Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

8 növény melyek a tavasz hírnökei

Talán már egyre többen szeretnénk, ha ennek a zord időjárásnak vége lenne, és a telet felváltsa a tavasz. A napok egyre csak hosszabbodnak, az levegő egyre csak melegszik, és várva várt növényeink is lassan kibújnak a földből. Aktuális cikkünkben hoztam nektek 8 olyan növényt, melyek a tavasz hírnökei.

Szinte lélekmelengető lehet az első tavaszi virágok megjelenése számunkra. A sokszor még hűvösebb napok, és hidegebb szelek egy-egy virág számára azonban nem akadályozó tényezők. Sokunk számára talán a hóvirág, ami először beugrik, ha a tavasz hírnökeire gondol. A krókusz, a hunyor, a tulipán, a nárcisz, a jácint, és a csillagvirág is azt jelzik, itt a tavasz.

Ezekben a hagymás növényekben viszonylag sok a közös tulajdonság. Mint ahogy az is, hogy üde színfoltot jelentenek kertünkben, és rendszerint várjuk, hogy kidugják fejüket a sokszor még hideg földből.

A krókusz (Crocus):

A krókusz, vagy másképp sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzettség tagja. Szinte elsőként jelenik meg a kertekben. Ugyan virágzása lehet, hogy csak 1-2 hétig tart, amikor kidugja fejét a földből, mindent kárpótol. Rövid virágzási idejének ellenére, minden kertbe javaslom.

Méretét tekintve igencsak apró növényről van szó. Tényleges magassága 8-10 cm. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a még kopár kertünkben igazi tavaszi színfolt legyen, ültessük csoportosan őket. Így február és március hónapban gyönyörködtető krókusz ligetek jelenhetnek meg kertünkben.

Ökológiai igényeit tekintve szereti a jó vízelvezető képességű, laza, homokos talajokat. Illetve a napos és félárnyékos helyen érzi jól magát. Mivel nyáron a növény főleg pihen, ezért akkor nagyobb odafigyelést nem igényel.

Ami a krókusz ültetését illeti, hagymáját a földbe körülbelül 10-15 cm mélyre helyezzük le. Egymástól körülbelül 8-10 cm távolságra ültethetjük el a hagymákat. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy 3 évnél tovább nem érdemes a hagymákat egyazon helyen tartani, mert a fiókhagymák segítségével könnyen elszaporodik.

Napjainkban egyre több fajtával találkozhatunk. Lila, sárga, bíbor illetve cirmos szirmai is lehetnek. Kiválóan mutat a kopár fák alatt, illetve a bokrok árnyékában.

Ha te is szeretnél már február márciusban gyönyörködni a tavasz hírnökei közül a krókuszban, akkor hagymáját ősszel (szeptember-október) ültesd el.

A hunyor (Helleborus):

A hunyorok a boglárkafélék családjába tartozó nemzettség tagjai, melyek szintén a tavasz hírnökei.  Főleg a nyirkos talajú, lombos erdők, ligetek, cserjések őshonos növénye.

Virágzásukat tekintve már karácsony tájékán is találkozhatunk lila, rózsaszín bordó és kevert színű virágaikkal az ágyásokban. Talán ők a tavasz hírnökei közül a legelsők, akik elkápráztatnak bennünket. Decembertől akár február végéig gyönyörködhetünk bennük kertünkben.

Ami a méretüket illeti, körülbelül 30-40 cm-ek. Ha tehát azt szeretnénk, hogy igazán magukra vonják a figyelmet akkor őket is célszerű csoportokba ültetni. Kis termetük miatt azonban ügyeljünk arra, hogy miután elvirágoztak a gyomok ne lepjék el őket. A nagyobb gyomok ellen ugyanis nehezen veszik fel a versenyt az ágyásban.

Szereti a félárnyékos helyeket, illetve a meszes, jó vízáteresztő képességű talajokat. Ültetési idejüket tekintve őket is ősszel (augusztus szeptember környékén) ültessük földbe. Kertünkben kifejezetten jól mutatnak egy-egy lombhullató fa alatt, vagy cserjék, bokrok szűrt árnyékában.

A nyár folyamán tulajdonképpen ők is pihennek, így akkor nagyobb gondozást ők sem igényelnek. A nemesítőknek köszönhetően manapság egyre több fajtával találkozhatunk. Ezek közül a legismertebbek talán a kisvirágú hunyor, a pirosló hunyor és a fekete hunyor.

Fontos megemlíteni a hunyorok esetében, hogy hagymájuk mérgező. Kellő odafigyeléssel ültessük el őket. Célszerű az ültetés során kesztyűt használni. Valamint figyeljünk oda arra is, hogy ne jusson esetleg kutyánk szájába a hagymája, egy kiadós ásás után.

A tulipán (Tulipa sp.) :

Ez az eredetileg Perzsiából származó növény szinte minden kert és belső lakrész közkedvelt virága. Amint feltűnnek a virágboltokban, vagy ágyásunkban tudjuk itt a tavasz és a jó idő. A nemesítőknek köszönhetően mára már rengeteg fajta áll rendelkezésünkre. Az egyszerűtől kezdve a telten át, az egyszínű és cirmos fajtáig válogathatunk belőle.

Egészen kora tavasszal megjelennek már a korai fajták, és van, hogy késő tavaszig gyönyörködhetünk bennük.

Szereti a napos helyeket, és a laza, homokos talajokat. Továbbá a jó vízáteresztő képességű talajokat részesíti előnyben.

A hagymákat szeptember végén vagy október elején ültethetjük a földbe. Ilyenkor ne ültessük nagyon mélyre. Körülbelül 10 cm-re és egymástól 15-20 cm távolságra.

Fontos megjegyezni esetében, hogy ahhoz, hogy a következő évben is üde színfoltja tudjon maradni kertünknek meg kell várnunk míg levelei teljesen visszahúzódnak. Mivel a tulipán a hagymájával telel át, ezért minden fontos tápanyagnak vissza kell jutnia a hagymába. Ha a levelei teljesen elszáradtak, akkor eltávolíthatjuk azokat. Így biztosítjuk a hagymának azt, hogy elegendő tápanyag jut vissza, ami már elég neki ahhoz, hogy következő év tavaszán újra felbukkanjon kertünkben.

Mint már említettem, rengeteg fajtával tisztelnek meg minket a nemesítők. Van azonban pár fajta ami nagy rajongással rendelkezik. Ezekkel a fajtákkal találkozhatunk talán legtöbbször a virágüzletekben is. Ilyen például a Papagáj tulipán, az Ágas tulipán és a Törpe tulipán is többek között.

A nárcisz (Narcissus) :

A nárcisz az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzettség tagja. Esetében is egy hagymás évelő növényről van szó, melynek korai fajtái már kora tavasszal gyönyörködtetnek bennünket. A nemesítők munkája által azonban szintén rengeteg nárcisz fajta áll rendelkezésünkre. Léteznek korai fajták, melyek áprilisban mutatják meg szépségüket, és vannak alacsonyabb, kisebb virágú fajták melyek már kora tavasszal.

Méretét tekintve körülbelül 20 cm-re nőnek meg. Szeretik a napos helyeket, és a jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajokat. Ha a talaj tápanyagban dús azt is meghálálják szépségükkel.

Ültetési módjukat tekintve körülbelül 20-25 cm mélyre helyezzük őket az ültető gödörbe, egymástól 10 cm távolságra. Az ültetést befejeztével beöntözni nem kell őket, mert a nagyon nedves talajt nem szeretik.

Kiválóan mutatnak a sötétebb tónusú cserjék előterében, örökzöld fák és bokros előtt is.

Mint ahogy a tulipán esetében is említettem, a nárcisznál is meg kell várnunk míg elhervad a levél. Levélzetük és a virágaik a virágzást követően visszahúzódnak és ezzel biztosítják, hogy a tápanyagok vissza tudnak húzódni a hagymába. Az utánuk marad üres helyet, bátran ültessük be különféle évelő vagy egynyári növényekkel.

A jácint (Hyacinthus):

Szintén a tavasz hírnökei közé tartozik a jácint. A spárgafélék családjának növénynemzettségébe tartozó hagymás növény, mellyel a kertekben és a virágboltokban is egyaránt találkozhatunk.

A nemesítők a jácintnál is nagyon szorgalmasan jártak el, hiszen egyre több színárnyalatban jelenik meg a tavasz hírnöke. Talán a tulipán mellett a másik legközkedveltebb tavasz virág mely a legtöbb lakásban is megtalálható. Február és március környékén előszeretettel ajándékozzák egymásnak az emberek. Ha te is kaptál már ajándékba, és van egy kisebb kerted, azt javaslom ültesd el valamely szegletébe, hogy jövőre is pompázzon.

Ültetésénél fontos odafigyelni arra, hogy hagymája mérgező, így kesztyűben ültessük el. A hagymákat körülbelül 10-15 cm mélyre helyezzük az ültető gödörbe egymástól 15-20 cm távolságra. Fontos, hogy a talaj ne legyen túlságos nedves, mert akkor hagyma hamar rothadásnak indulhat.

Esetében is célszerű megvárni, míg a levelek és a virág teljesen elszárad, és csak akkor eltávolítani azokat. Így a következő év tavaszán is lesz elegendő tápanyag a hagymába, hogy előbújhasson.

A csillagvirág (Scilla):

A csillagvirág a spárgafélék családjának tagja. Aprónak tekinthető méretének ellenére üde színfoltja lehet már kora tavasszal kertünknek. Elsősorban a ligetes, természethű kertekben fordul elő, de sziklakerti felhasználása is elterjedt.

Méretét tekintve 10-15 cm magas. Így ültetésénél célszerű csoportosan ültetni a minél szemkápráztatóbb érzés eléréséhez. Ültetése a többi hagymás virághoz képest hasonló. Esetében is egy körülbelül 10-15 cm-es ültető gödörbe helyezzük a hagymást, egymástól 15-20 cm-re.

Szereti a jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag talajokat, Leghatékonyabb akkor járunk el, ha napos vagy félárnyékos helyre ültetjük. Vízigénye közepes, főleg inkább tavasszal igényli a vizet. Akkor földje mindig legyen nedves.

Lepellevelekből álló virágai kékek, lilák vagy fehérek lehetnek. E leveleket szintén várjuk meg míg elhalnak. A csillagvirág is úgynevezett geofiton virág. Így hagymájába neki is vissza kell húzódjon a legtöbb tápanyag, hogy tavasszal ő is üde színfoltja lehessen kertünknek.

A hóvirág (Galanthus):

Végül, de nem utolsó sorban a hóvirágot szeretném nektek bemutatni.

Szerintem a legtöbbünk volt már annyira szerencsés, hogy sétáljon egy hóvirág mező közelében. Amikor kidugják fejüket sokunk előtt megjelenik a remény, hogy itt a jobb idő, és jön a tavasz. Így az évek hosszú során ő vált a tél végének és tavasz elejének szimbólumává.

A tavasz hírnöke a nyirkos talajú, lombos erdők, ligetek, cserjések őshonos virága. Kedveli a termékeny talajokat. Ezen igényén felül nagyobb igénye nincs is.

Kiválóan mutat a legtöbb családi ház kertjében, fák, bokrok alatt. Illetve sziklakertbe ültetése is elterjedt.

Esetében is egy geofiton virágról beszélünk, így ő is arra törekszik, hogy hagymájába a lehető legtöbb tápanyag jusson vissza.

Az elmúlt években egyre többen kezdek el egy-egy erdei kirándulás alkalmával hóvirágot gyűjteni. Ez sajnos odáig fajult, hogy mára védett lett eme csodálatos kis növény.

Remélem, hogy cikkünkben te is kedvet kaptál ahhoz, hogy ültess a tavasz hírnökei közül párat. Lélekmelengető hatással tudnak lenni ezek a színes kis virágok a kertekben a még néha zord időjárásban. Megjelenésükkel egyre csak arra intenek minket menjünk ki újra kertünkbe, hisz jön a jó idő.

Ha egyéb kérdésed van kertápolással, a növényekkel, vagy kerttervezéssel kapcsolatban keress meg minket bátran.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink