Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Így lehet gyommentes ágyásod

Hogyan lehet gyommentes a kerted

Ez a cikk arról szól, hogyan lehetséges a gyommentes virágágyás. Hogyan lehet kialakítani, mire kell odafigyelni hogy valóban hosszú ideig gyommentes maradjon és betöltse funkcióját.

Ha nagyon elfoglalt ember vagy és szeretnél minden nap arra hazatérni, hogy a kerted rendben van és ugyanolyan szép mint tegnap, akkor valószínűleg a gondozásmentes technikáink is tetszeni fognak Neked!

Nem kell megvárnod a pénteket mire a kertész kigyomlál. Ne nézd a gyomokat többet a kelleténél.

A gyommentes kert nem álom, ugyanis bizonyos tervezési szabályok betartásával, kialakítható a kertünk úgy, hogy nagyon minimálisan kelljen csak gyomlálni. Ha valaki azt mondja neked, hogy olyan kertet tud építeni, amiben soha-semmit nem kell gyomlálni, az valószínűleg nem mond igazat. Én ezt nem állítom.

Viszont tény, hogy kis odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük a gyomok jelenlétét a kertben. Ezáltal ritkábban és kevesebbet kell gyomlálnunk majd. Ez igaz.

A gyomok nagyrésze a növényágyásokban fordul elő. A gyepben is találunk gyomokat, de mivel a füvet rendszeresen nyírjuk, ezért nagyrészük nem talál itt megfelelő körülményeket ahhoz, hogy fejlődjön és szaporodjon, ezért kevesebb fajta él meg itt, illetve azok is könnyebben kezelhetőek.

Mi a helyzet a növényágyásokkal?

A növényágyásokban már sokkal több gondunk lehet a gyomokkal. Nem csak az a probléma, hogy látványuk nem kívánatos, hanem még kárt is okozhatnak, ha nem figyelünk eléggé oda rájuk. Nagyon könnyen el tudnak szaporodni. Szinte pillanatok alatt magot érlelnek és szétszórják a kertben. Akkor pedig máris elintézték hogy vagy te, vagy a kertészed sokáig fog görnyedni az ágyások felett, ami ugye több energia, és több pénz.

Milyen látványt nyújt egy gondozásmentes kert ágyása?

A hagyományos ágyáskialakításhoz képest letisztultabb, egyszerűbb, rendezettebb képet ad, mivel a növények csoportjai nem nőnek úgy egybe idővel mintha gyomvédelem nélküli ágyásba kerülnének. Ez a szövet miatt van így. De ebben az esetben is gyönyörű látványt lehet elérni, a növények gondos összeválogatásával, a kiültetés megfelelő tervezésével.

Mit tehetünk azért, hogy az ágyásokban ne nőjön gyom?

Több lehetőségünk is van arra, hogy megakadályozzuk a gyomok megjelenését a dísznövényeink között.

1.. Mulcsozzuk a növényágyásainkat. A mulcsozás azt jelenti, hogy a talajt valamiféle anyaggal szórjuk fel, takarjuk, ami egy réteget képezve a talajfelszínen több jótékony hatással bír. Modern kertekben még van lehetőség és alkalmazzuk is ezt a technikát. Gondozásmentes kertekben nem így csináljuk, de ezt majd kifejtem hamarosan. Hagyományosan mulcsnak hívhatjuk a fenyőkérget, a levágott fű nyesedékét, szalmát.

Utóbbiakat inkább veteményben használjuk mert nem díszkertbe valók. Ezek olyan természetes anyagok, amik megfelelő vastagságban elterítve meggátolják a gyomok kifejlődését.

Modern kertekben is használunk mulcsot, de ezesetben ez a fenyőkéreg és annak nagyon sokfajta és méretű változata, amit zsákos vagy ömlesztett kivitelben vásárolhatunk meg.

2.. Másik lehetőségünk a talajtakarás egyéb anyagokkal. Ez a módszer már abszolút jellemző a modern- és a gondozásmentes kertekre is. Egyéb anyagok alatt a különböző díszkavicsokat, köveket, zúzalékokat értem. Ha ezt a módszert használjuk, akkor minden esetben valamilyen agro szövetet kell teríteni a területre, mielőtt leszórjuk például kőzúzalékkal.

Itt ne sajnáljuk a pénzt vastag, illetve nagyon jó minőségű szövetre, mert évek múltával sem lesz így panaszunk a gyomokra.

Tipp: Ha magadnak csinálod, akkor számolj a kiszórt  kavicsréteg vastagságával és az ágyásrészeket 5-7 centiméterrel alacsonyabban alakítsad ki a gyepszinthez képest, így a zúzalék egy szintben lesz a gyeppel, mert az nagyon bután tud kinézni ha magasabban van.

3.. Harmadik lehetőség az, hogyha talajtakarókkal, illetve évelőkkel sűrűn beültetjük az ágyásainkat. Ebben az esetben felejtős a szövet, mert sem ültetni nem tudunk, sem peig gondozni nem lehet majd tőle a növényeket. Gondozásmentes kertben ez a megoldás nem működik.

A gyommentes ágyás titka

Mivel gondozásmentes kert témában írom ezt a cikket, ezért az agroszövetnél és társainál teszek egy kis kitérőt. Nem mindegy, hogy milyen szövetet választunk. Amennyiben sík a terep, vagyis nem lejtőn alakítunk ki ágyást, akkor agroszövetet is használhatunk. Az agroszövet előnye, hogy szélesebb műanyag szálakból áll, ezért kevésbé képes meggyökeresedni rajta a gyom, nehezebben szakad. Hátránya, hogy nehezebb vele dolgozni, illetve felülete sima ami miatt egy lejtős területen már nem alkalmazható jól, mert lecsúszik róla a talajtakarásra használt anyag.

Jobb megoldás ennél a geotextília, ami egy textil szerű anyag. Sokkal jobban átengedi a vizet, könnyű vele dolgozni, és egyenletlen felületen is jobban működik mint az agroszövet. Mi inkább a geotextil használatát javasoljuk, és ezt használjuk gondozásmentes ágyásainkban is.

Mitől lesz sikeres a gyommentes kialakítás?

Pár trükk, amit ha betartunk, akkor alig kell majd gyomlálnunk a kertben.

  1. Az egyik dolog amire nagyon kell figyelni, hogy pontosan vágjuk méretre ágyásunkban a geotextilt. Az ágyás és a szegély találkozásánál körülbelül 2 centiméteres ráhagyással dolgozzunk. A lényeg az, hogy pontosan illeszkedjen a textília a széleken, ne legyen olyan talajfelület ami szabadon marad.
  2. A textillel takart ágyásunkban a geotextil csíkok találkozási pontjait minden esetben körülbelül 20 centiméteres ráhagyással fedjék egymást. Figyelni kell erre, mert a találkozási pontok kényes területek.
  3. Az sem mindegy, hogy milyen vastagságú textilt alkalmazunk. Minimum 200 gramm/négyzetméter sűrűségű anyaggal dolgozzunk, ez tartósabb már, de az sem baj ha vastagabb. 300 gramm felett már feleslegesen túltervezett a vastagság.
  4. Az anyag amivel az ágyásainkat takarni, díszíteni szeretnénk (legyen az fenyőkéreg, díszkavics stb.), legyen megfelelő vastagságban terítve. Fenyőkéreg esetében minimum 5-6 centiméter, kavics esetében ez inkább 10 centiméter legyen. A lényeg azon felül, hogy ne látszódjon a textil az, hogy minél vastagabb a takaró réteg, annál nehezebben hajt át rajta a gyom.
  5. Ha fenyőkérget alkalmazunk, akkor alulra apró szemű fenyőkérget vásároljunk minimum 5 centiméter vastagságban, és ennek tetejére kerüljön a dekor kéreg egy vékonyabb rétegben. Az apró kérgen nehezebben nőnek át a gyomok.

Ha szeretnél segítséget kérni tőlem gondozásmentes kert témában, akkor írj nekünk most, vagy keress fel valamelyik elérhetőségünkön. Örömmel segítünk!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink