Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kerti ötletek melyeket saját kezűleg elkészíthetsz otthon

Aktuális cikkünkben hozunk nektek pár kerti ötletet, melyeket saját kezűleg el tudtok készíteni otthon. Legyen szó akár padokról, madáretetőről, kerti grillről bátran fogjatok neki és valósítsátok meg elképzeléseiteket, míg a kerti munkák még váratnak magukra.

Míg a kertünk és növényeink még téli álmukat alusszák, mi bátran tervezésbe foghatunk mikkel szeretnénk feldobni a kerti képet. Sokak számára ismerős lehet az érzés mikor egy kerti elem felkelti érdeklődését, majd meglátja az árát és inkább lemond róla. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár olyan kerti ötletet melyeket saját kezűleg elkészíthetsz otthon.

Úgy gondolom rengeteg előnnyel jár az, ha saját kezűleg készítjük el ezeket a kerti elemeket. Azon felül, hogy egy újabb csodálatos elemmel gazdagodik kertünk, mi magunk is büszkék lehetünk. Hasznos időt tölthetünk el, akár családunkkal, gyerekeinkkel a közös munka során. Fejlesztjük készségeinket a tervezés, elképzelés-megvalósítás valamint egy-egy anyag megismerése kapcsán is. Illetve nem utolsó sorban pénzt spórolunk meg, miközben akár egy rég kinőtt cipőt, bakancsot, vagy egy nem használt raklapot újítunk fel.

Régi raklapok újrahasznosítása

Ki ne vágyna kertjében egy kényelmes pihenőhelyre? Mielőtt felmerül az ötlet, hogy kellene egy padot vagy pihenőhelyet vásárolni, azt ajánlom előbb gondoljuk át nem tudnánk-e esetleg saját kezűleg elkészíteni azt.

Kerti bútorok raklapból, saját kezűleg

Viszonylag sok helyen találkozhatunk raklapokkal, így beszerzésünk a mai világban nem jelent igazán nagy gondot. Felhasználásuk pedig szintén kiváló. Legyen szó akár padról, székről, kisebb asztalról, növénytartóról, szerszámtartóról, mind elkészíthető belőle.

Megmunkálásuk nem vesz igénybe rengeteg időt. Így ha csak hétvégente van időd barkácsolni, még akkor is 2-4 hétvége alatt elkészíthetsz egy egyedi, saját kezűleg készült kerti elemet. Több mindent készíthetsz belőle, többféle színnel dobhatod fel, és a legtöbb kert stílusába illik.

Véleményem szerint egy raklapból készült, egyedi kerti elem egyaránt illik egy klasszikus kert stílusba mint egy mediterrán stílusúba.

Ha tehát egy van pár szabad napod, és saját elképzelésed arról hol szeretnél nyáron napozni, akkor azt ajánlom szerezz be pár raklapot és valósítsd meg terveid.

A fa egyéb felhasználási módjai

Fából rengeteg mindent készíthetünk, hiszen a legtöbb fa anyag megmunkálása könnyűnek mutatkozik.

Ha még sosem dolgoztál vele, akkor is arra ösztönözlek kezd el, és meglátod sikerül amit elterveztél.

Készítsd el saját komposztládád

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a komposztálás a házi kertek esetében. A komposztálás nem csak számunkra és a bolygónk számára hasznos, mivel újra felhasználjuk a növényi maradványokat, hanem a talajnak is. Jelen cikkünkben azonban arról ejtenék pár szót, hogyan is készíthetjük el saját kezűleg a komposztládánkat.

Ezen fából elkészített komposztládák bizonyulnak a legkörnyezetbarátabb megoldásnak. Hiszen természetes anyagból készítjük el, így az ökológiai lábnyoma is kicsi. Elkészítésük egyszerű, és akár később is módosíthatjuk méretét.

Ha tehát ezen évtől szeretnénk mi is kialakítani kertünk egyik szegletében egy komposztládát, akkor fogjunk neki és készítsük el saját kezűleg. Ezzel is rengeteg pénzt spórolhatunk meg, növeljük kreatív készségünket és közben hasznosan töltjük el időnket.

A komposztláda mellett az állatvilág, főként a madarak igényelnek több odafigyelést, főleg ezekben a zord időszakokban.

Saját kezűleg készített madáretetők fából

Ugyancsak fából készíthetünk madaraink számára etetőket, vagy kisebb fákon elhelyezett házikókat is. Ezek a kis etetők nem tartoznak a nagyobb munkák sora közé, így ezeket is hamar el tudjuk készíteni.

Nagyon fontos a madáretetők, és házikók kapcsán is tervezés. Fontos megfigyelni azt, hogy főként milyen madarak látogatják kertünket. Ennek függvényében kell megterveznünk az etető méreteit. Ha a tervezéssel elkészültünk jöhet a kivitelezés. A madáretetők is készülhetnek akár több fajta fából, és ezeket is feldíszíthetjük képzeletünk szerint.

Kerti homokozó a gyerekeknek

A fa felhasználása során gyermekeink kedvére is tehetünk. Szinte minden kisgyermek vágya, hogy legyen egy saját homokozója.

Azt tanácsolom semmiképp se hagyjuk ki ezt a kerti elemet a kertben ha utána járva azt tapasztaltuk, hogy drága. Fogjunk bele a tervezésbe, kerítsük körbe a falát fával, töltsük fel homokkal és már teljesítettük is gyermekünk vágyát.

Ha elég hatékonyan dolgozunk, és hamar nekiállunk, azt gondolom már a nap végén kezdődhet a játék a kicsik számára.

Megunt ruhák, cipők a kertben?

Főleg a falusi, alpesi, és tájházi kertek esetében találkozhatunk ily módon létrehozott kerti elemekkel. Talán sokak számára ismerős lehet egy régi cipőbe rejtett virágkompozíció. Vagy egy már kinőtt farmerba rejtett virágok sokasága a kertben.

Több ilyen kert stílusban találkozhatunk ezzel a megoldással mikor a már nem használt ruhák a kert elemeivé válnak. Ha már nem használjuk gyermekünk kinőtt cipőjét töltsük fel mi is bátran virágfölddel és ültessünk bele gyönyörködtető virágokat. Ha a kedvenc farmer nadrágunk már elhasználódott de mi megválni mégsem tudunk tőle bátran öltöztessük fel virágokkal.

Természetesen ezen kreatív ötletek egy modern kert stílusban nem illenek bele. Ha azonban egy falusi vagy tájházi kert tulajdonosa vagy és megfogott az ötlet ne hagyd veszni.

Végül de nem utolsó sorban egy olyan saját kezűleg is elkészíthető dologgal készültem, amit szerintem kár lenne kihagyni.

Madáreleség a kert lakói számára

Az utóbb már említettem pár mondatban milyen fontos is madaraink védelme a kertben. Ennek érdekében azonban nemcsak madáretetőt készíthetünk számunkra, hanem magát a csemegét is.

Madaraink számára akár többféle képen is elkészíthetjük az eleséget, én most egy recepttel készültem.

Hogyan készítsem el a madáreleséget?

Egy adag kókuszzsírt olvasszunk fel egy lábasban, majd adjunk hozzá magvakat (ez lehet zabpehely, diófélék, napraforgómag). Alaposan keverjük el a masszát és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt töltsük a formába a kész masszát, és szúrjunk bele egy szívószálat vagy egy hurkapálcát. Mikor úgy érzékeljük, hogy megdermedt a massza távolítsuk el a szívószálat vagy a hurkapálcát. Ha ezzel is megvagyunk szúrjunk át a lyukon és zsinórt amivel később fel tudjuk akasztani a fára. És kész is vagyunk. A magok kiválasztásánál figyeljünk oda arra, hogy cukrozott, sózott, vagy ízesített magokat ne használjunk.

Úgy gondolom a hosszú téli estéken remek elfoglaltság lehet pár madáreleség elkészítése. Azon felül, hogy saját kezűleg készítjük el, madaraink is hálásak lesznek érte.

A kerti elemek saját kezűleg való elkészítése jó hatással van az elkészítőre is és másokra is. Csodájára járnak majd, megdicsérnek minket, miközben mi csak hasznosan töltöttük el időnket.

Azt gondolom bátran tervezzenek akár merész kerti elemeket, és valósítsák meg azokat. Úgy vélem ezen területen csak a képzelet szab határt.

Ha mégis úgy gondolják segítségükre lehetünk, keressenek fel minket bátran.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink