Valósítsd meg álmaid kertjét velünk - Kérd ingyenes árajánlatunkat

Exkluzív szobanövények képekkel, amelyekkel otthonod oázissá varázsolhatod

golgota virág

Télen egyértelműen több időt töltünk házon belül, mint a szabadban. Ilyenkor kertünk pihen, felkészül a következő szezonra, hogy a kerti növényeinkben újra gyönyörködni tudjunk. Azonban nem kell lemondani a növények esztétikai élményéről a hidegebb hónapokban sem. Néhány igazi növénykülönlegességet gyűjtöttem össze olyan növényekről, amelyek megfelelő körülmények között otthonod fő díszítő elemeivé válhatnak. Erről szól szobanövények képekkel című cikkünk.

Hawaii pálma – szobanövények képekkel

exklúzív beltéri növény

Brighamia insignis – szobanövények képekkel

A hawii pálmát vulkánpálmának is szokták nevezni, latin elnevezésében az insignis a növény előkelőségére, különlegességére utal. Természetes élőhelyén, Hawaii tengerparti meredélyein, sziklaszirtjein akár kétméteresre is megnő. A fa csúcsánál kiszélesedő levelek különleges formája teszi egyedivé ezt a növényt, amelyek kb. 12-20 cm hosszúak és 6-11 cm szélesek. Ősszel, szeptember- október folyamán méz illatú, virágfürtöket hoz. Bár néhány évvel ezelőtt eredeti élőhelyén majdnem kipusztult, de egy mentőakciónak hála, elkezdték szaporítani és ezáltal szobanövényként is elterjed. Ez az évelő növény igazán esztétikus és különleges dísze lehet a ház napfényes, kicsit párás, meleg pontjának. Noha a nevében a pálma szó szerepel, valójában szukkulens, azaz pozsgás növény, így két öntözés között hagyd a talajt kiszáradni, mivel víztartó szárának köszönhetően akár hat hetet is kibír víz nélkül!

További érdekesség: Régen a nyers növényi részeket a tüdővész kezelésére fogyasztották, valamint tengeri sóval szétmorzsolt levelekkel gyulladt sebeket is borogattak.

Télálló japán banán – szobanövények képekkel

szobába óvatosan

Musa basjoo – szobanövények képekkel

banánfaIgazi trópusi hangulatot érhetsz el, ha otthonodat egy télálló japán banánnal díszíted. Eredetileg a japán Ryukyu szigetekről származik. Magassága elérheti az öt métert, de meglepő módon nem fásszárú, hanem lágyszárú növényről van szó. Valójában úgynevezett áltörzse van, amelyet szorosan egymásra boruló levélnyél hüvelyek alkotnak, és gyorsan nő. Impozáns sárga virágot hoz, de sajnos termése nem ehető, és Magyarországon igen ritkának számít az, hogy egyáltalán teremjen. Ha japán banánt választasz beltéri dísznövényként fontos figyelembe venni a házad belmagasságát, valamint azt, hogy legjobban 40-100 literes dézsában, napos és szélcsendes környezetben érzi komfortosan magát. Lényeges még, hogy a talajának jó vízelvezetésűnek, valamint szerves anyagban gazdagnak és közepesen száraznak kell lennie. A telet egy megfelelően eloszlatott mulcstakaróval át tudja vészelni, és tavasszal újra hajtani kezd.

Tavaszi spirálfű – szobanövények képekkel

szobanövény

Trachyandra – szobanövények képekkel

Ez a Kelet- és Dél-Afrikában őshonos, fűfafélék családjába tartó növény mesterséges kinézete ellenére nagyon is élő és rendkívül dekoratív. Spirálisan tekeredő levele 20-25 cm magasra nő, rózsaszín vagy fehér virágot hoz, amely 1,5-2 cm átmérőjű lehet. Sok figyelmet kell szentelni a gondozására, mivel fényigénes növény, de a tűző napot nem szeretni, valamint azt sem, ha túlöntözik, ezért jó vízelvezető talajt kíván. Szüksége van a párás környezetre, ezért időnként érdemes a leveleit spriccelni és csak mérsékelten öntözni. Amikor az időjárás is engedi (kb. április végén) a szabadba is kiültethető, 5-28 fok között érzi jól magát.

Sima levelű szemölcsliliomfélék – szobanövények képekkel

szép szobanövény

Haworthia Cooperi – szobanövények képekkel

Az egyik legkönnyebben tartható növények közé tartoznak a pozsgás növények. Ha már valaha sikerrel neveltél aloét, a szemölcsliliomokkal is biztosan könnyen elboldogulsz majd. Nagyon mutatós növények, amelyek önmagukban, de akár más növényekkel összeültetve is esztétikus hatást keltenek.  A szemölcsliliomok haworthia elvevezését egy angol botanikusról, Adrian Haworthról kapták, aki szakérője volt a pozsgás növényeknek. Magasságuk 15-20 cm között van, ám a kis sarjakkal aránylag nagyobb területet is képesek beborítani. Olyan, mintha levélrózsájukkal ülnének a talajon. A leveleik általában hosszúkásak, keskenyek, csúcsosan végződnek, de vannak vaskosabb, széles levelű példányok is. Magyar elnevezése a leveleken található apró, fehér, szemölcsszerű duzzanatokra utal, ugyanakkor léteznek rajzolatos, vagy sima levelűek is. A Haworthia Cooperinél figyelhető meg az, hogy a levelek csúcsán áttetsző ún. „ablakos” sejtek vannak, és ennek köszönheti exkluzív megjelenését.

Mindig csodálatos látványt nyújtanak az orchideák – szobanövények képekkel

Rengetegféle orchidea létezik, a legtöbb faja Közép és Dél-Amerika, valamint Ázsia területén őshonos. Többnyire őserdőkben, hegyvidéki erdőkben lelhetőek fel természetes közegükben, ahol párás és nedves a környezet. Ritkán előfordulnak tengerparti sziklás területeken is. A virágformák és színárnyalatok száma szinte végtelen, annak ellenére, hogy fejlődéstörténetileg az orchideák számítanak a legfiatalabb virágzó dísznövénynek. Hozzávetőleg 10-30 ezer fajt különböztettek meg eddig, és ezen felül több mint 70 ezer hibrid jött létre. Sokan félnek orchideát tartani, holott csak néhány alapvető igényét kell figyelembe venni. Mivel trópusi virágokról van szó fontos, hogy világos, kellemesen meleg, párás helyiségben kell tartanod őket. Szintén lényeges, hogy nyáron kerülni kell a tűző napfényt, 22-27 fok ideális számukra, télen pedig 18-25 fokon érzik jól magukat, de minden esetben kerülni kell a huzatot. Az öntözéssel óvatosan kell bánni, nem szabad túlöntözni, mert elrohad, így inkább spicceld őket úgy, hogy ne legyen se túl nedves, se túl száraz a talaj a cserépben. Ma már rengeteg tápoldat található kifejezetten orchideákra, de érdemes minden faj igényéről külön tájékozódni.

Repülő kacsa orchidea – szobanövények képekkel

orhidea a lakásban

Caleana major – szobanövények képekkel

A repülő kacsa orchidea, más néven Caleana major Ausztráliában honos. Latin nevét George Caley, angol botanikusról kapta. 40-50 cm magasra nő, repülő kacsára emlékeztető virágjai 1-2 cm hosszúak. Szeptembertől egészen januárig virágoznak, száranként 2-4 virág fejlődik.

Pókorchidea – szobanövények képekkel

szobanövények képekkel

Brassia verrucosa – szobanövények képekkel

Ez a tavasztól őszig virágzó orchideafajtának Dél-Amerika a hazája. A világos, meleg és párás helyeket kedveli, a nyugalmi időszakban tűri a hűvösebb levegőt, ami nem hidegebb 14 foknál. A virágzást követő kb. kéthetes nyugalmi időszakot leszámítva szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, és érdemes kéthetente tápoldattal is ellátni.

Golgotavirág – szobanövények képekkel

golgota virág

Passiflora – szobanövények képekkel

Ez a különleges virágzattal rendelkező örökzöld kúszónövény a trópusi és szubtrópusi Amerika, Ázsia és Ausztrália területen lelhető fel természetes környezetben. A növény elnevezése a virágzatából eredeztethető, amely Krisztus szenvedését szimbolizálja: a rojtos mellékpártra a töviskoronát, a három bibe a szögeket, az öt porzó pedig a sebeket ábrázolja. Több színben létezik például kék, lila, piros és árnyalatai stb.. Nagyon világos, napos, levegős helyeket kedveli, nyáron akár a szabadban is tarthatod. Télen 6-8 fokos helyeken is tartható. Akkor biztosíthatod a gazdag és eredményes virágzást, ha a hajtásfejlődés megindulásakor minél világosabb és meleg helyre helyezed, valamint jó víz és tápananyagellátást biztosítasz számára. Vegetációs időszakban visszametszéssel serkentheted az új hajtások és virágok képződését. Mivel kúszónövény, megfelelő támasztékról is gondoskodnod kell.

Üstökliliom – szobanövények képekkel

szép beltéri növény

Eucomis – szobanövények képekkel

Ez a Dél-Afrikából származó liliomféle igazi kontrasztos színvilágával üdítő látványt nyújthat az otthonodban. Apró, fürtökben nyíló virágzattal rendelkezik, és – ahogy az egzotikus virágoknál általában – a napos helyeket kedveli. Növekedési időszakban bőséges vízellátást kell biztosítani számára. Ősszel elvirágzik és visszahúzódik, a föld feletti részei elszáradnak. Mivel hagymás növény, fel kell szedni a hagymáját és egészen februárig tárolni kell, ami történhet akár talajban is. Február végén ismét foglalkoznod kell vele, ekkor humuszos talajjal megtöltött és jó vízelvezető rétegbe érdemes átköltöztetni, hogy ismét virágba boruljon.

Amennyiben érdekelnek a modern kertek növényei, akkor nézz körbe nálunk.

Kelemen Gábor

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.​

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kereső

Kelemen Gábor

Alapító és tulajdonos

Több mint 15 éve tevékenykedem a kertek világában. Ez idő alatt számos kertet építettünk meg, vagy vettünk részt a kivitelezésben, illetve hosszú éveken át gondoztuk is őket.

Kategóriák

Legnépszerűbb cikkeink