Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A gyeptrágyázás fontossága

Legtöbb kerttulajdonos számára a mindig üde és zöld gyep elérése a cél. Az, hogy ne csak a szomszéd fűje legyen zöldebb, az bizony rajtunk is múlik. A rendszeres és precíz fűnyíráson kívül a gyeptrágyázás is nagyon fontos. A szakszerű és időszerű gyeptrágyázással gyönyörű pázsitot varázsolhatunk kertünkbe.

Aktuális cikkünkbe abban nyújtunk segítséget mit is kell tudni a gyeptrágyázásról. Miért fontos elvégezni. Hogyan végezzük el, milyen trágyát használjuk.

Miért fontos a gyeptrágyázás?

Mint azt már a fentiekben említettem a szép gyep elérése nem csak a fűnyíráson múlik. Rengeteg olyan gyepgondozási teendőnk van melynek segítségével juthatunk gyönyörködtető pázsithoz. Az egyik ilyen teendő a gyeptrágyázás.

Gyeptrágyázás során olyan tápanyagokat jutattunk a fűre, amelyek nélkülözhetetlenek a folyamatos növekedéshez és fejlődéshez. E tápanyagok, a nitrogén, a foszfor, és a kálium segítenek, hogy gyepünk életerős maradjon egész évben.

Milyen gyeptrágyát használjak frissen vetett fű esetén?

Frissen vetett fű esetén, vagy frissen lefektetett gyepszőnyeg esetén a gyeptrágyázás hatalmas segítség. Ezáltal nagy löketet adunk a gyökerek számára, hogy megfelelően tudjanak növekedni.

Fűmagos füvesítés esetében akkor gyeptrágyázzunk amikor még nem szórtuk ki a fűmagot. Ha pedig gyepszőnyeggel történik a füvesítés, akkor szórjuk ki a gyeptrágyát, amikor már leterítettük a szőnyeget.

Mind a két esetben igyekezzünk olyan gyeptrágyát használni melynek foszfor tartalma magasabb a többi elemhez képest. A foszfor segítséget nyújt az erős és egészséges gyökerek kialakulásában.

Legyen szó akár frissen vetett fűről, vagy akár már idősebb gyepről nagyon fontos a gyeptrágyázás után az öntözés. Ilyenkor locsoljuk meg jól a gyepet, hogy a kijuttatott gyeptrágya oldódjon fel, minél jobban.

Egyes évszakokban milyen gyeptrágyát használjunk?

Fontos arra is odafigyelni milyen típusú gyeptrágyát melyik évszakban használjuk. Rengeteg fajta műtrágyával találkozhatunk a piacon. Vannak melyekben több van egyes elemekből. Vannak melyek gyomírtó hatással is rendelkeznek. Fontos tájékozódnunk arról is melyik típust mikor juttatjuk ki.

Tavasszal

Mikor a hőmérséklet melegedni kezd kiszórhatjuk az első adag trágyát. Ilyen esetben használjunk nitrogén dús műtrágyát. A nitrogén elősegíti, a gyep növekedésének beindulását, és a gyönyörű szín kialakulását. Az egyre melegedő időjárás hatására lassan számolnunk kell a gyomokkal is. Késő tavasszal használjunk gyomírtó hatással bíró műtrágyát is, mielőtt a gyomok nagyobb mennyiségben megjelennek. Így elkerüljük szaporodásukat a gyepben.

Nyáron

A gyomok erőteljesebb növekedésbe kezdek ezért ajánlatos még akkor is a gyomírtó hatású műtrágya használata. Ebben az időszakban használjuk alacsonyabb foszfor tartalmú műtrágyát. A nitrogén dús műtrágya használatát mellőzük a nyári időszakban. A nitrogén ugyanis elősegíti a gombás megbetegedéseket a gyepben.

Használjunk kiegyenlített műtrágyát, mely nitrogén – foszfor – kálium aránya egyenlő. Nyáron, azonban a kálium dúsabb műtrágya is jó választás lehet, hiszen erősíti a növényi szöveteket, jobb lesz a vízháztartása, és a regenerálódó képessége. Ebben az időszakban nagyon fontos a gyeptrágyázás. Ilyenkor ugyanis meg kell védenünk gyepünket a hőségtől és szárazságtól.

Ősszel

Használjuk burkolt kálium dús műtrágyát. Ez azt jelenti, hogy a szilárd granulátumon egy bevonat található. E bevonat segítségével nem válik azonnal felvehetővé a tápanyag. Ezzel elérve azt, hogy több hónapon keresztül jut tápanyaghoz a fű a talajból.

Nagyon fontos, hogy ebben a hónapban is használjunk műtrágyát, hiszen fel kell készítenünk gyepünket a téli időjárásra.

Hogyan történjen a gyeptrágyázás?

Legfontosabb dolognak azt tartom, hogy tartsuk be a műtrágya csomagolására írt útmutatót. Mindig úgy járjunk el, ahogy ott le van írva. Mint említettem rengeteg típusú készítmény áll rendelkezésünkre. Nehéz lenne szabványt húzni, hogy történjen a kijuttatás. Mindig a csomagoláson leírtak szerint juttassuk ki.

Napjainkban rengeteg olyan szerkezet áll rendelkezésünkre, melyek használata megkönnyíti dolgunkat. Ezeket megtöltve könnyen kiszórhatjuk a kívánt mennyiségű gyeptrágyát.

Célszerű gyeptrágyázás előtti 1 – 2 napban lenyírni a gyepet. Majd a gyeptrágyázás után locsoljuk be jól az adott területet.

Mit tegyek még a gyönyörű gyep eléréséért?

A gyeptrágyázás elvégzése tehát rendkívül fontos annak érdekében, hogy gyönyörű gyepünk legyen. Mint említettem több teendő tartozik a gyepgondozás körébe.

A szakszerű fűnyírás, a gyepszellőztetés is hozzá tartozik, hogy szép egészséges gyep legyen kertünkben.

Ha további kérdés maradt volna benned a szakszerű fűnyírásról, akkor a linkre kattintva igyekeztünk megválaszolni párat. Illetve kigyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat a helyes gyepszellőztetésről is, melyet szintén a linkre kattintva elérhetsz.

Ha további kérdésekre keresed a választ fordulj hozzánk bizalommal!

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink