Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Kerttervezés nélkül nincs kertépítés

Mint egy új otthon megépítése sem képzelhető el egy pontos terv nélkül, úgy egy kert sem. Sokak szemet hunynak a kerttervezés felett, mielőtt belevágnak a kert kivitelezésébe, ami azonban hátrányokat vonz maga után. Cikkünkben szemügyre vettük miért bír alapvető fontossággal a kerttervezés, és milyen hibák várnak ránk ha kihagyjuk a tervezés folyamatát.

A kerttervezés

Az utóbbi években egyre nagyobb az igény a szépen, pontosan kivitelezett kertek iránt, mely teljes mértékben az ügyfél igényeihez van igazítva. Egyre többen fordulnak szakemberhez, ha kültéri lakóterüket szeretnék megvalósítani.

Egy otthon felépítése elképzelhetetlen látványtervek nélkül, anélkül, hogy a ház tulajdonosa ne kapjon előzőleg pár mintát, hogy is fog kinézni a jövőben otthona. Szintén ugyanez a helyzet a kertekkel is. Elengedhetetlennek tartom, hogy az ügyfél számára ne adjuk betekintést arról, hogy szeretnénk megvalósítani igényeit.

A tervezés egy kihagyhatatlan lépés a kertépítés sorából. Fontos felállítani és betartani egy logikai sorrendet. Ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy előbb fogalmazzák meg ötleteiket, igényeiket, majd azokkal forduljanak egy kerttervező szakemberhez.

Mi a kerttervező szerepe?

A kerttervező az ügyfélen át a kertet kivitelező szakemberekig mindenkinek segít. Hiszen munkája során egy olyan méretarányos, pontos, és részeltekig kidolgozott tervet készít, mely segít az ügyfélnek elképzelni milyen lesz kertje, illetve a kertépítőknek nagy segítség a terv szem előtt tartása az építés során.

A kert tervezője a kert tulajdonos minden igényét szem előtt tartva olyan tervet készít, melyben figyelembe vesz olyan tényezőket is, melyek felett magunk elsiklottunk volna.

Mindenkiben ott rejlik a kreatív szakember, így sokak gondolhatják, hogy a tervezést ők magunk is elvégezhetik. Ezzel vitába szállni nem is szeretnénk. Azonban egy kerttervező sokkal több annál, minthogy növényeket rajzol egymás mellé, az igényekhez mérten.

Munkája során figyelembe kell venni az adott terület adottságait. A talajviszonyokat, a környezeti feltételeket, az egyes növények igényeit ismernie kell, azok összes paramétereivel együtt.

Szakember segítsége nélkül könnyen olyan hibába eshetünk, hogy ugyan elültettünk szépen egy növényt, de az később nem fejlődik megfelelően, és csak akkor derül ki, hogy az adott klímát, talajt ő nem szereti. A kerttervező szerepe tehát nagyon hangsúlyos. Munkájában a növény ismerete mellett, a kreativitás, az ügyfélközpontúság, az alázat, és a precízség mind meg kell legyen.

Hogyan történik a kerttervezés

1. A kerttervezés elő lépése mindig az adott terület felmérése. Ilyenkor egy rajzot készítünk a területről, melyben minden paraméter méreteit feltüntetjük pontosan. Fel kell jegyeznünk a területen elhelyezkedő fix pontokat is, melyekhez igazodnunk kell. Az meglévő növényzetet is fel kell jegyeznünk, és pontosan megbeszélni mi maradjon és mitől szeretnének megválni, az ott élők.

Szintén első lépésként informálódnunk kell az adottságokról is. Milyen talajviszonyok uralkodnak a területen, mennyi napfényhez jut a terület, illetve az öntözés lehetőségéről is gondolkodnunk kell

2. A pontos felmérést követően az ügyfél igényeinek felmérése következik. Ebben az esetben hallgatjuk meg az ott élők összes igényeit. Fontosnak tartom, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit meghallgassunk, így mindenki számára tudunk olyat nyújtani melyért érdemes lesz a kertbe látogatni.

Ilyenkor vethetjük papírra, hogy van-e igény veteményes kertre, játszó felületre, kocsi beállóra, tűzrakóhelyre, konyhakertre, utakra… Illetve ezzel egy lépésben vázlatszerűen fel is jegyezhetjük, hogy ezek körülbelül hol helyezkedjenek el.

3. Miután felmértük az igényeket, készítünk egy méretarányos helyszínrajzot. Majd ezekkel a méretekkel dolgozna készítünk egy funkciótervet, melyben vázoljuk, hogy az egyes funkciók hol kapnak helyet a kertben. Ebben az esetben vázoljuk az ügyfél felé, hogy hova képzeltük el a kívánt játszó felületet, kocsi beállót, illetve ágyásokat akár.

Általában ezek a rajzok felülnézetből kerülnek az ügyfél elé.

4. Ha tetszenek az ügyfélnek a koncepció tervben látottak, akkor ebben a fázisban rátérhetünk a kertben található többi kerti elemre is. Például megtervezhetjük a tűzrakó helyet, adhatunk néhány tanácsot, hogy milyen anyagból készüljön a pihenő pad például.

5. A kerti elemek ötletelése után rátérhetünk a pontos növénylista elkészítésére. Nagyon fontos, hogy mindig olyan növényeket válasszunk ki, melyek biztosan jól fogják magukat érezni az adott körülmények között.

A növénylistában tüntessük fel a növény várható méreteit, különleges igényeit, árát, mikor kell ültetni, mikor virágzik, és egyéb fontosnak tartott információkat. Ezt a növénylistát hozzácsatolhatjuk a felülnézeti rajzokhoz, melyeken beszámozhatjuk, melyik növény hol kap helyet, így az ügyfél is közelebb kerül a végső kép elképzeléséhez.

6. Utolsó lépésként, ha az eddig nyújtottak elnyerték a tetszését az ügyfélnek, akkor készíthetünk egy 3D-s látványtervet a kertről. Ez remek mód lehet arra, hogy pontosabb képet adjuk, hogyan is fog kinézni a kert a jövőben. Az ügyfél ilyenkor láthatja milyen növények kerülnek kertjébe, ha esetleg pár ismeretlen volt addig számára.

Valamint utolsó lépésként egy körülbelüli árkalkulációt is készíthetünk. Ebben feltüntethetjük a növények árait, az esetleges anyagköltségeket, így is tágabb képet adva az ügyfél számára.

Kerttervezés nélkül nincs kertépítés

Mint azt a lépéseknél is láthatjuk igen összetett a kerttervezés folyamata. Tervezés során lehetőségünk adódik egyezteti az ügyfelekkel, és menet közben bármikor változtathatunk az eredetileg megbeszélteken. Ha építéssel kezdenénk, és akkor látná az ügyfél, hogy milyen is amit megálmodott, és akkor szembesül vele, hogy mégsem tetszik neki, akkor már vagy nem is lehet rajta változtatni, vagy csak igen nagy munkával.

Egy látványterv, mely elkészül a tervezés során bármikor változtatható. Amíg nem mondunk igent a terv egészére, bármikor egyeztethetünk a tervezővel mit módosítson számunkra. Az elkészült terv pedig nagyon nagy hasznára van az építőknek is. Csak rápillantanak a tervrajzra, és máris látják hova kell ültetni az egyes növényeket, hol lesz út stb. Így nem nekik kell azzal bajlódni hova helyezzék el a növényeket. Ezzel pedig kiküszöböljük azt, hogy esetleg két olyan növény kerül egymás mellé, melyek az idő során egymás fejére nőnek, vagy nem férnek meg egymás mellett.

Pár ember számára a kert tervezése egy, a modern kor által felkapott szakma lehet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy élő növényékkel dolgozunk, élő felülettel, mely változik, mely állandó mozgásban van. A tervezőnek a kert egészét ismernie kell. Míg egy kertépítő remek érzékkel, és finoman tudja mozgatni a gépeket, nagy erőfeszítéssel dolgozik minden nap azon, hogy szép keret építsen, addig a tervező finoman bánik a ceruzával, és úgy állítja fel a tervet, hogy az később is gyönyörű képet mutasson.

Elkészült, kidolgozott, részletes, az ügyfél igényeihez mérten elkészülő terv nélkül, úgy gondolom nem lehet kertépítésbe fogni.

Reméljük, hogy cikkünkből át tudtunk adni pár információt arról, miért is fontos a kerttervezés folyamat. Ha neked is olyan szakemberekre lenne szükséged, akik megtervezik kerted, keress minket bátran. Ha pedig valakivel meg is szeretnéd valósítani a terveket, akkor sem járhatnál jobb helyen, hiszen mi a kivitelezésben is segítségedre vagyunk.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink