Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A legújabb Kert Trendek 2018-ban

kert trend 2018

Milyen milyen trendek figyelhetők meg a világban a kerteket illetően 2018-ban? Megtudhatod a cikkből.

Ebben az évben is sok újdonságot tartogat a külső tér számunkra, új anyagok, megoldások és növényhasználat tekintetében.

Ha tervezgeted kerted építését, ötleteket szeretnél az idei évre, érdekelnek az újdonságok a kerttervezésben, kertépítésben, modern kert ötletek témában, akkor olvasd el ezt a cikket…

2018-ban is sok újdonságot tartogat a külső tér számunkra. Általánosan elmondható az, hogy 2018-ban is folytatódik a minél egyszerűbb megoldások, letisztult formák használata, a funkciók praktikus összesűrítése hogy minél jobban kihasználhassunk kisebb tereket is. Utóbbi főleg a városi kertekre igaz.

A cikkben 12+1 ponton megyünk végig, amelyek nagy eséllyel meghatározzák az idei évet a kertépítészeti trendjét. A különböző pontok némelyikénél igyekszem pár hasznos tippet is megemlíteni, amit akár te is tudsz alkalmazni otthon, a saját kertedben.

Lássuk pontonként a leglényegesebb irányvonalakat a „jóslatok” szerint.

1. „Kültéri szobák”

kültéri szoba

Egyre jelentősebb szerepet játszanak a kültéri helyiségek, mint a kültéri hálószoba, vagy a konyha. A családot, vagy a baráti társaságokat is a szabadba hívogatja, hiszen egyre több teret biztosít nem csak az alkalmi időtöltésre.

élet a kertben

Egy kültéri nappali, kicsalja az embert a szabadba. Nagyon jól használható olyan tevékenységek végzésére is amit eddig csak a házban csináltunk, mivel megnövelt komfortérzetet ad ezért ugyanolyan kényelmesen használható. Kávézhatunk, dolgozhatunk, tévézhetünk, beszélgethetünk kint a szabadban a kanapén, vagy a fotelben a levegőn.

Egyre jobban ahhoz igazodnak ezek a terek, hogy minél több időtöltést tegyenek lehetővé a szabadban, vagyis egyre kényelmesebbé és komfortosabbá válnak.

Tipp: Ha van teraszod, és esetleg tetővel is rendelkezik, akkor ezt a teret be lehet rendezni úgy, mintha egy nappali lenne. Egy kanapé, egy fotel kültéri kivitelben arra csábíthat, hogy több időt tölts el a friss levegőn ugyanolyan kényelemmel, mintha bent lennél. Ilyen adottságok mellett akár még szórakoztató eszközöket is el lehet helyezni odakint, hogy például zenét tudjunk hallgatni a szabadban, vagy kint nézhessük kedvenc filmünket egy nyári estén. Sőt, egy tálaló szekrényt vagy egy könyvespolcot, esetleg egy-két képet is elhelyezhetünk a falon, evvel is otthonosabbá téve a szabadtéri nappalinkat.

Ha nincsen teraszunk, akkor egy kávézó asztal szett beszerzésével is könnyen hangulatossá, használhatóbbá tehetjük a külső tereinket.

2. Kültéri konyhák és étkező terek

kültéri konyha

A kültéri konyha is abba az irányba alakul, hogy ne csak összejövetelek alkalmával, hanem bármikor elkészíthessük az ételt a szabadban. Ennek jelentősége még nagyobb, ha kis konyhával rendelkezünk belvárosi ingatlanok esetén. Egy bármikor használható konyha a szabadban.

A kültéri étkezők esetében a megfigyelhető trend az, hogy egyre távolabb kerülnek az épülettől. Már nem cél az étkezőt a beltéri konyha közelébe tenni, bár igaz hogy az az elhelyezés praktikussági szempontok miatt volt így.

Az új irány szerint előnyösebb a háztól távolabbi, kertbe való elhelyezés, beolvasztás, mert jobban el tud merülni az ember a természetben. Ezeket az exkluzív tereket érdemes prémium hatású anyagokkal építeni, hogy ezzel is emeljék az élményt.

4. Rattan és a mindenféle szőtt bútorok továbbra is népszerűek

rattan bútor

A természetes színek mellett egyre inkább teret kap az élénk színhasználat, és a modern stílusú bútorok. Friss, fiatalos, vidám hangulatod adnak a kültéri szobánknak.

5. Többfunkciós elemek

szép kertben szék

Hódít a modern, és ez a stílus nagyon jól illik ahhoz a trendhez, hogy hogyan tegyük minél praktikusabbá a kis tereket. Nagyon sok belvárosi kiskert készül Magyarországon is, és ezek a kertek sok esetben zsebkendőnyi méretűek, és a kert elosztása sem optimális, ezért az ilyen kerteknek kifejezetten kedvez az összevont funkciók használata.

Tipp: Többféle funkciókat párosíthatunk egy kis kreativitással. Például egy kiemelt növény ágyás aminek a széle ülőfelület, mint a fenti képen látható. Kombinálhatjuk ugyanígy a kiemelt növényágyásunkat tűzrakóval, ami a betonból épített ágyásban van kialakítva. Egy üres falfelületet használhatunk fűszerkertként, ha falra rögzíthető növénytárolókat használunk.

6. Növényedények

kaspók és cserpek

Egy növény önmagában is gyönyörű lehet. Olyan helyekre, ahova esetleg nem tudunk ültetni, helyezhetünk növényeket edényben, ami nagyon fel tudja dobni a teret. Kavicsos felületek, burkolatok, teraszok dekorálására alkalmazzunk ilyen megoldást. A kert többi pontján is lehet tenni kőedényekbe ültetett növényeket, mert bárhol jól mutathatnak.

2018-ban az edények esetében is igaz, hogy az egyszerűbb, modernebb forma- és színvilág lesz a meghatározó.

7. A kézműves, avagy handmade építmények kezdenek visszatérni

kerti út ötletek

Régen mindent kézzel készítettek, amikor még technológiailag nem volt megoldható az anyagok, építmények tömeggyártása. Ez az irány egyre jobban kezd visszatérni a kertépítészetbe is. Megfigyelhető ez a jelenség a kőépítményeken, pergolák vagy egyéb fa építmények, kavics mozaik utakon, amik 100%-ig aprólékos kézi munkával készülnek.

8. Fenntartható kertészkedés és őshonos növények

bio kertek

Egyre többet hallunk arról, hogy a vegyszerrel kezelt zöldségek mennyire károsak, a vegyszerek miatt a madarak és a rovarok pusztulnak, olyan fajok is, amelyek nélkülözhetetlenek a mi életben maradásunkhoz is. Ezért olyan élőhelyek létrehozása is egyben a cél, ami életteret biztosít ezeknek az állatoknak.

Egyre nagyobb teret hódít a vegyszermentes kertészkedés. Ennek alapja, hogy olyan irányvonalak mentén alakítjuk ki kertünk növényösszetételét, hogy azok segítsék egymást. Erre jobban most nem térek ki, mert ez a téma egy külön írást igényel.

A kertekben terjed a napenergia, és az elektromos kerti gépek, robotfűnyíró használata is. A gyepfelületek mérete egyre jobban lecsökken az öntözés pazarló mivoltából fakadóan.

Véleményem szerint pár éven belül ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele egyre jelentőségteljesebb lesz.

9. Erkélykertek

növények az erkélyen

Az erkélykertek jelentősége egyre nagyobb főleg a városokban. Az emberek imádnak az erkélyen zöldséget termeszteni, növénykaspókat, cserépedénybe ültetett virágzókat nevelni. A tér érzetét ezzel növelhetjük, barátságosabbá tehetjük környezetünket, és a természetet közelebb hozhatjuk önmagunkhoz.

Erkély, terasz vagy akár ablakpárkányra egyaránt használhatjuk a növényeket arra, hogy feldobjuk vele a hangulatot. Használjuk ki a rendelkezésre álló teret!

10. Szolár lámpák és éjszakai fények

szolár lámpák

Az éjszakai fények továbbra is kedveltek a kertben. Talán nagyobb szerepet kap a design világítás az elmúlt években. A led technológia elterjedése egyértelműen segíti ezt a trendet. Ennek köszönhetően a modern lámpák nagyon alacsony fogyasztásúak, biztonságosabbak, és egy komplett iparág kezdett el épülni arra, hogy ezeket a lámpákat (kültéri viszonylatban is) mindenféle formában, méretben, és kivitelben elérhetővé tegye számunkra.

A leddel nagyon különleges hatásokat érhetünk el a kertben is. szinte bárhova beépíthetőek, bármit megvilágíthatunk velük. Burkolatokat, lépcsőket, ezek belső peremét stb.

A szolár lámpák kedvelt hangulati elemei a kerteknek továbbra is.

11. Díszfüvek továbbra is hódítanak?

díszfüvek a kertben

Ebben megoszlanak a vélemények. Valaki azt mondja, hogy a különlegesebb fajtájú szoliter cserjék, mások pedig hogy a díszfüvek továbbra is. Nehéz igazságot tenni.

Tény, hogy egyre kedveltebbek a különleges hatású nagyobb méretű díszcserjék, ami talán annak is köszönhető, hogy az emberek bátrabban áldoznak több pénzt kertjükre is.

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a díszfüvek népszerűsége továbbra is igen nagy, és nagyon keresett növényeknek számítanak ami nem valószínű hogy csökkenni fog ebben az évben.

12. Burkolatok

modern burkolatok a kertben

A nagyméretű természetes illetve modern stílusú burkolatok egyre menőbbek. A neves tervezők azt jósolják, hogy fel kell készülni a nagyméretű terméskövek, vagy terméskő hatású műkövek elterjedésére.

A lakberendezésben már egyre népszerűbb fa hatású kerámia burkolatok kikerülnek a szabadba, és a kertben is felhasználásra kerülnek egyre gyakoribban. Ezek a kültéri burkolatok teljesen fagy-, karc-, hőálló természete teszi lehetővé azt, hogy a kertben is használjuk őket.

13. Réz

corten acél egy budai kertben

A réz mind színében, mind anyagában egyaránt egyre kedveltebb a kertépítészetben. Kihangsúlyozzák, kontúrt adnak növényeinket, a fa-, kőelemeket, kavicsburkolatokat. Az eddig sokat használt anyag a fényes acél volt, amit most felváltani látszik a viharvert hatású, kopottas, réz hatású fém. A cor-ten acél egy nagyon kedvelt építőanyag, felhasználása sokrétű.

Láthatjuk épületeken, kertekben szegélyként, díszmedencék építőanyagaként, design elemek kiegészítőjeként.

Hasznos tanács: Ha saját kertünket tervezgetjük a téli hónapokban, akkor nézzünk csak ki az ablakon a szabadba egy picit, vagy képzeljünk el egy szép téli tájat, vagy kertet. Ugye mennyire fontos, hogy télen is kellemes látvány fogadjon, ha kinézel a kertedre?

Télen is van kert, és bizony télen is látjuk azt. Ezért a kertet úgy kell kialakítani, hogy télen is öröm legyen ránézni, és ne egy komor, egyhangú képet mutasson. Ez egy nagyon előremutató tervezési szemlélet.

Remélem tetszett és érdekes volt a cikk, és sikerült vele segítenem abban, hogy ötletet kapj saját kertedhez is.

Olvass a gondozásmentes kertekről itt

Vagy a modern kert ötletek témában többet az oldalunkon, vagy a blogon

 

 

 

 

 

 

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink