Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Mitől lesz a kert mindig ápolt és esztétikus?

Ki ne szeretne egy olyan kert tulajdonosa lenni, amely az év minden évszakában gyönyörű képként tárul elénk. Ahhoz, hogy egy mindig ápolt és gyönyörködtető kert tulajdonosai legyünk sok munkára és odafigyelésre van szükség.

Aktuális cikkünkben arról ejtenénk pár szót minek, illetve miknek köszönhetően érhetjük el a mindig ápolt kert látványát.

A gyep

Ha belépünk egy kert előterébe szinte az első dolog, amely megütheti az ember szemét az a gyep. Kertünk legnagyobb részét sok esetben fű borítja, melynek egészségi állapotára, tápanyag szükségletére és ápolására kiemelten fontos odafigyelni.

Ahhoz, hogy mindig dús, zöld pázsitot kapjuk, ahhoz bizony sok munkát kell elvégeznünk. Gyep ápolásával kapcsolatos munkák során talán a legfontosabb, hogy mindig odafigyeléssel végezzük el a teendőket. Mindig figyeljünk oda arra, hogy milyen magasságban nyírjuk le a füvet, valamint arra is milyen rendszerességgel végezzük a fűnyírást. Ha erre a kettő tényezőre már nem figyelünk oda, könnyen olyan kert tulajdonosaivá válhatunk, kik kopott, gyér gyeppel rendelkeznek.

Egy mindig esztétikus és ápolt kertben nem csak arra kell odafigyelni, mikor is nyírjunk füvet, hanem arra is, hogy elegendő legyen számára a felvehető tápanyag a talajban, illetve, hogy megfelelő csapadékhoz jusson. Ezeket nekünk kell szabályozni. Mindig figyeljünk oda arra, hogy a gyep elegendő vizet kapott, különösen akkor ha szárazabb időjárás van. Illetve célszerű tavasszal, nyáron és ősszel is a tápanyag utánpótlás, a megfelelő szerves trágya használatával. A különböző évszakok során más és más összetételű trágya használata javasolt, erről tájékozódjunk, mielőtt vásárolnánk.

A gyep ápolási munkánk a fűnyírással, tápanyag utánpótlással, és a megfelelő öntözéssel még nem érnek véget. Tavasszal és sok esetben ősszel is célszerű gyepszellőztetést elvégezni a füves területen. Ez azért fontos, mert ekkora eltüntethetjük az elhalt növényi részeket, a moha nagy részét valamint az év során kialakult filcréteget a gyepből. Ezzel biztosítva azt, hogy egészséges gyepet varázsolunk kertünkbe.

Ha bővebben szeretnél olvasni a gyep gondozásról, illetve a szakszerű fűnyírásról, a linkre kattintva megteheted.

A gyomírtás

Egy ápolt és esztétikus kert képébe szinte senki nem képzeli bele a gyomokat. Ez természetesen mindenki számára egyértelmű és érthető, azonban ahhoz, hogy tényleg ne üssék fel fejüket tennünk kell valamit.

A sokak számára nem kedvelt gyomok szinte minden területen képesek megélni, megjelenni, valamint nagyon gyorsan és nagymértékben szaporodni is. Ahhoz, hogy a kert látványát ne rondítsa akár tarack, gyermekláncfű, tyúkhúr és még sok más gyom gyomírtást kell végeznünk.

A gyomírtás történhet kézzel (akár gyomkiszedő eszközzel, vagy akár puszta kézzel) vagy permetező gépek, kisebb kannák (3-5 literes) használatával is. Első és szinte legfontosabb dolog, hogy mindig figyeljünk oda arra hol is szeretnénk elvégezni a permetezést, ha szerekkel visszük véghez. Egy virágos ágyásban, vagy dísznövényekkel sűrűn körbevett részén a kertnek célszerű a szerek figyelmen kívül hagyása. Hiszen ilyenkor akár növényeinket is károsíthatjuk.

Ágyásainkat illetve más olyan területet a kert részében, mely közel van bármely dísznövényhez javasolt kézi úton történő gyomírtással kezelni. Ebben az esetben figyeljünk oda arra, hogy a gyomot gyökerével együtt távolítsuk el, mert ha nem így teszünk pár nap múlva újra állhatunk neki a gyomírtásnak. Ez természetesen fáradalmas munka lehet, főleg egy nyári, nyár végi időszakban mikor talán a legtöbb a gyom. Célszerű ezért (is) a gyomírtást folyamatosan végezni az év során, így biztos nem találkozunk gyomokkal a kert bármely szögletében.

A gyepben elhelyezkedő gyomok esetén használhatunk különféle szereket. Mielőtt azonban beszereznénk a szert, alaposan vizsgáljuk meg milyen gyomról is van szó. Különböző szereket használunk ugyanis kétszikű és egyszikű gyomokra is, valamit sok esetben a gyom fejlettségi állapota is szabályozhatja milyen szert érdemes használnunk.

Mindig kellőképpen tájékozódjunk a gyomírtás során a szerek használatával kapcsolatban, hogy az eredményes legyen.

A növények

A kert főszereplőiről, a növényekről se feledkezzünk meg, ha ápolt és gyönyörű kertet szeretnénk.

Növényeinket célszerű már az beszerzés során úgy összeválogatni, hogy az év során mindig legyen miben gyönyörködni, tehát mindig virágozzon valami.

Nagyon fontos növényeink szempontjából is a megfelelő tápanyag és nedvesség jelenléte a kertben. Mindig igyekezzünk a növény habitusának és fejlettségi állapotának megfelelően kiválasztani a tápanyagot. Minden növénynek szinte más és más a tápanyag és mikroelem szükséglete. Olvassunk utána, vagy kérdezzünk meg szakembert ha valamiben nem volnánk biztosak, és annak megfelelően végezzünk tápanyag utánpótlást a növényeknél.

A megfelelő csapadék jelenléte elengedhetetlen számukra is, így mindig gondoskodjunk arról, hogy semmiképp ne száradjanak ki, vagy esetenként álljanak több ideig a pangó vízben. Ugyancsak sok növénynek eltérő a víz szükséglete, ezekről is érdemes tájékozódnunk a növény vásárlásakor.

Egy esztétikus kert képében a növények legtöbbször szép formára igazítva jelennek meg. E formák kialakításánál már csak a fenntartásuk fontosabb. Egy szép gömbformára nyírt dísznövény, vagy egy precízen megnyírt téglalap sövény máris gyönyörű képet adhat. Ezeket a formázásokat szintén célszerű folyamatosan végezni.

Figyeljük mindig növényeink egészségi állapotát, és ha azt vesszük észre, hogy valamely betegség ütötte fel fejét védekezzünk ellene. Ha azonban már nem tudjuk visszafordítani a folyamatot ne várjunk vele sokáig és szerezzünk be egy egészséges, új növényt. Ezzel elkerüljük azt, hogy valahol hiányos lesz az ágyás.

Egy mindig ápolt és esztétikus kert kialakításában és fenntartásában sok mindenre oda kell figyelnünk. A gyeptől kezdve a növényeinken át a betegségeken keresztül a gyomokig illetve a kert takarításáig, tisztán tartásáig sok teendőt kell elvégeznünk, hogy ápolt kertet kapjunk. Ez azonban nem lehetetlen. Ha mindendre odafigyelünk, és kellő precizitással és pontossággal végezzük kifogástalan kertet hozhatunk létre és tarthatunk fenn.

Ha azonban úgy érzed némi segítségre lenne szükséged a kertfenntartás során, keress minket bátran és segítünk neked, hogy minél szebb kert tulajdonosa légy Te is!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink