Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Mi jellemző a modern kert stílusára?

Egyre nagyobb térhódítást figyelhetünk meg a kertek esetében is napjainkban. Az elmúlt években, évtizedekben egyre inkább találkozhatunk minimál, modern stílusú házakkal, és a belső építészetben is nagy hangsúlyt kap a minimalizmus. Nekünk kertészeknek, kerttervezőknek hangsúlyt kell teremteni a belső tér és a külső tér, vagyis a kert között. Így tehát mi is egyre többször hozunk létre és tervezünk minimál stílusú, modern kerteket. De lássuk csak, mitől lesz a kert modern?

Hol hozható létre modern kert?

Mint azt a felvezetőben írtam, a ház belső építészetében is egyre többet találkozhatunk a modern, minimál stílussal. Ehhez hozzátartozik az, hogy nincsenek a belső térben figyelemfelkeltő színek, és kifejezetten semmi sem uralkodik a térben. Jellemző a letisztultság, egyszerűség (annak nemes értelmében), a sok fény, és a fehér, fekete, fehér színek, vagy azok keverékei.

A minimál kert kifejezetten az ilyen belső térrel, stílussal rendelkező otthonokhoz illik. Így ha kilépünk a kertbe, akkor is a letisztultság, a modernen igényesség tűnik szembe.

Mi jellemező a modern kert stílusára?

A modern kertre jellemző az, hogy viszonylag nagy gyepfelülettel rendelkezik. Sokszor visszaköszönnek a geometriai alakzatok, akár a burkolatok, akár a növények tekintetében. Szeretik a nagy kiterjedésű gyepfelület mellett a burkolatokat, melyek sokszor összhangban vannak a ház belsejének anyaghasználatával.

A kertre szintén jellemző a letisztultság. Szinte egy növénnyel sincs több, mint amennyi kellene a kertbe. A gyep folyamatos karbantartásának köszönhetően, nincsenek benne gyomok, szépen van nyírva, szinte egy pázsit tárul elénk.

A modern kert növényei

A növények tekintetében legtöbbször örökzöld növényeket alkalmaznak a tervezők, és építők. Ezen örökzöld növények általában folyamatosan formázva vannak. Így télen sem veszítenek díszítő értékükből, hiszen levelük színe sem fakul. Legtöbb esetben gömbre formázzák az örökzöld cserjéket, illetve ha sövényt szeretnének kialakítani, akkor azt is folyamatosan nyírják, hogy szép egybefüggő legyen.

Sokszor találkozhatunk olyan modern kertekkel, melyek kerítése egy örökzöld sövény. Kifejezetten passzol az ilyen környezetbe, és egybefüggő, dús sövény, mint „kerítés”.

A virágok esetében nem kifejezetten jellemző, hogy egyszerre több szín uralkodjon a kertben. Talán legtöbbször használt szín a fehér, virágok tekintetében is. Nem kifejezetten jellemzőek a gyümölcsfék, veteményes növények, a fűszernövények a kertben.

A modern kert legfőbb növényeit tehát az örökzöldek alkotják. Illetve azon növények, melyek az év során legtöbbször ugyanazt a képet mutatják.

Mindamellett, hogy örökzöldek vannak jelen a kertben, sokszor társul a kert képébe egy medence is. Mely hangulatához kifejezetten illenek a díszfüvek. Így azokban sincs hiány a kertben. Természetesen ezek száma sem rengeteg, amolyan stílusosan egy-egy köszön vissza.

Pár példát szeretnék említeni, felsorolásképp, azon növényekről, melyek illenek a modern kert hangulatába: Gömb alakú puszpáng, Hortenzia, Tollborzfű, Deres csenkesz, Korallberkenye, Babérmeggy.

A modern kert anyaghasználata

A modern kert anyaghasználatában nagyon hasonlít a ház belső anyagaihoz, illetve a ház külső anyagaihoz is. Ezzel tökéletesen elérjük azt, hogy minden összhangban legyen egymással.

A burkolatok színei főként a szürke, illetve sokszor találkozhatunk a fekete és bézs színnel az anyagok tekintetében. Anyagaiban is tökéletesen igazodik a kert az elvhez, miszerint a kevesebb néha több. Sokszor találkozhatunk nemes acéllal a kertben, látszatbetonnal, illetve egyre nagyobb mértékben köszönnek vissza az üveg anyagú elemek is.

Mitől tudjuk, hogy ez a kert modern?

Sokak tehetik fel maguknak a kérdést, hogy honnan tudom, hogy ez a kert modern. Azontúl, hogy amint belép az ember a ház belsejébe, azon végig sétál, majd onnan útja a kertbe vezet, megszemléli, és szinte érzi. Érzi a letisztultságot, az igényességet, az egyszerűséget, a sok fény, világosság harmóniáját.

A modern kertben rendkívül sok a geometriai alakzat. Általában a burkolatok is így vannak lefektetve. Nem kifejezetten jellemzőek az ívek. Inkább kevesebb növény van jelen, mint minden szeglete beültetve. Teljes mértékben jellemző rá a nagy, tágas tér. Szinte azt érzékeljük, ha belépünk, hogy nem is tudtunk volna elképzelni ekkora kertet, mégis úgy van megépítve, és beültetve növényekkel, melyek még növelik a teret.

Reméljük, hogy alábbi cikkünkkel, illetve a kapcsolt képekkel tudtunk segíteni elképzelni, milyen is egy modern kert. És nem az teszi modernné, hogy a legdrágább növényekkel, anyagokkal építjük tele nagy számban. Hanem a letisztultság, a fény, a nagy tér és a kevesebb néha több elve.

Ha te is úgy gondolod ilyen kert passzolna hozzád, melynek fenntartása talán a legkönnyebb, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és létrehozzuk számodra.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink