ezért lehetséges az, hogy hiába használtunk már temérdek sok szert a gyom ellen, nem használt.

Alapvetően egyszikű és kétszikű gyomok jelenhetnek meg a kertben. Az egyszikűek, ahogy a nevükben is hordozzák, egy sziklevéllel rendelkeznek. A sziklevél az első levél, mely a növény egyedfejlődése során létrejön. Ez a sziklevél a magban lévő embrióban alakul ki, és legtöbbször tartalék tápanyagokat tartalmaz, olykor pedig lomblevéllé is alakulhat. A sziklevél tagolatlan, és levélerezete mindig párhuzamos.

Egyszikűek közé sorolhatjuk, azokat a gyomokat melyek hasonlítanak a fűfélékhez. Ilyenek például a tarack, muhar, egynyári perje, csillagpázsit, kakaslábfű. Ezek általában nagyon jól a környezetükbe simulnak, és nehezebben vehetőek észre, hiszen nagyon hasonlóak a fűhöz. Természetesen, ha jobban megvizsgáljuk gyepünket egyből szembetűnhetnek.

Egyszikűek mellett kétszikű gyomok is szemünk elé kerülhetnek kertünkben. Mint ahogy azt a nevükben hordozzák, az ő magjukból kettő vagy több sziklevél fejlődik ki. Ebbe a csoportba tartoznak a lágyszárúak, a fák, bokrok. Gyökérzetük fő-és mellékgyökérzetből áll, és levelük tagoltak, és erezetük elágazó.

Kétszikű gyomok melyekkel találkozhatunk a kertbe például a gyermekláncfű, apró szulák, tyúkhúr, madársóska, cickafark.

Miért jelennek meg a gyomok a kertben?

Sokak fejében szöget üthet a kérdés, vajon mit csinálok helytelenül, hogy rendszerint gyomok vannak a kertben.

A gyep gyomosodásáért legnagyobb részben a talajban található gyom magvak a felelősség. Kisebb részben ugyan, de a szél is kertünkbe hordhatja ezeket a magvakat. Ezen okok mellett ha gyepünk állapota gyenge akkor az tökéletes helyszín lehet ezeknek a gyomnövényeknek. Egy tápanyagban szegény talajon fejlődő fű, mely kevés vízhez jut, így életszükségletei nem megfelelőek, hamar rossz állapotba kerül.

Mikor gyepünk állapota romlik nagy eséllyel számolhatunk a gyomok megjelenésével. Számukra még ezek a rosszabb körülmények is abszolút megfelelőek, hogy fejlődni tudjanak. Növekedésük és fejlődésük rendkívül gyors ütemben mehet végbe, és egyik pillanatról a másikra a kultúrnövény (gyep) fölé is nőhetnek, és elnyomják azt.

Gyomok tehát akkor jelennek meg kertünkben ha füvünk állapota gyenge, vagy a talajban már előzőleg rengeteg gyom mag volt jelen, illetve a szél a odafújhatja őket.

Miért kell mindenképpen gyomírtás, gyomtalanítást végezni a kertben?

Azon felül, hogy a gyepben megjelenő gyomok nem éppen szemet gyönyörködtetőek van még pár tényező amiért érdemes őket elpusztítani.

A gyepben megjelenő gyomnövény intenzív növekedésének köszönhetően hamar nagyobbra tud nőni, mint a fű, ezért elnyomja azt. Idővel a tápanyagot, vizet, és növekedéshez szükséges anyagokat elszívja a fűtől, és átveszi a hatalmat a gyepben.

A gyomnövények, kiváltképp azok, melyek virágot is hoznak, vonzzák a kártevőket, rovarokat.  Olyan kártevőket is a gyep közelébe csalhatnak, melyek betegséget okozhatnak a fűnek.

Talán sokunk nem is gondolná, de még ránk is negatív hatással lehetnek, azon kívül, hogy nem tetszenek nekünk. Némely gyomnövény allergén, vagy akár kisállatunk számára mérgező is lehet.

Összegzésképp…

A gyomok tehát több okból jelenhetnek meg gyepünkben. Ami rendkívül fontos, hogy ha minden életfeltétel adott a fű számára, és egészséges állapotban van, akkor azzal csökkenthetjük a gyomok megjelenésének esélyét.

Alapvetően egyszikű és kétszikű gyomnövényeket különítünk el. Ezeket nagyon fontos meghatározni, hiszen ez az alapja a védekezési módszernek. Más szerekkel védekezünk egy egyszikű, és más szerrel egy kétszikű gyom esetében. Így ha mi magunk szeretnénk végezni a gyomírtást a kertben, akkor azt javaslom inkább mutassuk meg képen a szakembernek mi ellen is szeretnénk fellépni, hogy biztos be tudja azonosítani, és megfelelő szert kapjunk.

Cikkünkben azt vettük górcső alá miért is jelennek meg a gyomok a kertbe, és miért fontos fellépni ellenük. A továbbiakban érdemes folyamatosan nézni honlapunkat mert jelentkezünk a gyomok elleni védekezési módszerekkel is.

Ha szakemberekre bíznád a gyomírtást, vagy kerted építését, fenntartását, akkor is a legjobb helyen jársz, hiszen mi ebben is segítségedre vagyunk. Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy küldj e-mailt és segítünk neked.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink