Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Pampafű, a növény mely egyre több kertben fordul elő

Pár éve még csak a modernebb kertek díszeként találkozhattunk a pampafűvel kertekben. Ma már egyre nagyobb érdeklődésnek örvend ez a minden évszakban díszítő növény. Aktuális cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik fel szeretnék dobni kertjüket ezzel a nem minden napi növénnyel, és pampafű vásárlása előtt állnak.

A pampafű térhódítása

A pampafű (Cortaderia selloana) őshazája dél- Amerika. Brazília, Chile és Argentína területén honos növény. Különleges megjelenésének köszönhetően egyre több kertben fordul elő hazánkban. A kert szinte bármely pontján elhelyezhető, akár az utcafront díszítő eleme is lehet.

Népszerűsége az elmúlt időben egyre nagyobb, nem csoda hiszen még a téli hónapokban is gyönyörködhetünk virágaiban. Augusztustól megjelennek rajta a rózsaszínben vagy krém fehérben pompázó buga virágzatok, melyeket szárítás után akár lakásunk díszeként is használhatunk.

Pampafű igényei és megjelenése

A pampafű egy szárazságtűrő, fényigényes, és igencsak terebélyes növény. Rendkívül gyorsan növekszik és terebélyesedik. A több éves változatok akár 170-180 cm magasra is képesek megnőni, melyek virágzás idején az akár 3 méteres magasságot is elérhetik. Ezek a hatalmas virágok augusztustól jelennek meg és igazán impozáns látványt nyújtnak kertünknek. A növény különlegességei közé tartozik, hogy ezeket a virágokat télen is megtartja, így a hideg téli időken sem veszít díszítő értékéből.

Kedveli a tápanyag dús, laza talajokat. Talajigénye nem kiemelkedő ugyanakkor a megfelelő növekedéséhez használjunk tápanyagban gazdag földet tavasszal, akár istállótrágya, akár komposzt formájában.

Fontos odafigyelni esetében arra, hogy bár bírja a szárazságot, a megfelelő fejlődése csak folyamatos öntözés mellett érhető el. Ugyanakkor a pangó víz káros lehet számára, így célszerű ha automata öntözőrendszerünket úgy alakítjuk ki, hogy csepegtető csövek futnak körülötte. Így nem kap hatalmas mennyiségű vizet egyszerre a növény, jól tudja hasznosítani, illetve a folyamatos öntözés is meg van oldva.

Helyének pontos megválasztása

Pampafű esetében nem sok tényező van melyre oda kell figyelni. Térhódítása talán annak is köszönhető, hogy nagyobb növényvédelmi problémával nem kell számolni esetében, és a megfelelő tápanyag utánpótlás, víz és fény jelenlétében szinte magától fejlődik gyönyörűen.

Azonban helyének megválasztására nagyon oda kell figyelni. Mint azt feljebb említettem egy rendkívül gyorsan növekedő és terebélyesedő növényről van szó. Ha egy kisebb sarkot választunk neki, hol ugyan jól érzi magát, jut elegendő napfényhez, és vízhez, nagyon hamar kinőhet onnan. Hamar túl tudja nőni a teret, és akkor vagy meg kell szabadulnunk tőle, vagy egy másik megfelelő helyet találni számára kertünkben.

Talán helyének pontatlan megválasztása lehet az egyik olyan probléma mellyel sokan nem számolnak, és sajnos azért kell megválniuk az egyébként pompás pampafűtől.

Pampafű ültetése

Ültetése egyszerűnek mondható. Első lépésként ássuk ki a helyét a növények, célszerű ilyenkor kicsivel nagyobb méretű gödröt ásni, hogy biztosan beleférjen a növényünk illetve, hogy beleférjen a plusz tápanyagban gazdag talaj is. Hiszen ha nem elég tápanyag dús talajunk, akkor fel kell javítanunk trágyával vagy komposzttal. Ezt a gödör kiásása után meg is tehetjük.

Majd helyezzük bele a gödörbe növényünket, úgy, hogy a gyökérlabda teteje éppen csak a talajszint alatti mélységbe helyezkedjen el. Ezután nincs más teendőnk mint feltölteni a gödröt földdel, majd alaposan lenyomkodni a növény körül.

Legutolsó lépésként pedig öntözzük meg. Figyeljünk ugyanakkor oda arra, hogy ne öntözzük túl, hiszen a pangó vizet nem szereti. Inkább több alkalommal kevesebb vizet juttassunk ki számára, mint egyszer egy nagyobbat.

Pampafű szaporítása

Szaporítása igen egyszerű, nem szükséges hozzá nagyobb szakértelem. Körülbelül 3-5 év után ha már szép terebélyesre nőtte ki magát növényünk akkor tőosztással szaporíthatjuk kertünkben. Ilyenkor nincs más teendőnk mint kiásni a növényt gyökerestül , és ásóval annyi részre választani ahány kisebb utódot szeretnénk elhelyezni kertünkben.

Majd a már idősebb növényünket visszahelyezni eredeti helyére, a leválasztott kis növényünket pedig a kiválasztott helyre ültetni. Figyeljünk oda ekkor is arra, hogy valóban el fog-e férni a jövőben is az adott helyen a növény, és nem növi-e túl.

A pampafű teleltetése

Mivel melegebb éghajlatról származó növényről van szó, ezért mindenképp fokozott figyelmet kell szentelnünk arra, hogy a telet is túlvészelje növényünk. Mint említettem az egyik leggyakoribb hiba amit elhibáznak a pampafű esetében az, hogy rossz helyre ültetik. A másik leggyakoribb hiba esetében az, hogy nem megfelelően készítik fel a télre.

A pampafű ha nincsen összekötve télen akkor a téli csapadék, a hó, a jég hamar bejut a tövéhez, és ott rothadást idéz elő, vagy szétfagy a növény töve. Így növényünk sajnos a következő időszakban már nem lehet kertünk ékes dísze.

Ez azonban könnyen megelőzhető. Esetében legtöbbször csak annyit kell tenni, ha azt szeretnénk, hogy díszítse kertünket sokáig, hogy ősszel összekötjük a szárát. Ilyenkor nyugodtan benne hagyhatjuk a friss virágokat is, azzal is díszít tovább.

Ha szárai össze vannak jó szorosan kötve, akkor a téli csapadék nem jut be a növény tövéhez és a rothadási folyamat nem indul be. Ha szeretnénk mindent megtenni növényünk esetében, akkor pár egészséges falevéllel, vagy fakéreggel boríthatjuk tövét, ezzel is biztosítjuk, hogy nem fog átfagyni.

Mit kell tennem tavasszal a pampafűvel?

Télen tehát semmiképp ne vágjuk vissza pampafüvünket ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is szépen díszítse kertünket. Tavasszal azonban, március április környékén egész nyugodtan a föld felszín felett 20-30 cm-el vissza vághatjuk. Növényünk biztosan növekedésnek fog indulni, így nyugodtan visszavághatjuk ilyen „drasztikusan”.

Azért sem ajánlatos télen visszavágni, hiszen akkor még könnyebben bejuthat a hó a tövekhez, és szétfagyhat a növény, másrészt azért sem mert tavasszal már szinte ő mutatja nekünk hol is érdemes metszeni. Ebben az időszakban ugyanis már megjelennek a friss zöld hajtások. Ezeknek a friss hajtásoknak a szintjében kell tavasszal elvágni, ezzel utat engedve az új hajtásoknak.

Metszésénél azonban járjunk el körültekintően. Vannak fajták ugyanis melyeknek levél széle nagyon éles és könnyen felsértheti kezünket, karunkat. Célszerű tehát metszését kesztyűben és hosszú ujjúban végezni. 

A pampafű tehát egy rendkívül értékes és egyre felkapott növény az évek során. Nevelése nem igényel nagyobb szakértelmet, mégis nagy figyelemfelkeltő hatással bír kertünkben. Ha tehát te is szeretnél egy mediterrán hangulatot előidéző növényt kertedben, mellyel nagyobb gond nem jár az évek során akkor ajánljuk neked a pampafüvet.

Ha további kérdésed van a témában, vagy mást kertfenntartással, építéssel kapcsolatos kérdésben fordulnánk hozzánk vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk neked.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink