Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

A legfontosabb tavaszi kerti munkák

Ahogy a levegő kezd egyre melegedni, a napok hosszabbodnak és a napsütés átveszi a szerepet a sötétségtől, úgy mi is újra megkezdhetjük kerti teendőinket. Aktuális cikkünkben összeszedtem nektek melyek a legfontosabb tavaszi kerti munkák a kertben.

Amint megjelennek a tavasz hírnökei kertünkben mát azt jelzik felénk, hogy itt az ideje nekünk is visszatérnünk a kertbe. Ideje, hogy felkészítsük gyepünket a következő időszakra. Ideje, hogy nekilássunk leellenőrizni kerti szerszámainkat, az öntözőrendszerünket, hogy az elkövetkezendő időben erre már ne legyen gond. Kitakarítani ágyásainkat, visszametszetni pár növényt, illetve elkezdeni a veteményezést, és palántanevelést.

Mit tehetek tavasszal, hogy a gyep egészséges legyen az év további részében?

A tavaszi kerti munkák egyik leghangsúlyosabb és legfontosabb művelete a gyepgondozás. Talán azt már érzékelhettük, hogy gyepünkre különös figyelmet kell szentelnünk. A gyönyörű gyep titka nem csak abban rejlik ha akár egy héten kétszer is lenyírjuk. A mindig üde zöld gyep egyik titka a legalább évente egyszer vagy kétszeri gyepszellőztetés, a gyeptrágyázás, a felülvetés, és a megfelelő nedvesség is.

Tavasszal érdemes elvégezni gyepünk esetében a gyepszellőztetést, és a gyeptrágyázást is. Ha úgy érzékeljük, hogy a hőmérséklet adott, akkor pedig felülvetést is alkalmazhatunk egy-egy kopottabb területen.

A gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés nagyon fontos gyepünk füvünk esetében. A tél folyamán szinte állandó nedvesség alatt van gyepünk, minek hatására a moha felszaporodhat benne. Valamint tovább növelheti az elszáradt, elhalt növényi részek mennyiségét a gyepben. Gyepszellőztetés során, egy gyepszellőztető gép segítéségével eltávolíthatjuk ezeket az elhalt növényi részeket és a mohát. Ennek következményében csak az egészséges fűszálak maradnak meg.

Gyepszellőztetés után célszerű tápanyagot is juttatnunk a fű gyökereihez. Ennek leghatásosabb módja a gyeptrágya használata. Tavasszal fontos, hogy nitrogénben gazdag gyeptrágyát használjunk. A nitrogén dús műtrágya használatával serkentjük és beindítjuk a növekedést, és elősegítjük a növekedést a fű esetében. Nagyon fontos a gyeptrágyázás során, hogy utána alaposan öntözzük meg a gyeptrágya által kezelt területet. Az víz segít bemosni a tápanyagokat a talajba. Ha ezt nem végezzük el könnyen kiégetheti a trágya a fű bizonyos részeit.

A gyepszellőztetésen és gyeptrágyázáson felül ha úgy érzékeljük, hogy a hőmérséklet megfelelő és adottak a környezeti feltételek felülvetést is alkalmazhatunk. Különféle fűmagkeverékek használatával pótolhatjuk a gyepet. Így mire megérkezik az igazi jó idő egy összefüggő, gyönyörködtető gyepet fogunk kapni.

A lemosó permetezés

Tavaszi kerti munkák során figyeljünk oda arra is, hogy a lemosó permetezést semmiképp ne hagyjuk ki. Nagyon sok kártevő és kórokozó megtelepedhet a növény fás részeinek valamelyikén. A kártétel elkerülésének érdekében végezzük el a lemosó permetezést.

Egy évben általában kétszer ajánlatos elvégezni a lemosó permetezést. A tavaszi kerti munkák esetében a rügypattanás előtt juttassuk ki a szert a növény egészére. Fontos, hogy a növény minden részét borítsa be a szer. Minél nagyobb felületet érint a szer, annál nagyobb az esélye, hogy a kórokozó vagy kártevő elpusztul.

Mint említettem egy évben kétszer ajánlatos elvégezni a permetezés e módját. Egyszer ősszel, majd tavasszal. Míg az őszi lemosó permetezés a betegséget pusztítja el, addig a tavaszi kezelés a kártevők ellen lép fel.

A permetezés során legtöbbször réz illetve kéntartalmú szereket szoktunk alkalmazni. A réztartalmú szerek főként a baktériumos és gombás betegségek ellen hatásosak, míg a kéntartalmúak a baktériumokkal szemben nem mindig mutatnak hatékonyságot.

Fontos megemlíteni, hogy a tavaszi kerti munkák során a permetezést fagymentes időszakban végezzük el. Magát a permetezést megelőzőleg végezzük el a metszéseket, ezzel is eltávolítva a beteg, elhalt részeket.

A permetezést a legtöbb növény esetében ajánlatos elvégezni. Ha azonban még többet szeretnél megtudni a szakszerű lemosó permetezés elvégzéséről, akkor azt az alábbi linken megteheted.

Az elszáradt virágok visszametszése

Talán jártak úgy páran, hogy egy-egy virág metszése elmaradt, és így köszöntötték az újévet. A tavaszi kerti munkák során sem vagyunk még elmaradva velük. Akár a rózsán maradt fenn egy elszáradt virág, vagy a hortenzia virágfejeit nem sikerült még visszavágni most megtehetjük.

Fontos, hogy a legtöbb növényünk esetében végezzünk el egy metszést. Melynek során eltávolítjuk a tavalyi hajtásokat, melyeknek nem vesszük már hasznát. Megválunk a régi virágoktól, és utat nyitunk a friss hajtások számára.

A tavaszi metszések

Tavaszi kerti munkák esetében nagyon fontos, hogy gyümölcsfáink és cserjéink metszéséről se feledkezzünk meg. A metszés azon kerti munkák egyike, amely szakértelmet igényel. Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy egyes gyümölcsfákat hogyan is kellene megmetszeni, azt javaslom kérd egy szakértő segítségét. A metszés javában befolyásolja a következő év fejlődésében és terméshozásában sok gyümölcsfajtát, ezért is fontos, hogy jól végezzük el.

A tavaszi metszések során távolítsuk el a beteg, elhalt, sérült részeket. Az egyes cserjékre és gyümölcsfajtákra van különleges mód, vagy szabály melyet követni kell a metszés során. Ezekre figyeljünk oda, és ezzel a felkészültséggel lássuk el a feladatot.

Február végéig elvégezhetjük az almafák, körtefák, ribizlik, bodzák, fagyalok, gyertyánok és a tavasszal hajtó díszfüvek metszését. 

Azt javaslom a tavasz beköszöntét várjuk meg a kajszi, a nektarin, a szilva, a meggy, a málna, az egres, a mogyoró, a tuja, a tűztövis esetében is.

Amikor a metszésre kerül a sor a tavaszi kerti munkák sorában és nem rendelkezik kellő tudással forduljon segítségért. Ha szakértelemre bízná növényeit, és gyümölcsfáinak metszését keressen meg minket.

Mi a teendő tavasszal az öntözőrendszerrel?

A legtöbb kert szinte alapkelléke mostanában az automata öntözőrendszer. A téli fagyok ellen az öntözőrendszerünk védelmében téliesíteni kell azt ősszel. Ezzel elkerülve azt, hogy a fagyok beköszöntével elfagynak, majd szét pattanak a csövek a föld alatt.

Mikor az idő egyre melegedni kezd, és lassan szüksége van a nedvességre a talajnak, és a gyepnek újra kell indítani a rendszert. Ennek pontos idejét nagyban meghatározza az időjárás. Ha egyre több a napsütés akkor szépen lassan öntözhetjük a gyepet és növényeinket. Újraindítva, leellenőrizve, és a szórófejek pontos beállítása után fokozatosan emelhetjük a víz mennyiségét a kertünkben.

Ellenőrizzük le a kerti szerszámaink és gépeink állapotát

Az őszi kerti munkák során, mikor pihenésre indítjuk kertünket célszerű a szerszámainkat is leellenőrizni. Nos a tavaszi kerti munkák sorából sem maradhat el az eszközök ellenőrzése.

Fontos, hogy ezt most megtegyük, hiszen így még orvosolhatjuk az esetleges problémákat és nem a munkafolyamat közben szembesülünk vele. Fém szerszámainkat célszerű olajjal megkend kendővel megtisztítani, így elérhetjük azt, hogy olyan legyen, mint újkorában. Fanyelű eszközeinket bekenhetjük len olajjal, ezzel biztosítva azt, hogy élettartamúk hosszabb lesz.

Gépeinket indítsuk be újra, nézzük meg működnek-e jól. Az ellenőrzés során felmerülő problémát még időben tudjuk orvosolni, és mire tényleg használnánk a gépet, már hibátlan lesz. illetve ha benzines gépet használunk célszerű benzint is készíteni előre, így nem a munka közben kell arról is gondoskodnunk.

Ellenőrizzük le műanyag eszközeinket is, vödröket, kannákat, hogy a tél alatt, az állásban nem fáradtak-e el.

Nekikezdhetünk a palántázásnak és a veteményezésnek is

Talán többünk rendelkezik olyan területtel a kertjében ahol a veteményesnek is jut hely. Ha te is szereted tudni mit eszel meg, és szeretnél saját paradicsomot falatozni nyáron akkor azt ajánlom csapj bele a palántázásban.

Egyes zöldségnövények számára nem kell a magas hőmérséklet a növekedésnek induláshoz. Ha azt érzékeljük, hogy a talaj már nem fagyott, akkor a korai zöldségfélék elvethetjük. Ezek a magok jól tűrik az esetleges talajmenti fagyokat, így bátran elvethetjük őket kora tavasszal. Ebbe a csoportba tartoznak a zöldborsó, a sárgarépa, a sóska, a spenót és még a vöröshagyma is.

Vannak azonban olyan zöldségfélék melyek esetében a magnak melegre van szüksége ahhoz, hogy növekedésnek induljon. A paradicsom, a saláta, a kelkáposzta, a retek, a padlizsán és a karfiol is azok növények közé tartozik, melyek palántázását elkezdhetjük tavasszal. E zöldségnövények esetében a magokat először csak egy kisebb cserépbe vessük el, tegyük egy ablakpárkányba, ahol a fény elegendő számukra. Biztosítsuk nekik a hőmérsékletet és a nedvességet, és amint elérik a kiültetési kort, szoktassuk a szabadföldbe őket, és ültessük ki.

A tavaszi kerti munkák elvégzése rendszerint fontos teendők közé tartoznak. Ezek alkalmával készíthetjük fel növényeinket és kertünket a következő évre. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kertünk a nyár folyamán is egészségben pompázhasson. Ahogy napok hosszabbodnak, és az idő melegszik, úgy nekünk is egyre nagyobb öröm lesz a kint töltött idő.

Reméljük tudtunk segíteni abban miket végezz el mindenképp tavasszal a kertedben.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink