Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A modern kertek növényei cikksorozat: I. Rész

sövény a kertben

Ebben a cikksorozatban olyan növényeket gyűjtök össze, amiket nagy eredménnyel lehet használni modern kertekben. Természetesen ez nem egy szakkönyv, ezért nem az a célja az írásnak, hogy az összes ilyen növényt tartalmazza és részletekbe menő leírást adjon róluk.

Inkább azt szeretném, hogy ötleteket adjak ahhoz hogy milyen szempontok szerint válassz növényeket a modern stílusú kertedhez, és ehhez néhány konkrét példával is segítselek, ami ha tetszik, akkor máris mehess a kertészetbe hogy beszerezzed.

Amennyiben most tervezed a kerted megépítését, vagy csak pár ötletet szeretnél ahhoz, hogy mivel tudod feldobni a kertedet, akkor Neked ajánlom ezt az írást.

Ez egy cikksorozat, és ez a téma terjedelme miatt van így. Inkább érdekességnek szánom a modern kert témában, mintsem terjedelmes szakmai beszámolónak. Ezért különböző csoportokba szedve teszek közzé cikkenként 10 olyan növényt a modern kert témában, amit elképzelhetően szeretnél látni a kertedben te is.

Remélem emészthető és hasznos olvasmány válik belőle!

Kezdjük tehát az első adaggal.

10 olyan növény, ami a Modern Kertekben sövénykerítésnek és a kerten belüli terek elválasztásához is használhatsz

 

Puszpáng vagy másnéven buxus:

Ez a növény hosszú évekig uralta helyét a kertépítési trendben. Egy elképesztően sokat alkalmazott növény. Az elmúlt években azonban a hazánkba behurcolt kártevője miatt (puszpángmoly), nagyon visszaesett a használata. Küzdelmes a gondozása, nagyon sok permetezést és odafigyelést igényel. Aki ezt vállalja, annak kiváló választás a modern kertjébe. Talajra igénytelen növény, ami sövénynek is alkalmas.

Tipp: A buxusok tömegével rendkívül jól mutatnak. A buxusok közé hagymásokat is telepíthetünk, amelyek tavasszal rendkívül különleges látványt mutatnak. A tulipánokkal nem érdemes spórolni. Egyre figyeljünk, hogy a színek harmóniában legyenek egymással.

Örökzöld mirtuszlonc:

Ez a növény kiválóan alkalmas a fent említett buxus helyettesítésére. Kártevője szinte alig, rettentően igénytelen, nagyon jól bírja a nyírást és csodálatos formák alakíthatók ki belőle. Vízigénye a telepítést követő pár évben magasabb (ez mondjuk általában azért mindegyik növényre igaz). Viszonylag gyorsan alakíthatók ki belőle formák, mert gyors növekedésű növény. Alkalmas alacsony szegélynövénynek ágyások, növénycsoportok elválasztására is. Amennyiben csoportba, vagy szegélynövényként ültetjük, akkor az ültetési tőtávolsága 30-40 centiméter.

Tipp: A magazinokból jólismert hömpölygő örökzöld sövényhullámokat, amiket a japán kertekben is láthatunk, saját magunk vagy kertészünkkel is könnyen kialakíthatjuk. Lankás lejtőkön, vagy virágágyások szélén nagyon jól mutat. A mirtuszlonc egy csodálatos növény. Ezeknek a különleges formáknak a gyors kialakítására bátran használjuk őket. Nem fogunk csalódni.

Tiszafa:

Szuper választás, ha például gömb örökzöld formára van szükségünk. Érdemesebb belőle nagyobbat vásárolni, mert nem túl gyors a növekedésben. Ellenben előnye, hogy nagyon ellenálló, tűri a silány körülményeket is és nagyon szép szerintem. Lehet belőle vásárolni előre kialakított gömb formájú bokrot, vagy különböző alakzatokban megnyírt bokrot, mint a kocka, vagy spirál alak. Telepítés előtt vegyük figyelembe, hogy mérgező növény.

Tipp: A tiszafa gömbre nyírt változata kiválóan alkalmas a buxus helyettesítésére, amennyiben nem szeretnénk túlzott vegyszerhasználatot a kertben. Alkalmas utak, közlekedők melletti használatra. A gömbök amúgy önmagukban is jól mutatnak.

Mivel lassan fejlődik (mint a buxus) ezért ára magasabb, viszont tavasszal vagy ősszel megvásárolva földlabdásan sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Érdemes belőle nagyobbakat venni, ha ezt a pénztárcánk engedi. Biztosan elégedettek leszünk a látvánnyal.

Babérmeggy:

Pici- és nagy levelű, világosabb és sötétebb színű, terülő alacsony és magasnövésű, karcsú és terebélyes fajtaváltozata mind megtalálható a kertészetekben. Dekoratív, és manapság nagyon közkedvelt örökzöld lombos cserje.

Sövénynek is kiválóan alkalmas, mert egy évben akár 50 cm-t is nő, és örökzöld, ezért télen is takar. Betegségei vannak, de egyszerűen kezelhető, ezért nem sorolnám a problémás növény kategóriába.

Tipp: Tökéletes választás térelhatárolásra, legyen szó kerítésről vagy kerten belüli alacsony sövényről. Egymagában, szoliterként telepítve is szép, és jól nyírható, így könnyű kialakítani belőle formákat. Mediterrán hangulatot kölcsönözhetünk vele a kertünk részleteinek. Ha mi szeretnénk belőle valami formát-, vagy alacsony sövényt kialakítani, akkor érdemes a kisebb levelű fajtákból választani, mert ezek jól tűrik a nyírást.

Leylandi ciprus:

Szinte mindenki ismeri. Pillanatok alatt nő meg több méteres növénnyé. Alacsony sövénynek nem alkalmas. Egy darabig szép lesz, de mivel ez egy fa méretű növény eredetileg, ezért inkább 2 métertől tervezzünk vele. Titka, hogy következetesen 3x-4x nyírni kell egy évben. Ezesetben nagyon elégedettek leszünk a végeredménnyel. A leylandi ciprus évente akár 1 métert is nőhet!

Az ültetési tőtávolság ne legyen kevesebb mint 80 centiméter, mert idősebb korukban túlságosan összenőnek, zavarhatják egymást, és egy-egy növény esetleges cseréje is problémásabb így. Ha szeretnénk azonnali takarást, akkor inkább szánjunk rá több energiát, és vásároljunk nagyobb növényeket.

Bizonyos szú fajták az utóbbi években támadják ezt a növényt, de viszonylag könnyen kezelhető a betegsége.

Több fajtája létezik itthon. Ezek színárnyalatban enyhén eltérnek egymástól, illetve formájukat tekintve is van oszloposabb növekedésű és hagyományos fajta.

Vásárolhatunk belőle spirál, vagy több gömbös verziót is kertünkbe. Ezeknek az ára a legkedvezőbb a többi fajtához képest, mivel a leylandi ciprus növekedése nagyon gyors, így rövid idő alatt elkészíthető egy ilyen alakfa.

Tipp: Kiváló kerítéspótló növény, mivel rendkívül sűrű és télen nyáron takar. Ha leylandi ciprust vásárolunk a sövényünk telepítéséhez, akkor már a telepítés után egyből csipkedjük vissza metszőollóval a hajtások végeit 5-10 centiméterrel. Teljesen mindegy, hogy mekkora növényt vásárolunk, minden esetben tegyük ezt meg, mert így az elvágott részeknél új (rendszerint minimum kettő) hajtások fognak megindulni és sűrűbb sövényt tudunk kialakítani. A leylandi ciprus esetében rendkívül fontos a következetes nyírás, ha hosszútávon, szép, tömött sövényt szeretnénk.

Fagyal:

Ezt a növényt szinte biztosan ismered, még ha nem is ugrik be a nevéről. Régi fajta, viszont nagyon jó választás akkor, ha nem fontos a téli takarás, viszont alacsony- vagy középmagas sövény kell 50cm-től 2 méterig), ami gyönyörű tömött, igénytelen, jól tűri a szárazságot, alig van betegsége, gyorsan nő (20-30cm/év). Nagyobb területek határolására is alkalmas, mivel egy kedvező árú növény. Sövénynek ültetve tőtávolsása legyen 30-40cm.

Használható arra is, hogy egymagában is díszítő gömb, kocka, vagy egyéb formát alakítsunk ki belőle.

Tipp: Ezeket a növényeket érdemes olyan területek elhatárolására használni, ahol nem szempont a téli takarás. Kerten belül, különböző funkciókkal rendelkező terek elválasztására kiválóan alkalmas.

Tűztövis:

 

Vásárolhatunk belőle alacsony törpe változatot, illetve a hagyományos magasabb változatát is. Ősszel a színes bogyóival is díszít, télen is rajta maradnak a levelek. Sokfajta formát ki lehet belőle alakítani, illetve sövénynek is tökéletes. Ha olyan növényt szeretnénk ami gyorsan nő, télen is takar, bogyóival is díszít, tömött, szúrós sövény, akkor kiváló választás.

Tipp: Ha nem szeretnénk, hogy a szomszéd kutyája vagy macskája rendszeresen látogassa a kertünket, akkor nagyon jó választás, ugyanis sűrűn növő töviseit az állatok elkerülik. Kevesen tudják, de még falfelületekre is fel lehet futtatni.

Gyertyán:

gyertyán a modern kertben

Sövénynek használjuk kifejezetten. Külföldön elterjedtebb mint itthon. Nem nő túl gyorsan, ezért 2 méterig tervezzünk vele. Ebben a magasságban jól kezelhető, nincsen betegsége, és nagyon különleges hatású, tömött sövényt készíthetünk belőle.

Különlegessége, hogy bár lombhullató, télen is rajta marad az elszáradt lombja. Ettől nagyon egyedi hatása lesz, de ezt mindenki döntse el maga, hogy tetszik-e neki.

Tipp: Kitűnő sövényt lehet kialakítani belőle, nagyon egyedi hangulatban. Igaz, hogy lombhullató, de mivel télen rajta maradnak az elszáradt levelei, ezért takaró funkcióját nem veszíti el teljesen ekkor sem. Ha figyelünk rá ültetésnél, hogy humusszal dúsítsuk az ültetőközegét, azzal szaporább növekedésre serkenthetjük!

Borostyán fal:

borostyán a kertben

Ezt a növényt, ami egyben egy kialakítási mód, tehettem volna az alaknövények csoportjába is. Egy hosszú-keskeny kialakítású dézsában nevelt örökzöld növényről van szó, amit kész kerítéselem formában vásárolhatunk meg. Semmi dolgunk nincsen vele ezután, mint hazavinni, és betenni a helyére. Magassága 1,8-2 méter, és egyből takar. Jó választás napra de árnyékos helyre is egyaránt telepíthető.

Tipp: A borostyán falat ugyanúgy kell kezelni, mint egy átlagos sövényt. Rendszeres nyírása nagyon fontos ahhoz, hogy minél sűrűbb takarást biztosítson.

 

Korallberkenye:

korallberkenye igényei

Sokan nem tudják, de a korallberkenye kiváló sövény is lehet. Itt is fontos a következetes nyírás, hogy minél sűrűbb, tömöttebb sövényt tudjunk kialakítani belőle. Törpe változata is kiválóan alkalmas modern kertek díszítésére.

Tipp: Tavaszi friss hajtásai a legélénkebb színűek. Érdemes a tavaszi metszést, nyírást egy picit elhalasztani, ha szeretnénk tovább gyönyörködni ebben a látványban.

Tarts velem és látogass vissza a következő cikkért is, amiben 10 gondozásmentes növényt gyűjtök össze és írok róluk.

További infókat is találsz az oldalon a modern kertekről.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=7Sjo6OgGsA8[/embedyt]

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink