Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Miért fontos a megfelelő munkaruha – akkor is, ha „csak” otthon kertészkedik?

gyepkarbantartás

Egy szép, megfelelően gondozott kert rengeteg munkát igényel. Ezt nem lehet, és nem is kell megspórolni, viszont sok bosszúságtól kímélheti meg magát, ha a célszerűséget mindig szem előtt tartja, és előre megtervezi a feladatokat. A tervezésbe beletartozik a megfelelő „munkaruha” kiválasztása is. Mutatjuk, hogy ez miért fontos!

Ha alaposan megnéz egy profi kertészt, akkor láthatja, hogy a felszerelése jóval túlmutat az ásón, kapán, kerti ollón és fűnyírón. Azoknak az emberek, akik hobbiból vagy hivatásból foglalkoznak a kerttel, a megfelelő munkaruha legalább olyan fontos, mint a különböző kertészkedési eszközök. De mitől lesz megfelelő a felszerelés? Néhány lényeges tulajdonság, amit a jellemzi a jó munkaruhát: kényelmes, strapabíró és mindenekelőtt funkcionális. Nézzük meg azért ennél egy kicsit részletesebben….

Milyen típusú munkaruhákat érdemes beszerezni otthoni kertészkedéshez?

A legtöbben csak fognak egy kinyúlt melegítőt, meg egy elnyűtt munkáskesztyűt és már indulnak is kertészkedni.

Hosszú listát lehetne összeállítani arról, hogy mi mindent érdemes beszerezni, hogy kényelmesen, biztonságban és a lehető leghatékonyabban dolgozzon a kertben, de mielőtt egy vagyonért mindent megvásárolna, gondolja át a személyes igényeit.

Vegye figyelembe, hogy milyen évszakban, milyen terepen fog dolgozni, illetve, hogy milyen jellegű munkákat végez majd.

Valószínűleg szüksége lesz munkacipőre, kezeslábasra, overállra, kerti köpenyre, különböző kiegészítőkre, mint például kesztyű vagy zokni. Kellhet nadrág is, esetleg egy táska, amiben a szerszámokat tartja, vagy a szeme védelmét szolgáló szemüveg. Ezek olyan dolgok, amik hobbi-kertészként nem tűnnek olyan fontosnak – egészen addig, amig a hiányuk valamilyen balesetet nem okoz…

Miért fontos a cipő, kesztyű vagy a megfelelő nadrág?

A munkacipő kiválasztásánál először is érdemes figyelembe venni, hogy milyen időben fog dolgozni, és mit fog csinálni. Ha nagy meleg van, és annyira nem extrém a terep, akkor lehet, hogy elegendő egy sportcipő vagy egy kerti klumpa. A kiválasztásnál nagyon fontos a vízállóság, a rugalmasság és a talp csúszásmentessége. Előnye, hogy könnyű a le- és felvenni, ha be kellene szaladgálni a házba, egyszerűen tisztítható, és általában olcsóbb, mint a csizmák. A legfontosabb szempont mégis az ember, aki viselni fogja: csak kényelmes munkavédelmi cipőt érdemes megvásárolnunk, hiszen egy kényelmetlen ruhával csak magunknak ártunk.

Zárt munkavédelmi cipőre, vagy csizmára akkor lesz szüksége, ha fontos, hogy száraz maradjon a lába, és a lehető legkényelmesebb megoldást szeretné. Ha sárban, vagy sziklás földön dolgozik, esetleg sok az emelkedő, akkor érdemes csizmára vagy munkavédelmi bakancsra beruházni. Figyeljen arra, hogy ne tudja semmi átszúrni, bírja az időjárási változásokat, és védje a lábat az esetlegesen leeső szerszámoktól. Keressen olyan csizmát, aminek kényelmesen párnázott a szára és a nyelve, a maximális biztonságot pedig az acélbetéttel ellátott darabok adják.

A ruházatot illetően van, aki a kezeslábasra esküszik, egyeseknek a külön nadrág és kabát vált be, másoknak elég védelmet nyújt egy köpeny. Természetesen ezt is az egyéni igények fogják meghatározni, de bármelyiket is válassza, ne felejtse, hogy hosszú órákon át kell majd viselnie, tehát itt is elengedhetetlen, hogy kényelmes legyen.

  • Az overall kényelmes, strapabíró és funkcionális. Könnyű fel- és levenni, és biztosan nem lesz koszos, amit alatta visel. Ha ilyen ruhát választ, érdemes figyelni rá, hogy elég zsebe legyen a szerszámoknak, hogy ne kelljen övet, vagy egyéb táskát felvennie rá.
  • Ha nem tervez nyakig a sárban turkálni, akkor elegendő lehet egy köpeny, ami megvédi a ruhát, és szintén el van látva eszköztartó egységekkel, hogy ne kelljen övvel bajlódni.
  • A nadrág legyen hosszú, a térd része pedig megerősített anyagból legyen, így bírja a sok térdelést. Ha érzékeny a térde, akkor találhat párnázott darabokat is. Ha nagyon sokat térdel, akkor érdemes külön erre kifejlesztett térdvédő párnákat is beszerezni. Nadrág esetében hasznosak a magasabb derekú fazonok, amik védik a derekat, de az sem elhanyagolható szempont, hogy ezekben nem fogja „kőműves dekoltázzsal” szórakoztatni a szomszédságot.
  • Hűvösebb időben érdemes a nadrághoz munkakabátot is beszerezni. Ez legyen könnyű, víz- és szélálló, és igény szerint zsebekkel felszerelt.
  • Ha nem annyira szereti a zsebeket, érdemes olyan, magára erősíthető táskát választania, amiben könnyen megtalália azt az eszközt, amelyikre éppen szüksége van. A gyártók ezeknek is széles választékát kínálják, a vállra akaszthatótól az övtáskáig.
  • Nagyon fontos a szem védelme is. Ezen semmiképp ne spóroljon, győződjön meg róla, hogy egy kósza faág, vagy akár egy fém darab nem tudja áttörni, és semmilyen irányból nem tud belerepülni semmi a szemébe. Ha pedig hangos eszközöket használ (fűnyíró, sövénynyíró, lombszívó), akkor érdemes 2 az 1-ben, fül- és szemvédő megoldást választani, hogy még 80 éves korában is jó legyen a hallása:)
  • Ha már a fej védelménél tartunk, ne feledkezzen meg arról sem, hogy a tűző napon egy könnyű, légáteresztő anyagból készült kalappal védekezzen a napszúrás ellen.
  • És végül, de nem utolsósorban, egy valamirevaló kertész ki sem teszi a lábát a kertbe egy strapabíró munkakesztyű nélkül. Ha nem visel kesztyűt, könnyen megsértheti a kezét, akár úgy, hogy észre sem veszi. Ezek a sebek pedig nem csak kellemetlenek, de a munka során használt vegyszerekkel, földdel, sárral érintkeznek, így könnyen súlyosabb dolog lehet egy karcolásból. A legjobbak a neoprénből vagy gumiból készült kesztyűk.

Permetezés vagy egyéb vegyszerhasználat közben mindenképp fontos a kiegészítő védelem. Nem csak az apró sérülésekkel érintkezve okozhatnak problémát a vegyszerek, de komoly következményei lehetnek, ha rendszeresen találkoznak a bőrrel, vagy szemmel. Ha pedig belélegzi őket, akkor károsíthatják a légző- vagy az idegrendszert is. Tehát amikor vegyszerekkel dolgozik, mindig viseljen kesztyűt, biztonsági szemüveget, hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőrészt (vagy overallt) és strapabíró cipőt.

Honnan szerezze be a megfelelő minőségű munkaruhákat?

Ahelyett, hogy azzal töltené az időt, hogy felkutassa a városban azokat a boltokat, ahol mindent megtalál, ami megfelel az igényeinek, sokkal hatékonyabb online keresgélni. Míg a boltokban sokszor csak bizonyos márkákat forgalmaznak, a webshopokban általában sokkal nagyobb a választék.

Ezen felül óriási előny még, hogy egy kattintással akár más vásárlók véleményeit is elolvashatja, ami talán a legjobb ajánlólevél. A fizetés és a házhozszállítás is egyszerű és biztonságos manapság, így rengeteg idegeskedéstől kímélheti meg magad a szükséges munkaruhák beszerzésénél. Ha pedig valamit megvett, de utána kiderült, hogy mégsem felel meg az elvárásainak, a termék visszaküldését is egyszerűen megoldhatja.

A mai rohanó világban mindenki szeret spórolni az idejével, viszont fontos tudni, hogy mi az, amire saját érdekében igenis kell megfelelő időt szánni. Ilyen például a megfelelő munkaruha kiválasztása – nem gondoljuk, hogy ezen múlik a kertünk élete, de kényelmesebbé és élvezetesebbé teszi a kertben töltött időt, és egy picit hozzátesz ahhoz, hogy korszerű kertünk legyen.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink