Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Sövény nyírás szakszerűen útmutatója

A sövények nagyon sokféle funkciót láthatnak el kertünkben. Vannak akik a térelválasztás miatt ültetik őket, vannak akik kerítés helyett ültetik és vannak akik kisebb utakat vesznek körül vele. Az évek során egyre több növénnyel bővült ki a sövény növények kategóriája. Ha kiválasztottuk a számunkra ideális sövény növényt és elültettük azt, akkor nagyon fontos a nevelésére odafigyelni. Aktuális cikkünkben abban nyújtunk segítséget miként történjen a sövény nyírás szakszerűen.

Mikor és hányszor nyírjuk sövényünket?

Az, hogy mikor van itt a sövény nyírás első időpontja többféle tényező befolyásolja. Legfontosabb befolyásoló tényezők közé tartozik a sövény növény típusa, illetve hogy milyen korban van.

Vannak lombos fás szárú sövény növények és elkülönítünk örökzöld sövényeket is. Mind a két esetben másképp járunk el. A fás szárú sövény nyírás célszerű ha egy évben kétszer történik. Az első sövény nyírás a nyugalmi időszak végén (tavasszal), majd a következő nyírás nyáron. Célszerű így eljárni som, fagyal vagy például borbolya sövény növények esetében.

Az örökzöld sövények esetében elegendő lehet ha egy évben egyszer nyírjuk meg őket. Ez az évi egyszeri sövény nyírás történhet nyáron, nyár végén. Ilyenkor sövényünk hajtásnövekedése csökkeni kezd, és a következő hónapokban már nem kell számítanunk nagyobb növekedésre. Ha azonban egy dúsabb örökzöld sövényt szeretnénk kialakítani azt javaslom nyírjuk meg évente kétszer is. Célszerű szinten egy tavasz végi, nyár eleji nyírást, és egy nyár végi, ősz eleji formázást végrehajtani.

Szintén nagyon fontos a sövény nyírás esetében, hogy milyen korú növényről beszélünk. Ha ősszel ültettük sövény növényünk akkor az ültetést követően célszerű egy kisebb metszést végezni rajta. Ez esetben ne vágjuk vissza erőteljesen a hajtások végét, csak csípjük vissza a végeit. Ha ekkor erőteljesen visszavágjuk növényünket könnyen sokkot kaphat, és a fejlődés helyett pusztulásnak indulhat. Majd az ültetést követő tavasszal, vagy nyáron már kicsit erőteljesebb nyírást végezhetünk, 5 – 10 centimétereket vágva. Azt javaslom ilyenkor is még figyeljünk nehogy növényünket stressz érje.

Ha választott növényünket tavasszal ültettük akkor utána végezhetünk rajta egy erőteljesebb visszavágást. Ilyenkor akár 5 – 10 cm is eltávolításra kerülhet. A növénynek az év során még lesz elegendő ideje, hogy regenerálódjon és tovább növekedjen. Majd ősszel szintén vághatunk vissza a friss hajtásvégekből, nehogy a télen a gyenge hajtások sérüljenek.

Az első sövény nyírás

Az első nyírásoknál nagyon figyeljünk oda arra, hogy ne vágjuk vissza annyira a növényt. Igyekezzünk inkább többször kisebb vágásokat végrehajtani. Növényünk meg fogja hálálni.

Az ha minél többször nyírjuk sövényünket nem csak a magasság tekintetében előnyös. Minél többször vágjuk vissza annál hamarabb sűrűsödésnek is indul növényünk.

Mi történik a növénnyel a nyírások során?

Sövény nyírás során a fiatal és friss hajtásvégeket vágjuk vissza a növényen. Ha ez a nyírás tavasszal vagy nyáron történik, mikor a növény az erőteljes növekedés szakában van, akkor a nyírás következtében sokkal jobban beindul a növekedés a növényben. Ilyenkor tehát még inkább arra ösztönözzük a növényt, hogy felfelé is oldalirányba is növekedjen.

Azért fontos, hogy a sövény nyírás a vegetációs időszakban történjen mert akkor jobban tud reagálni a növény a vágásra. Ebben a szakaszában a növényünk ugyanis sokkal jobban tud regenerálódni egy-egy nyírást követően.

Ha a sövény nyírás a nyugalmi időszakban történik a növény nincs olyan állapotában, hogy könnyen tudjon reagálni. Ilyenkor kevesebb olyan hormont termel mi arra ösztönözné, hogy beinduljon az erőteljes növekedés és fejlődés.

Azt javasoljuk tehát, hogy a legtöbb sövény nyírás egy évben kétszer történjen. Ez a kétszeri nyírás tavasz vége és nyár folyamán célszerű ha megtörténik. Azonban még az ősszel elvégzett sövény nyírás sem végzetes, ha mértékkel végezzük. Nyáron nagyobb mértékben, egy fejlett sövény esetében akár 20 cm-t is eltávolíthatunk. Ha ősszel végezzük a sövény nyírást akkor éppen csak annyit vágjunk le amennyi még a növény hasznára válik.

Milyen eszközzel történjen a sövény nyírás?

Régebben egy-egy sövény nyírás akár több órát is elvett az ember idejéből. Természetes az, hogy mennyi idő alatt végzünk egy sövény nyírásával meghatározza az, hogy milyen eszközzel végezzük azt.

Ha egy kisebb sövényről van szó, és célunk a már kialakított forma megtartása akkor elegendő lehet egy kisebb sövény nyíró olló is.

Ha azonban egy magasabb és nagyobb sövényről van szó, melynek formáját szeretnénk fenntartani, akkor célszerű valamilyen gép segítségét alapul venni. Manapság a technika fejlődésével remek gépek állnak rendelkezésünkre. E gépek segítségével rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg. Az, ha egy 2 – 3 méteres sövénnyel állunk szemben az sem szab határt. Napjainkban olyan magassági sövénynyíró gépek vannak piacon melyek segítségével gyönyörű sövényt varázsolhatunk.

Sövény nyíró gépek segítségével olyan szép formát alakíthatunk ki, melyek szinte precíz geometriai alakok formáját rejtik magukban.

Ha az a célunk, hogy egy fiatal sövény növény formáját, magasságát alakítsuk ki elegendő sövény nyíró olló használata. Ha azonban már kialakított formát szeretnénk fenntartani könnyebb egy gép segítségével. Az elérni kívánt hatás sokkal esztétikusabb gépek segítségével. Ezek az újabb gépek kiváló vágásteljesítménnyel rendelkeznek, és az akkumlátoros gépek könnyűek is.

A sövény nyírás egy olyan kerti tennivaló melyet célszerű egy évben legalább kétszer elvégezni. A folyamatos nyírások következtében hamar egy dús és összefüggő sövény képét kapjuk. A jól nyírott sövény egy átláthatatlan falat képez, és gyönyörű hátteret ad kertünknek.

Ha te is szeretnél egy gyönyörű sövényt kertedbe de még nem találtad meg az igazit, az alábbi linkre kattintva nyújtunk hozzá segítséget.

Ha tökéletes sövény növényed már a kertedben van, de úgy érzed egy tapasztalt és szakképzett csapatra bíznád ápolását keress fel minket bátran.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink