Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kertépítés előtt állsz? Ezt a 11 legdurvább hibát kerüld el

Ebben a cikkben azokról a tipikusan elkövetett kertépítés előtti hibákról olvashatsz, amiket szinte mindenki elkövet kertépítés előtt. Mire kell odafigyelni már a ház kivitelezése alatt, hogy a kertépítés minél zökkenőmentesebb legyen?

Erre kaphatsz válaszokat a cikkünkből.

Egy évben körülbelül 4-5 kertet készítünk el. Ez a kertek méretétől is függ, illetve a munka összetettségétől, a terület megközelíthetőségétől is. Rendszeresen előfordul, szinte minden esetben, hogy olyan nehézségekbe ütközünk, ami könnyen elkerülhető lett volna, hogyha gondolnak rá már a házépítés közben, vagy akár a ház tervezésénél.

Ezekből a tipikus hibákból gyűjtöttem össze a 11 legdurvábbat, hogy segítsek Neked elkerülni az ésszerűtlen költségeket, és idegeskedést.

1. Miért fontos, hogy már a házépítéskor kezd el keresni a kertépítő szakembert?

Nagyon fontos, hogy a ház kivitelezője és a kertépítő kommunikáljon már a legelején. Hova lesz szükséges majd villanyt, vizet kivezetni a kertbe. Hol volna érdemes kialakítani az esővíz elvezetését vagy az esővízgyűjtő tartályt telepíteni stb..

A legelső és legfontosabb dolog, hogy miután megtaláltad a kivitelezőt, vagy a tervezőt, aki a házadat fogja megépíteni, ne dőlj hátra, hanem egyből kezdj el keresni kertépítészt. Ezt már ekkor érdemes megtenni.

Egyrészt azért, mert több kivitelező közül kell kiválasztanunk az igényeinknek legmegfelelőbbet ami időt vesz igénybe, másrészt azért, mert nagyon fontos hogy mielőbb be tudjuk vonni a közös tervezési folyamatokba.

Itthon egyáltalán nem jellemző, de külföldön már bevett szokás, hogy az épület tervezésekor figyelembe vesznek kertépítészeti szempontokat is.

2. Dobjuk ki az építési területről letermelt földet?

konténer szállítása kertépítéshez

Nem. A felső termőréteget minden esetben érdemes még a házépítés előtt letermelni, és deponálni a telken valahol ahol nincsen útban. Ezt később visszateríthetjük és nem kell megvásárolnunk, illetve elvitetnünk.

3. Mit kell végig gondolni már a burkolatok kialakítása előtt?

Ha már megtaláltad a számodra legmegfelelőbb kertész szakembert, és a házad kivitelezőjével együttműködve megvitatták a fontosabb kérdéseket, akkor ezen a ponton nem kell aggódnod.

Mielőtt kialakítjuk az autóbeálló-, járda-, illetve egyéb burkolatokat, előtte mindenképpen helyezzünk el védőcsöveket a burkolatok alá, amiken később könnyen átvezethetjük az öntözőrendszer csöveket, elektromos vezetékeket.

Ha ez megtörtént, akkor ezeket a csöveket (narancssárga 120-as PVC cső a neve)  lezárva hagyhatjuk a burkolatok alatt, a helyüket pedig pontosan jegyezzük vagy jelöljük fel.

Amikor a kert megépítésére kerül sor, akkor rengeteg plusz költségtől és idegeskedéstől kíméljük meg magunkat ezzel.

4. Győződjünk meg erről, a ház kivitelezése alatt

Társasház kertépítése

Az építőiparban rendszeresen előfordul, hogy úgymond „költséghatékonysági szempontból” elássák a sittet, megmaradt anyagokat, cementet, meszet stb.. Ez egy rossz szokássá vált Magyarországon, amit már rutinból űznek a vállalkozók.

Mindenképpen hívd fel a kiviteleződ figyelmét arra, hogy minden szemetet vitessenek el konténerben az építési területről.

Miért baj ha ilyen történik?

A probléma több év, akár 10 év után jelentkezik, amikor a sitt kupacra telepített kert növényei egyszer csak pusztulni kezdenek.

5. Védd az építési területen lévő növényeid, ha vannak

Amennyiben vannak a területen fák, vagy olyan cserjék amiket meg szeretnél tartani, akkor érdemes védeni őket. Ezek a növények hatalmas értéket képviselnek. Például, ha van egy szép tölgyfa, vagy juhar az építési telken, akkor annak lehet hogy 50-60 év kell a kifejlődéséhez, vagy még ennél is több.

Ezeket a növényeket védjük kalodával (fa deszkázat a fák köré), vagy kerítsük le őket.

Ha egy-egy meglévő növény illik a képbe, akkor azok megőrzésével akár több százezer forintot, illetve sok-sok évet takarítunk meg.

6. Mikor érdemes befejezni a kerítést?

Azért írom ezt, mert már többször találkoztam azzal a problémával, hogy állt már a kerítés, le volt rakva a burkolat, de még nem hordták be a termőföldet. Ez nagyon sok többletköltséget jelenthet, mivel a föld behordása s elterítése munkagéppel a leghatékonyabb. Ha a gép útját idő előtt elkerítjük, az nem szerencsés.

Minden esetben deponáljunk megfelelő mennyiségű termőföldet a kertbe, még mielőtt kerítést építünk.

7. Mikor fúrjunk kutat?

Szintén még a legelején tervezzük meg a kút helyét. Ezt akár még a házépítés előtt tegyük meg, mert láttunk már olyat is, hogy az elkészült ház és a szomszéd kerítése között nem volt elegendő hely ahhoz, hogy beférjen a kútfúró szerkezet.

Ha profi kútfúrót keresel, akkor írj nekem, tudok ajánlani kettőt, aki még megbízható és hosszútávon is jól működő kutakat készít.

Könnyű csábításba esni, amikor valaki jóval kedvezőbb ajánlatot ad egy másiknál. Ám soha ne felejtsük el, hogy ezt csak bizonyos szabályok megszegésével érheti el az ember. Ezek a döntések minden esetben többe kerülnek hosszútávon.

8. Hogyan tervezd előre a kőműves munkákat kertépítés előtt?

Kőműves munkák kertépítés

Minden olyan dolgot, amit a kertbe tervezünk megvalósítani, azt alaposan gondoljuk át. Például, ha szeretnénk egyszer valamikor egy kültéri konyhát de jelenleg még nem építjük meg valamilyen okból, akkor érdemes annak a helyét már az elején megtervezni. Minimum vigyünk oda elektromos áramot és víz kiállást, hogy később ne kelljen az egész kertet felforgatni emiatt. Kérjük ki szakértő kivitelezőnk tanácsát.

9. Hova tegyük az öntözőrendszer vezérlőjét?

Az öntözőrendszer vezérlőt érdemes védett helyre tenni, például kerti tároló házikóba, vagy garázsba. Ennek kábelezését alakítsuk ki a ház villany szerelvényezésekor, így nem kell később bontást, javítást végezni. Emellett az az előnye is megvan a vezérlő beltéri elhelyezésének, hogy a beltéri vezérlőegységek olcsóbban, mint kültéri testvéreik.

10. Mire kell gondolni a vízakna kiépítésénél?

Vízakna telepítése

A kerti víz leválasztását végezzük el a vízakna kiépítésekor. Egy kerti vízmérő felszerelésével, akár felére is csökkenthető a kertben felhasznált vezetékes víz díja, mivel a mellék vízmérőn keresztül kertben felhasznált vezetékes víz díja jóval olcsóbb.

Illetve ha ezt utólag szeretnénk kialakítani, akkor sokkal költségesebb a felszerelése, mivel bontással jár és sok pluszmunkával, javítással.

11. Mire figyelj a csövek betemetése előtt kertépítés során?

Kerti öntözőcsövek betemetése

Figyeljünk arra, hogy a csatornacsöveket, elektromos vezetékeket, víz- és gázvezetéket megfelelő mélységben helyezzék el a kivitelezés folyamán. Illetve minden esetben a rajz szerint alakítsák ki a nyomvonalakat, és ha attól még is el kell térni valamiért, akkor azt fel kell jegyezni valahol.

Így amikor a kertünk épül, vagy bármilyen ásást végzünk a területen, tudni fogjuk hogy hol kell óvatosnak lennünk.

Ha tanácsra lenne szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink