Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Sövény növény: itt megtalálod az igazit

Az évek hosszú során a kerteket és udvarokat körülvevő kerítés fogalma már nemcsak a beton kerítésre korlátozódik. Egyre többen szeretnék zöld fallal körülvenni kertüket, így téve még esztétikusabbá környezetüket. Az azonban komoly fejtöréseket okozhat sokak számára milyen is legyen a sövény növény.

Aktuális cikkünkben azoknak nyújtunk segítséget, akik sövény növényt keresnek, de még nem találták meg az igazit.

Örökzöld vagy lombhullató sövény növényt válasszak?

Az évek során a legtöbb ember számára, aki sövény növény mellett döntött a beton kerítéssel szemben, a tuját választotta. Azonban a tuja az utóbbi években egyre több betegséggel rendelkezik, virágai nincsenek, így azt javasoljuk válasszunk egy dekoratívabb növényt. Rengeteg olyan örökzöld növény áll rendelkezésünkre melyből tökéletes sövény alakítható ki.

Az, hogy örökzöld vagy lombhullató legyen a sövény növény, csak rajtunk múlik. Egy örökzöld sövény növény választásának esetében egy egész évben zöldellő sövényt alakíthatunk ki. E sövények sokszor nem csak esztétikai funkciókat látnak el, hanem védelmi feladatot is. Hiszen egy tömött, sűrű örökzöld sövény növény esetében nehezebb azt átugrani, vagy átbújni rajta. Növekedési gyorsaságuk általában nem vesz igénybe sok időt, pár év alatt akár méteres sövény növény díszítheti kertünket.

Egy lombhullató sövény növény esetében számolnunk kell azzal, hogy télen sövényünk megválik leveleinek nagy részétől. Így akár kertünk kopár foltja lehet a zord időjárás következtében. Ellenben a tavasz és a jó idő beköszöntével sövényünk virágokkal gazdagodik és gyönyörködtető színfolt lehet kertünkben. A virágok, és a bennük található virágpor pedig előszeretettel vonzza majd a méheket, pillangókat, így állatbarát kertet hozhatunk létre.

A következőkben mutatok pár örökzöld és lombhullató növényt melyekből kiválóan alakíthatóak ki sövények.

A babérmeggy: Laurocerasus officinalis

A babérmeggy az évek során egyre elterjedtebb növény a kertekben. Ez az örökzöld növény egyre több fajtában áll rendelkezésünkre. Ismertek alacsonyabb (1 – 1,5 méter), magasabb típusai (2 – 3 méter), illetve törpe változatai is. Kiváló választás lehet kertünkben, hiszen nem hívja fel magára a figyelmet túlzottan, ezzel egyensúlyban azonban biztos üde, zöld forrása kertünknek.

Sövény növény esetében fontos tényező, hogy miként reagál a metszésekre, valamint milyen növényvédelmi problémák bukkanhatnak fel nála. A babérmeggy a metszésekre jól reagál, de metszés nélkül is könnyen virágba borul. Azt javaslom metszését inkább kézzel, metszőollóval, vagy kisebb nyíró ollóval végezzük. A gépi nyírás következtében könnyen sérthetjük leveleit, így könnyebben fogékonnyá válik a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

A babérmeggy a legtöbb kórokozóval és kártevővel szemben ellenállóságot mutat, azonban előfordulhat, hogy egy-egy kártevő megtámadja. Ilyen esetben használjunk valamilyen kártevőkkel szemben hatásos szert.

A tiszafa: Taxus baccata

A tiszafa szintén egyre több kert alapnövényének számít. Rengeteg változatban találkozhatunk vele. Színekben, magasság szerint és habitusában is eltérés lehet egy-egy taxus között. Méretét tekintve akár 10 m magasra is megnőhet, de sövény növény esetében 2 – 3 m magasság kialakítása megfelelő számára. Ezt a magasságot viszonylag lassan éri el, így egy lassú növekedési eréllyel rendelkezik.

Mivel alapvetően egy fenyőféléről beszélünk, rendkívül előnyös tulajdonságai közé tartozik a tűlevelek lágy és barátságos tapintása. A talajjal szemben nincsenek nagyobb elvárásai, az átlagos kerti talaj ideális számára. Jól tűri a fagyokat, és jól tolerálja a városokban fellelhető szennyezettebb levegőt.

Metszése szintén fontos, a minél dúsabb megjelenés érdekében, így évenkénti metszés elvégzése szükséges számára. A kártevőkkel és a kórokozókkal szemben jó ellenállóságot mutat.

A tűztövis: Pyracantha

A tűztövis egy olyan örökzöld növényünk, mely kiváltképp funkcionál sövény növényként is. Esetében ugyanis nem csak a esztétikai hatást kelt, hanem védelmet is. A többi sövény növényhez képest, a tűztövis a szúrós habitusának köszönhetően nehezebb átjárást biztosít akár kutyák, macskák esetében is.

Ez a sövény növény akár 2 – 3 m magasra is megnőhet, és az évenkénti 1 – 2 nyírást meghálálja. A gyorsan növekvő cserjék csoportjába tartozik, így éveket sem kell várni a sövény esetében

Jól bírja a szárazságot, félárnyékos és napos helyre egyaránt ültethetjük. Növényvédelmi problémákat tekintve nem rendelkezik nagyobb mértékű károsítóval.

A tűztövis örökzöld tulajdonságán felül termések hozására is képes. E bogyótermések, többféle színben tarkíthatják kertünket az ősz beköszöntével. Ezeknek a gyönyörködtető terméseknek pedig nem csak mi, de a madarak is nagyon örülnek.

A fagyal: Ligustrum ovalifolium

A fagyal egy olyan gyors növekedésű, örökzöld sövény növény mely ideális mind kertet körülvevő sövénynek, mind pedig térelválasztónak is a kertben. Akár 2 – 4 m magasra is megnőhet. Fejlődése gyors, és évente akár többször is formázhatjuk. Egy-egy fagyal sövény esetében akár geometriai alakzatokat is kialakíthatunk, így minél precízebb kert látványát keltjük.

A talajra nem kifejezetten érzékeny, szinte a legtöbb kertbe ültethető. A túlságos metszést sem bosszúlja meg, hiszen az új és a régi tövekről is képes újra hajtani.

A japán borbolya: Berberis thunbergii

A japán borbolya szintén egy szúrós ágrendszerű sövény növény. A kertészeti áruházakban többféle színben találkozhatunk vele, de a piros-vörös szín a legelterjedtebb. Magából, a növényből egy 2 – 3 méteres sövény is kialakítható a megfelelő metszések következtében.

Az átlagos kerti talajt szereti, napos vagy félárnyékos területre ültessük, és a vízigénye közepes. A metszését fontos, hogy a virágzást követően végezzük el. Sövény növény esetében pedig 30 – 40 cm tőtávolságra kell ültetni a töveket.

A betegségekkel szemben ellenálló, ugyanakkor a lisztharmat megtámadhatja az év során.

A korallberkenye: Photinia

A korallberkenye a babérmeggy mellett a leginkább elterjedt sövény növény az évek során. Rendkívüli esztétikai hatással bír a kertben, melyet a gyönyörű, pirosas, zöldes leveleinek köszönhet. Örökzöld növény révén az év során végig élvezhetjük látványát. Metszésére szintén célszerű odafigyelni, hogy leveleit ne sértsük meg, azonban gyors növekedést mutat. A télen elvégzett metszéseket (még fagymentes időszakban) a következő évben azzal hálálja meg, hogyan nagyobb ellenállást mutat a betegségekkel szemben.

A piacon szintén többféle változattal találkozhatunk, magasabb, alacsonyabb illetve törpe típussal is. Általában a korallberkenye sövény növény 2 – 3 méter magasságban célszerű nevelni.

A napos illetve félárnyékos területeket kedveli, valamint fontos számára a jó vízáteresztő képességgel rendelkező talaj.

A prágai bangita: Viburnum pragense

A prágai bangita már nem biztos, hogy mindenki lelki szeme előtt van, ha szó esik róla. Azonban rendkívül gyönyörű nyíratlan sövényt  ki belőle. Ez a szintén örökzöld növény főleg széles bokrot nevel, de akár 1 – 3 méteres sövény is kialakítható esetében. Ez a magasság több évet is igénybe vehet, hiszen inkább oldalirányba növekszik, mint felfelé, így egy lassabb növekedéssel számoljunk esetében.

A humuszban gazdag talajt kedveli, vízigénye közepes, és napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Növényvédelmi szempontból is jó tulajdonsággal rendelkezik, hiszen veszélyesebb kártevővel vagy kórokozóval nem kell számolnunk nála.

Kinyílt virágainak nektárja pedig hamar odacsalogatja kertünkbe a méheket és lepkéket egyaránt.

A japán babérsom: Aucuba japonica

A japán babérsom már többeknek ismerős lehet, de csak kevesen tudhatják, hogy sövény növényként is alkalmazható. Azt tudjuk, hogy szoliter növényként rendkívül pompás eleme lehet kertünknek. 2 – 3 méter magasság is elérhető számára, azonban csak lassan. Inkább széles és terebélyes növényről van szó esetében, mintsem egy magasra kúszó növényről.

Kertünkben kiváló lehet térelválasztóként, vagy a zöld háttér biztosítására. A tápanyagdús talajokat kedveli, valamint a napos, félárnyékos területeket.

A júlia borbolya: Berberis julianne

A júlia borbolya egy szintén szúrós, örökzöld növény melyből kiválóan alakíthatunk ki sövényt. Esetében is könnyen el lehet érni a kívánt 1 -3 méteres magasságot a rendszeres metszésekkel. Kertünkben akár alacsonyabban hagyott sövényként is alkalmazhatjuk, 1 – 2 méteres magasságban, háttérnövényként.

Szárazságtűrő képessége jó, a napos illetve félárnyékos területeket kedveli, és jól bírja a városi szennyezett levegőt is.

A mályvacserje: Hibiscus syriacus

A mályvacserje egy sokak által ismert cserje, mely egyedül ültetve is sokszor szemünk elé bukkanhat egy-egy kertben. Augusztus szeptemberig tartó gazdag virágzását azonban sövény növényként is élvezhetjük. Színes virágai éppen az év azon szakában gyönyörködtetnek, mikor a legtöbb növény már elvirágzott.

Viszonylag gyorsan fejlődő sövény, mely nyírott sövényként egyre elterjedtebb. Ez a napfénykedvelő növény akár 2 – 3 méterre is megnőhet. Fiatalon még kissé fagyérzékeny, de később az akár -20 Celsius fokot is kibírja.

Az aranyvessző: Forsythia intermedia

Az aranyvessző, mint a nevében is hordozza arany színben pompázhat kertünkben, ha őt választjuk. Ez a sövény növény akár 3 – 4 méter magasra is megnőhet viszonylag gyors ütemben. Tavasszal az elsők között virágzik, így hamar elfeledteti velünk a kopár telet.

Nyírott, virágos sövénynek ajánlják, így az évekénti 2 ifjító metszés szükséges számára. Egy napfényben gazdag szegletébe ültessük kertünknek, a szárazsággal szemben azonban rendkívül jó ellenállóságot mutat.

A som: Cornus alba

A som egy nagyon közkedvelt növényünk, melynek díszítő hatása és gyümölcshozó képessége mellett nem szabad elmenni. Az évek során egyre több olyan fajtával találkozhatunk, melyeknek vesszője is hatalmas díszítő értékkel bír. Legyen szó bármilyen típusú kertről a som bárhol megállja helyét.

Termése ehető, továbbá készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, vagy aszalhatjuk is. Sövényként is alkalmazhatjuk, de térelválasztó hatással is bírhat a kertben, ha alacsonyabb magasságban neveljük. A kívánt magasságot viszonylag gyorsan eléri, azonban fontos számára az évenkénti 1 – 2 formázás.

Gondozási igénye alacsony, a talajjal szemben nem kíván sok mindent, fényigénye is közepes.

Kertünkön belől rengeteg sövény növény áll rendelkezésünkre melyet beszerezhetünk. Reméljük kellőfokú információt tudtunk biztosítani ahhoz, hogy egy gyönyörködtető és esztétikus növény kapjon helyet kertjében.

Ha bármivel kapcsolatban kérdés merül fel benned keress fel minket bátran és segítünk neked, nemcsak sövényekkel kapcsolatban.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink