Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kevés gondozást igénylő szobanövények

Sokak számára fejtörést okozhat a kérdés, hogy milyen növényt vásároljon, melyet nem baj, ha elfelejt néha megöntözni. Abban szerintem alapvetően megegyezhetünk, hogy kétféle embertípus létezik. Van, aki túl locsolja növényeit, és van, aki legtöbbször elfelejti megöntözni őket. Talán azonban többek lehetnek abban a kategóriában, akik folyton elfelejtkeznek szeretett növényeikről. Cikkünkben 5 olyan növényt választottunk ki a szobanövények sorából, melyek gyönyörködtetnek minket akkor is, ha csak 1-2 hetente kapnak friss vizet.

1.Aloe vera

Az Aloe vera sokak számára ismerős lehet. Többünk találkozhatott már e növény jótékony hatásaival, ha égési sérülés, vagy bármilyen sebfelület kezeléséről van szó. Kevés gondozást igénylő szobanövények sorából szinte kihagyhatatlan az Aloe, mely nemcsak különleges megjelenésével örvendeztet minket, hanem azt is megbocsájtja, ha nem kap folyton vizet.

Az Aloe vera Észak-Afrikából származó, fél trópusi, évelő növényünk, mely egyre több ablakpárkányon, és szobában kap helyet itthon. Gyakorta hibásan a kaktuszokkal egy családba sorolják, azonban az Aloe a liliomfélék családjának tagja.

Megjelenését a csúcsok felé egyre keskenyedő, húsos, lédús levelei teszik különlegessé. melyek enyhén fogazott szélűek. Különféle méretekben találkozhatunk velük. A törpe fajtáktól kezdve, melyek csupán 5-10 cm-es, az óriás fajtáig (100-120 cm) állnak rendelkezésünkre.

Elterjedésének fő oka közé sorolhatjuk jótékony hatását. A húsos leveleiből kinyerhető nedv kiválóan alkalmas sebfelületek gyógyítására, égések enyhítésére. Ezt a nedvet keverik legtöbbször különféle krémekbe, kenőcsökbe és balzsamokba.

Az Aloe vera igényei

Az Aloe vera kedveli a napos, meleg helyeket. Kiválóan érzik magukat egy napsütötte ablakpárkányon. Öntözés tekintetében közepes öntözésre van szüksége. Mivel melegebb éghajlatú területről származik, ahol kevés csapadékhoz jut az év nagy részében ezért igényei között nem szerepel a folytonos öntözés. Így tehát a két öntözés között nyugodtan megvárhatjuk, míg száraz lesz földje.

Talaj tekintetében szereti a homokos,kavicsos, gyors vízelvezetésre alkalmas talajt.

Esetében két fontos dolgot emelnék ki, amire figyelni kell. A huzatot nem szeret. Ne tegyünk olyan helyre, ahol könnyen huzatot kaphat, mert az káros számára. Valamint a túl locsolást sem szereti. Azok a kertészkedők, akik rendszerint odafigyelnek növényeikre, és locsolják őket, nekik sem kell folyamatosan öntözni a növényt.

Minden olyan konyha ablakába rendkívül jól mutat, ahol legtöbbször előfordulnak égési sérülések. Gyönyörű növénnyel gazdagodunk általa, mely kevés törődés mellett is jó hangulatot kölcsönőz számunkra.

2.Anyósnyelv (Sansevieria)

A kevés gondozást igénylő szobanövények sorából kihagyhatatlan az Afrika és Ázsia területéről származó anyósnyelv, vagy más néven szanzevéria.

Körülbelül 60 fajtája ismert a világon, és legtöbbjük szeretett szobanövények valamelyike. Szinte otthonunk bármely szögletében tarthatjuk, igénytelen, szívós növény. Eredeti élőhelyét tekintve ő is a melegebb éghajlatú területekről származik, így az öntözés gyakorisága nála sem számottevő.

Kiváló választás lehet olyan irodákba, melyek stílusukat tekintve modernek, és letisztultak. A növény megjelenését tekintve, ő is egy különleges, de ugyanakkor nem túl figyelemfelkeltő szobanövény. Nem tolakodó, azonban az ember szeme biztos vagyok benne, hogy megakad rajta.

Igényei

Mint említettem otthonunk bármely részében tartható. Kiemelten szereti a meleg helyeket. Az öntözéssel és a fényviszonyokkal szemben egy rendkívül toleráns növény. Az anyósnyelv megél a napos, árnyékos és a félárnyékos területeken is. Fény szempontjából legjobb hely számára egy ablakban lehet, ahol élvezheti a szűrt napfényt.

Ha elfelejtjük megöntözni, ő akkor is elkápráztat bennünket különleges megjelenésével. Vízre számára sincs szükség naponta, vagy akár hetente. Mivel ő is a szárazabb éghajlatú vidékekről származik nincs hozzászokva a folytonos esőzésekhez, és vízhez. Esetében is igaz az, mint az Aloe vera-nál, hogy várjuk, meg míg kiszárad földje, és csak akkor öntözzük meg. Számára is akár halálos is lehet,ha túl locsoljuk földjét.

3.Vitorlásvirág (Spathiphyllum)

Kevés gondozást igénylő szobanövények sorából kihagyhatatlan a virágokkal is díszítő vitorlásvirág. Talán már senkit nem lepek meg azzal, hogy ő is a trópusi éghajlatú vidékekről származik. Őshazája Kolumbia és Venezuela térségéhez köthető. Felsorolásunkban főleg olyan növényeket mutatunk be, melyek levelükkel díszítenek. Ha valaki olyan szobanövényt szeretne, mely nem igényel nagyobb törődést, de azért szeretné, ha virágok legyenek rajta, akkor legjobb döntés lehet a Vitorlásvirág.

Levelei rendkívül fényesek, lándzsás alakúak, és a gyönyörködtető fehér virágok nélkül is mutatósak bárhol a lakásban. Virágai nem valódi virágok, úgy nevezett fellevelek, melyek körbeveszik a torzsa virágzatot. Ezeket legjobban tavasszal mutatja meg a növény.

A vitorlásvirág a légtisztító növények közé sorolható. Ezért is kiemelten hasznos lehet beszerzése otthonunk bármely pontjára.

A vitorlásvirág igényei

Mint azt említettem számára sem szükséges a folytonos gondoskodás. Beéri kevesebb napfénnyel, vízzel is. Fényigényét tekintve a világos és félárnyékos helyeken fejlődik a legjobban.

Víz tekintetében tavasszal és nyáron kétnaponta elegendő öntözni, télen elég a heti öntözés számára. A megfelelő növekedés érdekében tartsuk folyamatosan földjét. Esetében ne használjuk a permetező öntözést, mert az könnyen tönkre teheti a virágokat. A víz a virágokra jutva ugyanis, hamar rohadásnak indíthatja őket.

Legideálisabb hely számára egy félárnyékos, meleg szoba otthonunk bármely szegletében.

4.Zámia (Zamioculcas)

A Zámia, vagy Agglegény-pálma, vagy sokak által ZZ-pálmának ismert szobanövény egyenes a kipusztíthatatlan szobanövények egyikeként van számon tartva. Ez a szintén kevés gondozást és törődést igénylő szobanövény is a trópusi országokról származik.

Irodaházak, és otthonok kiváló szobanövénye különleges megjelenésével. Népszerűségét nagy részben annak köszönheti, hogy még a több héten át tartó elhanyagolást sem sínyli meg. Mindeközben azonban különleges külsejével, és fényes leveleivel állandóan díszíti otthonunk. Kiváló dísze lehet letisztult, modern irodaháznak, minimalista otthonoknak.

Hosszú szárai valójában levélnyelek, melyek vizet raktároznak. E tulajdonságának köszönheti azt, hogy őt tényleg nem kell folyamatosan öntözni, sőt egyenesen káros számára az állandó víz jelenléte.

A Zámia igényei

Alapjában véve nincsen különösebb igénye, sem a fénnyel, vízzel, talajjal kapcsolatban sem. Ugyanakkor a megfelelő növekedéshez szeret meleg, félárnyékos, huzatmentes helyen élni. Sőt a számára ideális körülmények közt akár még virágzatát is megmutathatja számunkra.

Szereti, ha átlagban 20 fok körül van a hőmérséklet körülötte. Márciustól, mikor az intenzív növekedés beindul a növény életében öntözhetjük gyakrabban, de akkor se áztassuk túl. Télen csak akkor juttassunk földjére vizet, ha azt vesszük észre, hogy földje kiszáradt.

Kiváló választás lehet egy Zámia, vagy agglegény-pálma minden irodaházba, ahol nincs lehetőség vagy kapacitás a növények állandó öntözésére. Ő (sem) nem fog minket cserbenhagyni.

5.Majomfa (Crassula ovata)

A majomfa, vagy sokak által pozsgafának ismert szobanövényt szeretném végül bemutatni nektek, mely szintén kevés gondozást igénylő szobanövények egyike.

Ez a növény is a Dél-Afrika melegebb vidékeiről származik. A majomfa különleges külsejének köszönhetően egyre több otthonban megtalálható. Az eddig bemutatott növények közül ő az, mely nem csak különleges leveleivel díszít, hanem bonsai megjelenésével is.

Levelei aprók, húsosak. A pozsgás növények közé tartozik, így a melegebb, párásabb klímát ő is meghálálja.

Majomfa igényei

Szereti ha otthonunk valamely világosabb, napfényesebb részébe helyezzük el. A hőmérséklet ne legyen 18 fok alatt télen sem, mert akkor hamar lehullajtja leveleit. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük. Hagyjuk mérsékelten nyirkosan a földjét, és az öntözést e szerint végezzük el.

Szereti a jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajokat, illetve a friss levegőt. Tápoldatozni nyáron lehetséges, ekkor akár kaktusz tápoldatot is használhatunk.

Számára is fontos, hogy folyamatosan jusson elegendő fényhez, de túl semmiképp ne locsoljuk.

Igyekeztünk olyan szobanövényeket választani, és bemutatni melyek kiválóan alkalmasak olyan otthonokba, irodaházakban hol nem szeretnének mindig a növény öntözésére figyelni. E növények nemcsak, hogy állandó díszei válhatnak a helységnek, de még attól sem kell tartanunk, hogy egy locsolás elfelejtése után lekókadnak.

Reméljük sokatoknak tudtunk segíteni, ha pedig tovább szemeznél cikkjeink között, azt a linkre kattintva megteheted. Ha pedig bármi kérdésed adódna saját kerteddel kapcsolatban legyen szó építés, tervezés, karbantartás, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink